Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-03-18 19:59

Slakt av svenska kronan och obligationer medan börsen kraschar i USA

Svenska kronan slaktas idag, tillsammans med obligationer. Börserna i USA kraschar, men den blygsamma nedgången i Sverige kan förklaras med hur det ser ut om man investerar i dollar.
Börjar likna något.
Svenska kronan har idag tappat otroliga 4.67% mot dollarn, även om det har varit värre tidigare. Obligationsmarknaden kraschar, särskilt för företagsobligationer och sk high yield. Tyckte att Spiltan Högräntefond, som jag haft med sin krasch på 6.19% senaste månaden var illa nog även om jag avvecklat positionerna lätt panikartat som stop-loss. 

Men -6.19% är ingenting. 

Vad sägs om Swedbank Robur Företagsobligationer High Yield, med -14.82%. Nästan hälften av vad börsen rasat.

Russel 3000 i USA kraschar i skrivande stund med -9.07%. Att Stockholmsbörsens OMXSPI bara gick -3.29% kan förklaras av kraschen för svenska kronan. I USD mätt kraschade Stockholmsbörsen runt 8%. Här är förresten en TA-nisse som prognosticerar att de amerikanska börserna (S&P-500) kommer krascha 89% från toppen. Fan trot.

Finns mycket oroväckande signaler, vore jag inte någorlunda likvid hade jag antagligen sprungit runt i cirklar och ropat om jordens undergång. Kan betyda att det är dags att köpa. Till saken hör att de ekonomiska problemen har eventuellt bara börjat. Kraschen för obligationsmarknaden sker trots centralbanksinterventioner. Naturligtvis kommer centralbankerna lägga ännu mer krut på detta, men mycket talar för att obligationsbubblan klappar igenom. Och det är bubblornas bubbla. Många storföretag riskerar att gå omkull nu - man har bränt sina vinster på utdelningar och återköp av aktier. Eller så blir de uppköpta för småpengar av de som faktiskt lagt pengar i ladorna, t ex Google eller Apple, men då bara inom IT.

De som ropat om hårda och ännu hårdare åtgärder mot coronaviruset - ett virus som fortfarande smittat samt dödat färre än t ex fågelinfluensan eller en vanlig säsongsinfluensa - får nog som de önskat. Massiva stenhårda åtgärder, vilket ger kraschade marknader, kraschad ekonomi, arbetslöshet och kraschade framtida pensioner. För åker obligationerna så kan du glömma pensionen. 

Så akta dig för vad du önskar - din önskan kan inträffa. Hoppas du är nöjd.

Själv har jag varit utloggad under eftermiddagen och vi har byggt vidare på maskinhallen. Nu är två av tre väggar uppe också, bara en vägg kvar, sedan dags för isolering, därefter elarbeten och värmepump vilket får överlämnas åt extern kompetens, och någonstans där bör även slagporten dyka upp. Ärligt talat är det rätt skönt att vara både offline och ur marknaden, även om om min Apple Watch ständigt brummar med coronanyheter från SVT eller Omni Ekonomi. Men eftersom det inte finns några positiva nyheter, så är det bara att ignorera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

81 kommentarer:

 1. Ouch!
  Den där berömda sittplatsen i båten börjar bli dyr.
  Skulle såklart sålt för länge sedan.
  Man lärsig så länge man lever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då har du antagligen tjänat en hacka hittills. Nu kan det lika gärna vända nästa vecka efter världens centralbankers stimulanser och sedan fortsätta uppåt i 4-5 år till innan vi kommer till en liknande situation.

   Radera
  2. Eller så går golvet sönder, tillsammans med golvet i våningen under.

   Radera
  3. Vem vet. Det väldigt mycket insynsköp nu.
   De borde ha bättre koll än mig iaf..

   Radera
 2. Vad som är värre än börsrasen är att det går rykten om att coronaviruset löser upp toapapper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt löser upp toapapper. Går att ha i soppa för att ge struktur och kolhydrater. Ej skämt, utan erfarenhet från kommunistländer...

   Radera
  2. Bäst att sätta fart och koka soppa på dasspapperet jag har kvar innan coronaviruset förintar det. Tack för tipset.

   Radera
  3. Det kan nog stämma. Mina tama välfödda vildkaniner som går in och ut i huset äter toapapper i litterboxen. Speciellt om en hona pissat på det. De är mer mänskliga än man vanligen tror.

   Radera
 3. Så vad är just nu lägst möjliga risk för pensionssparandet? Det går ju tyvärr inte att lägga som likvidera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä. Till och med penningmarknadsfonderna faller. Det gjorde de inte ens under finanskrisen 2008-2009 som jag minns det (undantaget SEB Likviditetsfond som satt på en massa Lehman Brothers).

   Annars är det penningmarknadsfonder som gäller.

   Radera
 4. Du ska alltså helt byta historia nu - problemen beror inte på bubblor utan de beror nu på att det kom in lite verklighet och petade hål på bubblorna? Larv.

  Bubblor och överoptimering spricker och krachar alltid. Om det inte ska kallas naturlag får det kallas någon motsvarande typ av lag.

  SvaraRadera
 5. Varit helt likvid sedan Brexit men börjat snitta in (sedan 13/3). Rätt var det är finns någon kur mot Coronan..

  SvaraRadera
 6. Intressant med prispremie på ~18% på Liberty Silver för vanliga 100-grammare.

  SvaraRadera
 7. Skrev kontrakt på mitt hus idag, så det är sålt. Kommer ha väldigt mycket likviditet att svänga mig med om några månader, flyttar från högkostnad till lågkostnad. Men jag misstänker att än har inte den feta damen sjungit. Jag har då dasspapper och kärlek så jag klarar mig. Intressant att man kan koka soppa på dasspapper, nu börjar jag förstå storheten i att just bunkra dasspapper :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ju även seketas som kan användas som dasspapper. Med tanke på seketas utveckling är nog FIXA NATUR hårdvaluta snart.

   Radera
  2. Det går faktiskt att jäsa alkohol av toalettpapper. dyrare än att jäsa socker förstås, men det går...

   Radera
 8. "Ett virus som fortfarande dödat färre än fågelinfluensan" -- jovisst, men så har du också en stor del av spridningen kvar... det går snabbt nu och kommer gå mycket snabbt (och potentiellt bli obehagligt) i många länder, under lång tid framöver.

  Notera Italiens 475 nya dödsfall idag, till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag du har rätt. Här är ett modellverktyg som du säkert redan sätt: http://penn-chime.phl.io
   Ett ljus i tunneln är Gileads remdesivir, vi får hoppas att de studier som pågår faller väl ut.

   Radera
  2. Noterar också att fågelinfluensan verkar kopplats till 455 dödsfall. Lika många dog idag i Italien i COVID-19.

   Detta är flera magnituder värre. Och än så länge följer alla Europeiska länder ungefär samma kurva. Vänta två-tre veckor så har alla förstått.

   Radera
  3. 2000 personer kan dö i influensa i Sverige under ett år då det är en besvärlig variant.

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qovRE/efter-stora-utbrottet--arets-influensa-ovanligt-dodlig

   Hittills har väl 7 personer dött. Återstår att se om de pågående åtgärderna står i proportion till dödstalen framgent. Min åsikt just nu är att så inte är fallet. Återstår även att se om t ex fler under 65 tar sina liv under 2020 än vad som dör av Covid19.

   Eftersom allt nu kretsar kring Corona är det kanske lätt att tro att influensa normalt kräver några enstaka dödsoffer, men självklart är covid19 mer smittsam och dödlig.

   Italien har ca 60 miljoner invånare vilket linjärt skulle ge 12 000 döda i svår sädongsinfluensa, och jag har sett högre siffror än så för vissa år.

   Radera
  4. En lite jobbigare sak är belastningen på vården. COVID-19 kommer ta upp alla intensivvårdsplatser vi har om några veckor. Då ställs allt annat in, och ganska trist om du får en annan sjukdom som kräver intensivvård.

   Den region i Italien, Lombardiet, som har det svårast är exakt i detta läge nu. De har i praktiken nått taket för IVA-platser.

   Då stiger dödligheten snabbt, allmänt. Notera att Lombardiet är en av Europas rikaste regioner (och absolut etta i Italien), med förstklassig vård med mera.

   Alltså, räknar man på den data som finns så ser det verkligen inte bra ut. Återstår om karantänliknande åtgärder ger någon effektiv bromsning -- tyvärr byter man då ekonomi mot människoliv, och smittan finns ju kvar när man häver karantänen. Det finns ingen jättebra väg ur detta än så länge.

   Radera
  5. Dödligheten för Corona hålla nere tack vare extrema åtgärder. Som tur är slipper vi därför direkta jämförelser med t ex influensa där ingenting görs.

   Radera
  6. Återstår att se om Lombardiet är undantaget eller regeln för resten av Europa? Singapore och Sydkorea klarade sig bra, medan Spanien nu har det mycket tufft.

   Norra Italien fick smittan tidigast i Europa i större omfattning och blev földjaktligen tagna på sängen. Det är inte trivialt att förutse hur olika europeiska länder kommer att drabbas.

   Siffran för Sverige och 2018 är
   2578 personer. Om, understryker verkligen om, siffran för 2020 blir i paritet så blir det en rätt jobbig efterdebatt och jag är glad att jag inte behöver fatta beslut idag om lämpliga åtgärder. Måste vara oerhört ångestfyllt.

   Radera
  7. Du kan titta på Spanien, Frankrike, Tyskland, och Holland.

   Singapore och Sydkorea (och framför allt Taiwan) har klarat sig bra på grund av tuffa kontroller, karantäner, masstestning och social följsamhet.

   Detta är ett exponentiellt förlopp som är helt annorlunda vanlig influensa. Och som sagt, vi följer verkligen andra länders kurvor väldigt väldigt nära.

   Tipsar återigen om den här artikeln, som sammanfattar det mesta.

   Har vi gått tillräckligt hårt åt med vår sociala distansiering nu, med en status på 10 dödsfall? Jag tror inte det. Notera att Italien också en gång hade 10 dödsfall -- det var exakt tre veckor sen. Idag har de 2 500.

   Radera
  8. Jepp. Syrran kom hem från Singapore förra veckan. Där var det hårda åtgärder, men det mesta var öppet. Temp koll när man går in i köp center osv.
   De verkar ha beredskap.
   Avsncerad kartläggning av smittade och transparent info om vilka och vart folk var smitrade.

   Radera
  9. Å den positiva sidan, om vi bromsar detta ens en månad kommer vi - garanterat - ha extreeeemt mycket bättre information om både hur vi stoppar viruset och hur vi förhåller oss till det. Hela världen forskar på detta. Det är ju liksom vad som gör det annat än bäcksvart. Det som är totalt mörker är just om vi släpper fram detta (vilket vi ser ut att göra, visserligen) innan vi är i ett läge där vi kan hantera det.

   Radera
  10. Sydkorea har med sin masstestning visat att dödligheten verkar hamna runt 0.8 % för stora populationer. De Italienska siffrorna pekar på samma sak då de uppskattar totalt antal smittade till över hundratusen. 50 % får inga symptom alls och provtas därför aldrig förutom i Sydkorea.
   Tegnell har haft rätt hela tiden men budskapet blev för svårt att hantera politiskt i paniken. Därför är en skolstängning en mindre bra åtgärd, de borde istället isolera de äldre boende på äldreboende. Det går inte att stänga ett samhälle i 18 månader och vi får lära oss att leva med att man kan få Corona precis som många i u-länder har malaria.
   När marknaderna har nyktrat till och inser hur det ligger till så kommer det bli ett enormt race på börsen om nu det inte går för långt med konkurser.

   Radera
  11. @Sjunkbomben, idag dog närmare 500 i Italien. Detta är egentligen inte chockerande siffror idag, utan följer prognosen ganska väl. Utan deras extrema åtgärder säger all sannolikhetslära att flera tusen snart skulle dö om dagen. Nu säger samma sannolikhetslära att kurvan kommer börja plana ut snart, tack vare karantänen.

   Ingen data tyder på att "bara" 1% dör (90 000 personer i Sverige). Det är <=1% givet oändliga vårdresurser. Ingen har oändliga vårdresurser - inte ens Sydkorea - därför är det <=1% givet att andra åtgärder gör så att vi håller oss inom vårdresurserna. För Sydkorea innebär detta en sak, för Italien och Sverige en helt annan. I sammanhanget är det viktigt att notera att den Italienska sjukvård som klappade ihop var bra mycket starkare förberedd än någon av Sveriges regioner. Alla länder och regioner har sin kalkyl.

   För att Sverige ska hålla sig inom vårdresurserna krävs riktigt extrema åtgärder. Frågan man bollar i Sverige blir helt naturligt när dessa åtgärder är för extrema för att rättfärdiga kostnaden för att undvika att sakna sjukvård en period.

   Bara för att leka med tanken så skulle man kunna ta fram exempel på hur vi skulle kunna hantera detta så som du föreslår. Ett ganska tydligt upplägg vore att vi stänger av all vård för alla människor över 70 år. Det är väldigt många även 40-70 som behöver vård för corona, men siffrorna för just intensivvård sjunker markant. Inte alls tillräckligt för att svensk sjukvård skulle hantera det idag, men om vi stänger av vård för alla över 70 frigör ju detta enorma resurser eftersom även utan corona är belastningen som störst för 70+, och de skulle ju då skickas hem till sitt öde.

   I ett sådant scenario skulle kanske mycket riktigt 0.6-0.8% av befolkningen dö i Corona, den absoluta merparten över 50 år och en majoritet av dessa över 70 (eftersom vi skulle kunna vårda åtminstone de flesta 20-70 som behöver det). Kanske något tusental unga dör, resten äldre.

   Men vi skulle också förvägrat alla 70+ vård. Det är inte tillåtet i Sverige att blanda in ekonomi, så det spelar ingen roll att en frisk fortfarande arbetande 70-åring betalat sjukvården via skatt i 50 år och nu fått en allvarlig infektion. Tyvärr, du är 70+. Har du tur kan vi amputera benet om reglerna hinner ändras innan du dör.

   Så med det exemplet, så vill jag gärna höra hur du tänkt dig. För exemplet är liksom inte möjligt i Sverige.

   Radera
  12. Som tur är jag varken expert eller politiker men jag är rätt säker på att vi inte kan sätta hela världen i karantän i tills det finns ett vaccin och när tillräckligt många vaccinerar sig. Tänk också på alla antivaxxers som säkert kommer sprida desinformation om vaccin.
   Alltså måste samhället leva med Corona.
   Så istället för att vägra de äldre vård som du föreslår (inte jag) så isolerar man de äldre som är multisjuka och bor på äldreboende. Friska aktiva äldre lever sina liv som vanligt ute i samhället (följ förstås FHMs råd).

   Radera
 9. I framtiden blir det spännande med post-mortem på allt som skedde för att se vart allt gick åt helvete.

  Fint bygge, är det diffusionsöppen lösning du gör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, diffusionsöppet. Ska inte hållas med inomhustemperaturer, utan på sin höjd runt tio grader. Min högst anekdotiska erfarenhet är att skippa diffusionsspärren på ekonomibyggnader, gäststugor som inte värms upp fullt ut. Bor man inte i dem så blir det inte heller någon fukttillförsel från de boende. Ska köra luft-luft-VP på avfuktning tänkte jag, ger lagom temperatur och torrt.

   Sedan blir det ju rätt dragigt, då det är renovering av gammal konstruktion, så det blir välventilerat. Diffsionsspärr kan vara rent destruktivt i det lläget.

   Har vindpapp dock.

   Radera
  2. Tror att du gjort helt rätt. Jag isolerade ett förråd för 40 år sen och monterade diff.spärr vilket jag ångrar djupt. För några år sen inredde jag torpets vind. Det fanns vindpapp från början. Jag satte upp vindpapp även på insidan. Hoppas det var korrekt. Hittills verkar det så.

   Radera
  3. Installera en sorbtionsavfuktare istället, bättre ekonomi än VP

   Radera
  4. Lägger en tidig bet på post mortem: att vi inte förberedde oss bättre på att SARS med vänner skulle utvecklas. Detta var vad som diskuterades mest innan utbrotten i Europa satte oss i krigsläge, och jag tror det är vad som kommer diskuteras mest när röken lagt sig.

   Varför så dålig medicinsk beredskap för att hantera det? Det är som om det gjorts mer för detta senaste 3 månaderna än det gjordes de föregående 5 åren, trots att det var i princip oundvikligt. Kina med vänner var mycket mer väl förberedda på själva krishanteringen (av naturliga orsaker), men den medicinska förberedelsen saknades även globalt.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Dags för den andra stora depressionen? Känns inte längre som ett rent skämt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad återstår av Europas turistnäring om detta läge håller i sig i några månader? Hotell, restauranger, caféer, flygbolag etc. Är väl ingen bransch med feta marginaler? Högt belånad? Risk för kreditförluster? Kommer staternas åtgärder hjälpa?

   Radera
  2. Bloggade om marginalerna i restaurangbranschen i höstas. 2.2%. Går omsättningen ner 2.2% så försvinner vinsten, något förenkllat.

   https://cornucopia.cornubot.se/2019/06/fallande-och-mycket-laga-marginaler-for.html

   Radera
  3. Det var nog väldigt förenklat.

   Radera
 12. Jag önskar att mängden löften om framtida försörjning och realisering av symboliska värden matchar med förmågan att leverera.

  Skall man hitta något positivt i eländet är en pandemi en bra ursäkt för att förankra ekonomiska bubblor och politiska ordmoln i vad som verkligen kan åstadkommas.

  Sedan vore det förstås väldigt bra om större delen av förmågan att producera nyttigheter överlever krisen.

  SvaraRadera
 13. Hade Försvarsmakten fältsjukhus eller inte? lol

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Är jag naiv som bara tänker att det antagligen går upp om två tre år igen med tanke på att det är en pandemi och att det är tillfälligt? This to shall pass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, livet och marknaderna kommer gå vidare, precis som efter IT-kraschen, 9/11 eller finanskrisen. Men livet kommer inte bli det samma för alla.

   Radera
  2. Det kommer absolut att återhämta sig. Men samhället kan mycket väl se väldigt annorlunda ut. Det kommer vara helt andra åtgärder och reformer som krävs jämfört med kriserna som Lars nämner ovan. Till exempel kommer förmodligen större delar av USA om 4-5 veckor att inse att "fan, det var nog ingen bra idé att låta folk jobba sjuka eller ha sämre tillgång till sjukvård". Men det kommer finnas så otroligt mycket data om den här pandemin att tugga igenom för framtiden.

   Ja, 2030 har vi nog nått nya ATH på världens börser med mera. _Än så länge_ räknar ekonomer med att detta blir en "V"-krasch, med snabb återhämtning när vi väl bryggat igenom denna period. Men det kan också dra ut på tiden, och då har vi ganska stora kreativa problem med finansieringen om vi inte vill döda hela sektorer av ekonomin helt.

   Radera
  3. Vi kommer att ha extremt bra beredskap för nästa pandemi, men vi kommer att försumma annat ...

   Det brukar ju vara så att man övar och förbereder sig alltig för förra kriget.

   Radera
  4. alltig -> alltid

   Radera
 16. Kanske dags att damma av dina gamla inlägg om supersäkra hamnar i dessa tider.

  SvaraRadera
 17. Det påverkar vården redan nu. Jag har fått planerad vård inställd och pågående avhandling på sjukhuset avbruten redan nu då den mottagning jag går hos har fått lämna bort alla sina lokaler till förmån för akutens corona satsning eller vad man ska kalla det.

  Det brukar inte hända under influensa säsongen...

  SvaraRadera
 18. Bra ställning, ser tryggt ut.
  Bättre att lägga tid och pengar på bra ställning än att flyga fritt och fundera "hur ska detta gå?"

  SvaraRadera
 19. Varför vänder vi inte på hela den här isoleringsekvationen och istället sätter ALLA som är i riskgrupp i karantän?

  Alla äldreboenden bommas igen med de boende instängda. Permission för promenader ges, INGET häng på Icas café. Frivillig personal - avlönad dygnet runt - får bo där under fyra månader tills flockimmunitet uppnås. Mat och förnödenheter levereras till dem av personer som utgår från att de själva är smittade och därmed måste göra allt för att utesluta smittvägar.

  Boende hemma i sina hus får umgås i grupper av 5 personer som också sitter i karantän. Igen, mat och förnödenheter levereras till dem som om avsändaren var bekräftat smittad.

  Boende hemma med vårdbehov/hemtjänst får detta av personal i full PPE-dräkt.

  Under tiden de är instängda så tar den friska och unga delen av befolkningen sitt samhällsansvar och lever vidare som vanligt. De blir smittade, de tillfrisknar och de blir immuna. De som blir så pass sjuka att de behöver vård har tillgång till det för att det inte är fullt av gamlingar.

  Jag blir galen på att allt ansvar läggs på den del av befolkningen som inte är i riskgrupp men ingen pekar ett skarpt finger på de äldre! Jag satt och häckade utanför två olika hamburgehak de sista två luncherna och skröpliga pensionärer var i princip de enda kunderna som gick in i lokalen. Det är som att de ber att få bli smittade.

  Normen borde vändas omgående: gamlingarna borde skämmas för att de går ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många äldre tycker sig ha levt ett helt liv och tar nästa sorg när den kommer.

   Vi verkar i både normal- och kristillstånd ha en fanatisk inställning att varje enskilt liv måste räddas till varje pris, och att ännu fler måste sättas till världen, som om hela mänsklighetens absoluta utrotning stod för dörren.

   Radera
  2. @Unknown, om de äldre som tar sorgen när den kommer avböjer sig vård så funkar det ju så. Nu kan vi tyvärr inte skriva sådana avtal, och viljan att leva brukar ta över när sorgen väl kommer.

   Radera
  3. Mina föräldrar, svärföräldrar och andra äldre släktingar verkar inte förstå att samhället står stilla till stor del för deras skull. Att ekonomin raseras, företag går i konkurs och människor överallt blir arbetslösa. Mest för att skydda riskgrupperna, där de äldre är den i särklass största. Det känns då lite respektlöst att äldre inte bryr sig och går på massor av social aktiviteter i onödan för de "inte vill begränsa sina liv". Är alla uppoffringar i onödan?

   Radera
  4. @Known det är maximalt en halvsanning att det är för deras skull. Klart det individuellt ofta handlar om att man vill skydda föräldrar osv, men som samhälle handlar det mer om att skydda vården. Och ja, det är absolut respektlöst av äldre att strunta i detta.

   Radera
  5. Statistiken från Italien är tydlig, och bekräftar det Syd Korea kommit fram till:
   96,3 procent av de döda var över 60 år.
   ⁠ 0,8 procent av de döda var under 50 år.
   99,2 procent av de döda hade minst 1 av 10 identifierade risksjukdomar

   Tror inte folk riktigt förstått vilken skada detta har orsakat världsekonomin, eller vilken förödelse den kommer skapa om masshysterin tillåts fortgå.

   Det enda positiva är väl att MSM som eldar på hysterin själva kommer drabbas ytterst hårt då det spås att annonsintäkterna kommer rasa när många av deras kunder helt enkelt inte längre finns, eller har råd, att annonsera. Och när folk inser vilken hysteri de eldat på kommer förtroendet rasa än mer, med minskad försäljning, förutom de som helt enkelt inte längre har råd.

   Radera
  6. Kan bekräfta att annonseringen viker. Flygbolagen har dragit in sina kampanjer, andra förskjuter sina.

   Radera
  7. @Linus Man kan vända och vrida på ordalydelsen, men syftena går hand i hand. Vi som samhälle försöker skydda riskgruppen äldre för att undvika (allas) sjukvårdskollaps och (deras) död. Utan de äldre hade denna farsot troligen varit hanterbar utan alla extrema åtgärder.

   Radera
  8. Det är lätt att vara efterklok. När det hela började hade ingen någon kunskap om viruset, bara att det var kaos och många dog. Nu vet vi att det sprider sig extremt lätt, speciellt iom att åtminstone hälften av de smittade är symtomfria eller har väldigt lätta symtom, men är spridare. Enda sättet att mitigera en sån spridning är massiv testning, spårning och karantän. Men eftersom vi gav upp spårning (resursbrist?) på ett tidigt stadium innan man visste det finns nu ingen återvändo, bara att rida ut stormen och ta konsekvenserna. Sverige är på många sätt ett utpräglat JIT-land utan några större förberedelser för kriser. Och de förberedelser man gör utnyttjar inte den senaste tekniken, utan är på 1900-talets nivå.

   Exempelvis Sydkorea och några till som hade SARS har byggt upp ett maskineri och strategier för att hantera utbrott. Vi trodde att vi var osårbara och att såna virus bara drabbade andra. Nu får vi ett bryskt uppvaknande. Men det är så det fungerar i samhälle och politik, man måste köra huvudet i kaklet åtminstone en gång innan man fattar. En väldigt dyr strategi.

   Radera
  9. Precis svinto, jag misstänker att Sverige helt enkelt insåg att vi kommer aldrig kunna testa ens en liten del av alla vi skulle behöva testa för att proaktivt kunna spåra och hantera detta. Resursbrist (material och personal).

   Vi behöver lära oss, precis som länder som utsatts för liknande scenarios verkar ha gjort. Sydkorea verkar ju utåt sett bara helt outstanding när det kommer till att behålla kontroll över läget.

   Radera
 20. Det är ju några läkare som kommenterat här så de har säkert bättre koll... men min läkarkompisanekdot är att man förbereder vårdplatser för Coronapatienter på alla möjliga vårdinrättningar... vidare har vissa vårdinrättningar upplevt att det varit mindre än halvfart vad gäller vanlig verksamhet... låtsasproblemen som ständigt belastar vår översubventionerade sjukvård har minskat kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket trevlig anekdot. Det är ju liksom i slutändan det som krävs. De helt värdelösa vårdkorten världens högsta skatt mot produktion (för lågt, tydligen) har givit oss är ett problem vi gnällt på i många år, men det är korten vi har nu. Det som återstår nu är just en aggregation av alla individer, som inte ska gå på sina event för 499 pers och sedan åka till akuten för att de fick feber av baksmällan.

   Radera
  2. Det stämmer! Södersjukhusets akutmottagning ekar tom nu när bara de som verkligen behöver akutvård, tar sig dit. Mycket intressant fenomen...

   Radera
 21. Till bloggaren: snyggt bygge, önskar jag hade tid/ork att renovera.

  Är med all sannolikhet smittad, halsont sen ett par dagar, idag andfådd av att gå upp på vinden. Ingen feber, så jobbet går vidare hemifrån.

  Jag har följt först primärvalen och nu detta i detalj - någon som jag tyckte gav en mycket nykter syn på saken är NYT:s Donald G. McNeil Jr via deras podcast Daily. Han pekar på hur Kina gjort helt annorlunda med koncentration av smittade på feberkliniker, snabbtest utanför sjukhusen, ofta med hjälp av röntgen då det är snabbaste sättet o.sv, vi har ju alla sett bilderna därifrån.
  Kontentan är att Europa gör helt fel med hemkarantän, det är med virusets smittsamhet mer eller mindre omöjligt att inte smitta familjen.
  Avsaknaden av både social kontroll och offentlig desinficering av handtag etc gör att västvärlden i min mening inte kan få kontroll och absolut inte stopp på detta.
  Jag har själv förlorat anhöriga som kvävts till döds på grund av saknad slemlösande medicin, en annan för att ambulanspersonal inte ville göra ett lyft i ett trångt utrymme bredvid en säng av arbetsmiljöskäl. Jag är luttrad, men den dagen Boomers dött i drivor och deras barn och överlevande gått på ett antal begravingar - vilken stämning kommer då råda i samhället?
  Ifall bostadsmarknaden är skakig i dagsläget, tänk då utbudet efter gallring av historiens mest bemedlade generation?

  Diktaturen Kina kommer komma ut som vinnare i allt detta, de lyckades med drakoniska metoder kväsa detta i sin linda. Även med spridning inom landet kunde resurser styras om mot Wuhan. Social kontroll, sjukhus på tio dagar och allt det där.

  Sattes Getinges Solnafabrik i treskift dagen då det konstaterades okontrollerad spridning i Europa? Nej.
  Prata med någon inom akutvården, de behöver prata av sig. Fastkedjad handsprit är bara början.
  En annan siffra, enligt BBC har Tyskland 28 000 respiratorplatser på 83 miljoner invånare.

  SvaraRadera
 22. Medelklasspandemin har verkligen slått till i all dess panik. Var ikväll ute och åt på restaurang och gick därefter vidare till bar. Båda etablerade ställen i en större stad, ägarna till bägge var uppgivna. Som bloggaren skrev, låga marginaler innan, nu tvåsiffrigt negativa. Vad håller människor på med? De flesta kommer antagligen bli sjuka ändå och vissa av oss dö (runt 1% kanske något mer eller mindre). Så sluta jämföra med influensan som dödar mindre än en promille och sluta sprid panik. Lev nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte varför inte FHM är tydligare med detta. Att du inte ska hänga på krogen handlar inte om DIG. Ditt "lev nu" dödar andra. Såvida du inte tar livet av dig om corona gör dig behövande av vård, men det är ju liksom inte så man gör.

   Radera
  2. Nä det är nog mycket du inte förstår. Tänk större. Jag har 100 ggr flerkontaktytor genom att gå till jobbet imorgon eller att handla på ICA. Du får gissa som du vill förstås.

   Radera
  3. Till ditt förtret så var det inga människor på varken krog eller restaurang förutom personal som uppskattade gäster. Att du har panik är ditt problem, du kan själv söka i historiken här på bloggen hur jag tyckt FHM skött detta. Nu är läget lite annorlunda, vilket jag tror du förstår.

   Radera
  4. Jag tycker faktiskt FHM varit väldigt tydliga med vilka som tillhör riskgrupper. Och jag tror riskgrupperna inte är på barer och restauranger men de jobbar säkert och handlar på ICA så faktorn 100 var nog i underkant.. Men du vet kanske bättre ?

   Radera
  5. @Linus, det roliga med dig är att du tror att du är smartare än du är. När vi åter igen plockar alla dina argumen så kanske du kan bli mer ödmjuk

   Radera
  6. Vi har nog alla listat ut att du har något underliggande, mer oklart om det berör corona.

   FHM är sekundär källa vad gäller riskgrupper. Men det jag kritiserade är just att de inte varit bättre på att förklara för dig *varför* du just nu ska undvika de kontakter du kan. Det är deras uppdrag att du ska fatta det. Huruvida du själv bryr dig om du blir sjukare eller inte är inte intressant, det är inte därför de säger åt dig att undvika kontakter. Det är för att du inte ska skada andra och samhället.

   Radera
 23. Att de historiskt löga räntorna under lång tid har förstört obligationsmarknaden ffa i Europa är ju ingen hemlighet. Man har ju sett spänningarna i ffa korträntor den senaste tiden. Man har ju bara väntat på att det hela ska spricka.
  Är det nu det är dax att binda räntorna på bolånet? Såg 1,75% 3 år eller 1,85% 5 år på min bank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag skulle nog övervägt det om jag haft lån. Känns som att det skulle vara en faktor som skulle kännas bra att inte fundera så mycket på

   Radera
  2. Jag band mitt huslån på 1.29 % i sju år i höstas. Det är väl lite för tidigt att jubla, men det tycks ju luta åt att det var ganska rätt gjort.

   Radera
  3. Kan ni utveckla hur ni resonerar här?
   Claes Hemberg tror tvärtom att räntan kommer att vara låg mycket längre pga krisen.
   https://www.svd.se/hemberg-om-banken-hojer-borantan--byt-direkt

   Radera
  4. Bankerna hoppas givetvis på att alla binder räntorna och betalar högre riskpremier på en ränta som inte kommer tillåtas stiga.

   Radera
  5. Det är press på räntorna ffa i Europa. Räntemarknaden har varit dopad i många år med noll eller minusränta. Hela systemet håller på att brista och många banker sitter löst. Då kan marknadsräntorna fara iväg uppåt. En olycka kommer sällan ensam när saker och ting kraschar. Det hela är komplicerat.

   Radera
  6. Ok, vi har annars ökande arbetslöshet och därmed lägre köpkraft vilket brukar dämpa inflation och därmed räntor. ...men det är mycket som händer nu och vi får se vad som händer. SBAB erbjuder 1.34% på 5 år, nått att fundera på.

   Radera
 24. Och NOK kostar 90 öre. Puh!

  SvaraRadera
 25. Artikel i aftonbladet idag som handlar om avlidna i Corona:

  99 procent av de döda hade tidigare sjukdom.

  Två tredjedelar av de döda var män och medelåldern var 79,5 år (kanske för att män är mer sjuka eller för att de rökt mer och har sämre lungkapacitet).

  0,8 procent av de döda var under 50 år. Det motsvarar 17 av de 2 003 undersökta dödsoffren. Av dessa var fem personer mellan 31 och 39 år – alla män med allvarliga underliggande sjukdomar.


  SvaraRadera
 26. Försvarsmakten kanske får ett uppsving i sin personalförsörjning nu när många brancher med många ungdomsyrken varslar.

  SvaraRadera