Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-30 10:55

Spiltan Fonder har fortfarande ensamt låst sina räntefonder

"Spiltan Räntefond Sverige är en kort räntefond som passar bra för sparande på kort sikt och som alternativ till sparkonto. [...] Spiltans räntefond har fått en mängd priser och utmärkelser under åren som bästa räntefond. Bland annat från ratingbolaget MoneyMate: Best defensively managed fund - tre år i rad." - Spiltan Fonders hemsida läst 2020-03-30 10:45.
Spiltan Fonder har fortfarande som enda svenska fondbolag låst sina räntefonder för uttag, och på köpet även blockerat handeln i flera Avanzafonder, Lysa och för berörda sparare även PPM. Någon uppdatering om läget har inte skett från Spiltan sedan i torsdags.
Forna tiders värdepapper från Krugerkraschen blev inte helt värdelösa. De gick att torka sig med, eller för den delen rama in och hänga på väggen. Läsarfoto från privat samling. Hur man ska torka sig med siffror från Spiltan Fonders låsta räntefonder är oklart. Man kan förstås skriva ut kontosaldot på ett skrivarpapper, men då finns det roligare saker att skriva ut.
Spiltan Fonder fortsätter att ha sina räntefonder Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige låsta för uttag och har därmed låst in 100 000-tals sparare mitt under den kanske värsta finansiella krisen i modern tid. Inte bara direkt sparande i Spiltans fonder är berörda, utan även flera fond-i-fond från bland annat Avanza, samt räntedelen hos investeringsroboten Lysa är låsta för uttag eller omplacering.

Har man Spiltans räntefonder i PPM kan man inte ändra sin PPM-fördelning alls, inte ens delarna som inte är Spiltan.

Spiltan har inte lämnat någon mer information sedan i torsdags och fortsätter marknadsföra Spiltan Räntefond Sverige som "alternativ till sparkonto" på sin hemsida. Det saknas också information på fondsidan om att fonden är fryst för uttag, och det finns alltså en risk att nya sparar sätter in och låser sina pengar i köporder hos Spiltan Räntefond Sverige.

Exakt hur Spiltan Fonder kan komma undan med denna marknadsföring får väl bli en myndighetsfråga.

Kom ihåg att se över ditt månadssparande och stryka Spiltan Fonders räntefonder, och välja alternativ som inte är frysta om du måste sätta in pengar i likviditetsfonder.

Tillägg: Spiltan Fonder har nu tagit bort "alternativ till sparkonto" från sin marknadsföring  och bytt till "sparande på kort sikt", samt lagt till att fonden har "senarelagd handel" vilket är en fin omskrivning för att få tillgångar låsta.

39 kommentarer:

 1. Man verkar helt ha ignorerat likviditetsrisken i högräntefondens innehav, vem har man tänkt ska stå som köpare av 9Msek obligationer i scandic när de öppnar igen och alla vill ur på samma gång, som exempel.
  Kommer ju inte gå, särskilt inte nu när man gjort situationen 100 gånger värre genom att få panik och stänga ner för försäljning. Troliga scenariot iakttagande spiltans brist på framsynthet blir nu istället:
  1. fonden öppnar igen efter påtryck från finansinspektionen
  2. OJ! alla vill sälja
  3. panikstopp igen samma dag
  4. en ordnad avveckling av fonden under några månaders tid
  5. Utbetalning av likviden framåt sommaren när man lyckats kränga av allt.

  Trist för alla ägare men det mesta kommer räddas och många lär sig förhoppningsvis något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högräntefonden är en sak, men likviditetsfonden är en annan. Högränte betyder högrisk. Den marknadsförs inte som "alternativ till sparkonto".

   Radera
  2. Ja det finns en skillnad där. Problemet är att spiltan själv har inte velat inse att det är en riskfylld produkt man sålt, inte heller verkar man inse att för varje timme ytterligare man håller stängt så förvärras problemet.

   Radera
  3. En möjlig anledning till att de håller stängt är att dra ner framtida historisk volla på fonderna, och därmed behålla sin rating och möjligheten att ingå hos institutionella placerares fond-i-fond-fonder. Ren egoism alltså. Fast jag misser också att det är ett fall av "the smartest men in the room", dvs en form av Dunning-Kruger där man anser att alla andra är dumma i huvudet, men man i själva verket själva sitter med dumstruten på. Övriga likviditetsfonder, som för övrigt i stort sett har samma papper fungerar ju fint nu.

   Radera
  4. @Larson
   Gällande din punkt 1. Jag har förstått det hela som att splitan stoppade handeln i samförstånd/efter påtryckningar med/från Finansinspektionen. Har jag missförstått något?

   Min uppfattning är att Finansinspektionen försöker styra aktörer (spiltan) på marknaden av anledningarna som de inte gör officiella. Men man kan ju sitta och gissa sig till att de vill undvika ytterligare fall i obligationer pga "anledningar".

   Radera
  5. Konkurrenterna stängde också pga FI, har nu öppnat och deras fonder stiger. Uppenbarligen är det inga problem med prisfall, inga problem med likviditet för övriga motsvarande likviditetsfonder. T ex steg Carnegies tidigare stoppade fond +0.05% i fredags.

   Spiltan är nu unika och går emot alla övriga.

   Radera
  6. @cornu ok. Ja varför splitan till skillnad mot de övriga aktörerna fortfarande har handeln stoppad är lite oklart. Även oklart om det är ett beslut tagit självmant eller efter påverkan från FI. Men kan inte riktigt tro att FI skulle särbehandla spiltan så, men å andra sidan så trodde jag inte heller de skulle försöka styra marknaden som de gjorde förra veckan. Spännade är det iaf.

   Radera
  7. @Rickard L Dialogmötet med FI handlade om ett påminnande från FI om vad som gäller avseende likabehandlande av andelsägare. dvs se till att hålla ordning på torpet, sen upp till fonderna vad man anser behöver göras antar jag.

   Radera
  8. @Larson alltså i stort sett det jag skrev. Du är bra med ord:)

   "likabehandlande av andelsägare"

   Vad menar du att detta innebär?

   Hur förmedlades den sk påminnelsen?

   Radera
  9. Likabehandling syftar på att de troligtvis sålde av det som var lätt att avyttra och betalade ut till de som lagt självorder först. Nu är det bara skräppapper kvar och då får de kvarvarande ingenting. Likabehandling hade väl varit något slags konkursförfarande istället där alla fått dela på det som fanns.

   Radera
  10. @Rickard L https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2020/dialogmote-med-fondbolag/

   Radera
  11. @Larson
   Tack för länken, du har ingen egen analys av FIs pressmeddelande?

   "Under samtalet påminde FI om den skyldighet som ett fondbolag har med att behandla fondandelsägarna lika. Det kan uppkomma situationer där inlösen av fondandelar kan behöva senareläggas av hänsyn till andelsägarnas intresse"

   Detta är mycket luddigt. Vilka andelsägare är det som prioriteras? Statliga fonder?
   FIs förfarande kan med lätthet tolkas som att en statlig myndighet påverkar privata aktörer för att skydda statliga fonders tillgångar.

   Bloggaren är ju en andelsägare och verkar inte riktigt tycka att hans intressen har tagitsi beaktning. Så vilka andelsägares intressen ses efter? Det skulle vara trevligt om FI var transparanta gällande detta. Så inte vi konspirationsteoretiker får för oss en massa konstiga grejer:)

   Radera
 2. Du såg att listan på innehav publicerades av Spiltan, förutsätter jag. Tyckte du det var något i högräntefondens innehav som var överraskande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har redan skrivit om listan. Den är inte värd ett skit, eftersom den inte är signerad av en revisor. Det är bara text och går således att lita lika mycket på som Spiltans marknadsföring "alternativ till sparkonto".

   Radera
  2. Dessutom var det en massa stavfel i listorna och olika benämningar av samma bolag i respektive lista, vilket talar för att den gjorts för hand och inte är ett datautdrag. Således kan man starkt ifrågasätta den.

   Radera
  3. Inte snyggt nej. Är det båda fonderna som är låsta för din del?

   Är väl bra att räkna med en rejäl haircut, men obligationerna i _de flesta_ bolagen i listorna borde väl ändå kunna gå till avslut förr eller senare...

   Ser nu att du gjort ett inlägg om detta. Kan bara instämma i analysen...

   Radera
  4. Nej, jag har bara Räntefond Sverige. Gjorde en korrekt analys och sålde av Högräntefonden. Gjorde fel analys och flyttade till Räntefond Sverige istället. På grund av att det t ex tar 5+5 dagar för flytten så är jag inlåst trots att jag sålde Högräntefonden långt innan stoppet. I princip allt är inlåst, privat, bolaget, pension, och framför allt lönen de kommande tolv månaderna. Tror jag med små marginaler kan betala räkningarna nu när bloggens reklamintäkter kraschat pga krisen (massor med kampanjer är strukna). Kan bli pengar över till mat om jag snålar.

   Radera
  5. Det är kanske dags för en Swish-kampanj? "Hjälp din favoritbloggare att sätta mat på bordet"? Vi är nog många som skulle ställa upp :)

   Radera
  6. Nä, svälter hellre än tigger pengar. Jag har inte ett problem med intäkter eller kapital. Jag har ett problem med likviditet (har likvider, men de är uppbundna på saker som ska betalas, t ex leverantörsräkningar - köper aldrig något utan att ha pengar till det på kontot). Nästa år får jag intäkterna från årets bokförsäljning och då kan jag börja äta igen. Bokförsäljningen går bra, men intäkterna kommer en gång om året. Bloggens reklam täcker förhoppningsvis räkningarna tills dess - det är ändå billigt att sitta inne i självisolering.

   Radera
  7. Kanske det går att utnyttja krispaketet som regeringen inrättat, kräva tillbaka inbetald skatt, etc. Fast det känns inte som att det skulle gå speciellt snabbt. Antar att du har en buffert med kontanter som går att leva på ett tag. Som löneslav har jag en på 100k, bara ifall att något händer. Sålde för en vecka sedan alla mina fonder för att utöka bufferten, men det verkar gå trögt. Har inte sett några av de pengarna än, men mitt innehav av dessa fonder har försvunnit, och bara värdebeloppet syns på banken, fastnat i limbo kanske.

   Radera
  8. Kontanter? Nej, täcks inte av hemförsäkringen mer än för en vända till mataffären.

   Jag har min senaste lön på kontot, plus pengar som är uppbundna mot leverantörer. I övrigt var allt i Spiltan Räntefond Sverige. Till och med reparationsfonden för huset, så det gäller att inget går sönder nu...

   Radera
  9. Såg fel, mina pengar finns nu på ISK. Trodde att de skulle hamna på ett annat konto...

   Radera
  10. Alltså "kontanter" på bankkonto menade jag förstås. Har inga kontanter heller hemma.

   Radera
  11. Men man ska gärna ha 10k hemma i 100 och 200 lappar, likaså ett rör "giltiga" silvermynt.

   Radera
  12. @fet och fluffig
   Hear hear!

   Radera
  13. Hej Cornu, uppskattar din blogg och hoppas det löser sig med Spiltan för dig.

   Hur som helst tycker jag inte du ska se det som tiggeri med swish. Jag hade gärna donerat/bidragit till dina intäkter på bloggen om alternativet fanns då jag uppskattar din blogg mycket!

   Du väljer själv såklart!

   Radera
 3. För den som har fonden i PPM är det ju inte ett så stort problem att den är stoppad i ett par veckor, sparhorisonten i PPM är ju ändå många år. Frågan är hur PPM gör med nya pengar som kommer in när fonden är stoppad.

  Man får fortfarande anta att fondens innehav faktiskt består av korta företagsobligationer, så som de påstår, och i så fall så gör de ju i princip rätt som stoppar handel för att inte urholka fondens värde när det inte går att sälja obligationerna till ett rimligt pris pga marknadspanik. Det är ju så man vill att de ska agera som långsiktig sparare.

  Däremot kan man ju definitivt säga att deras kommunikation har varit bristfällig. Vi får väl se vad som händer denna vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras konkurrenter har öppnat handeln utan några konstiga kursrörelser. Uppenbarligen är det något fel på Spiltans innehav, som inte övriga upplever.

   Radera
 4. Du får göra som Nicolas Cage, vara med på all skit, bara för att få in fläsk

  SvaraRadera
 5. I min säljorder på Avanza så säger den "pengarna syns på kontot 6/4" om det är spådom ur kaffesump eller om det ligger någon substans i det återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Står så hos mig med. En annan läsare med den texten och som sålde den 19:e fick sina pengar i morse, så vi får väl se...

   Radera
 6. Du har iaf möjlighet att tjäna in nya pengar. Kunde varit värre.

  SvaraRadera
 7. Förmodligen är pengarns rökta fan ta dom

  SvaraRadera
 8. Kan du inte belåna din upplupna bokförsäljning? Borde väl gå att få nån försäljningsrapport från förlaget som en bank kan ge kredit för. Säkert inte lysande ränta men behöver man cash så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att jag i media hörde 6% rta för småföretagare i kris.

   Radera
 9. Lars: jag vill minnas att Per H Börjesson ska vara med i avanzapodden nu i veckan.
  Kanske kan vara intresant för den med låst kapital där.

  SvaraRadera
 10. Investerarskyddet gäller så du får ut 250k t.ex. om de sjabblat med rörelse/klientmedel.

  SvaraRadera
 11. Handeln ska återupptas imorgon enligt spiltan. Förhoppningsvis är inte fallet så hårt. Dock kommer jag aldrig mer sätta in en krona till spiltans fonder.

  SvaraRadera
 12. Jag siar om att Spiltans populära fonder kommer att krympa lite framöver och att hederliga sparkonton med insättningsgarantier får ett uppsving.

  SvaraRadera