Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-08 15:38

Utmärkt smittspårning i Sverige - således många identifierade smittade, inga döda (just nu)

De svenska smittskyddet och sjukvårdens smittspårning är mycket effektiv, vilket lett till att Sverige likt Sydkorea snabbt klättrar på listorna över smittade av coronavriuset SARS-CoV-2. Samtidigt är antalet döda i skrivande stund noll, i kontrast mot Italiens sex döda vid lika många smittade.
Norditalien alldeles söder om Mont Blanc-tunneln.
Motsägelsefullt nog innebär fler identifierade smittade att smittskyddet fungerar bättre, eftersom man identifierar antalet smittade mer korrekt. Därmed hittar man även de som inte är allvarligt sjuka, vilket drar ner andelen dödsfall och andelen svårt sjuka.

Att man i Sverige nu är ledande på att hitta smittade är alltså inte ett skäl till hysteri eller misstro mot myndigheterna, utan istället en bekräftelse på att Sveriges smittskydd via smittspårning är mycket effektivt.

Sverige har idag enligt mediauppgifter över 200 smittade av SARS-CoV-2. Inga har dock rapporterats döda. Uppgifterna är inte bekräftade via WHO:s lägesrapporter ännu.

Tittar man dock i lägesrapporterna och på två I-länder med omfattande smittidentifikation, så hade Italien per WHO:s lägesrapport den 25:e februari 229 smittade. Antalet döda i Italien var då sex stycken.

Enligt WHO:s lägesrapport den 21:a februari hade Sydkorea 204 smittade, och ett dödsfall.

Sydkorea har gjort ett mycket bra jobb med att identifiera smittade, och Sverige ser ut att göra det samma, vilket man ser på de låga andelarna döda. Man hittar helt enkelt de som inte är allvarligt sjuka.

Sannolikt kommer det precis som för säsongsinfluensorna komma dödsfall även i Sverige, exempelvis har Sydkorea sex promille dödsfall enligt senaste lägesrapporten från WHO. Med samma förmåga att hitta de lindrigt sjuka som Sydkorea betyder det att första dödsfallet tyvärr kommer snart i Sverige. Samma gäller ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess, där komplett smittspårning skett och andelen döda är åtta promille, trots att kryssningsfartygresenärer i snitt är en grupp som har högre ålder än snittet.

I kontrast har Italien 4.2% andel döda. Italienarna hittar helt enkelt inte lika många smittade genom smittspårning och annan provtagning och har därmed mycket högre andel döda.

Så var inte orolig (om du inte är i riskgrupp eller för dina eventuella anhöriga i rikskgrupp) - Sveriges myndigheter visar just nu faktiskt hur effektiva och kompetenta de är.

Även vårt grannland Norge har utmärkt smittspårning. Trots halva befolkningen jämfört med Sverige hade man igår identifierat 113 smittade, och har noll dödsfall. Inte Italiens 4.2%, utan 0%.

I kontrast finns det länder som Turkiet som hävdar att de har noll smittade, trots att samtliga grannländer har smittade och att man via Turkish Airlines agerar flyghub. Likt Iran före dem så testar man helt enkelt inte, och då blir det inga identifierade sjuka. Tills det inte längre går att dölja. Samma sak gäller de forna Sovjetrepulibkerna *stan och även Ryssland (som visserligen rapporterat fall, men inte heller testar vanligt folk som inte har råd).


Ta det lugnt, håll hög handhygien och stanna hemma om du känner dig krasslig. Följ upp anhöriga i riskgrupper, och kontrollera att de inte blivit krassliga.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

123 kommentarer:

 1. De flesta smittade i Sverige verkar ju dessutom vara hyggligt unga människor som kommer tillbaka ifrån sportlov i Italien. I Sydkorea spreds smittan initialt via en kyrka, därmed var det fler äldre som blev smittade. Och därav fler döda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju dessutom misstänka kyrkan som spridningsyta i Italien också. Enligt mediauppgifter så lär medelåldern för de döda i Italien vara 80 år. Ingen död under 65 år och alla som dött led dessutom av minst två sjukdomstillstånd innan smittan av Corona.

   Radera
  2. Skulle vara väldigt intressant när allt lugnat ner sig hur det gått till när alla dessa svenskar blev smittade i Italien. Det sägs att de som är symptomfria inte smittar så då måste det varit insjuknade i Italien som jobbat ändå typ hotellfrukosten eller så.

   Radera
  3. Ett troligt scenario är att man blir gradvis sjuk under dagen. Och innan man har insett att man nog borde gå hem har man smittat en massa människor. Andra med lätta symptom kanske bara ser det som en lättare förkylning och går och jobbar ändå.

   Radera
 2. Man kan undra hur det är hos de grupper i vårt land som inte är integrerade i det svenska sjukvårdssystemet, EU-immigranter, papperslösa, illegala arbetare och en del andra, de bor väl ofta trångt och har svårt att uppsöka läkarvård för en "kraftig förkylning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför viktigt med information på alla möjliga språk. Tänk också på att en del av dem du beskriver kanske ej ens tar del av nyheter här utan av vana tittar på hemlandets nyhetsmedia.

   Radera
  2. Knappast gruppen som åker på skidsemester i Italienska alperna, eller?

   Radera
 3. Går att följa antal smittade på c19.se om man vill kolla i någorlunda realtid vad som sker.

  SvaraRadera
 4. Dödlighet bland äldre är hundra gånger så stor som yngre (välj den definition av äldre/yngre så relationen upprätthålls).

  Tror det avspeglar de skillnader vi kan se i dödlighet mellan olika regioner. Sydkorea har inte så många riktigt gamla och de fall vi har i Sverige kommer från personer som varit i Italien på sportlovet, dvs en grupp med vädligt låg risk (sportiga personer med barn).

  Får man allmän smittspridning, som i Italien, så det kommer in på ålderdomshem mm. så får man en helt annan dödlighet. Spårning kan undvika detta så bra att Sverige är på hugget där.

  När det gäller Diamond Princess, så har jag inte sett hur ålderfördelning ser ut, men åldern är med all sannolikhet högre än i genomsnitt. Men med det sagt, så tror jag inte heller de riktigt gamla/sjuka åker på en sådan resa, så som cancerpatienter eller svaga 80-åringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De fyra första på Diamond Princess som dog var alla över 80 år. En äldre par på 87 år och 84 år,samt två som beskrevs som "över åttio år gamla". Sedan har jag inte sett någon ålder på de som dött efter detta.

   Radera
 5. Nu lånar jag kommentarsfältet för ett litet STATEMENT:

  Jag har haft ett antala rejäla förkylningar genom åren, och minst en äkta influensa för några år sen. Har haft vattkoppor, påssjuka, röda hund och mässlingen som barn. Vissa av förkylningarna var riktigt elaka saker. Speciellt när ungarna gick på dagis. Ibuprofen och amoxicillin gick som kosttillskott.

  Jag minns tydligt att jag vid minst tre tillfällen tänkt att "..hade jag varit 90 och klen så är det såna här grejor som checkar ut en..."

  Denna nya coronavirus framstår som en elak dagisförkylning - varför går alla bananas?

  Jag föreslår en hypotes: Den stora skillnaden från tidigare är att vi numera genom DNA-teknik kan känna igen enskilda viruslinjer. Det kunde vi inte för tio år sen. I vilket fall inte i rutin ute i sjukvården. För tio år sen pratade vi om "säsongsförkylningar" och "Vabruari" men vi kunde inte känna igen de enskilda krabaterna - men det kan vi nu!

  För en sån som mig som har Informationsteori som nördämne är det mycket spännande att få följa detta samtidsdrama på så nära håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, ganska många av fallen tycks leda till behov av sjukhusvård. Se vad som händer i Italien, och läs gärna denna läkares vittnesmål. Blir det allmän smitta kan det bli mycket obehagligt. Nu är vi inte alls där än, men du kan se på Italien för att se hur lätt det här viruset faktiskt kan sprida sig.

   Jag tycker inte man ska bagatellisera det som en "elak dagisförkylning".

   Citat:

   "I can also assure you that when you see young people who end up intubated in the ICU, pronated or worse, in ECMO (a machine for the worst cases, which extracts the blood, re-oxygenates it and returns it to the body, waiting for the lungs to hopefully heal), all this confidence for your young age goes away. And while there are still people on social media who boast of not being afraid by ignoring the recommendations, protesting that their normal lifestyle habits have "temporarily" halted, the epidemiological disaster is taking place. And there are no more surgeons, urologists, orthopedists, we are only doctors who suddenly become part of a single team to face this tsunami that has overwhelmed us."

   Onekligen intressanta tider vi lever i nu ja.

   USA är också värt att hålla ett öga på, med tanke på den sannolika undertestningen där är det mer och mer sannolikt att den allmänna smittan redan är där (jmf antalet dödsfall med antalet smittade).

   Radera
  2. En stor skillnad mellan Corona och vanlig förkylning är att Corona går direkt ner i lungorna, medan vanliga förkylningar normalt håller sig i de övre luftvägarna.

   Radera
  3. Svinto: Jag älskar dig på alla sätt, men du är en HYPOKONDRIKER!

   Radera
  4. COVID-19 är med den infon vi vet just nu potentiellt betydligt farligare ja. Man ska göra vad man kan och ta detta på allvar. Dvs tvätta händerna noga, undvik onödiga resor, kanske även undvika stora evenemang. Det räcker med ett fåtal ignoranta personer så har vi ett nytt kluster med stor spridning (återigen: se Italien).

   Den absolut största faran blir om (eller när) vården blir överbelastad och vi har slut på intensivvårdsplatser.

   Radera
  5. Faith: Jag är nog så långt man kan komma från hypokondriker. Är dessutom nästan aldrig sjuk, och räknar inte med att drabbas speciellt hårt av Corona heller om jag mot förmodan skulle få det.

   Radera
  6. Mm. Även de inom vården är människor.
   Och kan bli sjuka eller vara hamna i hemma karantän pga komtakt med sjuka.
   Vilket kommer belasta personal numrären ännu mer än vad som ör standard i sthlm iaf.

   Radera
  7. Man ska vara försiktig med att bagatellisera. Italien ligger nu på 5% dödlighet.

   Radera
  8. En väldigt hög andel unga behöver sjukhusvård och intensivvård jämfört med en förkylning. När resurserna tar slut kommer det innebära att dödsfallen skjuter i taket.

   Det påverkar också all annan sjukvård.

   Radera
  9. Den kinesiska läkaren som larmade om covid-19 dog ju själv senare av just Covid-19. Han var i 30 årsåldern och hade inga kroniska sjukdomar. Varför han dog beror på att han hade flera andra virussjukdomar i kroppen pga sitt yrke vid den tidpunkten. Kroppen klara inte av hur många virussmittor samtidigt som helst, immunsystemet kan misslyckas att försvara kroppen även mot annars ofarliga virussmittor om dessa är för många samtidigt. Är en eller flera av dom dessutom mer aggressiva så behövs det färre andra smittor för att man skall dö. Covid-19 är mer aggressivt än vanlig influensa så det kan krävas färre andra virussmittor för att ta död på en människa om man råkar få covid-19

   Radera
  10. Viruset heter SARS-CoV-2 av en anledning, SARS som i Severe Acute Respiratory Syndrome. Leder till vätskefyllda lungor i svåra fall.

   Radera
  11. Ren Fake news att det skulle vara som en vanlig allvarlig förkylning. Sluta sprid sån skit.

   Titta på antalet läkare och sjuksköterskor som dött och försök förklara det med ”allvarlig förkylning”.

   Radera
  12. [email protected] som jag fattar det kan du dö av covid-19 om du samtidigt har några mindre farliga andra virus i kroppen. Dom andra virus behöver inte ge symtom, därför är det just sjukhus personal som stryker mee

   Radera
  13. Martin: Jag letar som tokig efter underlag - har du bra länkar om vårdpersonal så tipsa!

   Radera
 6. De döda i Italien är alla över 85. Italienska myndigheter förklarar det med att smittan spridits sig till äldreboende. I Sverige är de smittade främst ungdomar som åkt slalom i Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där stämmer inte alls. Däremot är risken mycket, mycket högre om man har problem sen tidigare, till exempel med hjärtat.

   "The virus has killed 79 people in Italy, overwhelmingly aged between 63 and 95 with underlying serious illnesses.

   The youngest patient to die was 55 and suffering from chronic disease. A 61-year-old doctor who was not known to have underlying health problems has also died."

   Radera
 7. Det stora felet är just att inte länder utan fungerande smittskydd automatisk blir riskklassade. I sådana här lägen bör initalt alla länder bli risklassade, och sedan friskriver man de som visar att fe kan hantera situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är lite grand steget efter tyvärr. Privata företag ställer in allt resande, men kommuner/regioner kör på FHMs råd. Nu har vi ju ett fall i Örebro där källan är USA.

   Fortfarande såklart ingen allmän smitta och behov av drakoniska åtgärder ännu, men med så många fall i t ex Stockholm är det kanske inte jättelångt dit. Tyvärr kan man ju inte schemalägga när man får sina sjukdomssymptom, utan det kan ske t ex på jobbet eller på vägen dit.

   Radera
 8. Det finns även länder i Afrika, syd och mellanamerika som inte har så värst bra koll på läget, där viruset kommer att spridas relativt obehindrat. Förmodligen är det redan i full sving på flera platser i världen.

  SvaraRadera
 9. Undrar hur många som kommer dö av de ekonomiska konsekvenserna av paniken?

  SvaraRadera
 10. Usa hade 436 smittade och 17 döda, Tyskland 847 smittade och 0 döda. Spanien 517 smittade och 13 döda.
  Tycker det är rätt svårt att försöka dra några slutsatser av statistiken.

  Alla dessa länder har modern sjukvård. Var och en av dessa länder har säkert den vassaste sjukvården, nja näst efter Sverige då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast i USA vittnar många sjukhus om att de står utan möjlighet att testa eftersom CDC inte distribuerat ut testkit. Så i USA bör man räkna med långt fler smittade än vad som rapporteras.

   Radera
  2. Om man antar en genomsnittlig dödlighet på exempelvis 0,5% kan man multiplicera antalet döda med 200 och få en uppskattning på hur många smittade. USA borde då ha minst 3400 smittade och Spanien 2600. Tyskland sticker ut med 0 döda. Kanske de har väldigt bra smittspårning och kan sätta in vård i tid.

   Radera
  3. @Svinto: Det du uppskattar med aktuellt dödstal är antalet smittade för 4v sedan. (Medelvärde från kina; 1v inkubationstid + 3v sjukdomstid innan död)

   Radera
  4. Ja visst kan man göra analysen bättre.

   Radera
  5. Kanske det sker en sammanblandning av multisjuka i Italien för det är också vanlig influensasäsong som också skördar sina offer. Testar man för influensa också bland dessa avlidna?

   Radera
  6. @Sjunkbomben: Ingen sammanblandning, 366 döda just nu. Över 7000 testade positiva av ca 34000 testade.

   Radera
 11. Just nu finns inte mycket officiell statistik när det gäller ålder. All detaljerad data som rapporteras till WHO är sekretessbelagd och släpps inte till allmänheten.

  "Pursuant to that same Article 11, WHO will not make Anonymized -COVID-19 data available to the public, unless and until Anonymized -COVID-19 data has already been made available to State Parties, and provided that other information about the -COVID-19 epidemic has already become publicly available and there is a need for the dissemination of authoritative and independent information."

  SvaraRadera
  Svar
  1. wikipedia har statistik från Kina och dödligheten för olika åldersgrupper.
   https://en.wikipedia.org/wiki/2019%E2%80%9320_coronavirus_outbreak

   Radera
  2. Sydkorea har bra statistik på ålder här dagligen

   https://www.cdc.go.kr/board/board.es?mid=a30402000000&bid=0030

   Radera
  3. @nagrom: Tack för länken!

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Precis som du skriver så har vi förhållandevis många som testats utifrån hur det ser ut på andra platser. Jag tror även att våra myndigheter och vi själva varit så pass vaksamma att vi hittar fallen tidigt i sjukdomsfasen där de flesta egentligen bara har lättare förkylningssymtom som kanske går ouptäkta i andra länder. Från Kina finns det många rapporter om sjukdomsförloppet som visar att många av de lätta fallen kan ta en svårare vändning med tiden. Tror det finns en risk för att en del av de lättare sjuka kan få förvärrade symptom och även att vi kommer få in fler svårare fall som nu går ouptäkta pga ej vistats i rätt delar av världen eller haft kontakt med någon som varit där. Om ca två veckor kan vi nog först på riktigt överblicka läget i Sverige fullt ut. Då bör alla som smittats från till nuläget uppvisa tillräckliga symptom för testning.

  Farligt att tro att det som hände i Kina inte kan hända i Europa, eller att det som händer i Italien inte kan hända i Sverige.

  Det är bara genom folks försiktighet och förebyggande åtgärder som vi kan minska risken för enorma utbrott och dör hjälper det med viss rädsla och att inte underskatta viruset och sjukdomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italien ser ut att gå mot ett kina scenario, 133 döda bara idag och sjukvården där rapporterar att 10% av alla som har testats positivt för Corona behöver bli inlagda på intensivvårdsavdelning, så det är naivt att tro att vi kommer klara oss så mycket bättre i Europa än Asien.

   https://www.esicm.org/covid-19-update-from-our-colleagues-in-northern-italy/

   Radera
  2. Intressant fakta från den sidan.
   "The distribution of survival time from disease onset to death showed two peaks, with the first one at approximately 14 days and the second one at approximately 22 days"

   D.v.s. finns det svårt insjuknade sportlovsfirare v.9 (flest fall i Stockholmsområdet) så bör det vara i det kritiska tidspannet från slutet av nästa vecka och framåt.

   Radera
  3. Chris, precis. Jag ser Israel som ett föredöme där man inte underskattar faran jämfört med vad jag tycker senfärdiga svenska myndigheter gör. Här har man också verklig erfarenhet av krissituationer.
   Faran är som tidigare nämnts inte viruset själv (än) utan tex att intensivvården kan braka ihop med dess konsekvenser. Coronaviruset är dessutom inte stabilt vilket gör det värre än "vanligt" virus. Och ingen är immun. Jag är iaf mkt oroad över vad som kan komma.

   Radera
  4. Japp precis så, brakar det ihop likt Italien så ökar frekvensen. Det är precis det vissa av oss här varit oroliga för de senaste veckorna. Dessutom har det andra sidoeffekter som verkligen inte är trevliga, d v s folk som behöver intensivvård av andra anledningar får den inte.

   Radera
 13. Din gissning om att smittspårningen är effektiv är ju lika tillåten som alla andras gissningar. Men det är mycket olyckligt att myndigheter beskriver det i dessa termer hela tiden; att antalet smittade "bekräftar att de är effektiva".

  Påståendet stämmer inte, och är alltså antingen en form av lögn eller inkompetens. Alltså mycket olyckligt att formulera det så.

  Vad gäller min gissning så vet jag faktiskt inte alls. Däremot har antalet smittade i Sverige växt helt orimligt linjärt. Det finns inga sådan linjäriteter hos virus, men exakt den typen av linjäriteter vad gäller resurser i sökande efter virus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver inte vara lögn utan informationshantering för att inte skapa panik hos deen stora massan. Ang. linjär provtagning av den underliggande expoteniella fördelningen så innebär det ett ökande mörkertal. Det som kan tala emot är den tydliga uppmaningen att höra av sig till vården om man har symptom. Det är dessutom en begränsad mängd individer som varit i Italien och så länge dessa verkligen är isolerade så sker ingen spridning. Tyvärr har skolelever tvingats gå skola fast föräldrarna har hemförlovning från arbetsgivarna. Med facit hand så hade det varit billigt att hemförlova några hundra skolelever än att isolera hela regioner om det blir ett utbrott. Detta var ett av FHM största felbeslut.

   Radera
  2. "Coronafall på skolor i Stockholm stad". Så gick det med den strategin, men kanske poängen är att inte stoppa spridningen, utan att visa att vi har världen bästa smittspårning?

   Radera
  3. @Sjunkbomben visst, därav "en form" av lögn. Men hur många går på den? Jag menar att den är olycklig för 2020 räcker det med ett några i sammanhanget reagerar på att påståendet är objektivt inkorrekt, det finns ingen centraliserad sanning som gör att folk stoppar huvudet i sanden.

   Jag blir åtminstone personligen mycket mer oroad över Sverige när myndigheterna tävlar i felaktiga uttalanden än när de konstaterar att vi tex saknar vissa resurser, har ett problem vi arbetar på, osv, osv.

   Radera
  4. Jag tycker detta gått så långt att jag börjat sakna den mesiga men väldigt mycket mer nyktra klassikern "Sverige är ett litet land.."

   Radera
  5. Är har FHM eller vem som nu bär ansvaret bevisat en skadlig inkompetens genom att låtit elever från riskområden gå i skolan och nu orsakat en spridning utanför gruppen av resenäret. Ingen försiktighetsprincipen där inte.

   Radera
  6. Coronafall på skola i Örebro, en elev och en anställd har smittats positivt med coronaviruset.

   Radera
  7. Hur många av dessa dryga 200 smittade kräver intensivvård?. Har inte sett några siffror. Sekretess eller "informationshantering"?. Borde ge en indikation om hur långt Sveriges ca 500 intensivvårdsplatser räcker.

   Radera
  8. 15-20% är allvarliga fall som bör få sjukhusvård. 5-10% kräver intensivvård. Nu verkar snittåldern på de svenska fallen vara relativt låg än så länge vilket nog drar ned dessa tal ganska mycket. Vi får vänta och se.

   Radera
  9. Tja, räkna baklänges på när folk smittats och hur många som är friskförklarade så anar man att många är sjuka länge.

   Radera
  10. @ Linus. Nu hävdar inte myndigheterna att smittspårningen är effektiv för att de hittar många fall. Myndigheterna hävdar att smittspråningen är effektiv för att de fall de hittar har enbart smittats utomlands eller i direktkontakt med någon som har vistats utomlands. Så i detta fall är det du som far med osanning. Rör det sig om lögn eller inkompetens?

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Här har en viss Musa Toktas flera förklaringar till varför Turkiet inte har några Corona-fall. Skrivelsen är milt sagt okritisk:
  https://medium.com/@mtoktas38/why-corona-virus-cannot-affect-turkey-c18f3186acff

  SvaraRadera
 16. En kort rapport från en större matvaruaffär i Kbk. Tre stycken hyllor var utplockade, men inte helt tomma. Konserver, speciellt soldatens ärtsoppa. Havregryn. Samt pasta. Det sista var det nån rabatt på så det kan vara förklaringen där. Men det fanns fortfarande gott om övrig mat, toapapper och Ipren. Så ingen panik på något sätt men ändå en märkbar skillnad.

  SvaraRadera
 17. Så anledningen till att Sverige klättrat upp på 14e plats i antal smittade är att Sverige är så himla bra på att hitta och spåra smittade?

  Då måste man följaktligen också dra slutsatsen att i övriga länder utan den svenska exemplariska smittspårningen är viruset idag avsevärt mer spritt bland befolkningen än vad siffrorna visar.

  Och därmed behöver ingen Svensk känna sig orolig för att smittan ska etablera sig starkt i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går man på FMV som bästa källa, så har ju deras GD uttalat sig med orden "1-1,5 promille som kan insjukna." Noterade att det då var "värstascenariot". Norge låg på 25% i värsta scenariot. Så det skiljer en del mellan experterna.

   Radera
  2. @Linus Jönsson: Linjärt? Om man får tro på c19.se så ser det inte direkt linjärt ut.

   Radera
 18. Här sen igår en extrasändning från Ekot P1 som jag tycker är vettig på många sätt. Ingen hysterika. Både angående epidemin/sjukdom och ekonomiska konsekvenser.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1475140?programid=4540

  SvaraRadera
 19. Vad finns det för källa till att Sverige skulle ha världens bästa smittspårning?

  Får väl tillägga att en svensk generaldirektör som klappar sig själv på bröstet för sin förträfflighet räknas inte som en objektiv källa.

  SvaraRadera
 20. Jo smittspårningen fungerar bra till en viss gräns när man vet var man ska leta (Italien, Iran, Kina) och att kurvan pekar neråt för viruset och alla ropar hurra men efter en tid lär viruset ta fart igen eftersom det alltid finns fall som går under radarn. Märkligt med alla döda i Italien måste jag säga. Kalla bostäder på vintern? Samma som i Iran och i norra Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wuhan ligger inte i norra Kina. Hur kallt är kallt? Har du nån referens till att kurvan pekar nedåt?

   Radera
  2. Jag tror vi är inne i skedet i Sverige nu när en relativt framgångsrik smittspårningsfas håller på och fasas ut. Och vi vänter på ett uppblossande på nytt.I bergstrakterna i Iran dör folk som flugor. Med kallt menas 5-15 grader. Jag har varit i Shanghai i Kina en gång i januari. Ingen värme i husen. Dörrar till butiker är öppna konstant fast det bara är 5+ ute. Det är ruggigt på vintern i Italien också.

   Radera
  3. Ok, du får medhåll ifrån Tegnell som precis pudlade igen. Kulmen nås visst i början av veckan. Hoppas han får mer rätt denna gång.

   Radera
  4. Kulmen av folk med direkt anknytning till problemområden i norra Italien.

   MIN gissning är fortfarande att Stockholm just nu genomgår en (ytterligare..) "vi har varit naiva"-fas, med en massa "förvåning" kring något som "inte gick att veta" lagom till slutet av nästa vecka eller så.

   Bloggen kör i min mening samma linje. Denna är ju fantastisk:
   "Så var inte orolig (om du inte är i riskgrupp eller för dina eventuella anhöriga i rikskgrupp)"

   Det *vanligaste* är att man antingen är gammal själv, eller har föräldrar som är gamla. Så var inte orolig om du inte är olyckligt normal.

   Radera
  5. Du har rätt Linus, det avsåg kulmen ifrån sportlovsveckan. Inte särskilt relevant nu.

   Radera
  6. Lägg märke att Tegnell sa "jag hade nog fel" dvs han har inte stöd av någon expertgrupp som tar fram ett gemensamt uttalande utan han vädrar sina personliga gissningar i media.

   Radera
 21. Varje pandemi börjar med ett enda fall. Det är jättebra att vården smittspårar men de kommer inte att kunna fånga alla utan de fångar de som vill bli testade.
  Dödstalen kommer öka i Italien när det inte finns fler intensivvårdsplatser - ingen respirator vad har man för odds🙁.
  Tror ingen betvivlar att FHM har utbildade duktiga medarbetare men de är bara människor. Behöver jag ens nämna transportstyrelsen och den skandalen.
  Att öka platser inom intensivvård i Sverige skulle ge ett skydd. Vi är sårbara pga vårdplatsbristen och ja den går att förändra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan öka antal platser genom ändrade prioriteringar. Man kan t.ex låta de som ska steloperera ryggen eller göra gastrisk bypass få vänta 6-12 månader.

   Men med det sagt, även där finns en gräns.

   Radera
  2. Helt ointressant hur många platser det finns om det saknas skyddsutrustning för personalen. Detta är engångsartiklar som är nästan omöjliga att köpa just nu. Fundera på hur det ser ut om 5-10 dagar när dessa är slut. T.ex. Finland har tydligen stora beredskapslager av detta, något som inte är speciellt dyrt att ha. Har vi varit naiva igen?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det är inte ointressant hur många vårdplatser det finns. Det är inte omöjligt eller någon naturlag att sjukhusen inte har pengar att anställa personal. Det går att lösa. Alltså när befolkningen ökar är det rimligt att vårdplatserna ökar inte tvärtom. Det behövs inte närakuter det behövs vårdplatser i första hand. Ett av våra grannländer (Norge) börjar producera egen skyddsutrustning. Samma land har ett privat nu tomt sjukhus till förfogande om staten vill ha det.
   Jag tror generellt att vi som vet av erfarenhet att befolkningen blivit ljugna upp i ansiktet om att patientsäkerheten inte är hotad i flera år är mer kritiska och granskande när det gäller hur detta sköts generellt. Jag ser inget självändamål i att inte våga kritiskt granska myndigheter. Det behövs och man får det i en demokrati. De är människor och jag är övertygad om att alla som jobbar där inte har samma åsikt heller om vad som ska göras. Sen är det utbildade människor men det här har aldrig prövats förut.
   Sen håller väldigt få rekommendationerna - det hostas och nyses på förskola, det hostas på skolan och det hostas på arbetsplatsen.
   Jag vill bara nämna skandalen på transportstyrelsen....

   Radera
  5. Skyddsutrustningen för personalen behöver bytas ut halvvägs in i arbetspasset, pga att man behöver äta och mugga. En del av vårdpersonalen i Kina använde blöjor, pga behovet att byta ut skyddskläderna i samband med toabesök. Så det behövs minst dubbelt så mycket skyddskläder. Vårdpersonalen jobbar i tre pass, 7 dagar/vecka, så det går åt massor. I Finland fanns skyddskläder på lager från tidigare epidemier, fast de hade redan passerat bäst-före datumet, men de var fortfarande användbara.

   Radera
  6. Personal kan köra utan skyddsutrustning. Ja, de blir smittade, men de flesta yngre går det över snabbt.

   Radera
  7. De kommer inte jobba utan skyddsutrustning. De hamnar i karantän. En norsk förlossningsavdelning är stängd nu efter att personalen exponerats för smittan.

   Radera
  8. Om alternativet är att stå och titta på när människor dör (för man inte har skyddsutrustning) eller gå in och hjälpa, bli smittad, vara i karantän och sen komma ut med immunitet, så kan det vara bättre alternativ.

   Bäst är om man är lite förutseende och smittar sig innan utrustningen tar slut.

   Radera
 22. DN skriver att väntetiden för att testas i Stockholm är upp till en vecka just nu. Hur kan då smittspårning och kontroll av viruset fungera?

  Visst man har koll på de fall som upptäckts men de övriga är man lyckligt ovetande om...

  SvaraRadera
 23. FHM's strategi ser ut att fungera??

  "Den globala mejerijätten Danones säljkontor i Sverige med 85 anställda har stängts ned efter att en anställd visat sig smittad av coronaviruset."Medarbetaren blev sjuk på kontoret två dagar efter en resa till Italien. ”Kontoret är låst och vi har vidtagit åtgärder”, säger företagets presskontakt till Di."

  SvaraRadera
 24. Det här är följden av att fhm sedan i januari har tonat ner och förklarat åt svenska folket att ni ska känna er trygga och fortsätta leva som vanligt.

  Inte bara fhm ska skämmas för att de på det viset dragit in smittan till Sverige utan även alla andra onyttiga idioter som papegojat efter fhm eller i vissa fall spridit ännu mer ignoranta propaganda runt sig.

  Så nu står vi här hela landet och som fån medans smittan spridas helt okontrollerat, fortfarande under ytan. Under en uppmålad fasad av att det skulle vara under kontroll.

  SvaraRadera
 25. Är man duktig på att hitta folk tidigt efter att de blivit smittade, så kommer dödligheten se låg ut. (Vilket man gör om man har bra smittspårning.)


  Det tar tid att dö från sjukdomen. Medel 21 dagar från symptom. Rapporterad CFR i Korea kommer gå upp.


  Massiv smittspårning och isolering är vårt bästa försvar. Hoppas verkligen de anställer tusentals personer smittspårning och testning nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Labass är ett högkvalificerat jobb med universitetsutbildning, och det går inte omkring tusentals labassar och väntar på anställning.

   Radera
  2. Det är de som ringer runt och tar in informationen man kan öka kraftigt på (vad jag förstått är det mycket personalkrävande av EU planen om smittspårning). Proven har man tack och lov varit förutseende med att starta upp i tid på flera sjukhus. Flera veckor sedan enligt Vårdförbundets tidning.

   Radera
  3. Provtagning för corobaviruset kan och bör industrialiseras, högutbildade ska inte slösa sin tid på att monotont upprepa samma uppgift 10-tals eller kanske snart hundratals gånger om dagen.

   Radera
  4. "Det tar tid att dö från sjukdomen. Medel 21 dagar från symptom."
   Det sägs alltid om de corona-smittade, att de mår jättebra och att det inte finns någon oro eller problem. Sedan blir det tyst om den fortsatta utvecklingen, tills det rapporteras om dödsfall. Det känns som vården/myndigheterna mörkar den fortsatta sjukdomsutvecklingen, pga sekretess.

   Som någon beskrev det:
   Först känns coronan som en vanlig förkylning (fast utan snuva).
   Efter några dagar känns coronan som influensa.
   Sedan får många en lunginflammation. Först får man en liten fläck i ena lungan på röntgen. Sedan får man en liten fläck i den andra lungan, sedan får man flera fläckar i båda lungorna och man behöver syrgas och respiratorvård, eftersom man inte längre kan syresätta blodet. Sedan kan lungorna börja blöda och då är situationen kritisk. Många får ärrbildning i lungvävnaden. Återhämtningen tar ofta lång tid.
   Många beskriver, att andfåddheten har kommit plötsligt och en del av tuppat av och blivit liggande på gatan eller på golvet.

   Radera
  5. Labass - my ass! Det heter BMA numera. BioMedicinsk Analytiker. Biomedical analyst på utrikiska.

   Radera
  6. @Marjatta L: Det där låter som en synopsis till en B-skräckis. :)

   Radera
 26. Först när jag läste detta inlägg trodde jag det var skrivet med ironi. Men det verkat det inte vara. Sverige har ju skött coronautbrottet mycket dåligt i mitt tycke. Man har varit sen på nästan alla bollar, man går ut med falsk info och man verkar inte förstå hur detta kommer att utvecklas. Man lät fullastade plan men smittade iranier landa, liksom från Norditalien. Testandet började i för liten skala. Trots relativt begränsat testande ligger Sverige högt i antal konstaterade coronafall. Bara 5-6 länder är värre ute per capita. Bra jobbat - nej knappast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska väl inte bara myndigheter klandras för att massa svenskar plockar hem corona dock. Jag har rest med folk som går över gatan utan att titta / innan bilar stannar, inte tror de kan skadas av farliga djur osv. Jag kom och tänka på sådant när jag läste en massa "loool hysteri" och semesterbilder från Italien.

   Radera
  2. @Michael G: Har du tillgång till Iran Airs kabinfaktordata?

   Radera
 27. Några citat från SVD:
  Matematiker: Förvånad om inte smittspridning sker. Med hjälp av en beräkningsmodell går det att räkna ut i vilken takt coronaviruset kan spridas vidare.
  – Jag skulle bli förvånad om det inte sker en smittspridning i Sverige inom en vecka, säger Tom Britton, professor i matematik.

  Virologen Fredrik Elgh anser att den som varit i virusdrabbade områden i norra Italien inte ska gå utanför dörren – oaktat symptom. Men Folkhälsomyndigheten står fast vid sin strategi.
  – Man leker med äldre och sjuka, säger Fredrik Elgh.
  Fredrik Elgh, professor i virologi och överläkare i Region Västerbotten, skrev i måndags en debattartikel i SvD där han varnade för en rejäl anstormning i spåren av coronasmittan som kommer att påverka individer och samhälle under lång tid.
  I veckan som gått har han följt utvecklingen:
  – Det är en väldigt jobbig tid för sjukvården och speciellt intensivvården. Hoppas att folk fattar det. Man gör ett fenomenalt jobb. Jag har aldrig varit med om en så synkron satsning för att stoppa smittspridningen, säger han.
  Fredrik Elgh påpekar att äldre personer och de med en tidigare sjukdomsbild är extra känsliga.
  – Skörheten visar sig i hjärta och lungor.
  Fredrik Elgh tycker att regionerna i Sverige förstått allvaret med coronasmittan.
  – Det verkar som om polletten ramlat ner på flera håll. Samtidigt förstår jag inte att Folkhälsomyndigheten inte tydligt går ut och säger att folk som har varit i norra Italien ska stanna hemma. Det bör uttalas. Att stoppa huvudet i sanden är inte konstruktivt nu, säger han.
  – Risken är att annars att folk med symptom skiter i att testa sig, tillägger Fredrik Elgh.
  På söndagen väntas många charterresenärer hem till Umeå och Skellefteå då sportlovet tar slut i den norra delen av landet. Inget coronafall har ännu upptäckts i Norrbotten, Västerbotten eller Jämtland.
  – Jag räknar med att vi kommer att få smittan hit. Det är väldigt svårt att bryta smittkedjor. Jag har själv kompisar som jag uppmanat att stanna hemma i karantän, säger Fredrik Elgh, som dock inte såg skäl att stoppa större folksamlingar som vid exempelvis Melodifestivalen.
  – Nej, det skulle signalera för mycket panik. Då måste man även stoppa tunnelbanan och alla bussar.

  Statsepidemiologen Anders Tegnell sade i en SvD-intervju på lördagen att det är lättare att ha kontroll över situationen om befolkningen agerar som vanligt. Om Folkhälsomyndigheten skulle råda alla som har varit i norra Italien att stanna hemma vore risken i stället att de träffar personer utanför arbetet, och att de kontakterna kan vara svårare att spåra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite förvånad över att befolkningen borde agera som vanligt och inte stanna hemma efter att ha varit på semester i norra Italien, att det är lättare att ha kontroll över situationen då.

   Radera
 28. "Dyshygieni" som bidragande faktor till corona-spridningen?
  Det pratas så mycket om tvättning av händerna för att inte sprida smittan. Jag undrar om den övriga personliga hygienen har betydelse, om folk duschar och tvättar sina kläder ofta eller sällan. En del gör det en gång i veckan, andra duschar dagligen. Har de som duschar bara en gång i veckan "en aura av corona-virus" omkring sig? Luktsinnet brukar bli mindre känsligt, om man inte duschar ofta, så personen kanske inte märker det själv.

  SvaraRadera
 29. Finland har endast 30 laboratorio-bekräftade corona-fall, men Sverige har redan 248 fall.

  SvaraRadera
 30. Tänk vad mycket effektivare FHMs arbete med smittspårning hade varit om det hade varit tillåtet att historiskt och i realtid hade varit lagligt att följa alla personers rörelser och vilka man har och haft kontakt med. Tror polisen hade gillat det med. Och Försäkringskassan mfl.
  Den lilla lilla uppoffringen kan vi väl göra för att skydda de gamla och svaga i samhället? För ingen har väl något att dölja?

  SvaraRadera
 31. Hur hade du tänkt dig att en sådan spärrning skulle organiseras? Och hur skulle den ske tekniskt?

  Men framförallt: hur stor acceptans tror du den skulle få?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tekniken finns redan, visst lagstöd även så det i straffskalan finns fängelse på 2 år. Vet ej som dagens smittskyddslag är applicerar.

   Jag förordar inte en samhällsutveckling i ovan riktning.

   Cynism / sarkasm i textform är uppenbarligen svårt...

   Radera
  2. Jag misstänkte sarkasm, men det är, precis som du påpekar, lite svårt att "höra" sådana nyanser i text.

   Jag är trots det ändå nyfiken på vilken lag du syftar på och vilken teknik?

   Radera
  3. Mobilnätet. *Ingen* lämnar hemmet utan mobilen. 5G nätet med mindre täckningsradie på cellerna möjliggör noggrannare positionering, även inomhus. Lagen om "Hemlig dataavläsning" ger polisen rätt att installera mjukvara , som ex.vis aktivera GPSen , kamera , mikrofon etc. Träder i kraft 1 april (allvar) , ger möjlighet att i utredningsarbete även täcka in individer som råkar hamna i anslutning till verkliga misstänkta. Kommer bli intressant (eller skrämmande) att följa. Tanken är att lagen ska vara "tillfällig" . Finns alldeles för mycket spelrum i tolkningen av den för att den inte skulle kunna nyttjas till både det ena å andra. Tolkning är något man kan göra "sen".

   Radera
  4. Massis YouTube kanal Advokatsnack (aka Juridik på "lätt svenska") har en primer på ovan lag: (kolla även del 2)
   https://youtu.be/QJ-W_yib6uc

   Radera
  5. 5G har inte så värst stor täckning än. Med befintlig radioteknik för telefoni kan man inte bestämma positionen så noga att man kan veta att två personer har befunnit sig intill varandra.

   Jag har bara min GPS på när jag kör bil. Annars är den avstängd för att spara ström. Visst är det väl många som är lite aningslösa om sånt här, men jag skulle tro att det blir färre aningslösa om de får veta att de blir spårade. GPS fungerar dessutom inte så bra inomhus.

   Hur ska polisen kunna installera programvara i någons mobil utan att ha fysisk tillgång till telefonen?

   Det lär också bli ett ganska omfattande arbete att installera programvara i alla mobiltelefoner som innehas av alla människor som befinner sig i Sverige. :-)

   Den där typen av övervakning behöver förberedas under många år för att ha en chans att fungera, och det går knappast att göra utan att det blir högljudda protester. Jag tror tyvärr att det inte är en framkomlig väg för smittspårning ...

   Radera
  6. Hitta min iPhone och Android motsvarighet finns redan integrerad i OS:ett. Behövs bara lite hjälp från Apple och Google. Kriser brukar mjuka upp det mesta.

   Radera
  7. ...likaså fjärrinstallation av valfria applikationer

   Radera
  8. * h o s t *

   https://fortune.com/2020/03/01/coronavirus-china-surveillance-tracking/

   "Coming soon to a neighborhood bear yours*

   Radera
  9. "The municipal government of Hangzhou worked with ecommerce giant Alibaba to launch a feature through the company’s mobile wallet app, AliPay, that assesses the user’s risk of infection. Users answer questions about their recent travel history and current health and the app generates a QR code based on their responses. Guards at checkpoints in residential buildings and elsewhere can then scan that code to gain details about the user, such as whether they’re low risk and can be let in or are high risk and should be quarantined."

   Man kan ju undra om Alibaba har fler intressen i att investera i Klarna...

   Radera
  10. "I hjärtat av det här samarbetet mellan Klarna och Alipay finns en delad ambition av att ge en bättre shoppingupplevelse och skapa inspirerande destinationer för konsumenter över hela världen", säger Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski i pressmeddelandet"

   www.breakit.se/artikel/23953/alibaba-koper-in-sig-i-klarna

   Jojo...delad upplevelse.. check

   Radera
  11. Tips är att se över vilka appar som har tillgång till GPS, i Android kan välja att bara tillåta access när appen används. Tex. BankId har GPS tillgång, men varför vill den ha det "hela tiden" som default?

   Radera
  12. Apple har varit tydliga med ett de inte tänker luckra upp krypteringsskyddet för iPhone, men det är klart att de kan ändra sig om det gynnar dem. Hur Google tänker är mer av ett mysterium för mig. (Icke desto mindre har jag en Androidtelefon och inte en iPhone).

   "Find my phone" måste aktiveras av användaren (eller kan åtminstone stängas av). Visst kan man tänka sig att nya telefoner har det aktiverat från början och att det inte går att stänga av, men det tar ett tag innan alla telefoner är utbytta.

   Som jag skrev några kommentarer ovanför: en där typen av övervakning behöver förberedas under många år för att ha en chans att fungera.

   Radera
  13. @Stefan: Vad händer om du stänger av GPS:en? Slutar Bankid att fungera då?

   Jag har ställ in min telefon att vägra Backid tillgång till "location" och Bankid fungerar alldeles utmärkt ändå.

   Radera
  14. Officiella syftet med positionering på BankID är att minimera risken för (telefon)scam , att du blir ombedd att logga in med bank Id men någon annan redan har en session (tex PPM) väntades på signering, skiljer sig dessa geografiskt så får du ett fel. Stänger du av GPS åtkomst så ökar du risken för denna typ av bedrägeri. Men om man tänker lite utanför boxen så kan denna typen av applikationer (miss?)brukas för andra ändamål. I och med nya lagstiftningen har Polisen alla möjligheter att smyga in kod i vanliga appar som folk använder, i teorin. I praktiken finns redan tillräckligt många kryphål och bakdörrar som från och med 1 april blir lagliga att nyttja.

   Radera
  15. Bara ett av många exempel;

   https://m3.idg.se/2.1022/1.731632/cyklade-forbi-inbrottsdrabbat-hem--google-gjorde-honom-till-misstankt

   Kanske inte helt relevant för ovan resonemang, men speglar att en hypotetisk kostnadseffektiv nattväktarstat kan vilja ha tillgång till "för att trygga säkerheten"

   Radera
  16. Det vore nog snarare en totalitär stats önskedröm. Termen nattväktarstat har sitt ursprung i (klassisk) liberalism.

   Radera
  17. Nattväktarstat kan vata ett steg till det förstnämnda. Folket skulle troligen applådera handlingskraft efter tillräckligt lång tid av kaos och oordning. När verktygen väl etablerats av en "beskyddade" statsmakt är steget inte långt till den totalitära. År 2030 ligger 10 år framåt, mycket kan (kommer) hända på vägen.

   Radera
  18. Att en nattväktarstat skulle uppstå i Sverige är ytterst osannolikt. Välfärdsstaten är alltför etablerad för det.

   Radera
  19. Vi kanske hopar över det steget helt.
   Välfärdsstaten är en bräcklig konstruktion och bygger på gamla antaganden som nu sätts på prov.

   Radera
  20. Hela Italien sätts i karantän

   UPPDATERAD IDAG 22:21PUBLICERAD IDAG 22:17

   Det kommer inte längre att finnas några speciella ”röda zoner” i norra Italien utan samma regler kommer att gälla över hela landet. Det meddelar landets premiärminister Giuseppe Conte, enligt Reuters.

   Alla allmänna sammankomster förbjuds och invånare uppmanas att endast röra sig utomhus för att arbeta eller i nödfall. Även all idrott stoppas.

   Syftet är att skydda de allra svagaste i samhället, enligt Conte som anser att det enda rätta för människor nu är att hålla sig hemma. Coronavirusets spridning har ökat snabbt på ett dygn.

   Radera
  21. Nu har ju förvisso Italien en totalitär historia i bagaget och en illa skött ekonomi, så det kanske tar lite längre tid för EU-land #2 i kedjan...

   Radera
 32. Några såg det inte komma, andra är väl inte direkt förvånade...
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/03/09/virus-minst-ett-svenskt-fall-utan-kand-smittovag.html

  SvaraRadera