Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-10 07:12

Starka börser i Asien efter rekordartad måndag - när vänder börsen på riktigt?

Börserna går starkt i Asien under morgonen, efter gårdagens rekordartade börser världen över. Kom dock som alltid ihåg att på en kraschande börs så är det enda som är garanterat att du förr eller senare agerar fel och spelar bort dig. Men när vänder börsen på riktigt?
Skyskrapor i ett av skogsbränder brunfiltrerat Sydney.
Gårdagens börsutveckling kan beskrivas som rekordartad med nedgångar på upp till cirka 8% bland de index jag följer. Stockholmsbörsen stod stark i stormen och föll minst bland de index jag följer, med endast -5.48% för OMXSPI, medan t ex S&P-500 gick -7.60% och Euronext-100 -8.09%.

Inte helt överraskande är det nu en upprekyl på de asiatiska börserna. Shanghais SSE Composite +1.89%, Australiens ASX-200 +3.11%, Hong Kongs Hang Seng +2.07%, japanska Nikkei-225 +1.26% och Singapores Straits Times +2.08%. Guldpriset faller tillbaka något i USD, vilket också visar på minskad riskbenägenhet på marknaderna.

Likt under måndagen kan Australien och ASX-200 vara en indikation på varthän de barkar. Under gårdagen gick Australiens börs -7.33% och var den marknad i de asiatiska tidszonerna som bäst återspeglade hur det senare gick i USA och Europa. Nu på morgonen är börsen +3.11%, efter ett initialt ras.

Vissa ser köplägen efter gårdagens krasch, men det enda du kan vara säker på är att en nedåtgående marknad fungerar helt annorlunda än en uppåtgående. Bland annat är den mer volatil, och den är helt oförlåtande. En uppgående marknad förlåter dina misstag snabbt, men det gör inte en fallande.

Så när kan det vända?

Börsen sägs ligga föra den verkliga ekonomin, och vi har ännu inte sett de fulla ekonomiska effekterna av panikreaktionerna på coronaviruset. Faktum är att situationen är helt ny - vid ingen tidigare ekonomisk kris har Kina varit en så stor del av världsekonomin, och ingen kris har slagit på detta vis mot logistikkedjorna. Man vet inte heller hur länge coronautbrottet kommer fortgå, eller hur illa det faktiskt kommer bli. Det är en svart svan. Konsekvenserna är ogripbara.

En annan faktor är att mycket ekonomisk statistik släpar efter. Det kommer ta upp till tre månader innan vi får siffror på de faktiska effekterna på ekonomin.

Min bedömning är att innan marknaden har facit på konsekvenserna så kommer inte marknaden vända. Det finns inget som marknaden avskyr så mycket som osäkerhet.

Den kan lugna ner sig och inte krascha en gång varje vecka, utan fortsätta ner något lugnare, men utifrån ovanstående resonemang så kommer det dröja tills vi ser en botten. Minst tre månader, förutsatt att statistiken, BNP-siffror mm då visar på små eller inga effekter. Annars kommer det ta ännu längre tid. Detta med reservation för att börsen ligger före utvecklingen i den verkliga ekonomin.

Så tro inte att det nödvändigtvis är generellt köpläge än. Och kom ihåg att även när det vänder för de bättre bolagen så kommer mycket av skräpet fortsätta nedåt. Det finns massor med zombies på börserna, som inte har affärsmodeller som fungerar, och det kommer bli en välbehövlig utrensning. Vilket i sin tur kommer drabba finansiärerna, och i värsta fall botten på korthuset i form av skuldbubblan och obligationsbubblan.

Men även coronakrisen kommer blåsa över. Enskilda aktier kan på ett halvårs till ett års sikt visa sig vara köpvärda redan idag, men tro inte att du kan pricka dem. Att lyckas i en uppåtgående marknad kräver ingenting, inte ens tur, och vilken apa som helst kan tjäna pengar. Att lyckas i en fallande marknad kräver tur. Känner du att du har tur och vill chansa?
Bloggen inför nu taggen coronakrisen för relaterade inlägg framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Nikkei är väl -0,25 vad jag kan se iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enligt min feed, men den kan ju vara fel.

   Radera
 2. En strategi som kan fungera är att gå in med 1/3 om ca 2 månader 1/3 om 6 månader och 1/3 om 1 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Invänta vad som händer med Corona i Usa, hur priskriget med olja utvecklar sig och om banksektorn klarar kreditförlusterna vid en långvarig kris m.a.o. det kan komma en svallvåg om 3-6 månader om det blir konkurser. Löser sig oljan snabbt, Corona var inte så farligt osv, då är det race direkt.

   Radera
  2. I kommentarerna till Dr. John Campbells video "Tuesday 10th March Research and update" berättar flera amerikaner att de måste betala 700-1300 USD enbart för ett besök på akuten (ER) varför många drar sig för att söka vård. De har helt enkelt inte de pengarna. Det påstås också att även om Coronatestet skall vara gratis måste andra infektioner uteslutas först och de testerna är inte billiga. Det här kan bli verkligt intressant.

   Radera
 3. I princip inga nya fall från Kina rapporterade till WHO de senaste dagarna, så det verkar ju klart där. Med ett friskt Kina men ett Europa och USA där effekterna av smittan bara börjat skönjas kommer ge förlorade Q1-Q3 (minst) för oss i väst. Kineserna står redo och friska och väntar, redo att fyndköpa statsobligationer och företag på kraschande börser, dessutom med extremt billig olja.

  SvaraRadera
 4. Frågan är ju om min tur väger upp min oskicklighet.. Men mina bear är plus, sålde dessutom av för inköp igår så nu blir det ju bara potentiellt vinst

  SvaraRadera
 5. Tror nog oljeaktierna är bra köp efter ett ras på nästan 50% i år. Andra kandidater är kryssningsbolagen som är ner ca 60-80%. Överlever de närmaste 6-12 månaderna lär inte folk sluta åka på kryssning som är ett populärt semesterakyetnativ hos en åldrande befolkning. Finns fler exempel där det slagit väl hårt senaste veckorna.

  SvaraRadera
 6. Det återstår ett antal konsekvenser av Corona som marknaden ännu inte förstått kommer att inträffa. Exempelvis Indien befinner sig i fas 1 med en viss inledande panik. Med 1,4 miljarder människor varav många 100 miljoner tätt levande fattiga kommer det naturligtvis att vara omöjligt att förhindra allmän spridning med ett väldigt snabbt förlopp. Italien har satt hela landet i karantän. Sen har vi många länder i Afrika utan möjlighet till några större åtgärder, Sydamerika, mellanamerika, ett antal länder i förnekelse eller ignorans, som Turkiet och Ryssland. Konsekvenserna av allt detta är omöjliga att förutspå ens för marknaden. Som jag ser detta så är det ingen överdrivet negativ syn, utan en fullt realistisk prognos. Om den stämmer kommer börserna att få skrämselhicka ett antal gånger till innan detta är över om ett halvår eller så.

  SvaraRadera
 7. Fast även om Corona rent hypotetiskt skulle försvinna till lunch lär ju de ekonomiska konsekvenserna såsom sura rapporter och konkurser påverka marknaderna åtminstone ett par månader? Som det är nu väntar jag mig inten vändning inom 6 månader.

  SvaraRadera
 8. Ett enkelt sätt för att bedöma hur index kommer röra sig framöver som jag brukar använda mig av är en enkel lista över större händelser som kan påverka börsen i vardera riktning. Just nu finns det väldigt lite som pekar på en positiv börsutveckling (ex groteska stimulanspaket över vad man redan inprisat eller att EU/USA helt plötsligt skulle få bukt med smittan trots sjukt slappa åtgärder och ingen proaktivitet och ofta inte ens reaktivitet). Det finns enormt många mörka moln framöver.

  På kort sikt kan löst oljekonflikt kanske ge lite extra uppåtrekyl men frågan är om inte marknaden redan prisar in att de ska bli sams ganska snart. Oljan kan lika vara en falsk positiv där utdragen konflikt innebär det man ej förväntade sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ranka gärna respektive effekt 1-5 också. Att Ingves pillar lite med räntan är ex 1 positiv men om Italien utvecklar sig till eurokris negativ 5.

   Radera
 9. Off-topic, men Västerås flygplats som du skrev om för ett tag sedan ska läggas ned.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer den rysk-helikoptriska kyrkan också att stängas då? ;-)

   Radera
 10. Tror att människor och marknaden vänjer sig vid det nya läget och om det lyckas att hålla viruset i schack så hämtar det upp sig. Lyckas det med att få bukt med Corona så finns inget tak för börsen. Tilltron till marknaden och mänskligheten kommer bli obegränsad i varje fall tio år till.

  SvaraRadera