Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-11 07:19

Upp i USA - ner i Asien

Den döda katten studsade uppåt även i USA under gårdagen, men terminerna ska ha rasat tillbaka efter att ingen krisplan presenterades av regeringen. I Asien faller börserna under morgonen, vilket  väl är en indikator på vart de europeiska börserna och Stockholmbörsen tar vägen idag.
Dagschart ASX-200 i Australien.
Det blev alltså inget räddningspaket från president Donald Trump och den amerikanska regeringen efter börsens stängning igår, vilket får terminerna att falla tillbaka. S&P-500 rusade +4.94% igår, men nu är det nedåt som gäller i Asien igen.

SSE Composite -0.443%, Hang Seng -0.70%, Nikkei 225 -2.14% och Straits Times -1.22%. Värst är det dock för Australiens ASX 200, som går -3.60%.

Det australiensiska indexet har varit en ganska god prediktor för hur de europeiska börserna kommer gå, och i så fall är det runt minus 3-4% som gäller idag.

Själva ASX-200 självt stängde lägre än efter måndagens krasch och lägsta nivån sedan januari 2019, eller om man så vill på indexnivåer sedda 2015.

Återigen tål att påminnas om att under en börskrasch är det enda garanterade att du kommer göra fel (förr eller senare) och bli sittande med fel position som du inte avvecklar på grund av förlustovilja, och sedan bränner ut dig och aldrig återuppbygga ditt kapital. Särskilt när du börjar laborera med en massa hävstångsderivat.

Vet du inte vad du sysslar med undvik börsen under börskrasch. Och nej, bara för att du likt vilken apa som helst kunde tjäna pengar när börsen gick upp, så kan du inte det när börsen kraschar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Om jag vet vad jag sysslar med är nog oklart.. Men har riskerar 10% ungefär på bear cert med hävstång. Sålde av när de låg runt dubbla värdet för inköp, så känner mig ovanligt nöjd så långt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju ganska lugna bear ETF:er med liten hävstång man kan ligga i under en längre period. Ex XACT BEAR.

   Radera
 2. Nästa krisbransch efter resebranschen verkar bli film och underhållning. Disney och alla med alla temaparker och/eller behov av biobesökare ser ut att bli nästa offer. Sportunderhållning och alla med behov av inkomster från arenor och liknande kommer också att få problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur för Disney att de nyligen har lanserat en streamingtjänst. :-)
   Men det kompenserar kanske inte helt för bortfall från biobesök och besök på Disneyland.

   Radera
 3. Som sagts tidigare, när detta exploderar i USA tror jag investerare drar öronen åt sig.

  Vi öppnar plus idag men precis som tidigare dagar är det totalt omöjligt att spå om vi är på rätt nivå nu eller om vi ska ner 10, 30 eller 50% till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att index kommer att studsa omkring som en idiot omkring nuvarande nivå (mellan 15% högre och 15% lägre) i minst ett halvår. Det här vänder upp-och-ner på mycket och det är fortfarande oklart vilka företag som går under av turbulensen och vilka som kommer ut ur den starkare än innan, pga politiska stödåtgärder och minskad konkurrens. Börsen kommer sannolikt att nå all-time-high igen innan 2025.

   Radera
  2. På lång sikt är det absolut så. 2025, mycket möjligt, men jag gissar nästan säkert 2030. Frågetecken kring bankerna, men plånboken kommer vara vidöppen.

   Radera
  3. Vad betyder exploderar i antal fall?

   De ser ut som att de i USA börjat testa i lite större skala så de kommer antagligen ligga på några tusen (gissning 4000 smittade på måndag) fall om några dagar när de kommer "ikapp" verkligt antal smittade. Är det vad du menar?

   Eftersom USA har enorma resurser för kriser för testande och riktade åtgärder så tror jag de har ganska goda möjligheter att få ner smittan om några veckor utan att behöva ta till extrema (Italien, Wuhan) åtgärder.

   Radera
  4. Undrar om Bidens framgångar i primärvalen påverkar, när det nu inte verkar bli ett val mellan en demokratisk socialist och Trump? (Med reservation för eventuella svarta svanar)

   Radera
  5. Att kraftsamla inför kollektiva systemvida kriser är ju starka kommunismers paradgren, så det är intressant att se om USA kan visa att det fungerar i deras mycket friare och mer decentraliserade system. Om vi tittar på finansiella beskymmer pga markandspivoter lyckas de generellt otroligt bra genom att problemen isoleras till enstaka områden, så till den grad att systemet i stort blir självförbättrande (jämför Detroits krasch med utvecklingen för CA och inte minst Teslas otroligt marknadsledande beteende på andra sidan pivoten).

   Överlag tycker jag det är läskigt med alla bortskämda/naiva krafter som via tunnelseende arbetar för att göra USA centraliserad på federal nivå (det blir lite som om EU bestämma hur Sverige och Spanien ska se ut, och låta hela familjen stå och falla tillsammans). Men i det här fallet är det intressant att se hur de klarar något så extremt svårt att isolera som corona.

   Radera
  6. Risken är att mörkertalen är enorma i USA på grund av just undertestning. Det kan man bland annat se av ration döda vs smittade. Jämför med t ex Tyskland.

   Det är detta som kan bli en rejäl chock framöver. Det återstår att se vilket scenario det blir, om man lyckas isolera spridningen i USA eller om det är för sent.

   Radera
  7. Randal Flagg for president!

   Radera
  8. Läste precis på DI att Bolund uppmanar banker att överge marknadsmässiga kreditprövningar och att man kan släppa på amorteringskraven och höja bolånetaket vid behov. Ni kan ju bara gissa vilken fantastisk prisstegringsresa det blir för bolånetagarna. Vid kommande kris blir det som alltid dom med cash i HR som får betala. Rätt ska vara rätt.

   Radera
  9. Ja. Kommande tid kommer du se närmast obegränsade finanspolitiska och penningpolitiska stimulanser på olika sätt.

   Radera
  10. @Joakim: Det blir spännande. Nya tider nu. Till skillnad från förr kan man idag motverka alla kriser med diverse åtgärder?

   Radera
  11. Nej, detta kommer innebära stora mänskliga kostnader. Sen reser sig ekonomin starkt igen, men det är långt tills dess och det är ingen rolig tid vi har framför oss.

   Radera
  12. Det är väl över någon gång runt sommaren så får vi en riktigt glödande het bullmarket i höst :)

   Radera
  13. @Linus Jönsson: USA har historiskt varit bättre än alla kommunister på kollektiv kraftsamling, men Trump har ju saboterat rätt många federala myndigheter så frågan är om de klarar av det nu.

   Radera
 4. "Raset kommer snart vara över" typ, enligt:

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/10/da-ar-det-kort-att-komma-in-billigare.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Btw han verkar överdrivet positiv. Undrar varför?

   Radera