Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-25 18:18

Spiltan Fonder försenad med utbetalningar - även innan brytpunkten har inte fått betalt

Spiltan Fonder är försenad även med sina utbetalningar för de kunder som sålde sina innehav före brytpunkten för torsdagens frysning av Spiltans räntefonder. Detta rapporterar flera läsare.
Avanza ger inte längre något datum.
Läsare noterar (och detta bekräftas av bloggens egna säljorder) att datumen för utbetalningar från Spiltan Fonder har försvunnit, eller att pengarna är försenade och inte betalats ut. Datum fanns hos åtminstone Avanza tidigare under dagen, men togs bor under eftermiddagen.

Se läsarskärmdump ovan och nedan. Tidigare stod det ovan 2020-03-24, men det är nu struket och några pengar dök inte upp igår för läsaren. Andra sålde innan brytpunkten klockan 16:00, och skulle fått pengarna idag, men har nu också sina datum strukna.
Datum struket, tidigare 2020-03-25, dvs idag.
Pengarna är också försenade på andra banker, inklusive för bloggaren själv. 

Att ha sålt innan brytpunkten för frysningen verkar alltså inte ha hjälpt. Spiltan Fonder betalar helt enkelt inte ut några pengar. 

Spiltan upprepade idag tidigare budskap och står nu till skillnad mot konkurrenterna fortsatt kvar med en fryst fond, men betalar alltså inte heller ut pengar för de som sålde i tid. Tidigare kommunicerad information om brytpunkten verkar alltså inte stämma och det föreligger även andra problem.

Frågan är när det är dags att anmäla Spiltan till Finansinspektionen? Tyvärr så går det inte på grund av sekretess få reda på om FI placerar en sådan anmälan i sopkorgen eller nöjer sig med ett skriftligt intygande om att det inte existerar några problem.

Det behövs skyndsamt en förklaring vart pengarna från försäljningar innan brytpunkten för frysningen tagit vägen och varför dessa inte betalas ut i tid.

Är det någon som fått pengar för försäljning innan frysningen?

26 kommentarer:

 1. Kanske Börjessons livsverk är ett Ponzi-scheme? Skulle bli en stor skandal i så fall. Spiltans fonder har ju varit kraftigt rekommenderade på forum, bloggar och poddar.

  De failar åtminstone kriskommunikation 101.

  SvaraRadera
 2. Känns som risken att förlora dessa pengar är överhängande.
  Tråkigt för Spiltans kunder.

  Undrar om det kommer bli en utredning, eller väntar man till efter krisen?

  SvaraRadera
 3. Detta är sannolikt fortfarande en likviditetsfråga. Dvs fonderna har säkert andra förfall och inte bara uttagen att hantera.

  Såvida inga oegentligheter förekommit så ligger risken fortfarande i underliggande tillgångar.

  SvaraRadera
 4. Det är inte så att man lagt sin försäljning innan Spiltans brytpunkt men efter sin banks (Avanza etc) brytpunkt? Oftast är det väl kl 13 eller t om 11. Sålde själv Spiltan på onsdagen innan brytpunkt hos bank och fick även in hela summan efter tre bankdagar (vilket var den normala tiden för Spiltan).

  SvaraRadera
 5. Jag sålde Spiltan fonder i förra veckan. Likviden på kontot 19/3. Både högränte och räntefond Sverige. Nu kommer jag inte ihåg när jag lade ordern men de står affärsdatum 16/3 på notan och i så fall stämmer 3 handelsdagar.

  SvaraRadera
 6. För mig är det lite intressant gällande Spiltan räntefond.

  Lade en säljorder hos Avanza 18/3 för fonden inom min statliga tjänstepension. Har inte gått igenom.

  Beställde ett fondbyte 19/3 hos PPM där jag helt gjorde mig av med fonden. Kollar jag nu värdeförändring på de fonder jag bytte till så visas förändring från 19/3. Så fondbytet verkar ha gått igenom samma dag.

  Har PPM någon gräddfil?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att de prioriterar PPM för att slippa kravaller på gatorna från lurade medborgare. Pengarna tog väl sedan slut för alla andra vanliga sparare i fonden.

   Radera
  2. PPM kanske hanterar fonden internt, de som vill sälja får sälja till de som vill köpa.

   Radera
 7. Spiltan Räntefond via Pensionsmyndigheten här också. Begärde byte på onsdag 18/3 när jag upptäckte att jag inte bytte under helgen innan, då jag då studerade innehavet med alla olika företagsobligationer.
  I vilket fall så gick inte bytet igenom innan förra helgen, men nu i måndags em så var allt i sin ordning med begärda bytet till AMF kortränte.
  Tog alltså fem dagar - klart mer än vanligt. Men känns ändå som att PPM har någon form av gräddfil!
  Ruskigt lurigt detta!

  SvaraRadera
 8. Kan bekräfta att mitt PPM byte gått igenom. Angående Spiltan Räntefond Sverige.

  SvaraRadera
 9. Hur går det egentligen med att behandla alla fondandelsägare lika? Var det inte hela grejen med att stoppa handeln - att på grund av risk för felprissättning och skydda ägarna och behandla alla (köpare/säljare) lika så handelsstoppade fonden. Att det då skulle finnas en gräddfil kan ju bara inte få hända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara ett skitsnack. Kanske är det så att man är rädd att åka helt ut ur ppm om man inte sköter sig där.


   Kan tycka att om det är så borde Avanza, Nordnet och storbankerna gemensamt slänga ut alla spiltan fonder från sina fondtorg.

   Rätt jävla illa skött.

   Radera
 10. Jag har fått mina pengar från försäljning innan brytpunkt.

  Att fonden fortfarande är handelsstoppad är dock skandal. Har 5 ordrar på Avanza liggande som fått struket datum.

  SvaraRadera
 11. Ja, jag sålde några dagar innan, har fått ut pengar, men det tog lång tid.

  SvaraRadera
 12. Har också affärsdatum 16/3 vilket gick igenom.

  SvaraRadera
 13. Jag fick pengarna igår efter att ha sålt kl 11.15 i torsdags

  SvaraRadera
 14. Dags att skaffa ett riktigt arbete.

  SvaraRadera
 15. Lade min säljorder 11.57 i torsdags, har ännu inte fått dem.

  SvaraRadera
 16. Vad är viktigt är i livet?

  Oro för en stängd värdepappersfond samtidigt som folk i landet nu börjat dö av en pandemi som flertalet av bloggens läsare varnat för i snart två månader.

  Läsare som i två månader förutsett och oroat sig för vad som nu är en pandemi har bloggen häcklat som hysteriska alarmister och så ser man den här reaktionen för att en fond stängt för uttag av lite pengar. Vi vet väl just ingenting mer just nu?

  Bloggens definition på hysterisk alarmist var väl någon som inte verifierat sig som professionell och utbildad inom området.

  Inte för att jag har någon aning om vad som skett med Spiltan men det är bara pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spiltans problem (även de kanske delvis är egenorsakade) är ett symtom på hur nedstängingen av ekonomin påverkar samhället. På lite längre sikt kommer det att leda till extra dödsfall. Utan en välfungerande ekonomi har vi ingen välfungerande välfärd, dvs välfungerande allmän sjukvård.

   Radera
 17. Fick in pengar på Avanza idag. Order lagd i onsdags efter Avanzas brytdatum men fortfarande blir det ju innan spiltan stängde ner.

  Ordern hade strukit datum igår (ursprungligt datum var sätt till den 24:e) men kom alltså idag den 26:e

  Så det verkar röra sig lite så sakteliga iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. La säljorder 18/3 kl 14. Pengar på kontot idag.

   Radera
 18. Jag lade min säljorder kl 22 dagen innan brytpunkten. Fick mina pengar nu på morgonen

  SvaraRadera
 19. Bra lärdom detta att inte lägga alla ägg i samma korg.

  Jag skulle dock inte måla fan på väggen så här tidigt utan kallt räkna med att få pengarna, innan jag fått bevis för något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre upprätta omfallsplanering utifrån värsta-scenariot - vad gör jag om jag blir av med min lön och alla mina besparingar, inklusive pension och PPM.

   Steg ett är att se om pengarna någonsin kommer in för försäljningen innan brytpunkten. Då klarar jag mig ett år iaf, och resten blir "bara pengar".

   Radera
 20. Det kommer pengar! Allt är inte borta, ni kommer få det mesta i alla fall!

  Om det gått att ordna hade jag köpt upp era andelar till 75% av senaste andelsvärdet, vilket jag hade sett som en bra deal, dvs jag tror ni kommer få mer än 75%

  / En snubbe som jobbat i räntemarknaden professionellt i 10 år

  SvaraRadera