Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-03-30

Ungern klassas inte längre som en demokrati

Europaportalen uppmärksammar att EU-landet Ungern inte längre klassas som en demokrati enligt V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet. Landet visar upp den snabbaste demokratiska nedgången i världen det senaste decenniet. Många SD:are hyllar Ungern, vilket säger något om demokratisynen och vilken riktning man vill att Sverige ska ta.
Som man ser på videon ovan är likheterna med den kleptokratiska fascistiska diktaturen Ryssland med Putin stora, så det kanske inte är så förvånande att Rysslandshyllande SD:are även hyllar Ungern. Korruption och koncentration av pengar till oligarker, som inte existerade innan Orban. Samtidigt lever 40% av ungrarna i fattigdom och 20% i extrem fattigdom och man har EU:s lägsta medellivslängd och en havererad sjukvård.

Rankningen använder 3000 experter och tittar på 450 indikatorer när man bedömer graden av demokrati i ett land. 

"Hungary emerges as the first member of the EU ever to host an electoral authoritarian regime, and according to V-Dem data it is the most extreme case of democratic regression in recent times. It was classified as a liberal democracy in 2009 and long before the indicator on the freedom and fairness of elections fell in 2014,13 the media, civil society, and civil liberties had been signifi- cantly constrained. As early as in 2010, the right-wing government led by Viktor Orbán and his Fidesz party enacted several media laws that substantially curtailed press freedom."
Ungern visar alltså vägen när högerextremisterna och högerpopulisterna får ta över - korruption, fattigdom, välfärdsamhällets sammanbrott inklusive sjukvården som nu är på andra världskrigsnivå, avskaffande av pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati, samt skenande skillnader mellan en ny klass av superrika oligarker och allt fattigare befolkning.

Siffrorna för Ungerns demokratiras gällde fram till och med 2019 och räknar alltså inte in de antidemokratiska repressiva åtgärder som Orban vidtagit de senaste veckorna med coronakrisen som ursäkt.

41 kommentarer:

 1. Om vi frånser de uppenbara förändringarna tycker jag det är svårt att ta ställning till denna typ av ranking. Metodik som den är beskriven av V-Dem.

  "Approximately half of the indicators in the V-Dem dataset are based on factual information obtainable from offcial documents such as constitutions and government records. The other half consists of more subjective assessments on topics like political practices and compliance with de jure rules. On such issues, typically five experts provide ratings."
  V-Dem
  Jag är inte kritisk mot detta för det går inte att komma ifrån subjektivitet och det är istället en styrka, och något de ska ha en eloge för, att de är öppna med att halva resultatet bygger på subjektiva uppskattningar.

  P.g.a. egna långvariga iakttagelser på plats kan jag definitivt säga att några länder har alldeles för hög ranking eller poäng.

  SvaraRadera
 2. Måhända OffTopic men ändå: Alltsedan jag för nu ganska länge sedan läst Stefan Zweig, Jaroslav Hasek och Egon Erwin Kirsch samt ganska nyligen omläst Claudio Magris Donau, har jag levat i föreställningen att Ungern är ett ur allmäneuropeisk synvinkel mycket säreget land ... med ett säreget språk och en likaså säregen folkidentitet ... Som en isolerad språklig/kulturell enklav i en huvudsakligen slavisk och germansk omgivning.
  Om detta en delförklaring till det säregna i den väg Ungern väljer må jag låta stå osagt.

  SvaraRadera
 3. Så den gamla kommunisten Orban gör dom alla andra kommunister som haft makt gör (fast hävdar att det är höger)? Ingen stor överraskning... Otroligt synd om folket dock som får ta lidandet.

  SvaraRadera
 4. Hahne (AfS) bevisade ju härom veckan hur långt hans fosterlandskärlek sträcker sig. När vanliga medborgare anmäler sig frivilliga för att stötta sjukvården samt ställer upp för varandra för att hjälpa folk som inte kan ta sig till affären med inköp passade han istället på att importera ett parti ansiktsmasker som han försökte kränga för 250kr / st (typ samma modell som kostar en tia på jula i normala fall).

  Fosterlandet först, tills det uppstår lukrativa affärsmöjligheter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde så klart faktakollat lite bättre innan jag postade, vid närmare efterforskning visade det sig att de normalt kostar snarare ca 20 kr / st eller enligt vissa källor kanske tom så mycket som 29 kr :D

   Radera
  2. Mjo löste om det där,kanske inte så vackert.
   Hans försvar var väll att han tog alla sina besparingar och köpte för.
   Eftersom du reagerar, gissar jag att du nu skänkt ditt sparkapital?

   Radera
  3. Ok så han köpte skyddsmaker för egna pengar och försökte göra sig en hacka på det hela, lite oklart hur det skulle vara något slags försvar.

   Knappast, det går alldeles utmärkt att kritisera en pappskalle utan att samtidigt själv organisera någon större donation av något välbehövligt. Det jag jag gjort är att jag har INTE passat på att försöka profitera på mina medmänniskors oro under en stor kris. Det var ganska så enkelt att inte göra det faktiskt. Det var klart på ett kick så att säga!

   Radera
  4. Well. Jag gissar att de flesta(företag) som kränger skyddsutrusting idag tjänar pengar på det.
   Altså jag tar ingen i försvar, specielt inte afs.
   Men att inte göra något själv och sen kritisera andra , känns sådär.

   Radera
  5. Skillnaden är att de inte försöker bygga en politisk karriär på omtanke om Fosterlandet. För att sedan sparka landets invånare rakt på familjejuvelerna så fort det bara går.

   Radera
  6. Stoffe, får en politiker blanka börsen? Eller är det samma moral där?

   Radera
  7. Så många försök att relativisera ett fullständigt idiotiskt tilltag :D

   Radera
  8. Det är lätt att vara kritiskt till vad andra gör. Samma med folk som. Är kritiska till läkemedelsbolag, som att det skulle vara fult att tjäna pengar på att bota sjukdomar.

   Därför reagerade jag.

   Radera
  9. Men nog är du lite glad att Hahne var helt galen här? Utesluten ur partistyrelsen blev han väl? AFS får fundera mera på sin liberalism.
   Läkemedelsbolag tjänar massor på att inte bota sjukdomar.

   Radera
  10. @Osquar: Ja, det är ju för att det /går/ att tjäna pengar på att bota sjukdomar som många sjukdomar blir botade.

   Radera
  11. Det är inte AfS uppgift att dra en lans för liberalismen direkt. Men vore väl ganska så typiskt sätt att dra på sig "fårkläder".

   Inte alls skadeglad, är jag inte!

   Radera
 5. Kan bli svårt för EU att bli av med Ungern, man kan ju inte ha en diktatur i gemenskapen. Utfrysning enligt artikel 7, alternativ artikel 7 men Polen lägger veto och sen artikel 2 för att mala det genom de legala kvarnarna för böter mot Polen och/eller diplomatiska sanktioner för att rätta sig i ledet. Ungern hinner förmodligen bli en komplett diktatur innan dess. Kanske bara enklare att betala för att bli av med dem, eller så låtsas man bara som ingenting, det är ju också ett billigare alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidtar EU-länder sanktioner så blockerar Orban med sitt veto alla beslut i ministerrådet.

   Radera
  2. Oligarkerna berikar sig på EU-stöden, så Ungern vill inte ut ur EU - det är själva basen för oligarkernas miljarder.

   Radera
  3. År det inte tillräckligt tydligt att EU tummat på kraven för medlemskap vid flera tillfällen? Det har blundats för nazistmanifestationer, korruption, diskriminering osv., förhoppningsvis med motivet att man inte bara hoppades på utan var övertygande om förbättring.

   Ekonomiska aspekter har uppenbarligen värderats högre. Det var t ex tydligt att svenska banker positionerade sig i Baltikum och lobbade för en snabbt EU inträde. De lyckades också ta kontroll över en relativt stor bit av kakan och när den överhettade ekonomi brakade samman var de snabba att håva in tillgångar. Att det skulle brisera i diverse skandaler behövde man inte vara någon Einstein till att räkna ut.

   Ett senare exempel på att EU åtminstone var berett på att blunda för mycket var förhandlingarna med Ukraina. Det har hänt mycket sedan dess och processen har väl hamnat i frysen, men i grunden är det exakt samma kriminella organisationer som styr idag som då. Nu sitter dessutom Avakov, med tydliga kopplingar till Solntsevskaja bratva, som ansvarig minister för Inrikesministeriet, bara ett exempel av många.

   Det är nog väl naivt att förvänta att ekonomiska intressen inom EU inte hamnar i konflikt med påstådda värnade värderingar. Den kommer garanterat fler allvarliga bakslag.

   Radera
  4. Här är en intressant artikel om korruptionen i Ukraina. Den är flera år gammal, men det som beskrivs tror jag fortfarande påverkar landet.
   https://carnegieendowment.org/2014/07/01/looting-ukraine-how-east-and-west-teamed-up-to-steal-country-pub-56666

   Radera
  5. När jag försökte ladda ner pdf:en blev resultatet "that page could not be found"

   Situationen i Ukraina är bedrövlig och jag tvivlar på att det är realistiskt att förvänta ett trendbrott. Det har varit samma visa sedan Sovjets fall: hopp och förtvivlan. Förutom att Avakov etablerat sig och t o m omnämns som möjlig premiärminister och stand-in för Zelenskyj, ingår i samma gäng även Ljasjko och Kolomojskyj (och då kan vi förutom korruption lägga en anna otäck faktor till spelet, Azovbataljonen). Nyligen har Andriy Yermak tillträtt posten som chef för Presidentkansliet, en person som obekräftat t o m kan vara en rysk agent. Det finns alltså många ingredienser i den här soppan.

   På senare tid har några journalister och aktivister mördats. Cyberförsvaret verkar agera i Avakovs tjänst och jagar i praktiken vem som, som kritiserar Avakov. Det har varit flera sådana incidenter på sistone, där helt vanliga medborgare hotas med höga straff och andra rättsåtgärder, vilket också är en indikator på korruption och att rättssystemet systematiskt sätt ur spel.

   Skälet till att jag är tveksam till att det sker någon förbättring är att detta har internationella förgreningar. Solntsevskaja bratva har förutom de ryska och ukrainska baserna även förgreningar till Israel (finns exempel på att Mossad använts, eller manipulerats), USA där NYPD är korrumperat/infiltrerat och senatorer och andra som delar affärsintressen osv..

   Radera
  6. Hoppsan! Ursäkta, jag laddare ner pdf:en för flera år sen så jag provade inte nu.

   Den här (icke-)länken bör dock fungera.
   https://web.archive.org/web/20181114234344/https://li.com/docs/default-source/publications/ukraine_imr_a4_web.pdf

   Radera
  7. laddare -> laddade

   Radera
  8. Tack, det fungerade bättre! Jag ska kolla på den rapporten senare. Vem vet det kanske blir någon återkoppling i någon annan tråd.

   Radera
 6. Ja, rädsla från makthavarna skapar väl alltid någon form av demokratur eller diktatur. Sedan vad deras rädsla består i kan ju givetvis se olika ut. Men en sak vet jag, att när makthavarna säger att vi sitter i samma båt, så betyder det att det är vi som ska ro. Och att stå med bägge fötterna på jorden är viktigt så att man inte rycks med i de politiska och religiösa känslornas stormvindar.

  SvaraRadera
 7. Men visst kan väl EU införa sanktioner och dra in stödmiljarderna.... var det inte det som var hela tanken med vad man gjorde mot Grekland?

  SvaraRadera
 8. Kan inget om Ungern, men inget i videon fick det att framstå som en diktatur, dvs valfusk, kontroll av statsmedia, fängslade journalister och opposition. Tycker man borde ha tagit upp det, om man går igenom det värsta med landet.

  Däremot verkar landet rejält korrupt.

  När det gäller emigrering, så undrar jag hur många svenskar som har lämnat Sverige de senaste tio åren. Kan nog också vara 600 000. Därmed inte sagt det är bra, men att det finns mycket att göra på hemmaplan med för att behålla kompetens och yrkesskickliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är stöld: Under senaste tioårsperioden har totalt cirka 500.000 personer utvandrat från Sverige. Vanligtvis har uppgivits siffror som visar att cirka 2/3 av de som utvandrar är utlandsfödda och resterande 1/3 sverigefödda.
   Med andra ord skulle lite drygt 150.000 så kallade svenskar ha utvandrat senast gångna tioårsperiod.
   SCB och Migrationsverket publicerar lätt åtkomlig statistisk i ett flertal av ämnets aspekter.

   Radera
 9. "far right", som, typ, 'allt höger om Miljöpartiet är Adolf'? Fortfarande på vänsterhalvan. Det finns knappast någon höger, allra minst någon organiserad form.

  SvaraRadera
 10. O.T.
  Det verkar som Europa och USA kommer att få problem med att få säsongsarbetare till frukt, bär och grönsaksodlingar där det krävs manuellt arbete.
  Enbart Spanien saknar uppemot 10 000 säsongsarbetare nu när Marocko har stängt sin gräns.
  Mexico har stängt mot USA...

  Ja ni förstår själva effekterna.
  Mycket kommer inte nå fram till butikerna längre utan det kommer att ruttna på fälten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte sant, problemet är ju att de är beroende av billig arbetskraft. Billigt billigt. Så det blir inflation och rakning för våra politiker som trodde och hoppades.
   Bra egentligen på alla sätt? Inte för eliten dådå... Som skapat större kaka som ska ha allt som mat, bostad och sjukvård, de ska åka på väg i tåg och flyg, mer folk=inte alls bra.

   Radera
  2. Vet inte hur det ser ut i Europa men i USA där jordbruket också i stort utförs av gästarbetare och illegala immigranter så är lönerna ok och ligger på 12-15$ i timmen, vilket är över flera andra jämförbara yrken. Problemet är att det är hårdare och ligger längre bort från populations centrum, inte lönen i sig.

   Radera
 11. År får man safta och sylta själv, om man vill ha någon sylt på gröten

  SvaraRadera
 12. Är en stor central stat, indikativt för höger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om man är riktigt , riktigt, riktigt höger :) Då behöver man en stor övervakningsapparat.

   Radera
  2. Fascismen har många ansikten. Ibland ser den ut som Janus.

   Radera
 13. Som nån skriver i kommentarerna under inslaget : "Folk skiter i, bara stålarna stannar i Ungern".

  Var flyttar folk och varför? Hur kommer det sig att man så "avskyr korruption" när vi Svenskar kan ge kurser i "dold korruption"?`Inget brunt kuvert.
  Vården är i Sverige normalt bra akut, det får man säga, men anars är det "läkargänget" som är moderna präster i ateismen. Spädbarnsdödlighet ger ju lägre levnadstid kollektivt? Bert dör som ettåring, Luffe han lever till 91, medel dör då folk vid 45...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just därför brukar man räkna bort spädbarnsdödlighet vid dylika mätningar.

   Gillar man inte ateistiska läkare går det så klart bra att söka sig till en häxdoktor. Gör det, det avlastar ju vården så det uppskattar nog alla.

   Radera
 14. Demokrati innebär numer minoritetens rätt.
  Det finns ju ingen majoritet?

  Sant är falskt?

  SvaraRadera
 15. Orbán vill nu införa ett slags undantagstillstånd på obestämd tid med anledning av Covid-19.
  https://euobserver.com/coronavirus/147834

  Det kommer att gå igenom i parlamentet eftersom Fidesz har 2/3 majoritet.

  Polen håller på med något lliknande.
  https://www.sueddeutsche.de/politik/polen-verfassung-praesidentschaftswahl-1.4861159

  SvaraRadera