Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-14 23:29

Sluta hamstra allergimat om du inte har medicinskt behov

Ett kort inlägg på förekommen anledning. Många hamstrar mat just nu, vilket man kan ha åsikter om. Snälla, hamstra inte allergimat om ni inte har ett faktiskt medicinskt behov. Din trendkänslighet eller utseendefixering riskerar liv. Snälla, köp t ex vanlig mjölk eller vanligt bröd istället för laktosfria produkter eller glutenfritt. För andra, t ex glutenintoleranta eller mjölkallergiker (=ambulans, inte laktosintolerans) är detta en fråga om liv eller död. Låt allergihyllan vara, om du har empati.
Har du inte ett medicinskt behov, köp inte allergiprodukter.
Man kan ha åsikter om att folk som inte är preppers hamstrar just nu.

Men vi kan låta de åsikterna vara.

Viktigast är att de som faktiskt har medicinska behov av allergimat ska fortsätta kunna köpa dessa. Om du köper laktosfritt eller glutenfritt, eller annan allergimat, för att du är trendig, snälla sluta med det just nu. Köp knäckebröd, lågproteinbröd eller något motsvarnade, istället för glutenfritt.

För de som har matallergier, t ex mjölkallergi, är det en akut fråga om liv och död och ambulans till akuten. Och glutenintoleranta kommer svälta ihjäl utan glutenfritt.

Ta en paus i din utseendefixering och trendighet just nu. Snälla. Ha lite empati med de som faktiskt måste köpa allergiprodukter. På förekommen anledning. Ingen nämnd, ingen glömd.

Sprid detta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Medelklasspandenin, som jag sa för två veckor sedan. Tyvärr... detta är bara ett exempel på den.

  SvaraRadera
 2. Ingen fara, det är bara en tillfällig dip innan marknaden anpassar sig till det nya behovet. Just In Time.

  SvaraRadera
 3. Samtidigt som folk hamstrar och preppar kan man undra varför de som är extra känsliga inte redan har preppat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har en väldigt otrelig människosyn, faktiskt. Skäms på dig! Dina andra inlägg här har inte direkt slotserat med intelligens, så kanske bättre du är tyst och läser på.

   Radera
  2. Tråkigt att du känner så. Jag har ingen agenda att vara varken otrevlig eller trevlig, utan mer neutral i det mesta och bifoga analyser. I det här fallet kan jag inte analysera då det saknas information, som jag efterfrågar.

   Radera
  3. Men om du kan upplysa mig om vad du tycker att jag gjort fel kan jag bli bättre.

   Radera
  4. Angående WHOs experter.

   Svinto2020-03-14 00:19
   Tycker att du skall ställa dig till förfogande, du som vet, experthjälp....

   Idag tycker du folk skulle hamstrat mot något du uppenbarligen förnekade igår. Så ja du kan utvecklas ja.

   Radera
  5. Och bifoga gärna din analys, som går emot WHO. Jag är öppen för att omvärdera förstås.

   Radera
  6. Niklas, ingen ska preppa för ett specifikt scenario, så det spelar ingen roll om Svinto eller någon annan förnekat om just corona (eller vad du nu har för beef med signaturen Svinto). Folk bör ha förberett sig ändå för något för dem okänt scenario.

   Jag identifierar inte mig själv som en "prepper" men jag har "preppat" enligt MSBs riktlinjer (vilka är riktigt mellanmjölkiga jämfört med vad riktiga preppers håller på med - men för de flesta scenarios fullt tillräckliga). Inte för att jag personligen har varit ett dugg orolig för att en större kris eller tom krig ska drabba Sverige utan för att det helt enkelt är mitt ansvar som medborgare, och som pappa till två barn. Vi har inget civilförsvar längre, det ligger på eget ansvar att lösa de grundläggande behoven.

   Detta att se till att ha ett välfyllt skafferi gäller i min mening framför allt om man har specialbehov som tex allvarliga matallergier eller kroniska sjukdomar som kräver kontinuerlig medicinering.

   Förhoppningsvis lär sig folk något av denna relativt milda kris. Sveriges krisberedskap borde nog öka något efter att corona blåst över.

   Radera
  7. Svinto, du har noll koll.

   De flesta med medicinska allergier, främst glutenfria drabbas då och då av brist på leveranser pga tillgänglighetsproblem i produktionen.
   Av det skälet brukar de flesta glutenintolerant ha ett lager för minst 3-4 veckor av det vanligaste (främst mjöl, Havre o bakade produkter).

   Att sedan Söderhipsters frivilligt väljer att baka med glutenfritt mjöl, well, lycka till säger jag.

   De flesta g-intoleranta hade föredragit vanligt mjöl.

   Radera
 4. "Man kan ha åsikter om att folk som inte är preppers hamstrar just nu"

  Ehm, ja om det är något allvarligt fel på en.

  Generellt om "preppers" är väl att endast de närmast sörjande bryr sig om titeln. Desto fler bryr sig om att ta hand om sig och sina nära. "Preppers", "influensers" och "yolos" får gärna sätta sig i ring och hålla händer.

  Angående laktosfri mjölk och smör ryker de pga hållbarhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hållbarhet och laktosfri länger inte ihop. Vet du det?

   Radera
  2. Nu är det dags att du inser att du inte är skarpaste kniven i lådan, så snälla läs dessa i ett tempo som passar dig:

   Vanlig laktosfri mjölk har avsevärt längre hållbarhet än vanlig icke-laktosfri mjölk.

   Detta gör att folk köper laktosfri mjölk om de söker lång hållbarhet.

   I potentiella karantäntider söker folk i synnerhet saker med lång hållbarhet.

   Radera
  3. Hihi, ja du visade din nivå just. Nä det handlar om att man pastöriserar laktosfri mjölk vid en högre temperatur. Inte att den är just laktosfri. Så ni vet du vet, när du köper en skarp kniv.

   Radera
  4. Du och Svinto passar att fabulera ihop era sanningar.

   Radera
  5. Jag valde att dela upp det. För du ville ju dela upp det så det passar ett visst tempo. Trevlig kväll!

   Radera
  6. Jag har pratat med såhär svårt obegåvade människor förut på internet. Det brukar sluta i gråt, så provade här att vara försiktig mot dig. Det gick inget bra.

   I MATAFFÄREN FINNS MJÖLK, OCH LAKTOSFRI MJÖLK. DEN LAKTOSTRIA MJÖLKEN HAR LÄNGRE HÅLLBARHET. DÄRFÖR HAMSTRAR FOLK DEN LAKTOSFRIA MJÖLKEN.

   Radera
  7. Det är helt okej. Jag är van vid personangrepp. Även ditt dåliga skriftspråk är jag van vid. Men du är inte ensam om det.

   Så här skrev jag:
   Niklas2020-03-15 00:26
   Hållbarhet och laktosfri länger inte ihop. Vet du det?

   Sen får du hitta på vad du vill.

   Radera
  8. Lite kul att du blir så utom dig av nåt jag inte påstått. Vilka butiker har jag pratat om? Tja, det blev lite pinsamt för dig helt enkelt. Men du är nog bra på annat.

   Radera
  9. Nä det gick inget bra för dig. Du blev intellektuellt ägd.

   Radera
  10. @Linus, vem var obegåvad nu då? Länka gärna till dina utmärkelser i OS i matematik eller så, så kan jag kontra med mina. För du har väl på fötterna?

   Radera
  11. Länka gärna din OS-utmärkelse i matematik. Det är kanske inte under det förhållande du önskat, men ett intresse finns.

   Radera
  12. Och tro mig, jag har stött på nissar som dig innan, som inte riktigt behärskar språket och tar sig själva på så stort allvar bara för att de läst på KTH. Att bo i Stockholm och Kungsholmen imponerar föga.

   Radera
  13. Ska du inte svara på livsmedel utam laktos först. Eller är du också faktaimmun?

   Radera
  14. "Nu är det dags att du inser att du inte är skarpaste kniven i lådan, så snälla läs dessa i ett tempo som passar dig:" Så bevisa nån form av intelligens då. Eller min ointelligens kanske, just nu går det inte särskilt bra dock.

   Radera
  15. Att du har intresse förstår jag, men du har inte nivån för det. Jag bibehåller min anonymitet här. Precis som du...

   Radera
  16. Men herregud.

   Folk köper laktosfri mjölk för att den är högpastoriserad och därmed håller längre än vanlig mjölk.

   Sluta muppa dig.

   Radera
  17. Jag fattar ingenting? Är Herr Niklas lite söndagsmorronsdrucken månne?

   Radera
  18. Kanske, med tanke på att inläggen skrevs mellan halv ett och två på natten.

   Jag vet flera affärer som inte har vanlig högpastoriserad mjölk, utan bara i form av laktosfri. Inte så konstigt om folk köper det pga hållbarheten då, det tror jag Niklas kan förstå också, men han ville väl bråka.

   Radera
 5. Har faktiskt köpt laktosfri mjölkdryck det senaste p.g.a. den längre hållbarheten. För att slippa ränna i butiken så mycket. Men kanske borde tänka om här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Be dem ta in mjölk med lång hållbarhet istället. Håller ju flera månader.

   Radera
  2. Jag visste inte om att det fanns sådant i Sverige. Aldrig lagt märke till. Men låter ju smidigt. Börjat handla mat på nätet nu, som många andra. Antingen leverans till dörren eller uthämtning i varuport.

   Radera
  3. Har du testat att titta runt i mejerikylen? Själv har jag sett mjölk med lång hållbarhet, men jag har liksom inte funnit någon egentlig anledning till att köpa den.

   Jag köper vanlig mjölk och laktosfri yoghurt. Laktosintollerant, står ut med det lilla mjölk jag konsumerar. Bägge tar dock slut innan de passerar bäst-före-datum. När mjölken är slut så köper jag ny.

   Skulle det mot förmodan inträffa något som gör att jag inte kan köpa ny mjölk så får det vara så. Man KAN faktiskt lägga om sin kost och andra vanor ifall det verkligen skulle knipa. Det är något som många preppers verkar glömma utan de verkar ha en irrationell strävan efter att man i en krissituation inte skall behöva anpassa sig.

   Radera
  4. H-Mjölk hette den förr, men det kanske heter någon annat nu?
   Jag har för mig att den smakade lite annorlunda mot vanlig mjölk.

   Radera
  5. Jag köper alltid laktosfri eller låglaktos-mjölk, pga den otroligt långa hållbarheten, som jag inte fattar varför den är så bra. Jag handlar väldigt sällan, ett par ggr per månad, pga att jag åker till affären med min hyresgäst, som inte är så förtjust att handla och rusar alltid genom affären. Det är bara att springa med, vilket är extra bra nu med corona-pandemin, att handla fort som fan. Förut surnade den vanliga mjölken och jag fick hälla ut den i trädgården, men låglaktos-mjölken håller t o m flera veckor efter bäst-före-datumet. Jag brukar sniffa på mjölken, är den OK och om den inte skär sig i kaffet eller teet så använder jag den. Jag har nog aldrig varit med om att låglaktos-mjölken har surnat i mitt kylskåp. Mjölk med lång hållbarhet finns det inte så mycket av i min mataffär ICA Maxi, den finns bara som små-förpackningar.

   Apropå prepp-förrådet: Knäckebröd får en konstig bismak som jag inte gillar efter ett par år (Rutknäcke). Skorpor härsknar och smakar illa snabbare än knäckebröd. Den stora vinnaren är finska "surskorpor" av råg från Fazer, de verkar hålla nästan hur länge som helst och är enkla att använda med en ostskiva på eller tubost.

   Radera
 6. Vet någon varför man hamstrar just toalettpappersrullar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att Sverige inte har vare sig skog eller en enorm industri för pappersma.... Vänta nu. Menar du att min bal med Eldorado-sandpapper inte var nödvändigt?

   Radera
  2. Det är väl inget speciellt med just toalettpapper, utan bara ett exempel på sånt som det är riktigt tråkigt att få slut på när man sitter i karantän.

   Radera
  3. Ja, det är för att om en hostar så skiter hundra på sig...
   🤪🤪

   Radera
  4. Jag hamstrade toapapper långt innan någon annan kom på den idén, så tekniskt sett är det väl ingen hamstring, när det fanns jättemycket toapapper i storförpackningar på Rusta. Samma med handspriten, jag köpte flaskor tidigt under epidemin. Pga att smittan blir successivt mer spridd i samhället, gäller det att handla väldigt snabbt, för att inte utsätta sig för mer virus än nödvändigt. Varor som inte blir dåliga kan man köpa flera månader i förväg, om man kan förvara dem nånstans. Sedan kan man också ge bort till dem som inte har toapapper hemma, t ex gamlingar som inte kan ta sig till affären.

   Om man undviker smitta, kan man klara sig längre under pandemin utan att bli sjuk, när det finns bättre behandlingsmetoder, läkemedel eller t o m vaccin. Dessutom blir man inte så snabbt svårt sjuk, om "inokulations-mängden" av viruset är liten. Inom vården har många anställda blivit rejält "inokulerade" med viruset och blivit snabbare och svårare sjuka och t o m hamnat i respirator på intensiven.

   Borde man inte damma av gamla krigsplaceringar och plikta in folk med användbara kunskaper till sjukhusen mm.? Jag har stor teknisk erfarenhet av sjukhus-utrustning och har byggt många avancerade instrument från scratch och skulle kunna reparera och rengöra t ex respiratorer efter en kort introduktion. Men om det är ont om skyddskläder av engångstyp så får det gärna vara för min del. Jag har rengjort väldigt slemmiga system på sjukhus förut, så jag är inte särskilt känslig, men coronan är ju någonting i hästväg.

   Apropå andningsmask, så har corona-viruset ganska stor partikel-diameter och masken kan ta upp en del av virusmängden och kan skydda mot droppar från hostande och nysande människor runtom. Med masken blir "inokulations-mängden" av viruset mindre och man kanske inte blir sjuk alls eller får ett långsammare eller lindrigare sjukdomsförlopp. Kineserna använde mask t o m utomhus, vilket verkar helt onödigt, men jag kan mycket väl tänka mig att använda mask i den långa kassakön i mataffären.

   Radera
 7. Angående det där med toappaper osv kom jag att tänka på att det som är så enerverande för alla som sett allvaret i detta är att det är på väg, men inte här. Vi har *förmodligen* men inte säkert många tusen smittade bara i Stockholm. Detta leder *förmodligen* till att vården snabbt kapitulerar, innan en bråkdel hinner få vård. Det leder *förmodligen* till en massa död. *Förmodligen* drabbar inte det ödet "bara" gamla eller sjuka i ett land som Sverige.

  Förmodligen, vi vet inte. Vi väntar. Det är hemskt att vänta.

  Så vi måste göra något. Men vad? Därav toapapper. Det är något. Att ha toapapper hemma är ordning och reda.

  Jag gjorde ju samma sak själv. För ett par veckor sedan handlade det fortfarande om att förklara för nära och kära att vi var på väg mot sitsen vi har idag. Att de får lyssna på staten sedan om de vill, men snälla, snälla ägna en liten, liten stund på att förbereda på det här. Se till att vara i ordning. Chansa inte med grejer.

  Det tog typ all kraft här i den utopiska självgående kommunismen. Folk blir arga när man berättar saker inte staten berättar.

  Nyligen hände något. Staten meddelade att de håller med, det är allvar. Stax senare pratade staten om ren kapitulation. Plötsligt hade jag inte den här rollen längre, jag kände inte längre till något om ett allvar andra missat. De kanske fortfarande trode att bara 80+ råkar illa ut, men vad vinner jag på att prata om sådant?

  Så jag går in på mathem och börja klicka hem varor. Det där vore gott, och just ja, det där är ju trevligt om man blir hemma ett tag. Och nyponsoppa är skönt för halsen.

  Grejen är att jag sedan slutet av februrari redan har matvaror för ca 5000:-. Jag var extremt förberedd.

  Ändå sitter man där och klickar, för vad ska man göra annars? Att bara sitta och vänta på en dom är bland det svåraste man kan göra.

  SvaraRadera
 8. Hela "Prepperpaniken" känns enormt uppblåst av media. Om alla på samma dag valde att sluta äta ute samt se över vad de hade i skafferiet för resten av veckan, så skulle hyllorna gapa tomma. Detta då en liten förändring i konsumtionsmönster på kort tid blir en chock för livsmedelsbutikerna. De har trots allt gjort en vetenskap av att förutspå mönster i vad som köps och när. Om alla köper 20% mer än normalt (vilket är väldigt liten skillnad på individnivå) så kommer hyllor gapa tomma. Om de samtidigt ändrar valet av vad man köper (siktar på sånt med lite mer hållbarhet) så är effekten på just de varorna extra stor. Sedan måste man ändå argumentera för att det är bättre folk storhandlar lite mer nu än om två veckor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förbluffande är att de inte köper för två veckor sedan. Det har forskats alleles för lite på den unika självgående kommunismen.

   Men ja, uppblåst är den. Det stämmer att många typer av produkter är länsade från ICA-butiken på hörnet, men det beror på att dels lagerhållning men även lagerföringen är så hög där (varorna är som mest värda i sista ledet, och binder därför mest kapital i det ledet).

   Jag har inte sett några som helst tecken på att vi har problem att tillhandahålla varor. Det stämmer att en viss sida på internet nu har en veckas leveranstid, men det beror ju på att de agerar så bra att alla vänder sig dit. Och på en veckas leveranstid har de till synes typ allt. Förutom saker sjukvården krigar om globalt (eg handsprit).

   Radera
 9. Jag tror det handlar mest om att folk, många, generellt inte storhandlar. Även hemma har man just in time. Vi snittade på tre besök i affären i veckan ibland. Därför kommer även en mindre ändring ex att man köper två eller tre paket istället för ett ge tomma hyllor. Jag tror folk väljer laktosfritt pga att hållbarheten är längre eller att den vanliga mjölken är slut (har hänt). Så ta laktosfri grädde till kaffet eller ta en kopp te. Gör andra rätter de få dagarna hyllan är tom för det här är tillfälliga köptoppar och de som har handlat för tre veckor kommer inte stå i affären om två dagar igen.

  SvaraRadera
 10. Laktosfritt, glutenfritt och annat folk tror de behöver är produkter av fantasifoster. Eller för svenska käringar som de flesta svenska män är nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, gissar att du inte har eller lever med någon som har matallergi.

   Radera
  2. Jag tror Ström syftar på den majoriteten som jagar dessa produkter och är hypokondriker. Inte det fåtal som faktiskt är allergiska.

   Radera
  3. Ja, så är det. Ytterst få människor som har något verkligt behov av det som saluförs mot bot för diverse inbilalde krämpor.

   Radera
  4. Alltid lika fräscht, när självutnämnda allvetare ska tala om för folk vad andras kroppar mår bra av.

   Radera
  5. Det finns nog många vars kroppar mår bra av att byta ut vanlig möjlk mot laktosfri och liknande subtitutioner (det torde åtminstone vara ytterst få som mår sämre av det bytet), men frågan är om det beror på att de är överkänsliga mot det ämne de byter ut eller om det beror på något annat.

   Enligt Wikipedia har endast ett par procent av vuxna äkta födoämnesöverkänslighet. Man bör dock ta den uppgiften med en nypa salt eftersom det saknas referens, men jag har sett liknande siffror annorstädes så jag tror inte att Wikipediaartikeln är helt ute och cyklar.

   Radera
  6. Min mage mår bra mycket bättre av laktosfri än vanlig mjölk. Detta förbryllar forskarna idag, minst sagt. Forskningen har behandlat laktosintolerans binärt, och jag kallas inte laktosintolerant. Detta gäller många människor. Hur många av dem som är placebo vet jag ej, men jag kan lova att det inte är alla. En dag kommer forskningen ikapp och förklarar varför. Inte mycket till tröst för den som tills dess ignorerar allt som inte är vetenskapligt bevisat (generaliserat).

   Det alla måste fatta (gärna igår) vad gäller mat är att det är extreeemt komplext eftersom det passerar ett extreeemt komplext system vi inte är i närheten av att kunna modellera. Man kan formulera det såhär: om ni skräddarsyr vad ni äter efter forskarrön kommer ni antagligen dö i förtid. I vart fall kommer ni inte nå samma hälsa som om ni känner efter ännu mer än ni läser. Detta kanske låter icke-intuitivt eftersom att "känna" brukar beskrivas som sämre än forskning, men i fallet mat är det så. Forskningen används för generalisering, för du kan inte individuellt känna dig till generelliserbara framsteg.

   Under bara min uppväxt har det funnits en mängd av dessa vansinnessituationer där folk lyssnar på ofärdig forskning. Ena dagen är fett dåligt, nästa är det bra. Sen är en viss typ av fett jättedåligt, sen visar det sig vara den andra typen. Sen rekommenderar man något, sen visar det sig vara bästa vägen till cancer.

   Lyssnar ni på kroppen äter ni sedan 100 år tillbaka nötter (om ej allergisk), ägg, nötkött (om ej vegetarian), tomater mm. På 100 år av forskning kommer ni fortfarande äta sämre/farligare om ni skräddarsyr all kost helt och hållet efter forksning.

   Radera
  7. Problemet är inte att folk som är laktosintoleranta köper laktosfritt, eller att andra köper det av någon annan anledning. Normalt sett så är det inte något problem för allergiska att få sin laktosfria mjölk.

   Problemet och tragedin är att folk nu springer ut och skall köpa på sig 4-veckors lager för mjölk. Då blir det problem eftersom folk just nu helt plötsligt skall hamstra. Det tragiska är att 75% av deras 4-veckors lager har surnat om en vecka och då får de springa och hamstra igen.

   Vad de borde göra är att köpa normal mängd och köpa ny mjölk nästa vecka. Tar mjölken slut hemma och man inte kan komma iväg och köpa ny så är det bara till att bita ihop och dricka något annat. De flesta normala, laktosintolleranta och laktosallergiker brukar kunna dricka kranvatten om det skulle knipa.

   Radera
 11. Meddelande till bloggaren:

  Funktionen "Senaste kommentar" tycks ha hakat upp sig 11/3. Funkar i alla fall inte i vare sig Chrome eller Brave eller Firefox för mig.

  SvaraRadera
 12. En liten minnesregel i all välmening:
  Har man en grogg i ena handen bör man inte ha en lur i andra.

  SvaraRadera
 13. Hur många i riket har följt MSB uppmaning att man själv ansvara för buffert vid en kris? Nu rusar plötsligt all ut för handla extra för att klara två veckor. Detta kommer vara det nya normala under en tid.

  SvaraRadera
 14. Nu klarar man ju sig utan både mjöl- och mjölkprodukter om det kniper. Torkade bönor är en utmärkt nödkost. Lång hållbarhet och en bra mix av makronutrienter. Dessutom billigt.

  SvaraRadera
 15. Är du mjölkallergiker kan du inte äta laktosfritt då de produkterna fortfarande innehåller mjölkproteinet som är det man är allergisk mot. Jag har celiaki och svälter inte ihjäl om jag inte får glutenfritt bröd, pasta etc. Ris, potatis, grönsaker, kött, fisk, ägg, bönor osv innehåller inte gluten och sådan mat kan man lätt överleva på...

  SvaraRadera
 16. Man kan undra om utbudet skulle vara så brett och tillgången vara så god på exempelvis laktosfria produkter om dessa enbart skulle efterfrågas av de som är laktosintoleranta. Jag betvivlar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte den ende som undrar det.
   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/laktosfri-mjolk-ifragasatts-av-lakare

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Jag är glutenintolerant, men lovar att jag inte svälter ihjäl utan. Kan till exempel äta potatis, bönor, ägg, ris, risnudlar, kött, fisk, grönsaker, rotfrukter, godis, glass, qiunoa, majs, frukt, linser, ärtor, havregryn och mjölkprodukter

  SvaraRadera