Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-17 09:47

Strategi för att åter gå in på börsen - sprid ut över ett antal månader

Bloggen har fått några frågor om hur och när man ska gå in på börsen igen. Det är naturligtvis omöjligt att veta, men för den osäkre finns det en enkel metod, nämligen att åter gå in på börsen utspritt över tiden, t ex genom att köpa ett litet belopp av önskad fördelning varje månad eller kanske varje vecka?

Blogginlägget innehåller reklam och ett erbjudande från Lysa längst ner.
När blir det dags att omfamna bullen igen?
Det är omöjligt att pricka börsbotten exakt, även om man kan använda olika indikatorer. Det är dock naivt att tro att man kommer lyckas. Har man inte tid och ork att sätta sig in i detta finns det en annan strategi, nämligen en form av måndadsåterköp.

Säg att du sitter med ett belopp i likvider, t ex en miljon kronor, och väl medveten om att börsen kommer repa sig tids nog inte vill missa att köpa medan det är billigt. Du delar då upp återköpen på exempelvis tio eller tjugo månader, dvs med 100 000:- SEK eller 50 000:- SEK i månaden.

Tidshorisonten beror på din riskprofil, och din eventuella övertygelse om när det blivit värt att börja gå in igen. 

Generellt sett pågår en börskrasch i 6-18 månader, även om undantag finns.

Har du bestämt dig för en viss exponering, t ex 20% svenska indexfonder, 40% globala indexfonder, 20% tillväxtindexfonder, 20% obligationer, så köper du detta varje månad under den önskade perioden. Du är väl medveten om att du kommer särskilt initialt göra förluster, men är långsiktig. Köpen är inte för att tajman marknaden perfekt och att varje köp ska vara lönsamt från dag ett, utan för att ligga investerad när konjunkturen återhämtar sig längre fram.

Generellt ligger finansmarknaderna före den verkliga ekonomin. Marknaderna kommer lugna ner sig, men efter det kommer den faktiska på verkan på den verkliga ekonomin kvarstå. Man kan jämföra med finanskrisen - börsnedgång från 2007, krasch och akut finanskris 2008, men sedan bottnade börsen och började stiga, medan man fick en global recession i den verkliga ekonomin under 2009.

Metodiken kan vara svår psykologisk, eftersom du initialt kommer se förluster eftersom du åter går in på börsen innan botten. Se dock till hela portföljen och inte bara det du återinvesterat - om du gör 20% i förlust på den första tioprocentiga insättningen, så är det bara 2% på hela beloppet.

Reklam
Ett enkelt sätt att återvända till börsen är via Lysa. Sätt upp önskad fördelning utifrån din ekonomiska situation, riskprofil och tidshoriston, och börja göra de där månatliga insättningarna. Eftersom Lysa ombalanserar mellan aktier och obligationer automatiskt, så kommer man även inom Lysa att köpa mer aktier mot att man säljer av obligationer om börsen fortsätter nedåt.

Bloggen kan tillsammans med Lysa nu återigen erbjuda läsarna 20% rabatt på Lysas avgift i tre månader om du öppnar konto via denna länk. Mer detaljer om erbjudandet finns där, och erbjudandet gäller till den 31:a maj 2020.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Mycket god rekommendation. Det ser nattsvart ut nu såklart, och kommande månader blir psykologiskt jobbiga, men på marknaderna kommer (om vi inte får en total omstrukturering av den kapitalistiska ordningen eller en samhällskollaps) att repa sig på tio års sikt.

  Kina håller på att repa sig. Korea och Japan har god prognos att repa sig. Europa och USA får det helt otroligt överjävligt tufft under överskådlig tid, men dagens värderingar och marknadsreaktioner säger "de kommer repa sig men med permanent lägre vinstnivåer ett tag".

  Då är det en helt OK idé att månadsspara / sakta mata in likviderna igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joakim Persson: Intressant blänkare där om total omstrukturering av den kapitalistiska ordningen ...
   ... Skulle kunna leda till många intressanta meningsutbyten rörande Marx kristeorier och dialektik i största allmänhet.

   Radera
  2. Det kommer bli enormt många sådana diskussioner. Men först ska det krigas mot viruset. Spontant tror jag knappast det blir någon större förändring av dagens ordning, givetvis kommer beredskapslager att byggas upp igen, vården kommer få en större andel av BNP, men sedan beroende på hur stora demografiska konsekvenser krisen får kan olika saker hända (pensionssystem, vård/omsorgsbehov, skarpt ökad jämlikhet via stora arvsflöden, etc). Det är för tidigt att ens gissa vad som kommer ske.

   Radera
  3. Joakim Persson: Jag vågar mig på gissningen, förutsatt att vi inte hamnar i Apokalyps och Harmageddon, att helt enkelt koka ned det hela till att det kommer att bli en fråga om samhällets totala skattetryck. Och som bekant florerar där ett antal åsikter i denna fråga.

   Radera
  4. Det lär leda till en något större stat till en början ja, och marginellt högre skattetryck. Åtminstone vid ett milt utfall. Vid ett riktigt obehagligt utfall kan det vara så att vårdbehoven och omsorgsbehoven _efter_ att allt är över faktiskt är lite mindre än annars...

   Radera
  5. Joakim Persson: Vid ett sådant av Dig formulerat riktigt obehagligt utfall kan det måhända bli läge att diskutera vad vi inledningsvis noterade ...nämligen total omstrukturering av den kapitalistiska ordningen.

   Radera
  6. Vid riktigt stora ekonomiska kriser brukar länder med kapitalistisk ordning sätta in planekonomiska åtgärder så det vore väl väntat även nu om coronakrisen blir riktigt allvarlig. (Praktexemplet tycker jag är The New Deal, även om den inte alls var skattefinansierad i den omfattning som många tycks tro).

   Radera
  7. PD: Tänkvärt ... även om de åtgärder som aviserats i dagarna kanske mer har en touch av Keynes...

   Radera
 2. Jag startade ett nytt månadssparande precis innan helgen. Har suttit med mycket pengar på lönekontot som jag inte vet hur jag skall investera. Nu går pengar in i fonder som visserligen kan sjunka 50% till i år, men jag räknar med att om ~5-10 år bör börspriset återhämtat sig och jag har då fått avkastning på det som investerats under svackan.

  Det är inte helt kul att sitta med rena pengar heller och vänta på kronans kollaps. Hade en del i fonder mest för att det var ett sätt att hålla pengar i andra valutor, men det har ju gått sådär...

  SvaraRadera
 3. Som gamla Allemansfonder i egen regi!
  Dessutom minskar risken att kurserna dippar till förmån för globala uppköpare.

  SvaraRadera
 4. Arbetar själv typ på det viset just nu. Ställde mig vid sidan av börsen i ren frusturation (minns inte ens när nu 2015-16). Men för ett par år sedan började jag i varje fall månadsspara in 20% av min lön. Lysa 60/40, egen portföljd som liknar lysa och totalen balanserad med 20% guld.
  Nu har jag en tanke på att öka upp månadssparandet något med den likvida summa som har legat och dammat. Inget aggresivt, men något i stil med att dubbla upp nuvarande summa. Jag tror att det är det rimligaste viset, för jag har själv ingen aning om hur jag skulle lyckas förstå när det här vänder.
  Jag vill dock tillägga att jag tycker många (även bloggaren i det här fallet) sätter sin tillit till historiska skeenden baserat på ändå relativt få händelser. Tänker på uttalandet om att en börskrasch generellt pågår 6-18 månader. Det må så vara, men jag skulle förutsätta att man inte ska hänga upp sig allt för mycket på det heller. Mitt sikte nu när jag ökar upp månadssparandet är att jag bör ha en årslön kvar i likvider om 2 år. Ja, jag är relativt riskavert, men tänker också att det sämsta läget många gånger är att hamna i ett läge där man behöver sälja av tillgånger (vid ett icke önskat läge).

  SvaraRadera
 5. Förutsätter att man har väldigt bra buffert, jag har stoppat mina inbetalningar. Jag har egen konsultfirma med en buffert på ca 8 månadslöner. Men jag var med under IT-kraschen och klarade mig bra men såg bekanta som var utan arbete i flera år, dvs man kan behöva extremt stor buffert.
  Började söka anställning på företag förra veckan där jag har både kontakter och vet att de behöver folk men responsen känns som att ingen vill anställa nu av förklarliga skäl. Som konsult sitter man väldigt löst framöver och det kan bli en riktigt tung period framöver.

  SvaraRadera
 6. Vad tror ni om oljepriserna? Självklart fortsatt tryck neråt närmaste månaderna. MEN USA köper in till strategiska lagret (SPR). Det borde förresten även Sverige göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att oljan bottnar mellan 20-30 dollar..

   Ibland har jag rätt, ibland inte :)

   Radera
 7. Idag ser vi tydligt hur guld och ffa guldaktier beter sig som väntat i en dollarförsvagning och deflationistisk puls, efter förra veckans margin calls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skillanden remarkabel. USD snart över tian dock (9.90 nu). Norsken får du för 94 öre nu, Norge sjukt slagig marknad inom offshore/shipping mm men kan kanske gå att göra fynd.

   Radera
 8. Mycket bra rekommendation! Kan finnas mycket nedsida kvar.

  Vis av egen erfarenhet från tidigare krascher kommer jag inte att köpa bort mig för snabbt denna gång (det gick ju OK trots allt, men kunde gått mycket bättre).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev en liten stek HM nära dagslägsta. Rätt eller fel? Vem vet, upp en femma sen dess iaf. Tror de köper ut bolaget vad det lider.

   Radera
  2. Beklagar. HM -22% just nu.

   Radera
  3. Tack Cornu :)

   Som sagt en liten stek. Blir nog mer HM-köp på fallande knivrean.

   Radera
 9. Angående oljan så ser den olagliga kartellen ut att spricka , produktionspriset lär ligga kring 5 dollar . Ett rimligt pris är då 10-15 dollar .

  SvaraRadera
 10. Helt i cash. Missade uppgången i höstas men missade också raset. 17,5 milj ska in när vi får ett ordentligt översålt läge i det längre månadsperspektivet. Och där kommer vi att hamna tids nog, när det här blir en ekonomisk kris snarare än en viruskris...

  SvaraRadera
 11. Vad beträffande guld så är det så iallafall i Sverige att tavex sålt slut på sitt fysiska guld nu. Torde det vara så i andra länder också?
  Guldet har ju som bekant sjunkit i spåren av coronan, konstigt nog. Nån bra teori har jag inte sett.
  Är det nu det vänder uppåt? När marknaden nu förstår vad som sker. Det har blivit allmänt känt att den här krisen inte är över än på mycket mycket länge kanske mer än 2 år. Jag tror ju att kurssänkningen var en liten fälla och att guldet kommer sticka snart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främst två orsaker:

   Efter några dagars börsfall så tog margin calls över och inte bara aktier utan även obligationer och guld såldes av utan pardon.

   Många large specs dumpade stora mängder långa terminspositioner förra veckan, vilket ligger bakom det lustiga att priset på pappersguld sjönk medan fysiskt sålde slut.

   Radera
  2. Om inte guldet någon gång under 2020 ligger över dagens notering i usd ska jag äta upp min högra sko. Jag är nästan 95% investerad i spekulationsportföljen. Sinnessjuka svängningar i Gdx och gdxj, har aldrig sett på maken inte ens 2008.

   Radera
  3. @ Somebody

   Vart handlar du GDX/GDXJ efter Mifid2 blockeringen?

   Radera
  4. Jag handlar inte dem, det går väl inte inom EU längre? Iaf inte med Avanza och Nordnet, vilket jag ibland kan sakna.

   Radera
  5. Precis, väldigt irriterande att EU begränsar våra val.

   Sitter med en liten slurk GLD som bara kan säljas (inte aktuellt on vi så säger)

   Radera
  6. Nje, det saknas ite Guld, det saknas Dollar. Tror det kan se ut som köpläge positivt

   Radera
 12. Jag har en misstanke om att en hel del kvalitetsbolag kommer behöva göra nyemissioner på grund av tillfälliga förluster. Tänkte spara en hel del av mina likvida medel till det. Inte bara för att jag tror det kommer bli bra affärer, utan även för att jag vill dra mitt strå till stacken med att rekapitalisera bolag istället för att bara köpa aktier av pensionsfonder som behöver sälja.

  SvaraRadera
 13. Efter sn så stor och häftig nergång bör man inte gå in igen förrän man ser att det vänder upp igen. Och då inte räkna enskilda korta uppgångar. Man kan med fördel använsda en graf över OMX för att se de ständigt återkommande svängningarna för att se hur det ser ut när det svänger. Men komma ihåg att den här gången gäller det inte en "naturlig" svängning. Men det grafiska utseendet är ungefär detsamma. Och det är ingen bra ide att köpa under pågående nedgång. Däremot under pågående uppgång.

  SvaraRadera
 14. Är Lysa med en 50/50 fördelning aktier/obligationer fortsatt ett gott alternativ nu när det ser ut som att obligationsmarknaden gungar? Eller är sparkontot ett eventuellt bättre val för den delen som skall vara utanför börsen?

  SvaraRadera