Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-30 21:03

Spiltan Fonder återstartar handeln i räntefonderna

Spiltan Fonder meddelade nu på kvällen att man ska återuppta handeln i sina räntefonder Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige. Återstår att se om de nu tar igen uppgången kollegorna haft, eller vad nu kursen blir på innehaven. Fast datum för utbetalning av redan lagda order från den 19:e uppges hos Avanza vara den åttonde april...
Degen ska ut (ur ugnen).
Spiltan Fonder skriver på sin hemsida:
"Handeln i fonderna senarelades den 20 mars. Beslutet fattades mot bakgrund av den marknadsoro som uppstod med anledning av COVID-19 och som ledde till problem att prissätta företagsobligationer. Vi har sedan dess arbetat för att säkerställa rättvisande prissättning av de 330 innehaven som fonderna har. Vi är den största aktören på marknaden för företagsobligationer och likviditeten har varit låg vilket gjort att det tagit tid att säkerställa rättvisande priser."
Lustigt nog har fortfarande inte pengar betalats ut (till åtminstone bloggaren) för säljorder lagda före brytpunkten den 19:e mars, och Avanza uppger att pengarna tidigast ska komma den 8:e april, dvs om mer än ytterligare en vecka. Så mycket med likviditetsfond som enligt tidigare marknadsföringen "passar som alternativ till sparkonto".

I morgon kommer facit.

Spiltans agerande måste resultera i att fonderna stiger i kurs mer än vad konkurrenterna gjort sedan Spiltan fryste sina fonder, allt annat är en skandal.

Högräntefonden är en sak, den ska vara lånsiktig, men Räntefond Sverige har marknadsförts som alternativ till sparkonto och nu på kort sikt.

Jag har personligen inget agg mot Lysa, som fryste räntedelen på grund av Spiltans frysning - min placeringshorisont där har varit 3-5 år - utan problemet har varit att jag haft det dåliga omdömet att dumpa alla mina likvider i Räntefond Sverige. Som visat sig vara extremt illikvid.

Sista ordet är inte sagt här. Spiltan Fonder har nu minst sagt en del att bevisa för att motivera sitt unika agerande.

För övrigt har inte Riksbanken börjat köpa företagsobligationer än, så det handlar inte om att Riksbanken räddat Spiltan. Det skulle först ske en bit in i april, på fredag om jag inte missminner mig.

Personligen ser det ut som att jag kanske kan få loss bland annat min lön det kommande året, men innan pengarna är på kontot tänker inte jag ropa hej.

17 kommentarer:

 1. Spännande. Då är frågan skall man plocka ut pengarna och springa därifrån eller skall man vänta till det lugnat ner sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om studsen på marknaden vi nu ser är en tjurfälla så kommer det väl bli värre igen och rinse-and-repeat med värderingarna?

   Radera
 2. Så vad heter fonden som köpt företagsobligationerna till skambud? Överlever företagen krisen till slutdagen så kan det bli en rätt lönsam affär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske Atlant? www.di.se/nyheter/forvaltaren-ser-koplage-i-obligationskaoset-men-skyr-fastigheter/

   Radera
 3. Var precis inne och kollade på Avanza och där har pengarna från försäljningen av Högräntefonden kommit in på kontot men jag har inte fått någon tillgänglig nota.

  SvaraRadera
 4. Själv parkerar jag sparpengarna till förestående byggprojekt hos SBAB, 0,5% ränta, statlig insättningsgaranti och statlig motpart känns som lagom mycket hängslen och livrem kommande månader...

  SvaraRadera
 5. Effekten av stödköp kommer förvisso inte vid transaktionen, likviditeten ökar gradvis redan från avsiktsförklaring.
  För övrigt är det redan erkänt, för att citera förvaltarna "Vi hoppas på att Riksbanken trycker på köpknappen så snart som möjligt" https://www.realtid.se/alla-vantar-pa-riksbanken

  Att "hoppas" är alltså förvaltningsstrategin just nu. risk 1/7 var det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är förvaltaren riktigt duktig på att hoppas så väntar nog en fin bonus framåt jul.

   Radera
 6. Grattis, det blir inte bröd och vatten i april!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Istället blir det att köpa in sig på marknaden innan vi är uppe på ATH igen.

   Radera
 7. OT om olja:

  Western Canada Select har på 12 månader rasat från 53 to 4$.

  SvaraRadera
 8. Tack för din löpande rapportering kring detta. Många påverkade, vissa lyckligt ovetande.

  SvaraRadera
 9. Skönt att det precis som jag förutspådde häromdagen verkar lösa sig för bloggaren.

  hoppas dock på en analys av elefanten i rummet. Vad var det egentligen som hände och vilka aktörer var inblandade? Kanske får vänta tills denna Corona kris blåst över då ifrågasättande/kritik av överheten i dagsläget kan framstå som utländsk påverkansoperation.

  Jag hoppas också på en redig analys av ädelmetallsmarknaden, då jag vet att bloggaren sitter på en hel del kunskap om denna sektor :)

  SvaraRadera
 10. Hej har ni lyckats sälja era räntefonder ? Hälsningar

  SvaraRadera
 11. Jag funderar på vad argumentet bakom att fonden måste stiga mer än konkurrenterna är. Olika fonder har ju något olika profiler och det är ett ganska hårt krav att man i varje läge ska vara bättre än samtliga konkurrenter. Man vet ju heller inte vad som hade hänt om de inte hade stoppat fonden så allt är ju spekulationer.

  Vi får nog vänta ett par månader innan vi fäller omdömet om Spiltans förvaltning här. Vi kan fortsatt kritisera marknadsföringen om det är så att de har marknadsfört en fond som lika likvid som ett bankkonto, det kommer ju aldrig att vara sant.

  SvaraRadera
 12. Kommit nav kurs nu. Gick inte ner fullt så mycket som jag befarade (än?) Men nu borde man ju få ut pengarna från dagens nav kurs?

  Avanza listar 25:e mars som när det tidigast syns på kontot??

  Obligationsfonder framstår som synnerligen dåliga. Hög risk och noll uppsida i dagens lågränteklimat

  SvaraRadera