Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-18 14:05

Tesla Model Y har börjat levereras i USA - men inget vidare för Teslaaktien

Teslas massmarknads-SUV Model Y har i dagarna börjat levereras till kunderna. Men det ger inget utslag på aktiekursen, som nu är ner cirka 53% sedan den övervärderade toppen.
Tesla Model 3
Som väntat, eller rent av något tidigare än väntat, har Tesla Model Y börjat levereras till slutkund i USA. Väntade händelser ska som bekant inte påverka en aktiekurs, men oavsett har coronakrisen och börskraschen överskuggat detta.
Dagschart Tesla.
Sedan högsta stängningskurs den 19:e februari har aktien fallit 53%. Kursen var då rejält övervärderad utifrån fantasiprognoser utan någon som helst förankring i verkligheten, och krävde att Tesla skulle bygga en ny sk Gigafactory per kvartal i fem års tid för att kunna motivera värderingen, och sedan få billarna sålda.

Tesla har i princip inte existerat annat än i en extrem krisräntedriven tjurmarknad, med tillhörande känslor av rikedomseffekt (eng wealth effect). Avgörande för bolagets överlevnad är förstås att visa att man klarar av även en björnmarknad med tillhörande ekonomiska åtstramningar. En annan riskfaktor i ett personkultbolag som Tesla skulle vara om Elon Musk blir smittad av SARS-CoV-19. Vederbörande har visat sig röka vissa ... produkter, och kan således vara i riskgrupp på grund av skadade lungor.

Mest sannolikt är dock att Tesla klarar stålbadet även denna gång. Snarare är det konkurrenterna i premiumsegmentet som BMW och Daimler som är i riskzonen. Dessa var redan svårt sargade innan coronakrisen och har betydligt fler anställda och mer kapitalbindning att göra sig av med vid fortsatt ekonomisk kris. 

Ett orosmoln är förstås den havererande obligationsmarknaden och obligationsbubblan, där biltillverkare kunnat finansiera sig till krisräntor de senaste åren, inklusive BMW, Daimler och Tesla. Dras den kapitalkranen nu in, så återstår nyemissioner för fortsatt finansiering. Och då landar det i vilket bolag som kan locka till sig kapital.

Men där är vi inte än. Tydligt är dock att krisen kommer fortsätta i veckor, kanske månader. Det här är inte ett hundrameterslopp, utan ett maraton. Uthållighet är avgörande, inte explosiva muskler.

19 kommentarer:

 1. Inkommande storm av kommentarer från örtrökande personer om 3...2...1....

  SvaraRadera
 2. Jättebebisen Musks e-post till sina anställda i förrgår: "COVID-19 is a specific form of the common cold that will affect less than 0.1 percent of the US population."

  https://insideevs.com/news/404543/tesla-fremont-escapes-coronavirus-lockdown/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett sånt härligt uttalande, men vad menar karln? Det är ju klart att folk överreagerar en smula just nu men vi måste ju begränsa spridningen för att sjukvården ska klara av uppgiften.

   COVID-19 is a specific form of the common cold - det är ju tvärt om. Förkylning orsakas ofta av fyra olika kända coronavirus men COVID-19 orsakar inte förkylning. Det orsakar dock i vissa fall svår lunginflammation.

   will affect less than 0.1 percent of the US population - låter långt, men det skulle i så fall vara 327 000 som blir sjuka och typ 65 000 svårt sjuka. Blir svårt för sjukvården med andra ord om de inte är försiktiga och ser till att alla inte drabbas samtidigt.

   Radera
  2. 300.000 dog i influensan 2017-2018 vara ca 1200 i Sverige, det blev inga rubriker av det.

   Radera
  3. Enligt Omni så blir 50% av de smittade symtomfria men smittbärare (man testade alla i en by i Italien). Det gör naturligtvis att det blir omöjligt att skydda sig mot om man inte testar hela befokningen, och sätter alla i karantän, och att viruset sprids nästan ohämmat.

   Men om exempelvis 30% av de 50 återstående blir sjuka så är det fortfarande 15% av befolkningen.

   Radera
  4. Sjunk, de 1200 influensafallen i swe överbelastade dock inte vården så till den grad att det blev zombieapokalyps-stämning på sjukhusen med folk som ligger och dör i korridorerna pga anledningar samtidigt som vårdpersonalen jobbat dygnet runt, som i italien idag. Influensan är aldrig något som hotar att sprida sig till hela befolkningen på kort tid och i brist på vård göra processen kort med en allt för hög andel av de som drabbas som befinner sig i riskgruppen.

   COVID-19 kommer ju som en present ovanpå allt annat, det är ett helt nytt virus med allt vad det innebär.

   Radera
  5. Jag förstår det. Men bara som jämförelse så är det 200 dödsfall i månaden, 7 om dagen och då är det de labratoriekonstaterade fallen, det är egentligen ännu fler som avlider i influensan. Det är bara 50 % av de över 65 år som väljer att vaccinet sig trots riskerna för sig själv och andra.
   Sedan är risken med Corona t.ex. i USA 35 % kraftigt överviktiga som då förmodligen har till stor del diabetes, hjärt/kärl och högt blodtryck samt ett sjukvårdssystem där fattiga står utan avancerad vård. Där blir samhällsproblemet väldigt stort när orättvisorna blottläggs väldigt tydligt.

   Radera
  6. More than 99% of Italy’s coronavirus fatalities were people who suffered from previous medical conditions, according to a study by the country’s national health authority.
   According to the GIMBE Foundation, about 100,000 Italians have contracted the virus, daily Il Sole 24 Ore reported. That would bring back the country’s death rate closer to the global average of about 2%.


   https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says?__twitter_impression=true

   Radera
  7. "Det senaste dygnet har 475 människor avlidit till följd av coronaviruset i Italien" såatteh..

   Radera
  8. Det är väldigt tragiskt det som händer i Italien. Men det är också så att multisjuka äldre med flera allvarliga sjukdomar har sina dagar räknade. Nu är det det smittsamma Corona men det kan vars influensa, förkylning som leder till döden.
   Även i Sverige så lägger man inte in alla på intensivvård om man är för gammal och en del har avsagt sig återupplivning. Till det positiva så är det två äldre på ett äldreboende i Sverige som friskförklarats idag.

   Radera
  9. Ni som bara jämför antal döda med vanlig influensa har inte förstått problemet.
   Skillnaden är kollapsen av sjukvården pga så många riskerar bli sjuka samtidigt. Dödligheten kan skena i höjden bland de som inte får adekvat vård.
   Så, men covid-19 har vi möjlighet att rädda många liv genom att med social distancing dra ut på förloppet.
   Samma problematik finns inte för vanlig influensa. De som dör gör inte det pga resursbrist utan kunde inte räddas med de metoder som finns idag.

   Är det anledning till panik? Givetvis inte, men det är definitivt anledning att dra sitt strå till stacken för att minska spridningshastigheten.

   Radera
 3. Teslaaktien nu under $400. Låg som högst på $900.

  SvaraRadera
 4. Haha deras försäljninga av aktier värda 2 miljarder dollar var väl tajmat från tealas sida

  SvaraRadera

 5. "The overarching aim of Kremlin disinformation is to aggravate the public health crisis in Western countries, specifically by undermining public trust in national healthcare systems -- thus preventing an effective response to the outbreak," it says.
  https://edition.cnn.com/2020/03/18/europe/eu-kremlin-disinformation-coronavirus-intl/index.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. T.ex. (@MargarettVzla): https://twitter.com/MargarettVzla

   Radera
 6. Att aktien sjunker senaste dagarna är ju inte det minsta konstigt då de antagligen bryter emot countyts "shelter in place order".

  SvaraRadera
 7. Om man röker en joint i en Youtube-video så hamnar man knappast i en riskgrupp ...

  SvaraRadera
 8. Kanske är uppenbart. Men fabriken i Freemont är stängd.

  Teslas obligationer kan nu tydligen köpas ledning rabatt så att de ger 8-9 % ränta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar som de tänkt köra fabriken med 1/4 personalstyrka, att första uppgifterna om stängd var fel. Och den ligger i Fremont, inte Freemont ;-)

   Radera