Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-20 09:13

Sverige i toppskiktet av tester för coronaviruset - 100 000 kan vara smittade redan enligt Tegnell

Sverige befinner sig i toppskiktet av tester för coronaviruset per capita, trots uppgifter om att man nu inte testar alla med symptom. Samtidigt är sjukdomstillväxten per capita lägre än Danmark som ligger lite efter Sverige i tester per capita. Statsepidemiologen Tegnell tror dock att 100 000 svenskar redan kan vara smittade enligt en intervju i Expressen.
Coronatester per capita. Källa: Ourworldindata.org Licens: CC BY


Det finns ett ganska linjärt förhållande mellan tester mot coronaviruset och antalet smittade per capita - testar man mer hittar man också fler smittade. De som baktalar Sverige för att sprida oro, så splittring och minska förtroendet för svenska myndigheter menar att vi inte testar längre, men statistiken från ECDC, som visualiseras utmärkt av Ourworldindata.org, visar istället att Sverige ligger i toppskiktet av tester per capita.

Ändå har vi inte särskilt många nya fall per capita. Danmark som testar något lägre än Sverige per capita har större smittspridning, trots att de som baktalar Sverige brukar framhäva att Danmark är ett föredöme och att Sverige ska göra som Danmark.

Bekräftade fall per capita för Italien, Sverige och Danmark. Källa: Ourworldindata.org Licens: CC BY
 En annan som baktalas är statsepidemiologen Tegnell, som i Expressen (icke-länklhttps://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/anders-tegnell-sannolikt-att-fler-an-100-000-svenskar-ar-smittade/) säger att 100 000 svenskar kan vara smittade vi det här laget.

Allas nya favorit Giesecke säger dock till Expressen (icke-länk https://www.expressen.se/nyheter/smittskyddsexperten-flera-tusen-svenskar-kan-do/ )att han tror att några tusen svenskar är smittade. Han är rådgivare åt WHO.

Tydligen tycker Folkhälsomyndighetens Tegnell att smittspridningen i Sverige är mångtiofaldigt större i landet än WHO:s rådgivare. 

Så vem ska man tro på? Tegnell eller Giesecke?

Our World In Data hämtar sina dataserier från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC (som ligger i Solna), då WHO:s data innehåller fel och inte längre går att lita på. Our World In Data har utmärkta siffror för den som vill studera dem, t ex statistik över åldersfördelningen och att 99.1% av dödsfallen hade kända underliggande sjukdomar.


Vad man inte ska tro på är Kina. Sedan sjukdomen etablerats världen över skildrar den kinesiska diktaturen det som att Kina stoppat sjukdomen och är ett föredöme. Detta är propaganda från en dikatur. Rent krasst behöver de inte längre rapportera korrekt eller vidta åtgärder som ser bra ut på teve, eftersom Italien nu stuckit om dem som största syndabocken. Jag skulle inte lita en sekund på diktaturen längre, när de inte längre behöver skydda sitt anseende.

 För övrigt testar USA på U-landsnivå per capita. Ett rätt rejält underbetyg till landets smittskydd och sjukvård, minst sagt.

94 kommentarer:

 1. Precis som all annan medicin så är dosen också giftet och just nu är shocken och rädslan för viruset större än allt annat hos många.
  Men ganska snart kommer fokus att växla över på vad det kostar i människoliv att stänga ned allting på detta sätt: Minskade skatteintänkter, arbetslöshet, psykisk ohälsa, uteblivna behandlingar m.m.

  Ge det 1-2 veckor till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror tvärtom. Åtgärderna måste man vidta innan så många är smittade. Det är då svårt för gemeneman att förstå varför. Ja, de förstår på en abstrakt nivå, men inte i praktiken.

   När sjukhusen i Stockholm är överfulla och folk får se det i TV. Kanske har anhöriga eller vänner som dött. Då blir det mer klart.

   Radera
  2. Att sjukhusen är överfulla och patienter placeras i korridorer har vi väl fått höra i flera år, eller har jag missat nåt?

   Radera
 2. Får se om det går nu, inte fått till att ändra nick och då heller inte någon möjlighet att hamna på vitlistan trots att jag kommenterade inloggad på Google.Jag skrev en kommentar om skolans omställning till digitalisering för ett tag sen som inte publicerades men av någon anledning var det under unknown nick.

  Detta kanske är ett uttryck för nationalism men en sak jag funderat mycket på först kring diverse skoltester som Pisa, sen kring annan statistik och nu kring detta är att min uppfattning är att Sverige är någorlunda ärliga i sin statistik och hur de testar. Det gör att vi får officiella siffror som i många fall är mycket värre än många andra länder och en debatt som baserar sig någorlunda på verkligheten medan det på annat håll kanske är lite mer friserade siffror och en debatt mer baserad på propaganda än verklighet.

  Sverige går ut med att vi inte testar alla för det är inte rimligt, Sverige hånas och får skit, siffrorna visar att vi ändå testar mer än de flesta andra länder som pekat fingret åt Sverige. Detta är ett mönster jag sett inom många områden, har ingen direkt fakta att backa upp med och jag tror inget sätt att Sverige skulle vara immuna mot friserade siffror men att vi på det stora hela ändå generellt försöker vara "duktiga".

  SvaraRadera
 3. Jag är övertygad om att Tegnell kommer att framstå som en hjälte när det här summeras i framtiden. Har hans myndighet agerat perfekt? Absolut inte. Har de varit så tydliga man skulle kunna vara i alla lägen? Nope. Men i det stora hela har de haft en strategi och har agerat efter den, och Tegnell har styrt sin flotta så väl man kan i ett läge när alla som för ett par månader sedan var soff-experter på försvarsfrågor, eller hur vi ska hantera flyktingströmmar och som nu är soff-experter på epidemiologi och virologi hela tiden baktalar honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än hålla med. Kunde det varit lite tydligare i början att alla skulle stanna hemma särskilt om man rest så kanske vi hade kunnat vinna någon vecka mer. Annars har han klarat sig helt okej under omständigheterna. Vill också ge https://emanuelkarlsten.se/03/sant-och-falskt-om-vad-statsepidemiolog-anders-tegnell-sagt/ en ping

   Radera
  2. Vår tids Joahn Banér enligt min mening. Det är fantastiskt med ledare som Ulf Henricsson och Jan-Gunnar Isberg men Tegnell är nog redan en historisk person som överglänser dem.

   Radera
  3. Kan bara dela din uppfattning, Tegnell gör utryck för ett fantastiskt stark ledarskap i denna situation att trots stora påtryckningar inte falla för "Dunning-Kruger Mobben" och istället hållit en tydlig strategi och förtjänstfullt föreslagit välbalanserade åtgärder utifrån Sveriges situation.

   Skulle även vilja säga att Regeringen Löven har ovanligt väl hanterat krisen så om detta fortsätter kan Löven precis har räddat valet för sossarna och vi kommer se starten på ett förfall i förtroende för SDs gläfspolitik. Att peka på Danmark som något form av föregångsland när pölseätarna har gått i fullständig pöbelpanik inger allt annat än förtroende från den mer sansade delen av väljarkåren som de senaste året börjat tippa mot att SD kanske ändå är ett alternativ.

   Om vi inte nu får en katastrofal förändring av Sveriges situation tror jag vi kommer se stora väljarrörelser tillbaka till både sossarna och de traditionella borgerliga partierna om det blir tydligt att en mer balanserad strategi har varit rätt väg att gå än den paniklinje som just nu SD är högst förespråkare för. Tycker Jimmy spelar ett ovanligt högt spel i denna fråga som det hade varit otroligt enkelt att bara ställa sig bakom regeringen i en form en nationell samling. Men karln verkar ju tappat greppet när han från en ovanligt fin politiskt position/utveckling helt plötsligt beter sig som en idiot och åker till Turkiet och delar ut flygblad som någon jävla ungdomsförbundsförbundsledare.

   Radera
  4. Tror det krävs, att sossarna och övriga regeringspartier omvärderar en hel del i sin politik, innan några större mängder väljare börjar röra sig tillbaka. Tvärtom, tror jag att många fler, kommer att fråga sig var skattepengarna har tagit vägen, när man väl har summerat krisens effekter och bristen på framförhållning.

   Angående katastrofal förändring av Sveriges situation, har tryggheten, tilliten till varandra och sammanhållningen, för och hos medborgarna fått sig en rejäl törn, bara dom senaste 10 åren. Det är detta som ligger till grund för väljarrörelserna och kommer att eldas på än mer av den här coronakrisen. Några andra väljarrörelser kommer det inte att bli tal om. Sedan kan man ju tycka att SD inte agerar professionellt i många situationer. Där får jag hålla med.

   Radera
  5. Jag tror inte att vi ska räkna ut Åkesson än. Om det blir så att intensivvården i delar av landet måste börja välja vem som ska leva och vem som ska dö så kommer han att hetsa upp Facebook- och Twitterpöbeln rätt rejält.

   Radera
  6. PD, Ja herre djävlar när den fårskocken börjar kräva att svenska tant Agda på 80 år ska ha vård före 25-årige Hassan.

   Radera
 4. "Så vem ska man tro på? Tegnell eller Giesecke?"
  Har ingen möjlighet att veta vem man skall tro på, men hade Giesecke fått presentera Tegnells budskap tror jag vi varit i en mycket bättre sits både medialt och mentalt.

  SvaraRadera
 5. Det är ingen slupm att EU lagt ECDC i Sverige och Solna, vi är duktig på smittskydd.

  SvaraRadera
 6. Där ser man. Falskheter och rykten sprider sig fort på internet och människors impulskontroll sätts på prov.
  Man ser också hur fake news florera och hur dåligt många hanterar sådant. Det här med källkritik och granskning verkar vara som bortblåst bland många trotts att detta påtalats hur mycket som helst i åratal.
  Förbättringspotential finns.

  SvaraRadera
 7. Man hoppas ju verkligen att t.ex. Italiens siffror är kraftigt underdrivna och att hundratusentals eller ännu bättre miljontals faktiskt är smittade, då är inte dödssiffrorna så allvarliga längre.

  Så det låter som en bra idé att köra slumpmässiga tester så att man kan få en bra bild över läget i samhället.

  Förhoppningsvis kommer det snart finnas stora mängder antibody-tester tillgängliga som kan köras i stor skala. Förstår inte riktigt om de bara visar vilka som haft smittan eller även de även funkar under inkubationstiden men väldigt bra ändå givet förstås att dom funkar.
  https://news.sky.com/story/coronavirus-uk-plans-to-buy-antibody-tests-which-may-be-gamechanger-in-fighting-covid-19-spread-11960554

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att se att så många skulle ha hunnit bli smittade utan att det uppmärksammats tidigare.

   Radera
  2. https://swprs.org/a-swiss-doctor-on-covid-19/

   Italien räknar alla döda smittade med covid-19 som döda på grund av covid-19. Deras siffror ska man inte lita på framöver då de har massiv smittspridning inne på sjukhusen. Varenda person som dör har ju blivit smittad.

   Radera
 8. Vart skriver Geisecke att några tusen är smittade? Han hyllar även Anders T.

  Han skriver att några tusen kommer dö och 5 miljoner kommer bli smittade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "På frågan om hur många som är smittade av det nya coronaviruset i Sverige i dag, svarar han:
   Några tusen, tror jag. "

   Sedan hävdar han att Tegnell säger att det är färre, men Tegnell säger alltså 100 000. Framför rullande kamera hos Expressen, så det är inte felciterat.

   Radera
  2. 100 000 smittade är inte alls en orimlig siffra, om man extrapolerar "baklänges" utifrån dödsfallen. Skulle nog gissa nåt liknande. Tänk även på hur många du känner som antingen är bekräftat positivt testade eller som har starka symptom men inte testas (då vi har brist på testresurser).

   Tyvärr kan det innebära att vi satt igång en massa exponentiella processer runt om i landet, och vi får väl hoppas att den sociala distansiering vi så sakteliga börjat rulla ut ger effekt.

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=mCa0JXEwDEk
   "Estimating actual COVID 19 cases (novel corona virus infections) in an area based on deaths
   - Kahn Academy"

   Radera
 9. Åtminstone förbereder sig vården på en anstormning av patienter de närmsta dagarna.

  Sentinel-testerna tillsammans med lite statistiska slutsatser borde kunna ge lika bra statistiskt underlag som att testa alla i hela Sverige. Däremot måste man testa så mycket som det går om man vill kunna agera och sätta bara smittade i karantän, fast det är lite sent nu.

  SvaraRadera
 10. Mer än 99,8% av kineserna är INTE immuna.
  Oddsen att de behöver göra ett antal rinse and repeat på nerstängningen av Wuhan är tämligen hög.

  De kommer ändå förlora uppemot en miljon.

  Såtillvida de inte håller ut till ett vaccin finns...

  SvaraRadera
 11. Bra inlägg, det är därför det är så viktigt att det beslut övervägs noga för att inte ge vika för alarmism och populism.
  När detta har lagt sig så ser jag fram emot en analys varför vissa verkar vilja att allt går åt pipan, det är ett återkommande tema, antingen miljö,ekonomi, flyktingar och nu virus. Det verkar som man gett upp och vill se Sverige gå in under istället för att hitta lösningar på de problem som ofta går att hantera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tänk på barnen! Jag menar gamlingarna. För att inte tala om den här nya pandemin DKE-19 som också sprider sig nu.

   https://medium.com/@noahhaber/flatten-the-curve-of-armchair-epidemiology-9aa8cf92d652

   Radera
 12. Har för mig att Tegnell sa på TV att de testat fler än 10 000, så statistiken verkar inte rätt, eller så vet inte Tegnell vad han pratar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kan du inte räkna? 1400 per miljon, 10 miljoner invånare... Blir det mer eller mindre än 10000?

   Radera
  2. 1,418 tester per miljon innevånare blir väl ca 14,000 ?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jamen dåså tänkte jag bara lite fel, kan hända de bästa, som mig och Tegnell.

   Radera
 13. Ett sätt att se på coronakrisen är att den är en generalmanifestation med både avbruten produktion och konsumtion, en generalmanifestation för solidaritet med medicinskt svaga människor.

  Värre än en depressionen börjar det ropas här och där men jag ser en bra matchning mellan avbruten produktion och konsumtion av tjänster och en hyfsad matchning mellan avbruten produktion och konsumtion av varor. Detta är en god sak då det innebär att vi inte har ett olösbart fysiskt problem utan det gäller att snabbt förändra våra lagar, avtal och institutioner så företag och åtaganden kan pausas och folk försörjas med det nödvändigaste.

  SvaraRadera
 14. I Finland testar man så lite som möjligt. Jag tror politikerna har kommit fram till att om man låter många äldre dö så kommer åldersstrukturen för Finland att göra att de sparar en massa pengar i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma problem som kina också har, vad lägligt att ett virus som är dödligt för äldre kom när konjunkturen började svika

   Radera
 15. TBC dödar 4000 per dag, ökar även starkt i sverige, men vart är diskussionen om detta.
  Bara en tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.worldometers.info/se/
   12.8 milj totalt hitills avlidna i år.
   230.000 självmord..

   Radera
 16. Det finns mätfel eftersom många länder testar personer med uppenbara symptom medan Sverige helt korrekt valt att testa riskgrupper (som förmodligen är en mindre Coronasmittad grupp än de med tydliga symptom). Det går inte att jämföra antal smittade per test rakt av. Mörkertalet i Sverige är väldigt stort (och förmodligen även i många andra länder av andra anledningar).

  SvaraRadera
 17. Skall bli intressant att se hur det går under påsken när stockholmarna skall åka till Åre, blir det inställda "after ski" för att förhindra smittspridning eller hur gör man, mycket pengar på spel. Förvisso är det inte bara stockholare som åker till Åre men de är många och det är i Stockholm som smittan är mest utbredd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Liftköer, kabinliftar, värmestugor och serveringar är idealiska smittspridare. Dessutom är klimatet på skidorter idealiskt för viruset (kallt och torrt).

   Radera
 18. De senaste dagarna har jag blivit betydligt mer hoppfull kring pandemin. Orsaker till det.

  - Vanlig malariamedicin verkar bita stenhårt på coronavirus. Jag såg en siffra på att 90% av coronapatienter som behandlats med Hydroxychloroquine (Plaquenil) var virusfria efter 6 dagar, mot 4% i en kontrollgrupp. Plaquenil är billig och patentfri. I malariadrabbade länder finns nästan ingen coronasmitta vilket verkar bero på att malariamedicinering skapar resistens mot Covid-19. Jag kan inte avgöra vad siffrorna betyder men skulle gissa att om 90% är virusfria efter 6 dagar behandling så är 95% symptomfria. Med ökad dos och längre behandlingstid så kan man nog komma upp i 98-99% virusfrihet med enbart Malariamedicin och symptomen blir nog kraftigt förmildare även för de med hög ålder och komplicerad sjukdomsbild.

  - Sydkorea som testat mest har en infektionsprocent på ca 5% bland de testade. Har vi 100000 infekterade i Sverige så innebär det en infektionsprocent på 1% av svenskarna. Det kanske är så att Covid-19 inte är så smittsamt som man tror? Och att våra åtgärder med halvfrivillig karantän och handhygien räcker bra för att hålla nere smittspridningen tills vi kan få fram tillräckligt med malariamedicin.

  - Även kosttillskottet Quercitin verkar hjälpa mot Coronavirus även om det inte är ordentligt testat ännu och regelrätt vetenskaplig bevisning saknas. Det Finns också gott om Quercitin i kapris och andra växter. Bra argument för att äta mer schnitzel :).
  Quercitin verkar kunna motverka spridning av andra virussjukdomar som Zika och Ebola så det låter rimligt. I och med att det är ett kosttillskott kan man käka det för säkerhets skull, det finns ingen riktig baksida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt har man nog alltid haft anledning att vara positiv ur det perspektivet. Hela världen forskar på detta, utvecklingen med mediciner, vacciner och information går blixtsnabbt framåt. Vi kommer utan tvekan snart på ett eller annat ha löst viruset så som det ser ut idag (och ökat beredskap för andra varianter).

   Men oavsett den optimismen går det inte tillräckligt snabbt för att fånga den första fasen, för den är här nu.

   Radera
  2. Tyvärr verkar det nog vara väldigt smittsamt. Finns många exempel där alla eller nästan alla blivit smittade i olika resegrupper som varit i alperna. Men behandlingarna verkar lovande! Klorokin tillverkas i Stockholm.

   Radera
  3. Hydroxiklorokin på svenska. Jo, intressant och hoppfullt.

   Radera
 19. Att dödligheten för friska är mycket låg i vårt moderna samhälle har gällt hela tiden. Det intressanta nu är hur det ser ut med behov av vård, dvs huruvida den låga dödligheten beror på just vårt moderna samhälle eller av vårt immunsystem.

  FHM har nu gått ut och sagt att behovet av vård till yngre är försvinnande litet och bara kommer in som en anomali. Exempelvis Norge, Italien, Spanien, USA och jag själv tror det är fel. Vi har lekt den gissningsleken 5 gånger redan. Det står 5-0, och jag hoppas innerligt FHM spräcker nollan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns ju svårt att se att det inte blir överbelastning. Matematiken talar sitt obönhörliga språk, och tyvärr florerar mycket önsketänkande. Att "platta till kurvan" är såklart en god idé, men siffersätt parametrarna och studera utfallet. Antingen dra ut det över många år, eller ha en oscillerande period av karantän på/karantän av, eller ta en gigantisk smäll i första vågen.

   Och ja, unga drabbas. Unga är inte immuna och kan vara sårbara på grund av olika riskfaktorer. Även unga kan ha astma, diabetes eller högt blodtryck. Du vill inte bli intensivmässig i det läget när alla IV-platser är upptagna.

   Radera
  2. Jag är också förvånad att inte debatten ligger mer där, kan vi hantera puckeln?

   Radera
  3. Den havererande världsekonomin kommer att tvinga fram nya beslut inom kort. Svängningen har redan inletts med flera i media som påpekat det ohållbara i situationen med att stänga ner allt. Marknaden är ju motorn som producerar allt välstånd och resurser, och den har redan börjat hosta betänkligt. Om den blir riktigt sjuk så havererar allt.

   I stället kommer man på global nivå att bli tvungen att rekommendera att sätta riskgrupper i karantän och uppmana övriga att återgå till det normala. (en släng av önsketänkande...)

   Radera
  4. Precis, önsketänkanden. Det går att bygga spekulativ optimism kring att svenskar inte röker så mycket (längre), exempelvis. Och vad gäller landet i stort har vi även en naturlig social distansiering väldigt få andra kulturer delar (som jag vanligtvis hatar, men älskar i dessa tider). Tyvärr är just Stockholmare desto äckligare (osocial odistansiering; det är läskigt att säga hej, men att hosta folk i ansiktet vågar alla göra). Samt så ligger vi en bit efter de mest oturliga regionerna, så vi har både fått tidig information och hinner lära oss mer.

   Radera
  5. @Svinto, det är media, inte minst sociala media (exempelvis här inne) som spårat i förvirrad spekulation kring vad länderna håller på med. Åtgärderna handlar inte om något slags kroniskt tillstånd. Det handlar om veckor. Thats it.

   Frågar du mig skulle vi satt Stockholm i karantän för några dagar sedan, med ett första mål att upphäva den inom 16 dagar. Jag har dock inte alls tillräcklig koll på hur spridningen ser ut i landet i stort så poängen är inte att jag borde få bestämma detta, utan att jag har koll på varför man skulle kunna ta till en sådan åtgärd. Detta görs för att hantera den initiala chocken, för att få en chans till kontrollerad hantering. Det görs inte för att viruset plötsligt ska försvinna.

   Efter två (eller tre eller vad man nu kommer fram till) veckor finns två utgångar: antingen är utfallet så inåthelvete allvarligt att man forstätter åtgärder. Kaos och massdöd. I dessa scenarion är alla överlyckliga att något gjordes, för misären skulle vara det dubbla om man väntat två dagar.

   Det andra utfallet är att man successivt öppnar upp allt igen, nu med en i princip obeskrivligt mycket större förmåga att förstå och förhålla sig till pandemin. Kina har kommit ganska långt i den fasen.

   Hur problematiskt är det att stänga ned stora delar av ekonomin i två veckor? Ptjah, kassa företag kommer dö som flugor, och de kommer inte tillbaka. Dålig market fit rensas. Det blir många samtidigt. Individer som inte prioriterat att skapa värde får det (precis som dessa företag) oproportionerligt tufft, eftersom deras produktion inte har samma förankring i ett fundamentalt behov. Detta är ganska stora smällar, men de är dels hanterliga och dels ändå oundvikliga på längre sikt.

   Sedan har vi too big to fail via naturliga monopol och oligopol som stater inte lyckats tygla. Dessa hör egentligen till de "kassa företagen", men det finns ingen möjlighet att snabbt skala upp konkurrensen för att ersätta dem. De får bailouts, för vi vet inte hur man löser det annars.

   Så igen, hur stort problem är det att stänga ned delar av ekonomin i två veckor? I sluändan är det subjektivt, och beror inte så lite på huruvida man prioriterar sig själv i nuet (då kan man aldrig stänga något någonsin, allts ska in i kaklet) eller om man prioriterar en hälsosam utveckling för samhället (då är det inte hela världen, under kontrollerade former).

   Radera
 20. Utifrån att vi nu har 100 000 (ca 1% av befolkningen) smittade i Sverige efter ca 3 veckor, och målsättningen är att nå "flockimmunitet" för att skydda våra äldre så verkar det som vi har en väldigt lång tid framför oss med restriktioner. Som jag förstått det behövs ca 60% av befolkningen varit sjuka (immunitet) för att nå "flockimmunitet".

  SvaraRadera
 21. Flash!!! Spiltan högräntefond stänger för uttag!!

  SvaraRadera
 22. Rimligare då kanske att jämföra med Japan och Sydkorea. Eller inte, de verkar ju hantera saker lite annorlunda än vi gör. Svårt att uttala sig med säkerhet när ingen sitter på facit.

  SvaraRadera
 23. När delstater i USA som Kalifornien och Massachusetts stängt skolor och ett flertal västeuropeiska länder gjort det samma, skulle jag om jag var svensk vara lite försiktig att geniförklara svensk coronavirus strategi i synnerhet då ett argument varit att skolor inte kan stängas för det är ojämlikt !!
  Likaså förvånas man som icke svensk över att hjältar redan nu tydligen kan utses i Sverige, samt att Löfven och hans ministrar är värda beröm för sitt metodiska arbete. Det luktar nog mer mot katastrof men måste nog medge att jag inte har någon som helst sakkunskap i dessa frågor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "synnerhet då ett argument varit att skolor inte kan stängas för det är ojämlikt !!"

   Förlåt, men när sades detta? Jag tror du blandar ihop saker. Tegnell sa detta om att jobba hemifrån och har sedan justerat ställningstagandet, när verkligheten ändrades. Att hela tiden styra om utifrån nuläget är väl ändå vettigt, eller måste man sätta en kurs dag 1 och sedan hålla denna oavsett vad som händer?

   Radera
  2. När blev Kalifornien en föregångare? Enligt mig är det förkastligt att behandla Sverige som en enhet och stänga ner exempelvis högskolor och gymnasier när det skiljer så mycket mellan hur smittan spridits i sthlm och gbg-området jämfört med t.ex. Blekinge, Värmland och Norrbotten. Här om någonstans är det väl rimligt att använda sig av regionerna för att utgå i vilken fas av smittspridningen man är i.

   Det är möjligt ett perfekt läge snart att fundera på om även grundskolan skall stänga i sthlm men i en del övriga regioner är det ju bara samhällsekonomi i sjön.

   Radera
  3. @Struts, håller med vad gäller specifikt Sverige. Det är däremot en så otroligt enkel åtgärd men överkomlig kostnad att stänga skolor för alla digitalt utvecklade länder med beredskap. Att Sverige hamnat efter i det digitala är sedan länge, men det visar sig också att vi hade totalt undermålig beredskap. Därför är det både svårt och dyrt att stänga skolor för oss.

   Så vad gäller mig och antagligen flera var informationen vi saknade hur dåligt förberedda vi var från regerings-håll i Sverige. Vi har haft myndigheter som trodde att det är problematiskt för att vårdpersonal blir hemma med barn. Detta var vad de gick ut med i media, och höll kvar i åtminstone ett tag. De har alltså inte ens bearbetat scenariot, de fattade inte alternativet före det var skarpt läge. Noll beredskap. Då är det svårt och dyrt.

   Radera
  4. Har nog på känn att Kalifornien har mycket bra koll på effektiva åtgärder vid katastrofer. När det gäller corona och jämlikhet så vinner nog Sverige 10-0. I Expressen "Skyddet mot corona har blivit en klassfråga", i Svd "Tegnell menade allvar med jämlikheten" och "Coronaviruset kan inte besegras med jämlikhet". Som sagt, det luktar fullständig katastrof men som sagt är jag inte sakkunnig på detta område.

   Radera
  5. Saknar artikeln om att så många fler män dör. Det är ju oerhört problematiskt, för jag vet inte hur vi ska hitta så många kvinnor som frivilligt vill ta livet av sig.

   Radera
  6. Vad andra länder (som t.ex. Kalifornien) gör är bara relevant om de gör rätt saker. Att de gör något som inte vi gör är inte ett bevis på att de gör rätt.

   "Science does not emerge from voting, party politics, or public debate." -- MRC

   Radera
  7. Mycket bra problematisering, Kalifornien går på den data vi har och de modeller vi får av detta, Sverige går på magkänsla hos några (i sammanhanget) få personer med bristande erfarenhet. Detta är precis som du föreslår 50/50: antingen är det ena klokare, eller så är det andra klokare.

   Radera
  8. Sjävkänslan är det nog inte fel på: "Tegnell är vår guide till galaxen, MELLIN Han kan bli vår nye nationalidol.
   Sedan kan till detta tilläggas att tydligen tror vissa skribenter här att andra länder inte går på data utan bara på magkänsla. Betvivlar starkt. Ter sig mer som om Sverige går på magkänsla och de övriga på data.


   Radera
 24. Vi leker med tanken:
  10 miljoner invånare.
  50% smittade ned symptom.
  1% dödlighet av de med symptom?

  Ja, ni kan ju räkna själva.

  Tänk även på att tills en början har en S-kurva exponentiell tillväxt.
  Tills den planar ut för att därefter sjunka.

  Vad som är viktigt att hålla reda på är hur många dagar det går mellan en dubblering av antalet insjuknade.
  Om det är tre dagar eller sex dagar gör en enorm skillnad för sjukvården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En aspekt som jag inte sett men kan ha missat bland alla dessa hundratals inlägg är den här:

   SARS-2-lunginflammationen ser ut att kunna bli kronisk, dvs avsätta livslånga ärr i lungvävnaden. Också en kostnad.

   Även om man "tillfrisknar" och inte står lik blir man sig kanske aldrig mera lik. Ajö, Alperna.

   Radera
  2. "10 miljoner invånare" och 30% av dessa kommer att vara döda inom 20 år oavsett vad nån gör.

   'Livet.. kan ju egentligen ses som en sexuellt överförd smitta med 100% dödlig utgång'

   Radera
  3. @hakan_975 efersom folk är så oroliga för ekonomin kan vi alltså banna alla 60+ från vården permanent, pandemi eller ej. Detta är en helt enorm kostnadsbesparing, då de dessutom kommer dö tidigt och inte belasta andra poster. Problem solved.

   Radera
  4. Exakt.
   Precis som vi gör med alla 70.000 mödrar som hittills har dött i barnsäng i år.
   Eller de 9.887 som har svultit ihjäl sedan midnatt.

   https://www.worldometers.info/se/

   Jag har otroligt svårt att se proportionerna på åtgärdena som vidtas just nu. Vi förstör ju otroligt mycket för våra barn samtidigt som folk dör som flugor av andra anledningar runt om i hela världen.
   Sedan verkar ju ingen har räknat på vad åtgärdena kommer att kosta i människoliv pg.a. minskad sjukvård/utveckling av nya mediciner/forskning när framtida skatteintäkter uteblir.

   Radera
  5. hakan_975: Vad förstör vi för våra barn? Vi har alltid haft en tes om ökad konkurrens genom ökning av biologiska insatsvaror (arbetare) i produktionen. Är inte det att förstöra?
   Varför skulle man minska på forskning utveckling och sjukvård?

   Radera
  6. Varför man skulle minska på forskning utveckling och sjukvård?
   Pga minskade skatteintäkter, som hakan_975 skrev. Ekonomin är i fritt fall.

   Dags att sluta med det här smittspridningsminimeringstramset. Folket förtjänar inte att bli räddade från Covid-19 när de som en massa gamlingar "vill leva som vanligt" eller som en massa skidturister gärna vill gå på afterski så länge det är tillsammans 498 andra och inga fler.

   Varför ska vi göra enorma ekonomiska uppoffringar och krascha Sveriges ekonomi för sådana idioters skull?

   Radera
 25. Tveksam till om 100tusen räcker det är nog snarare million eller så råkade bara de flesta i min omkrets, förskola osv bli förkylda utan snuva för en-två veckor sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varierar nog med vart man bor. Inte sett denna utveckling i min närhet, trots att många i vårt bostadsområde varit i alperna.

   Radera
  2. En annan förklaring att en stor del av befolkningen alltid är lite småförkylda denna tid på året. Det brukar inte stoppa folk att gå till jobbet, men nu stannar de hemma.

   Radera
 26. Nästan anmärkningsvärt att det inte kommit något inlägg om att ”kina-Volvo” har stängd produktionen

  SvaraRadera
 27. För några veckor sedan basunerades det ut att "Vår beredskap är god".
  Nu har verkligheten synat korten.
  Samma budskap hördes 1939 (WW2).

  När alla skidåkare kom tillbaka från Italien var det inga restriktioner, jobba hemifrån var osolidariskt och skolorna (gymnasier, högskolor) skulle inte stängas.
  Finns det en tanke att fort sprida viruset så att antalet intensivvårdssjuka når taket fort och sedan pressa ned derivatan på kurvan.

  Våra kära politiker tar inte lärdom av historien och jag själv har svängt angående liberala teorier. Avrustningsbeslut togs några år efter WW1 och sedan kom WW2, vi såg det inte komma.
  För 15-20 år sedan började Sverige återigen att börja nedrusta beredskapen och sedan plötsligt blev läget annorlunda med ökad risk (stormakt brun som det hette på MI övningar på 70-80 tal).

  Sjukvården har de senaste åren gått på gränsen till kollaps (läs artiklar från 2-4 månader gamla tidningar) och när det nu krävs ytterligare sjukvård av akut sjuka finns det inte nödvändig kraft att öka med en anorektisk organisation.

  Den här veckan har några av mina finans källor börjat tala om att botten kan vara nådd, ligger kvar med 50-50 med ISK kontot och 100% räntor på pensionsfonder (BGF Gold finns med i min ISK och PPM portfölj med mindre bra status idag.)

  Sparar långsiktigt så det ordnar sig finansiellt men mer fundersam på hur medelstora företag klarar sig.
  I dessa tider är jag glad över min låga belåning men tidigare har det setts som hål i huvudet, låna och investera har många kört med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FYI När Per Albin sa att ”Vår beredskap är god” så pratade han om livsmedelsförsörjningen.

   Radera
 28. Per capita.... är du seriös nu? På vilket sätt spelar det roll när sjukvårdspersonal inte ens får testa sig med symtom? När halva styrkan går hemma. Nu är absoluta tal viktigt. Nu är det viktigt med transparens. Nu är vår i jämförelse med andra länders lilla befolkning inte ett argument för att det går bra och inte behöver förbättras.

  SvaraRadera
 29. Om Tegnell har rätt att det är 100 000 då är viruset inte speciellt farligt (IFR runt 0.1). Det finns mycket som tyder på att han har FEL. Varför har t.ex inte spridningen och dödsfallen i Hong Kong, Singapore, Thailand blivit stora? Vilket den borde blivit med ett så smittsamt (men ofarligt virus)

  Jag tror Tegnell återigen har fel och att hans misstag kommer leda till mångas död. Skulle dock vara otroligt skönt om jag har fel. Vi får snart (dagar?) reda på resultaten från sentinelövervakningen och då vet vi. Är det 2000-10000 smittade bör Tegnell omedelbart bytas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. "Det finns mycket som tyder på att han har FEL."

   (läste detta först detta som motsatsen, därav inlägget)

   Vill poängtera att jag tycker att det är sorligt att Tegnell får så mycket skit, för han verkar sympatisk, är trevlig att lyssna på, och verkar ha mycket kunskap. Vad som egentligen hänt med stabben på 500 personer han representerar får utredas i efterhand.

   Men nu står han där han står, och har varit ansiktet utåt för en myndighet som har haft fel med det mesta - ofta i strid med i princip det sunda förnuftet och någon basal kunskap inom matematik och läsförståelse. Det kan väl ges av slumpen, men vad som är mest beskymrande är att felen inte har någon förklaring. Gång, efter gång, efter gång de senaste veckorna ha myndigheten agerat reaktivt (livsfarligt i det här sammanhanget), gjort precis vad de dagar innan ensamma fightades för att direkt dumförklara, och inte förklarat hur de tidigare kunde haft så fel.

   Gissningen på 100 000 är på alla sätt och vis rimligare än de gissningar de kommunicerade för några veckor sedan, men det är samtidigt så stora magnituder nu att intervallet blir enormt.

   Radera
  3. Angående Singapore sköter dem sig, det är en värld av skillnad. Inget av länderna du nämner beter sig i närheten som Sverige gör.

   Jag antar att inte alla vet detta, men jag överdriver inte när jag skriver att folk hostar varandra med flit i ansiktet. Det är coolt att trotsa corona, var man för sig själv. Vi har en del knökfulla hamburgarhak där inte ens personalen har handskar. Trängsel. Ingen decinfisering någonstans - ingen tvättar ens händerna. Snyt dig i handen, ät burgaren med samma hand. Skaka hand med polaren som precis dök upp.
   YOLO, ingen (där inne) fattar att det är andra man dödar. Och detta är centrum för spridningen, den stad många vill sätta i karantän.

   Vad kommunicerar Sveriges media? Aftonbladet slog på stort med att >99% av döda i italien var gamla OCH multisjuka. Inte en rad om att detta inte återspeglar sjukfallen och behov av vård. Inte en rad om att Italien till och med pga brist prioriterat sjukvård för yngre (bara det gör ju en del med siffrorna, att äldre med corona får lägga sig och dö).

   Det blir i princip som en ren jävla påverkansoperation. Jag har slängt iväg åtminstone 5 meddelanden till dem för att få dem att fatta att detta göra att en massa Stockholmare tänker "YOLO, jag är varken 80 eller sjuk, höhö, bara larvig hysteri detta, sjuka 80+ får väl stänga in sig stackarna". Helt ovetandes om att data tvärt om pekar mot att extremt många som behövt vård är yngre.

   Aftonbladet har sedan dess inte skrivit en rad om det. Det är vansinnigt. En av Sveriges största tidningar/siter hetsar på misinformationen allt de kan.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Allt de gjort förklaras av att de måste ha bestämt sig tidigt för att viruset inte var speciellt farligt. Att de skulle låta folket få flockimmunitet. Köra på en begränsnings- strategi (mitigation i Imperial College senaste rapport).

   Radera
  6. Det vore rätt allvarligt, eftersom de i sådant fall ville sprida ett virus de saknade kunskap om. Och, ja, det vore ju svårt att erkänna, och kanske rent av dåligt att erkänna mitt uppe i pandemin. Men det blir så allvarliga spekulationer så jag drar nog inte vidare dem idag.

   Radera
  7. Mm, så illvilliga är man inte, men man lever i förnekelse.

   Det finns otroligt mycket data redan om de regioner som drabbats hårt. Ta Lombardiet, en av Europas rikaste regioner. Läs och lär, genast. Eller läs vad som rapporteras från Frankrike, eller Holland, eller Tyskland.

   Man behöver inte bli hysterisk eller drabbas av panik, och vi kanske har tillräcklig social distansiering och lyckas isolera åldringarna, men... ett annat utfall kan också inträffa. Exponentiella processer är svårfattliga för de flesta, så sent som idag har jag hört nån säga "men det har ju inte dött så många än"...

   Radera
  8. @Linus Jönsson Skulle du kunna länka till statistik som visar det du säger om att yngre har drabbats avsevärt mycket värre än rapporterat i Italien?

   Radera
  9. Även ett ganska ”ofarligt” virus (IFR runt 0.1%) kan ge överbelastning på sjukhusen OM det sprids tillräckligt snabbt.

   Så Tegnell scenario motbevisas (vad jag kan se) inte av dödsfallen i Italien.

   Radera
 30. Om det nu är så att problemet är att sjukvården kan överbelastas så gäller det för alla länder i EU att ha en sjukvård som klarar av en pandemi. Problemet för Sverige är att sjukvården bortprioriterats och gått på knäna innan den här pandemin. Det kostar förstås men vad kostar det som nu händer? En nedstängd värld.

  SvaraRadera
 31. Som småbarnsförälder i centrala Malmö kan jag rapportera att det gapar tomt på förskolorna. Dekanens förskola hade igår en sammanlagd närvaro på 16 av 84 barn på sina fyra avdelningar. De stenhårda restriktionerna straffar ut de flesta barnen och det känns som vi nästan stängt ned redan. Själv är jag hemma och vabbar med en pigg och frisk tjej med en 3 veckors utdragen hosta. I min värld är konsekvenserna av de rekomenderade åtgärderna nästan drakoniska. Pratade med min granne som jobbar på SUS, hen har tio sjuka kollegor på sin avdelning. Enligt min granne har ingen av dem Corona men "den som nyser blir hemskickad"

  SvaraRadera
 32. Som småbarnsförälder i centrala Malmö kan rapporteras att det gapar tomt på förskolorna. Dekanens förskola hade igår en sammanlagd närvaro på 16 av 84 barn på sina fyra avdelningar. De stenhårda restriktionerna straffar ut de flesta barnen och det känns som vi nästan stängt ned redan. Själv är jag hemma och wabbar med en pigg och frisk tjej med en 3 veckors utdragen hosta. I min värld är konsekvenserna av de rekomenderade åtgärderna nästan drakoniska. Pratade med min granne som jobbar på SUS, hen har tio sjuka kollegor på sin avdelning. Enligt min granne har ingen av dem Corona men "den som nyser blir hemskickad"

  SvaraRadera
 33. Sluta upp nu med att försvara Tegnell, han är ju uppenbarligen fullständigt bindgalen. Så många bevisat helt felaktiga och oförståeliga uttalanden är inte ens i närheten av ok av en person i hans position.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tegnell drar sitt strå till stacken. Han styr inte ensam över Sveriges strategi när det gäller Covid-19, utan är bara en kugge i FHMs maskineri.

   Radera
  2. PD, Tegnell är dels ansvarig som den chef han är och dels ansvarig som den som sprider information från myndigheten.

   Så hans ansvar i frågan ska inte negligeras och jämföras med en kugge i maskineriet.

   Radera
  3. Njae, chefen för Folkhälsomyndigheten heter Johan Carlson. Det är han som har sista ordet.

   Radera