Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-23 10:33

Välskrivet och välframfört tal av statsministern - men inga nyheter

Statsminister Stefan Löfvens tal till nationen igår kväll var välskrivet, relevant och välframfört, men innehöll inga nyheter eller någon ny information. Enstaka formuleringar är dock intressanta och beskedet är att folk kommer dö, vi gör detta för riskgruppernas skull, det kommer bli värre, det kommer hålla på länge och hårdare åtgärder kan komma att vidtas vid behov.
Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild.
Talskrivarna hade gjort ett bra jobb och statsministern framförde talet stabilt.

Det var dock i stort sett innehållslöst, men syftet var inte att leverera nyheter utan att leverera tydlighet och ledarskap. Som sådant fungerade talet.

Några förtydliganden finns:
"Fler kommer att bli sjuka, fler kommer tvingas säga ett sista farväl till en älskad."
Här hymlas det inte med att fler kommer dö. Det är ett tydligt besked. Samtidigt nämns ordet riskgrupp två gånger, och förtydligar att de flesta inte riskerar att dö. Vi vidtar åtgärder för att skydda riskgrupperna.
"Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper."
Man ger också tydliga besked om att det kan komma fler störande beslut:
"Jag vill att ni ska vara förberedda på att fler ingripande beslut kan komma, ibland med kort varsel, ibland som stör vardagslivet än mer."
Dessutom är detta inte en kortvarig kris och problemen kommer pågå länge.
"Var beredd på att detta kommer pågå under en längre tid.Var redo för att läget kan förändras snabbt."
Sedan handlar det om nationell samling. Det här är välskrivet.
"Men du ska också veta att vi som samhälle möter denna krismed hela vår samlade styrka.
Nu har vi alla ett stort eget ansvar.
Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringarinte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning,
för dina medmänniskor, och för vårt land.
Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla."
Överlag ett bra tal, om än innehållslöst. Väl levererat med stabil blick rakt in i kameran och telepromptern och med konstpauser och betoningar där de skulle vara. Vore intressant att veta namnen på talskrivarna.

Taltexten (även om det talade ordet gäller) finns i sin helhet på regeringens hemsida. Sedan kan man undra varför SVT visade Riksdagshuset efteråt, då det här var regeringen och inte riksdagen.

68 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alldeles oavsett vad övriga må ha för åsikt så enligt min mening visar Stefan Löfven här varför han i nuläget är ende tänkbara på posten som Statsminister.

   Radera
  2. För han är den enda med bra talskrivare?

   Radera
  3. Cornucopia: Anledningar kan vara många ... det är summan som räknas!

   Radera
  4. Så han är den som är bäst på att läsa upp ett tal innantill som någon annan har skrivit åt honom? När han i intervjusituationer inte klarar av att avsluta en mening på mer än 5 ord? Sverige har i så fall rätt ont om dugligt folk..

   Radera
  5. Oavsett vad man anser om statsministern så är han en bra förhandlare, annars hade han inte suttit kvar så länge med det svaga stöd han har. Vilket naturligtvis kan vara bra i en kris som denna. Frågan är väl dock hur han klarar sig när väl krisen är över och de förändringar som ska genomföras efter krisen.

   Radera
  6. Vore även intressant att veta hur många omtagningar det krävdes. Det har ju redan läckt att man jobbat med talet hela förra veckan.

   Radera
  7. @ gbdcrvx

   Vem startade ryktet att han är en bra förhandlare? Om det var motståndarsidan under hans fackliga karriär så bör man kanske väga in att det kan ha varit precis tvärtom och att de därför ville ha kvar honom som motpol så länge som möjligt. ;-)

   Radera
  8. Tja, eftersom han tillsatts av fackets medlemmar, så skulle en dålig förhandlate antagligen inte lett till förnyat förtroende. Samma sak som statsminister så har han suttit kvar trots ett ytterst svagt parlamentariskt läge. Det är nog bara att inse, Löfven är antagligen en naturbegåvning när det gäller mellanmänskliga relationer. Däremot ingen studiebegåvning.

   Radera
  9. gbdcrvx:

   Men det vet du väl att sossar alltid är dumma och korrupta även när de är framgångsrika. Högern är däremot alltid smart, vacker och intelligent även när de kraschar idiotprojekt som Nya Karolinska, lägger ner försvaret eller skämmer ut sig med att vifta med kuken på fyllan.

   Radera
  10. Det är för fan inte förhandlare eller någon som kan läsa upp ett tal som behövs nu. Det behövs någon som kan ta tag i saker och fatta beslut, ävem om de må vara obekväma. Varför har vi en VD och styrelse i företag om det räcker med eget ansvar? Bara idioter kan tro på det. VAd händer 10 timmar senare? Kaos i Stockholms Lokaltrafik för att SL drar in busslinjer, varvid folk står som packade sillar. Funkar det bra då? Vem leder detta? Är det eget ansvar som skall fixa trängsel på bussarna? Antingen ser man till att trafiken funkar som vanligt, eller så klappar man igen alltihop.

   Radera
  11. Klart han måste vara en bra förhandlare, han har lyckats förhandlat byxorna av alliansen två gånger på raken.

   Radera
  12. Kanske säger mer allijangsen...

   Radera
 2. Proppfullt i lokaltrafiken i Stockholm i morse. Kanske inte helt optimalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även sundstrafiken är proppfull, dock pga att danskarna inte vill ha fler tåg. Smidigt agerat.

   Radera
  2. Och SL flaggar för ännu färre turer för både tunnelbana och buss enligt inslag på arbetaren.se

   Radera
  3. När vi ändå är inne på ämnet kollektivtrafik så har tågtrafiken i Storbritannien tillfälligt nationaliserats, av en konservativ regering!

   Radera
  4. Storbritannien har en lång tradition av förstligande av bolag och statligt drivna bolag, oavsett färg på regeringen.

   Radera
  5. Jag åkte kollektivt i morse och det var väl närmare 20-30% mot hur det brukar vara på vintern... men jag åker ju ungefär samtidigt som skolungdomen och många andra tjänstemän.. Svårare att jobba hemma om om man har ett jobb som kräver att man stämplar in 07.00 gissar jag.. det var väl det de hade missat i sin iver att skära kostnader.

   Kan väl tilläggas att trots att kollektivtrafiken finansieras av det offentliga, så bygger de flesta avtalen numera till allt större del på rörlig ersättning utifrån antalet passagerare/blipp ingar. Därav finns det incitament för operatörerna att tillsammans med huvudmännen klämma in fler resenärer per tur. Färre resenärer -> färre turer -> nyckeltalen per körd km räddas.

   Radera
 3. Minns en passage om att han skulle "överlämna alla beslut till experterna" och tyckte att det lät konstigt.

  I övrigt lät talet som något generiskt. Komponerat som examensprov på något amerikanskt universitet i kategorin "President speech".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom var det väl inspelat om jag förstått saken rätt?
   Ger ju möjlighet till omtagningar.

   Radera
  2. Nej, det fanns ingen sådan passage. Löven är tydlig med att det är statsministern som fattar besluten: "Jag som statsminister, den regering jag leder,
   kommer fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går."

   För övrigt nämner han inte ens ordet expert eller experter i talet. Och ovanstående citat är den enda passage där han nämner beslutsfattande.

   Radera
  3. Ok.. skall tvinga mig att lyssna igen.

   Radera
  4. vid 4:18 "...att följa myndigheternas råd är varje persons plikt."

   Radera
  5. 4:22 .."också din, också min.." punkt - paus

   Kan det sägas tydligare?

   Radera
  6. Det är mycket klokt att lyssna på dem som vet bättre än en själv.

   Radera
  7. Klokt att lyssna - ja. Plikt att lyda? Knappast!

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var väl därför de körde sidovinkel ibland, för att klippa ihop.

   Radera
  2. Flyttade kommentaren dit den var avsedd. Blir lätt fel ibland.

   Radera
 5. Vi har ju inte ministerstyre i Sverige ens för statsministern, så det var ju självskrivet att talet skulle vara "innehållslöst". Åtgärder och riktlinjer hanteras och kommuniceras på annat sätt än via direktsänd TV, liksom.

  Vilket naturligtvis upprör de som vill ha nån slags handlingens man för att hantera sin rädsla. Vi andra, not so much.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är inte något hinder att man kan kommunicera "innehåll" via TV-tal. Bara för att beslutet är fattat av regeringen behöver INTE betyda att hela regeringen måste meddela bestlutet gemensamt.

   Radera
  2. Nej, det var ju inte det jag sa heller.

   Radera
  3. Men hur är det i en kris/krigssituation? T.ex. Finland har väl aktiverat beredskapslagar?

   Radera
  4. Ben: därav är det inte givet att ett tal skulle vara "innehållslöst" heller. Om regeringen har beslutat något så är det inte uteslutet att SM informerar om detta i ett tal och att det blir den vägen beslutet når medborgarna i stort.

   Radera
  5. Inte givet i betydelsen 100% sannolikhet - men mycket sannolikt.

   Radera
 6. För övrigt kan jag tipsa om att Kulturhuset Stadsteatern i Sthlm sänder sin uppsättning av Houllebecqs "Serotonine" på sin streamingsida gratis för alla kl 19.00 den 29:e mars. Skönt att man får valuta för skattepengarna även i kristider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar bok! Tackar för tipset!

   Radera
  2. De flesta i kommentarsfältet anser väl dock att man sällan får valuta för skattepengarna.

   Radera
  3. gbdcrvx: Håller du på och sammanställer en lista över saker man fullkomligt kan skita i? För i så fall har du nog att göra ett tag.

   Radera
  4. Jag tror jag väntar med den listan tills karantänen.

   Radera
  5. Långt härifrån, men tack för tipset. Har dock bara läst refug av honom.

   Radera
  6. Gratis såg jag nu....

   Radera
 7. Aldrig förstått mig på meningen med de här jävla talen till nationen.
  Kan inte folk tänka och agera själva, behöver folk bli "boostade" eller styrda av en jävla landsfader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom folk fortfarande är ute i stora grupper, festar, åker till fjällen. Finns alltid en större grupp människor som behöver bli guidade från punkt till punkt.

   Radera
  2. Paretos princip predikerar att åtminstone 20% behöver följa vad de tror att 80% tycker.

   Radera
  3. Skadar inte att peppa de som behöver pepp?

   Radera
  4. Peter: Bra påminnelse. Uppenbarligen är det så.

   Sen var det någon ung brutta som inte förstod vitsen att vara ansluten till a-kassa i en ostabil sektor.

   Radera
 8. Vi vet ju alla vems fel situationen är, eller hur?

  https://www.youtube.com/watch?v=wVvql19j5Cs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, så här är det:
   https://www.youtube.com/watch?v=T1lvMJ-l0_A

   Radera
 9. Daniel Swedin, fd Aftonbladet, är väl talskrivare åt Löfven, men han har kanske flera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suhonen skall vist tillträda som hjärna bakom Löfvens tunga i april.

   Radera
  2. Suhonen håller iaf en konsekvent linje och var ju talskrivare åt Juholt. Blir väl inte enkelt att jämka liberala krav med Suhonens socialism...

   Radera
 10. Intressant att han vill genomföra ett tal, men inte svara på frågor i samband med talet, känns inte så demokratiskt enligt min mening. Känns lite som Sovjetunionen, alltid lättare att tala till än att tala med. Han borde ha ställt upp på frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har blandat ihop "tal" och "presskonferens". Stefan Löfvén har mig veterligen deltagit i flera presskonferenser/pressträffar under den här krisen. Och kommer säkert att delta i fler presskonferenser framöver, kan man gissa.

   Radera
  2. Nej, det har jag inte, han ville inte deltaga i Agenda, men ville gärna hålla tal utan besvärande frågor som följd av vad han sade, eller utveckla talet, kanske hade ekonomin kommit upp, eller annat, vad vet jag? Vad jag däremot vet är att han inte ville svara på frågor i samband med sitt tal-det har ingenting med presskonferenser att göra. Det var min iakttagelse att det kändes som en gammalt beteende från Sovjetunionen.

   Radera
 11. Ingen som noterat att partirosen på rockslaget numera är ersatt med en svensk flagga?
  Måntro vänstern lutar mot nationalism? Läste någonstans att vänstern i Norge drev på med nationalism, norska flaggan och folkdräkt. Högern ville behålla unionen med Sverige. Tänk så olika ödets lotteri kan utfalla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kent: Vad Statsministern bär för symbol på kavajslaget diskuterades allaredan för någon vecka sedan här i spalterna .... Samt anledningen varför.

   Radera
 12. Fem minuter i mitt liv, jag kunde ägnat åt något vettigare.
  Personligen fattar jag inte ens varför han höll talet.
  Om det var för att visa ledarskap, imponerade det inte på mig i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid lika imponerad över folk som framlägger faktumet att de har svårt att fatta som ett argument att ta på allvar.

   Radera
  2. Samma här. Väldigt auktoritärt dessutom.

   Nästa vecka: "Landet skall evakueras. Vi kommer att samla ihop er för grupptransport - kvarter för kvarter. Ta endast med en väska per person med det allra nödvändigaste. Ta med pass. Samarbeta och lyd order."

   Allt för en dagisförkylning...

   Radera
  3. Då får du det bekräftat en gång till, då jag väldigt ofta har svårt att fatta vad du vill med dina inlägg.

   Radera
 13. Han tog i som om det var självaste världskriget som brutit ut men har svårt att hävda sig i mediabruset. Ett till talande huvud bland alla andra talande huvuden som söker uppmärksamhet för sina åsikter.

  Dessutom sa han inget om EKONOMIN och det borde han gjort.

  SvaraRadera
 14. När det fått sjunka ner lite så känner jag stigande irritation över att en 18%-gubbe som jag inte röstat på gör sig till talesperson för alla och sätter igång och undervisar om vad som är "plikt" av olika slag.

  Ledaren för ett minoritetsåparti alltså...

  Om de hade bildat en samlingsregering hade retoriken varit mer anpassad till ändamålet, men den här lilla gubben solo? Jag litar inte på honom helt enkelt. Tror att han kan stå och säga precis vaf*n som helst även om folk så blir bortforslade i boskapsvagnar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Plikt är inte vad som driver de här människorna. I nägra partier eller i några myndigheter.

   Radera
 15. Jag tyckte det var riktigt bra med.
  Ett samlande och stabiliserande tal som troligen både lugnade de panikslagna och paralyserade men samtidigt ruskade lite liv i de som tar detta för lättsinnigt.

  Jag reagerade lite på att han nämnde "Regeringen", tyckte det var onödigt att blotta en sådan möjlighet till split mellan regering/opposition och deras respektive fanclubs.

  Därför ger jag det bara 4.5 korv med bröd av 5 möjliga.

  SvaraRadera
 16. Man kan säga mycket om vår stadsminister, man kan säga mycket om många, inklusive en hel del i kommentarsfältet. Jag la min röst någon annan stans, förvisso. Vad man än tycker så är det kanske läge att ändå börja fundera över om man bidrar eller inte. Personligen anser jag att ens inställning i mycket påverkar hur man beter sig mot andra och rent allmänt. Tid för att recensera kommer finnas, men jag måste nog säga att jag mer funderar hur jag kan hjälpa till och bidra. Snarare än att kritisera de som försöker. Det behöver faktiskt inte vara att köpa handsprit och handskar, det kan handla om hur man hjälper en kund som kämpar ekonomiskt, eller att hjälpa en leverantör genom att lägga beställningar över längre tid för att visa att de i alla fall har kvar dig som kund. Det tror jag är kortaste vägen till återhämtning. Jag tycker inte att AB Volvos lösning, där man tar statligt stöd på ca 300MSEK per månad, sparkar 5000 konsulter och samtidigt gör aktieutdelning på 9,5GSEK är att ta ansvar... sånt borde ”straffas” genom att kunder väljer en leverantör med ett starkare CSR fokus.... men det är ju så klart bara vad jag tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt- men det kommer en dag när räkningen skall göras upp, och då skall vi ha Kina i åtanke. Volvo som du nämner ovan är dessutom(antar lastbilstillverkningen) delägt av Kineser. Alltså ger vi dessa statligt stöd, när det är regimen i Kina som orsakat eländet.

   Radera