Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-10 12:20

Starka scener: En rapport från hamstringens panikslagna Göteborg

Med risk för livet begav sig bloggen in till Göteborg för att dokumentera paniken och hamstringen av matvaror i coronakrisens spår. Reportage nedan. Varning för starka scener, känsliga läsare rekommenderas denna länk istället.
Utplockat.
Bloggen valde Göteborgs exklusivaste ICA-affär, ICA Focus, för att skildra hur Göteborgs svar på Östermalm, Pustervik och Lorensberg, samt Djursholm (Örgryte), reagerar på coronapaniken och hamstrar matvaror.

Det började riktigt illa med att det inte fanns vare sig havskräftor, räkor eller Kamtjaka-krabba i fiskdisken, även om de som en av tre (vad jag vet) platser där man över disk (nåja, det brukar gömmas bakom disk och kräva särskilda kodord för att få fram) kan köpa störkaviar ("rysk kaviar") kunde få fram just störkaviar, om än från Uruguay. Italiensk, spansk, fransk och rent av karelsk störkaviar var slut1..

Och inte fanns det någon färsk hummersoppa heller.

Bland konserverna var det utplockat och oxsvanssoppan, cosommé och hummersoppa var helt slut även på konserv.

Fast nej. 

Egentligen gapande hyllorna fulla trots tidigt på morgonen. Det fanns såväl patanegra som ankleverterrine i delikatessdisken. Tonvis med konserver, pasta och allt annat på hyllorna. Men visst, det fanns inga långa baguetter, bara korta, för de långa var inte färdiggräddade i bageriet än.
Nä, ingen hamstring direkt.
 Till och med toalettpapper fanns det gott om.
Verkligheten.
Att enstaka hyllor gapade tomma kan antagligen förklaras med att man inte fyllt på sedan helgen, och antagligen bara får någon enstaka leverans av oxsvanssoppa i veckan, eller inte fått leveransen för dagen än. Klockan var bara 0930.

Och att skaldjuren var slut i fiskdisken berodde på att de inte skulle få leverans förrän klockan 10, och sedan behöva koka dem.

Receptfri medicin som Ipren och Alvedon fanns det också gott om på apotekhyllan.

Istället blev det skaldjur och hummersoppa från Fiskarbröderna i Nordstan, där det redan var påfyllt trots den tidiga timmen.

Någon hamstring att tala om märks inte av, liksom inte heller någon panik, eller ens glest med folk. Världen är inte hysteriker på Internet. Inte en enda ansiktsmask syntes heller på stan.

1. De andra två platserna är Fiskarbrödarna i Nordstan och en ostbutik i saluhallen, om du kan kodordet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Kodordet är cornucopia

  SvaraRadera
 2. Nog har det hamstrats alltid.
  Men man är ju "begåvningsutmanad" om man likställer det med brist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på att det har hamstrats?

   Radera
  2. Cornu: Här har du en bekräftan från en svensk myndighet att det hamstras:

   https://omniekonomi.se/ingves-coronaspaning-det-hamstras-pasta-ris-och-snus/a/mR434O

   Du har ju tidigare slagit fast att citat "Svenska myndigheter vet vad de håller på med", så att du sprider desinformation och motsäger svenska myndigheter på det här sättet känns bekymmersamt. Är du finansierad av Kreml? Står du på Putins Lönelista? Använder du rentav Coronaviruset för att med sensationsrubriker locka läsare til din blogg?

   Radera
  3. Lönelista stavas med gement l, vanligt fel bland rysstrollen.

   Radera
  4. Jag har 100% bevis för att det hamstrats, för jag har gjort det.

   Sen har jag ju sett att det har sett glesare ut på vissa hyllor periodvis, och jag misstänker att anledningen är att det hamstrats. Sedan har det skrivits om det i pressen.

   Radera
  5. Tror nog att det är rätt klarlagt att det hamstrats. Den här träffen dör t.ex. upp efter 10 sekunders googling:
   https://mitti.se/nyheter/coronaviruset-jarfalla-hamstra/?omrade=jarfalla

   Om du fortfarande påstår att det inte hamstrats, så får jag nog ge upp, för då tillåter inte ditt ego dig att vara rationell.

   Radera
  6. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kraftigt-okad-forsaljning-av-torrvaror

   Radera
  7. När torrmjölken flyger från hyllorna får jag lite hamstringsvibbar i alla fall, men det kanske är det allra hetaste att servera till lördagshummern i Bromma, vad vet jag?

   Radera
  8. Megga, "någon hamstring att tala om märks inte av" står det i inlägget. Betyder för en läskunnig inte att det inte förekommer, bara att det inte märks av.

   Radera
  9. Jorå, jag är läskunnig.
   Det står massor i inlägget, bl.a. bildtexten "Nä, ingen hamstring direkt.", där du verkar dra slutsatsen att ingen hamstring skett för att det är många konserver kvar, vilket är felaktigt.

   Radera
  10. Du vet att inlägget är taggat som satir? Ibland måste man tydligen förklara för en del personlighetstyper att man inte måste ta allt i världen på allvar.

   Radera
  11. Cornu: "Källa på att det har hamstrats?"
   Får källa på att det hamstrats
   Cornu: "Någon hamstring att tala om märks inte av"
   Får källor på att hamstring märks i butiker och får påpekat för sig att han in inlägget drar inkorrekta slutsatser
   Cornu: Hävdar att det är satir och går till personangrepp.

   Är du ett konstprojekt Cornu?

   Radera
  12. Kram på dig Nitell. Det har hela tiden stått så i blogginlägget. Och påståenden ska förstås ske med källor, inget konstigt med det alls.

   Mår du helt bra? Du verkar må dåligt, har du pratat med någon om det?

   Radera
  13. Cornu: De flesta människor tycker det är oförskämt att på det sättet antyda att människor har problem eller inte mår bra. Jag tycker du bör fundera lite på hur du uttrycker dig.

   Radera
  14. Nitell, att läsa texter av någon man tycker är en idiot är ett uppenbart självskadebeteende och därmed knappast friskt, om det nu inte är ens jobb och man får betalt.

   Radera
  15. Många människor lär sig med åren att ta till sig tankar och idéer utan att för den skull nödvändigtvis hålla med om dem. Vissa människor har inte den förmågan, utan avfärdar alla meningsmotståndare som "idioter". Världen blir liten om man fastnar där.

   Radera
  16. En prepper måste väl hamstra lite då och då? Själv har jag "hamstrat" toapapper, ipren, hundmat och 1.5-liters PET-flaskor med dricksvatten (egen borrad brunn och inget eget elverk).

   Men jag är en ganska dålig prepper. Jag glömde att köpa handsprit när jag "hamstrade" förrförra veckan och nu är det slut överallt, utom hos någon obskyr internetbutik som tar över 300 kronor för en liten flaska.

   Radera
 3. Hummersoppa blir ändå godare om man gör den själv. Vilket förvisso kräver att det finns hummer - men ska man göra soppa duger det faktiskt med fryst.

  SvaraRadera
 4. Tack Lars!
  Din rapport har gjort min dag :)
  Ha det bra
  /A

  SvaraRadera
 5. Lagade precis till lite käk som jag själv torkade i ugnen förut, det har sen förvarats i en plastburk i kylen i 14 månader. Köttförs, oliver, fetaost, bönor. Blev riktigt gott, stek bara i lite vitlök och chili. Dags att fixa till lite mer.

  SvaraRadera
 6. Fick en tankeställare när jag skulle tanka 2T-alkylat förra veckan och det var slut på pump efter en utebliven leverans från Apsen. Gjorde mig då skyldig till hamstring genom att köpa två flaskor 2T-olja för att själv kunna blanda till från det lager av alkylatbensin vi håller roterande. Vore ju oproffsigt att stå med soppatorsk i en krissituation.

  SvaraRadera
 7. Den enda hamstringen jag sett är nudlar och ris. Men jag undrar om det inte delvis beror även på hamstring i Asien där ris äts dagligen till alla måltider.

  Hamstring av kolhydrater i torr form förstår jag mig inte på. Villaägare bör ha en månads behov i skafferiet utan att ens tänka på saken då man köper lite mer bulk när det är bra priser. Ska man ha lite olika pastasorter, torkade bönor, couscous, bulgur, rissorter m.m. så att man slipper handla nytt varje gång man ska laga mat är man snabbt uppe i ganska stora mängder.

  SvaraRadera
 8. Beställer hem mat från Coop, brukar aldrig vara problem att få hem samma dag eller nästa, nu är det två dagars väntetid. COVID-19 får folk att undvika affärerna verkar det. Personligen är jag bara lat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemkört kan få ett varaktigt lyft när folk upptäcker hur bra det är.

   Radera
  2. Mycket bättre än på bolaget!
   (Det var bättre förr?)

   Radera
  3. Lantisar gör sig icke besvär. Där jag bor levererar varken Coop eller ICA till obygden.
   Systembolaget levererar dock till min adress, men det kan bli svårt att fylla hela kostcirkeln då.

   Radera
 9. Å hela den bohemiska underklassens Gårda känner jag mig kränkt för att vi inte är inkluderade i denna spaning. Kollade du ens Billys-fryspizzorna eller pastahyllan?

  SvaraRadera
 10. När du ändå var i höginkomstområden, hur var priset på kokain?

  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/coronavirus-cocaine-france-government-warning-conspiracy-theories-disinformation-smurfs-a9389146.html


  SvaraRadera
 11. Saker som folk köper mer än vanligt: 1) Handsprit 2) Andningsskydd (märk väl att jag skriver andningsskydd och inte munskydd). Anekdotiska observationer stödjer också att det köps mer receptfria febernedsättande än vanliga förkylnings/influensatider. Det finns dock ett flöde, saker fylls på, men beroende på din affärs ställning i flödet så kan det bli tomma hyllor en tid. Vi är inte i närheten av något som kan kallas "tomma hyllor" just nu. För inköpsmönster som går långt över prognosticerade nivåer så skapar det störningar. T.ex. andningsskydd och handsprit. Media har en stor del i det hela för en stor del av befolkningen tänker inte på att köpa andningsskydd eller handsprit, många tvättar knappt händerna. Däremot så när det basuneras ut i media om att det är slut på munskydd, andningsskydd, handsprit osv så händer tre saker:
  a) Personer som normalt inte tänker på att köpa dessa saker får det på sin radar och tar till extraordinära åtgärder för att skaffa. Springer man på en leverans av handsprit eller masker så köper man mycket. b) Profitörer som gärna slår mynt av diverse brister (biljetter till evenemang, nylanserade konsoler eller spel till dessa, populära julklappar och nu munskydd, handsprit och andningsskydd använder internets kraft och köper på sig det de kommer över och säljer på tradera och blocket. c) media uppmärksammar a och b vilket ytterligare spär på a och b.

  Vad som händer i USA går inte att jämföra med det som händer i Sverige. USA har många områden som kontinuerligt utsätts för diverse naturkatastrofer, långvariga strömavbrott osv. Dessa leder i stort sett alltid till hamstring av t.ex. vatten och förnödenheter. Jag vågar påstå att "Hand sanitizers" av olika slag, t.ex. Purell används mer flitigt där liksom desinficerande rengöringsmedel.

  <3

  SvaraRadera
 12. En får vara bra galen för att hamstra gulasch för 40 spänn burken. Halva priset när de är på erbjudande. Eller sent ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig men ICA är dyrt och ligger det i ett rikemansområde så vill ägaren ha en bugatti veyron och ingen sketen porsche som alla andra ägare har :-)

   Radera
 13. Raviolin har nog fått ett rejält uppsving senaste tiden.

  SvaraRadera
 14. På vissa ställen hamstras det uppenbarligen. Där jag bor är det omöjligt att få tag på handsprit. Ris börjar ta slut. I UK hamstrar de toapapper... https://twitter.com/CrimeLdn/status/1237422401157242881

  SvaraRadera
 15. Förra veckan var allt mjölkpulver och alla bullens pilsnerkrov slut i den butik jag handlade i.

  SvaraRadera