Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-29 15:56

Tjurfällan - första positiva börsveckan på sex veckor

Veckan som gick bjöd på den första positiva börsveckan sedan coronakrisen drog igång på allvar för sex veckor sedan. Likt under oktober under finanskrisen 2008 kan man anta att det handlar om en tjurfälla där de sista positiva luras in och av på sitt kapital.
Veckochart OMXS30.
Efter fem veckor med negativ börs fick vi en första ordentlig tjurfälla veckan som gick. Enskilda dagar har förstås lurat in investerare och sparare tidigare, men det här känns som den första ordentliga chansen att med volym utplåna de likvider som stått vid sidan om och krossa hoppet hos de sista positiva.

Ser för övrigt ut som att OMXSPI rekylerat upp till ett motstånds/stödområde.

Det hela påminner om tredje veckan i oktober under den akuta finanskrisen 2008. 
Veckochart S&P-500 runt finanskrisen 2008.
Tro således inte att det värsta är över, även om den mest hysteriska paniken för stunden kan ha lagt sig medan olika rent seekers nu försöker övertala folk att satsa sina sista pengar på börsen, så de kan få provision, förvaltningsavgifter, kommission och bonus på detta.

Istället kan vi vänta oss mer slagig börs och lugnare nedgångar, men den psykologiska uthålligheten kommer utsättas för allvarliga prövningar.

Veckan som gick slutade på +0.54% för ASX-200 på veckobasis, +12.84% för Dow Jones, +7.88% för DAX, +10.26% för S&P-500, +9.05% för Nasdaq Composite, +17.14% för Nikkei, +4.793 för OMXSPI och +10.69% för Russel 3000.'

Kom ihåg att du garanterat aldrig kommer träffa botten, så det är onödigt att försöka. Gå således inte in med allt samtidigt, utan sprid ut dina återinvesteringar på aktiemarknaden över tiden, t ex 10% av kapitalet per månad, vilket gör att du träffar ett intervall på tio månader, eller om du är försiktig 5% per månad om man tror på en riktigt långvarig nedgång eller vill kunna avbryta återinvesteringarna i tid om vi bara sett början på börspaniken. Bloggaren hade gått in med 10% av kapitalet i månaden nu, då det garanterat blir köpsignal enligt konjunkturmodellen i juni, om det inte hade varit för att kapitalet är låst av begåvningsreserven hos Spiltan Fonder. Det är dock inget råd för någon annan - om du fattar beslut utifrån vad någon skriver på Internet så bör du fråntas kontrollen över ditt kapital och omyndigförklaras.

22 kommentarer:

 1. Finns egentligen ingen större anledning att fokusera på Stockholmsbörsen då den är helt i händerna på det som sker i Asien och US. Så börja vid själva kärnan. Tids nog kommer Sverige följa John.

  SvaraRadera
 2. Vad använder du för vertyg för att producera dessa grafer?

  Betaltjänst eller finns det något bra verktyg för att kunna se data snabbare än graferna som min långsamma bank har?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder Mac-programmet ProTA.

   Radera
  2. Investing.com har ett utmärkt gratisverktyg att göra grafer i. Tyvärr ligger de svenska indexena och aktierna 15 minuter efter men amerikanska aktier och commodities och övriga stora världindex är i realtid.

   Radera
  3. Ig.com kan rekommenderas. Skapa ett permanent demo-konto.

   Radera
  4. Jag tipsade om en bra sajt, men inlägget blev borttaget av någon anledning?

   Radera
  5. Sulzer, om du läser kommentarsreglerna så måste man vitlistas. Det sker när jag går igenom nya kommentarer, vilket jag gjort nu. Så nu syns inläggen igen. Vitlistningen är för att bl a nazister, rysstroll och bannade personer inte ska komma undan med att hela tiden regga nya signaturer. Tyvärr blir andra också lidande tills jag vitlistat.

   Radera
 3. Jag tror inte på tjurfallan, det är bra at sverige har sin egen valuta, även alla utan aktieinnehav förlårade 10%.
  Egentligen ska vi har inflation nu men först bli det ingen. Det är speciell i sverige, staatsskuld är lågt men svenska hushåll har typ 200% skuldsättning, andra länder har högre staatsskuld men invånare ta ingen risk. Varför ? Med coronabonds få alla nordeuropeiska länder snart betala för medelhavsländer.

  SvaraRadera
 4. Jag tror vi ska lägre än den botten vi sett hittills, men även om man känner sig osäker på det, så prövas ofta stödet ett två gånger innan det vänder upp.

  SvaraRadera
 5. Alla som suttit utanför sedan 2018 (eller när det var alla hoppade av) har väl varit duktigt sugna på stt få kliva in? Krävs ett jävla psyke för att inte lockas att åtminstone börja köpa in sig, på de nivåerna vi såg förra helgen..

  SvaraRadera
 6. Hej Cornu, av ren nyfikenhet, varför skulle du gå in med 10 % i en högst förmodad tjurfälla (om det inte vore för låsningen i Spiltan)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att den är förmodad inte säker/definitiv.

   Radera
  2. För att jag inte är naiv nog att tro att jag prickar botten. Enligt konjunkturmodellen kommer sannolikt köpsignalen bli i juni, så juni -3 månader och +7 månader blir nog ett bra intervall att gå in.

   Radera
 7. Killgissar på 2030 för sp500, sedan får vi se om det räcker.

  SvaraRadera
 8. Jag hoppas på minst minus 50% innan jag deltar i spelet igen .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbigt om det bara blir -47% och sedan vänder upp.

   Radera
 9. Spiltan har nu preciserat sina innehav, se https://www.spiltanfonder.se/nyheter/handeln-fortsatt-senarelagd-for-rantefond-sverige-och-hograntefonden.

  SvaraRadera
 10. Kidnappar den här kommentaren från ett annat forum, helt utan egen källkontroll:

  Posted this in the oil thread.

  Interesting market contagion that will certainly accelerate. I can't tell if this is good or bad.

  Oil-rich wealth funds seen shedding upto $225 billion in stocks
  https:// www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-swf-analysis-idUSKBN21G05K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någonting måste ju säljas, sen om det är aktier, obligationer, guld eller olja kommer att variera. Fortsatt sektorrotation att vänta.

   Radera
  2. Titta på NOK. Där kan vi snacka om säljtryck i takt med det sjunkande oljepriset.

   Radera
 11. Tråkigt om börsen står på +/0 från ATH igen om 10 månader för att sedan fortsätta rasa.

  SvaraRadera
 12. Det känns som allt går lite för fort, det finns många problem i spåren av vad som hänt. Det har nu gått 4 veckor sen de första fallen på aktiemarknaderna om botten var för en vecka sedan skulle vi alltså ha haft en 3 veckor lång björnmarknad.

  SvaraRadera