Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-15 08:44

Tomma hyllor är just-in-time - inte mat och toapapperbrist

Att hyllor tidvis gapar tomma ute i butiker betyder inte att det är brist på vare sig mat eller toapapper. Tomma hyllor beror på att butiker - ännu mer ju större butik - använder just-in-time för att minimera kapitalbindningen i butikslagret. Hyllorna fylls på igen vid nästa leverans, dvs i morgon. Det finns gott om såväl mat som toapapper i verkligheten.
Toalettpapper hos Granngården.
Moderna större butiker - och även många mindre inom åtminstone livsmedel - tillämpar just-in-time med stöd av moderna IT-system. Man har mycket god koll på normal försäljning av varenda produkt varje enskild veckodag, i samband med storhelger osv, och köper inte in mer än vad man normalt säljer fram tills nästa leverans

Detta för att dels inte binda onödigt kapital i butikslagret, vilket innebär en kostnad.

Dels för att spara utrymme, och optimera intäkterna per kvadratmeter lokal.

Dels för att man inte vill behöva slänga varor med ett bäst-föredatum.

Stora butiker som t ex ICA Maxi får i princip leveranser varje dag av många produkter. Det betyder att när dagen är slut ska det nästan vara tomt på hyllorna om systemen är korrekt optimerade.

Mindre butiker, t ex här på landsbygden, får dock leveranser av många produkter mer sällan, eftersom leveranser kostar. Således tar de oftare in fler dagars butikslager annat än av färskvaror, och när det kan gapa tomt i storstadens stora Maxi-butiker så är det motsägelsefullt ofta välfyllt i små butiker på landet.

En annan försvårande faktor är att man oftast inte har full bemanning av butiken hela dagen. Personal som ska packa upp har man på förmiddagen. Således kan det vara svårt att hinna med att fylla på det man har på lagret om produkterna tar slut på hyllorna i förtid.

Motsägelsefullt kan det förändrade beteendet innebära att IT-systemen kommer börja beställa mer av de saknade produkterna, och att det därmed kommer finnas väldigt mycket av dessa när saker lugnar ner sig.

För att summera så är inte tomma hyllor ett tecken på brist - vare sig på mat eller toapapper - utan ett tecken på att normalt köpbeteende är rubbat för vissa varor. Men de kommer in igen i morgon för de finns i logistikkedjorna.

Så varför handlar folk mer än vanligt av vissa produkter. Preppar de? Är de preppers

Nej, de är inte preppers. Preppers har nämligen redan tillräckligt hemma och behöver inte agera på det här viset. Dock är det positivt att folk nu faktiskt förbättrar sin hushållsberedskap. Förhoppningsvis fortsätter man med att bibehålla hushållsberedskap, t ex i linje med MSB:s skrift Om kriget eller krisen kommer, som alla hushåll har fått utdelat.

Men finns det andra förklaringar än hushållsberedskap och hamstring till beteendet?

Faktiskt. Det gör det.

För det första så ska allt fler hålla sig hemma, social distansering ska tillämpas, och endel företag har skickat hem personal för att jobba på distans. Social distansering innebär också att restaurangbranschen, inklusive lunchrestauranger krisar när folk inte äter lunch ute längre.

Bara hemarbete eller att inte äta lunch ute innebär att av veckans 21 måltider (frukost-lunch-middag) så kommer 21 istället för 16 intas i hemmet. Det är ett ökat behov av matinköp i dagligvaruhandeln med 21/16=31%. Om tjugo procent av svenskarna skippar utelunchen, blir det ökade inköp av mat i butikerna med ca 20%, medan partihandeln (=försäljning till företag) tappar motsvarande.

Bloggen har uppgifter om just detta, dvs att partihandeln mot restauranger har kraschat. Varsel och konkurser kommer inte vara begränsade till restauranger och hotell, utan även deras leverantörer kommer drabbas.

Ska du vidare jobba hemma, så ökar den vakna tiden i hemmet givet 10 timmars frånvaro per arbetsdag (8h arbete, 1 h lunch, 1 h resa till och från jobbet) från 16*7-50=62 h i veckan (om du inte har något liv utanför jobbet) till 16*7=112 h i veckan. Det är en ökning av den vakna tiden i hemmet med 112/62=80%. Det betyder (förenklat) att du förstås ökar dina toalettbesök hemma med 80%, vilket kräver mer toalettpapper. Lägger man till att många har ett liv och dessutom är hemifrån ett antal timmar av sin fritid, men nu ska sitta hemma, så ökar detta ännu mer.

social distansering och hemarbete innebär naturligt att det ska köpas mer mat och mer toalettpapper ute i dagligvaruhandeln. Det innebär inte att folk har panik, eller ens att de hamstrar, utan bara att man följer rekommendationer och ändrat sina vanor för att minska smittspridningen av coronaviruset. Tomma hyllor är alltså positivt, men också tillfälligt tills logistiksystemen anpassat sig.

För övrigt är just toalettpapper antagligen det sista som skulle ta slut i Sverige - Sverige är inte bara självförsörjande på toalettpapper, utan exporterar nog för att låta våra grannländer, inklusive Tyskland, torka sig i rumpan. Vi producerar kanske toalettpapper åt 100 miljoner människor...

Är då just-in-time ett problem? Egentligen inte. Varorna kommer in i morgon igen. Snarare så minskar just-in-time kanske kostnaderna för butikerna med 10-20% - rent av mer - och få hade varit intresserade av att betala de priser som alternativet hade inneburit. Ser man personligen just-in-time för dagligvaror som ett problem är det bara att köpa mer och lagra hemma själv istället, vilket ändå är att rekommendera ur preppingsynvinkel.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Har man inte också gjort det mer komplext att få sakerna på hyllorna i och med att man har många olika leverantörer? Exv i vår ICA så står personer i Pågens-kläder och lastar upp Pågens bröd, samma vid hyllan för kaffe och te där Lindvalls personal verkar sköta mycket och så vidare. Kanske en konsekvens av att handlarna alltid premierar det egna märket?

  Min poäng är att istället för att ha en ICA-lastbil som kommer från centrallagret är det ett flertal aktörer som alla skall fungera samtidigt. Mina högskolepoäng i sannolikhetslära säger att detta ökar risken för problem ("tomma hyllor"), men konsekvensen blir mindre (enbart en "sektion" tom, inte hela butiken).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora butiker har förhandlat till sig att leverantören packar upp. Vissa leverantörer iaf. Man köper inte bara in en leverans, utan en leverans till hyllorna. Vanligare ju större butik.

   Radera
  2. I fallet med Pågen så är det inte butiken som köper in brödet, butiken har bara valt Pågen som leverantör. Det är chauffören som också aggerar säljare och ansvarar för att planera beställningarna till butikerna och att ta hand om returer, i den tjänsten så ingår också att dom får packa upp och eventullt ner varor i hyllorna.

   Radera
  3. Inom logistikfältet kallat VMI - Vendor managed inventory. Vet inte hur det ser ut bokföringsmässigt i detta fall men är vad jag förstått inte ovanligt att leverantören äger varorna ända till de passerar kassan i dagligvaruhandeln.

   Radera
 2. Bra redovisad fakta. Ovan behöver spridas till så många som möjligt för problemet just nu är den stora massan inte inser eller förstår detta. Det är ett sådant inlägg som skulle behövas ta upp på nyheterna. Därmed inte sagt att den stora massan kommer ta till sig det (har inget större fötroende för det kollektiva stimmtänket) men förhoppningsvis lugnar det några.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edit. Såg nu på text-TV att MSB gått ut med denna info också. Bra.

   Radera
 3. "Preppers har nämligen redan tillräckligt hemma och behöver inte agera på det här viset."

  Så hur blir man en prepper? Någon gång måste väl första storköpet göras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Preppar gör man innan krisen, inte när krisen är ett faktum. Preppar fler undviks bristsituationer.

   Radera
  2. Så länge leveranskedjorna fortfarande fungerar är det väl knappast kris och därmed fortfarande tillåtet att börja preppa?

   Radera
  3. Sen är väl frågan vad en Prepper är. Jag har två frysar fulla och i stort sett alltid minst en bal toapapper i garaget. Jag skulle inte kalla mig en prepper, utan snarare en snål jävel som jagar extrapriser.

   Radera
  4. Utgå från den info som MSB har skickat ut, det var väl nåt år sedan n . Skulle alla i Sverige göra det hade vi inte haft några problem idag.

   Radera
  5. Stor köp och storköp. När jag började med det var det att jag köpte en eller några få saker extra när jag handlade och efter ett tag hade jag ett ordentligt lager hemma. Dessutom spreds bäst före/förbrukningsdatum ut på det sättet.

   Radera
  6. @Stoffe Nä för då hade vi haft det då i stället. Om nu alla hade följt broschyren direkt när den hamnade i brevlådan.

   Radera
 4. Jag hade en teori om varför folk hamstrar toapapper världen över och det är för att de tror att influensan är maginfluensa. Att de inte har riktig koll på influensorna. Möjligen en orsak men det är klart att det finns fler.

  Men sedan är det ju så också att toapappersbalar är mycket utrymmes krävande och är inte till antalet i butikshyllan så många som det ser ut att vara och därför tar de snabbare slut än andra varor.

  I min butik, ICA-Nära, saknas inget i hyllorna förutom en vara - handsprit. Den är slut hos leverantören. Ändå är tvål och vatten bästa sätt att hålla virus borta från händer och tvål finns det gott om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handsprit kan man göra eget.
   T-röd, glycerin och lite vatten.

   Radera
  2. T-röd är bra på så sätt att man gärna inte stoppar fingrarna i munnen.
   Ett litet bonus ned andra ord.

   Radera
  3. Bästa förklaringen jag sett är att Australien och Sydkorea importerar toapapper från Kina. När smittan tog fart fick dessa länder ont om just toapapper, antingen för att de kinesiska fabrikerna stängde ner eller för att kineserna använder toapappret själva för allt möjligt, t ex för att snyta sig. Sen spreds nyheten om brist på toapapper världen runt.

   Radera
  4. Anders. Det är riktigt att man kan göra själv. Men rödsprit är ingen garant för att vara tillräckligt hög koncentration av etanol. 85% etanol är vad som sjukhusen använder som handsprit. Flera av rödspritstillverkarna har produkter med lägre procenthalt. Dessutom en inexakt angivelse, som t ex Hall Miba som anger etanolhalt 60-100% och Kemetyl T-Röd >70%. Det gäller att ha koll för att få en säker funktion. Tvål och vatten är säkrast.

   Det går ut på att lösa upp fettet som viruset är uppbyggt av så kollapsar hela viruset. Det är så viruset "dödas" Tvål är en mycket bra fettlösare. Etanol löser fett men inte lika bra om det har en lägre koncentration.

   Radera
  5. De har hög halt nog. Annars brinner den dålig. De angivelser av halt som du beskriver är Säkerhetsdatablads-svenska, och man ger ett stort spann, vilket är godkänt enligt gällande lagstiftning.

   I praktiken är koncentrationen ganska exakt, ofta inom 5%.


   Tvivlar du är det bara att mäta densiteten :)

   Radera
  6. Fast jag skulle hellre välja K-sprit. Luktar inte lika illa och dessutom högre %
   https://www.swedol.se/frysskydd-995-1-lof-2401271.html?tax_display=2&gclid=Cj0KCQjwpLfzBRCRARIsAHuj6qV-LHqvo9RhYxWi1BXnaJFF8vqKqLCI4ajI-aWwqh5b1NpXBv6O-NUaApMMEALw_wcB

   Radera
  7. Att säkerhetsdatabladet anger en lägre halt etanol beror på att teknisk sprit (även för desinfektion) måste denatureras. Om ex. isopropylalkohol används som denatureringsmedel så måste det ingå med minst 100g per kg etanol.

   Radera
  8. Jag brukar ha isopropylalkohol hemma pga 3D-printern. Går att köpa hos Kjell och Company. De fick slut på 1 liters för någon vecka sedan, halvliters för ett par dagar sedan men har kvar 250 ml och det räcker ju med råge till handsprit för några veckor. Det jag hoppas med detta är att det ska bli lättare att köpa isopropylalkohol efter att allt detta lagt sig, den är ju användbar till rätt mycket.

   Radera
 5. Min lokala "stora" Ica butik har också förvånande lite plats for just papper. Behövs inte många barnfamiljer som köper på sig en extra förpackning toalett papper för att det ska bli tomt i hyllan. För övrigt verkar även diskmedel vara en vara som gått mycket i den butiken. Men fanns faktiskt både pasta och tvål kvar, tvål köpte jag upp upp hälften av de två paket som var kvar.. och tvål att ju också något som bör konsumeras i frisk takt om alla filer tråden om ökad handtvätt. Förhoppningsvis så tar folk till sig att ha lite mer hemma. Något som tydligt talar emot hamstring är att det var fullt i kaffe hyllan..

  SvaraRadera
 6. Men hur i hela världen kan det komma sig att handsprit och munskydd kan ta slut och att vi låter våra hjältar på sjukhusen jobba utan skydd??
  Vi har väl fabriker som är enkla att ställa om till att produdera munskydd, kanske inte CE märka men vafan ?
  Handsprit gör man ju av Etanol och Glycerol !! 1700:- för tusen liter:
  https://www.vvsobygg.se/sortiment/bygg/kemi/koldbararsprit/koldbararetanol-95-altech-kbs-agro-bio-95-1000-liter-koldbararvatska.html

  Var är den svenska påhittigheten och gör-det-själv andan ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut Company i Kristiandstad håller på att ställa om produktionen så du kommer kunna desinficera dig både invärtes och utvärtes. De gjorde samma sak under svininfluensan.

   SCA borde kunna rampa upp tillverkning av skyddsutrustning.

   Testkit kanske kan tillverkas på licens i Södertälje?

   https://www.breakit.se/artikel/24129/vodkan-kan-bli-handsprit-absolut-vill-hjalpa-svenska-myndigheterna-vi-kan-leverera

   Radera
 7. Jag köper lite mer för att slippa bli utsatt för smitta i butiken. Färre besök minskar smittorisken. I synnerhet för den del av befolkningen som är i mogen ålder. Har ökat från 1 månads lager till 2 månaders lager.

  SvaraRadera
 8. Toalettpappersfabrik I lilla Edet brinner just nu och branden är fullt utvecklad. Tror nog att jag åker och bunkrar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här verkligen den perfekta stormen.

   Radera
  2. Fake news. Rökutveckling i en maskin som var släckt inom en timma.

   Radera
  3. Dags att tälja till sig en rövspade.

   Radera
 9. Det kan vara så att många dessutom försöker handlar mer och sällan för närvarande just för att minska antalet besök i affärerna och undvika möten med människor, lite ändrade vanor. Just nu kanske risken för smitta antas mindre och det är läge att passa på med affärsbesöket innan antalet smittade ökat.

  SvaraRadera
 10. Att vara prepper innebär att vara förberedd. Det innebär också att alltid anta att det kan bli värre (som tidigare sagts på denna blogg!). Även om jag har toalettpapper (exempelvis, just för att det nämndes i inlägget) för bra många veckor passar jag ändå på att köpa på mig ännu mer just nu i veckan. Trots att jag är prepper.

  Tror jag att det kan bli brist? Nej. Faktan är ju enligt inlägget, toapapper tar nog inte slut långsiktigt. Varför köper jag då? Jag antar att situationen kan bli värre. Framförallt vill jag med god marginal klara mig ett bra tag hemma i total isolering vid behov. Dvs inte ta mig till ICA Maxi i onödan trots att det eventuellt finns toapapper där.

  Mat- och energimässigt har vi massa mängder livsmedel som håller i åratal, så det är lugnt. Dessutom klarar kroppen ganska bra en reducerad diet ett tag. Den går ner i svältläge och utnyttjar energin bättre. Men att inte ha toapapper innebär en sanitär och hygienisk utmaning vid isolering i hemmet. Således köper jag på mig extra trots att jag redan hade massa just för att jag förbereder mig på att det kan bli värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan alltid ställa dig i duschen efter toalettbesöket. Toapapper är det minst kritiska jämfört med exvis tvål.

   Radera
  2. Fungerar så länge det fungerar. Sedan fungerar det super-dåligt om något skulle hända med vattenförsörjningen. Jag preppar inte för något happy-case där moderniteter / lyxbeteenden så som att kunna ta en dusch efter varje toalettbesök är möjliga. Toapapper är kanske det minst kritiska om du tänker dig att du bara har två saker att preppa, tvål och toapapper. Jag har tvål hemma som räcker längre än vad toapappret gör trots mitt inköp av toapapper. Det är liksom lite lättare att ha det då det inte tar så stor plats.

   Radera
 11. Endera ska Sverige ha ett stort lager eller att Sverige tillverkar inom landet. Efter detta bör det tänkas till lite hos myndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha tillverkning i Sverige behövs ju bara för att puckopolitiker i många länder får för sig att stänga landets gränser. Jag ser hellre att Sverige agerar i EU för ett ökat samarbete inom EU när det gäller bekämpning av smittspridning.

   Förresten, vad är det du tycker att Sverige ska ett stort lager av? Toalettpapper? Allting?

   Radera
 12. "Edit. Såg nu på text-TV att MSB gått ut med denna info också. Bra."

  För de som inte uppfattat situationen: cornu ÄR MSB.

  Eller djupa staten om ni så vill, här finns mycken klokskap och en del pekpinnar.

  SvaraRadera
 13. Kapat från tidigare tråd och Peter A. :

  "Meddelande till bloggaren:

  Funktionen "Senaste kommentar" tycks ha hakat upp sig 11/3. Funkar i alla fall inte i vare sig Chrome eller Brave eller Firefox för mig."

  Så här har det varit sedan flera år för de som aktivt begränsat spårningsförmågan, på tiden att bläddrarna uppmärksammar informationsstölder och gör något åt det.

  SvaraRadera
 14. Fanns en tid innan toapapper för den som är intresserad av vardagshistoria. Då gällde att tälja sig en bra skitsticka.
  https://www.skogmark.se/wordpress/?p=6135

  SvaraRadera
 15. Varje gång en vara dras i kassan på ICA så registreras det elektroniskt att det måste beställas en nya sådan köpt vara så det sköts automatiskt. Visst kan butikspersonalen göra en manuell extrabeställning om det skulle behövas.
  Om butiken vet att någon vara kommer att sälja fort så kan de bygga stora exponeringar så slipper de fylla på i hyllan hela tiden där det är begränsat med utrymme.

  SvaraRadera
 16. Kommer apoteken att få in handsprit i morgon också? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får fixa hembränd sprit men använda den för utvärtes bruk.

   Radera