Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-04 06:42

Tjurfällan slog igen i USA

Tjurfällan kom förvånansvärt fort på de amerikanska börserna, med Federal Reserves erkänande att läget i ekonomin och på marknaderna är katastrofalt. Börserna går blandat i Asien.
"Sitter det fast en tjur i en fälla? Det vore ju synd om det skulle hända något med den. Om, nom, nom, nom!"
De amerikanska börserna föll hårt på Federal Reserves erkännande av panikläget via en förtida sänkning av styrräntan med en halv procentenhet. Dow Jones gick -2.94%, S&P-500 gick -2.81%, tekniktunga Nasdaq Composite -3.19% och Nasdaq-100 -3.19%. Breda Russel 3000 gick -2.70%. 
Dagschart S&P-500.
I Asien är det dock blandat uppåt under morgonen. Australiens ASX-200 -1.78, Hang Seng -0.04%, Nikkei +0.28%, Straits Times -0.12% och SSE Composite -0.16%.

Ska Stockholmsbörsen ikapp husse S&P-500 i USA handlar det om nedgångar på över 4% idag, vilket kan vara läropengar för de som kastat sig in i tjurfällan, som har varnats för. Problemen i ekonomin och marknaderna har bara börjat och det kommer ta tid tills normalisering. Dessutom kan inte centralbankerna göra något åt utbudsbrist eller virus via sänkta räntor. Sänkta räntor kan stimulera efterfrågan, men när det inte finns något utbud finns det inget för den efterfrågan att köpa.

Som vanligt gäller floskler som fånga aldrig en fallande kniv som gäller. Igår var det många experter på Dagens Industri som rekommenderade köp, andra inte. Köprekommendationen höll uppenbarligen inte i USA.

Nu återstår bara att fler centralbanker instämmer i Federal Reserves panik och börjar sänka sina styrräntor, vilket bara kommer bekräfta läget och leda till ytterligare börsfall. Helt avgörande är coronaviruset, som marknaden inte vet hur den ska hantera och som centralbanker inte kan prognosticera. Att sedan viruset används som ursäkt av många investerare och företag är en annan sak - läget var inget vidare redan innan, men marknaderna och bolagen låtsades som ingenting. Med virusutbrottet kommer bolag på dekis att exponeras brutalt, men tro inte att bra bolag kommer skonas - när man har en börskrasch dras allt med. Skillnaden handlar om vilka som följer med upp igen när det väl vänder.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Och Avanza fortsätter att dras med problem:
  "Anskaffningsvärdet på värdepapper som man gjorde affärer i igår kan under dagen visa ett ouppdaterat värde på kontoöversikten. Rätt anskaffningsvärden kommer att visas från och med imorgon."

  Får lite "Debt of Honor"-vibbar ju mer strul det är med aktiehandeln.

  SvaraRadera
 2. Frågan är hur virusets konsekvenser slår mot Europas ekonomi och politik. Exempelvis Italienska politiker klagar över att det slår mot turismen att stänga ner områden (precis som att turister skulle åka dit ändå nu även om det inte var nerstängt) , och turismen skall visst stå för 13% av Italiens BNP enligt svt.se. Med en statsskuld på 130% och konstant budgetunderskott ser detta ut som en rejäl käftsmäll för en som redan sitter på pottkanten till avgrunden. Att sänka styrräntor hjälper nog inte mot en sån käftsmäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur låg måste räntan bli för att man ska boka den där resan?

   Radera
  2. Ja EU kan ju justera sina budget regler lite temporärt.. nä just det ingen är ju i närheten av att följa dom ändå.. eller ja det finns ju undantag :-)

   Radera
  3. @Erik-lägre än Glocalnet.
   Det är låååågt.
   Men inte lika lågt som Ben Dover skämt.

   Radera
  4. Jag förstår inte riktigt syftet. Om signalen är att USA har den starkaste ekonomin någonsin, varför ska man ha krisränta? Det signalerar snarare en ekonomi i fritt fall. Om det problem man ser framför sig i ett kort till medellångt perspektiv är brist på varor på grund av utebliven produktion, vad hjälper låga räntor och stimulanser? Om det finns en förpackning ägg att köpa så hjälper det inte att dela ut kontanter utanför affären. Äggen blir dyrare, men knappast fler.

   Radera
 3. Di rapporterar idag om positiva terminer inför börsöppning. Låter ju lite märkligt, men vad vet jag.

  SvaraRadera
 4. Tjurfälla? Det är en range-handel med hög volatilitet, typisk efter ett sånt extremt fall. Det trendar INTE nedåt.

  SvaraRadera
 5. Det var en black swan, ingen kunde gissa att något alls skulle hända någonsin, osv.

  SvaraRadera
 6. Så för oss som tror att tjurfällan drar ytterligare en bit uppåt, hur högt tror vi OMX går idag? 1720? 1750? 1765? 1780?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv hoppas jag just nu på 1750 men man kan få byta åsikt snabbt nu för tiden.

   Radera
 7. Anders Borg går in o köper aktier. Blir kanske ingen krasch. Snart är det över och det vänder uppåt?

  https://www.di.se/live/anders-borg-jag-gar-in-och-koper-aktier/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick ju rätt i att räntan snabbt vände neråt för att rädda ekonomin.

   Ett noll till Mr. Perfect som jag ser det. Nu ska här köpas några flaskor Mionetto i preppingsyfte.

   Radera
  2. Tack Sven-Erik, vi håller ihop här hädanefter, jag har många ”haters” här inne så jag behöver allt stöd.

   Radera
  3. Jag skulle säga 1-1 med tanke på att börsen ligger och flåsar på backen snarare än visat tecken på resa sig. Men han har ju några bollar i luften så detta är inte avgjort.

   Radera