Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-18 10:45

Skenande marknadsräntor riskerar obligationskrasch och finanskris

Marknadsräntorna skenar och utan den sedvanliga och väntade räddningen av finanssystemen och bankerna från Riksbankens och andra centralbankers sida skulle vi stå inför en krasch av obligationsbubblan och en ny bank- och finanskris. Men som sagt så kommer finansmarknaden att räddas återigen via centralbanksköp av obligationer.
Svenska marknadsräntor senaste månaden. Data: Sveriges Riksbank
De svenska marknadsräntorna skenar på kort tid. Femåriga bostadsobligationer har enligt Sveriges Riksbank stigit 0.48 procentenheter sedan förra veckans botten. Den tioåriga svenska statsobligationern har stigit 0.52 procentenheter.

Drabbar ingen fattig, men den som har haft obligationsfonder har fått se rätt ordentliga tapp de senaste dagarna, i stil med 1-2% i ras om dagen, ungefär som en dålig aktiemarknad (men inte som pågående börskrasch). Därtill kan det ofta vara långa ledtider att gå ur obligationsfonderna, så man får se sin stop-loss bli förbikörd. Svenska kronan faller också, så om man har en diversifierad obligationsportfölj har de utländska obligationsfonderna delvis kunnat kompensera det svenska raset.

Riksbanken går förstås in och räddar marknaden och ska köpa bolåneobligationer för 300 miljarder kronor. Det har inte hänt än, men marknadsräntorna föll något på beskedet. 

Till saken hör att den största bubblan av dem alla - som drivit både bostadsbubblan och bubblan på aktiemarknaderna - har varit obligationsbubblan med permanenta krisräntor, rent av negativa räntor på obligationer ända sedan finanskrisen. Med negativ ränta har obligationer endast varit lönsamma enligt greater fool theory, dvs att man hittar någon annan ännu dummare än en själv att sälja dem till till ännu lägre räntor. 

Detta har nu tagit tvärstopp.

Obligationsmarknaden ligger som sagt under allting. Spricker den har vi en finanskris som får 2008 - 2009 att framstå som en mild bris, eftersom vi ända sedan finanskrisen och den efterföljande skuldkrisen har räddat finansmarknaderna och bankerna genom att blåsa upp obligationsbubblan och skuldsättningen enormt. Således går centralbanker som Riksbanken in redan nu och stödköper för att hindra bubblan fårn att spricka och krascha allt

Sedan får vi se om detta kommer hjälpa. I teorin kan ju en centralbank köpa alla obligationer genom att expandera sin balansräkning. Några särskilda konsekvenser får det inte, om inte pengarna når den verkliga ekonomin, även om man enligt traditionellt tänk borde få hyperinflation i det läget. Så har det dock aldrig blivit i en välutvecklad OECD-ekonomi, så väldigt lite empiri talar för hyperinflation utan snarare ett permanent kristillstånd där centralbankernas internvention likt i Japan cementerar läget permanent.

Spännande tider. Allt kraschar. Än så länge är kanske bankkontot säkert, tills bankerna börjar gå omkull, om nu inte Riksbankens proaktiva agerande räddar dem återigen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Hur gör man bäst med tjänstepensionen i ett läge som nu?
  Mig veterligen har man väl bara räntor/obligationer/aktier att välja på?
  SKa man göra sig av med alla obligationer och bara köra räntefonder och indexfonder?
  (SEB har dessutom inte så mycket att välja på så det är enkelt byte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör "SEB Korträntefond C USD" samt "EUR" vilket parrerat kronraset så här långt, och dess torde för närvarande ha relativt låg risk. Låg 60/40 räntor/aktier innan men har börjat vikta tillbaka nu och tänkte röra mig mot 100% aktier till sommaren som planen är nu.

   Radera
  2. @Joakim: Jag sålde precis allt jag hade efter förlusten. Nu ska jag vänta in ATH innan jag köper igen.

   Radera
  3. i December 2018 sålde jag också och precis därefter steg det med >30%.
   Jag är världsmästare i omvänd markettajming så grattis till er som köper aktier nu. Förmodligen stigert OMXS30 med +20% imorgon.

   Radera
  4. Kör också kortränttefond för PPM och tjänstepension, så har sluppit nedgången, men det hade varit trevligt om man kunnat ha cash eller om Riksgälden hade kunnat ge sparränta.

   Nu får man betala avgift till SEB, Öhman eller vad man har för förvaltare. Känns som crony capitalism.

   Radera
 2. Det är en väldigt intressant grop som centralbanker lyckats gräva sig ner i.

  SvaraRadera
 3. Intressant att guldet är tillbaka på nivåer (i USD) som vi såg sommaren 2019.

  SvaraRadera
 4. Vad är slutsatsen av detta? Bostadsägande är säkert. Allt annat är osäkert och volatilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget utom skatten och döden är säkert har jag hört.

   Radera
  2. Ja, det känns så. Men om det är nu det skiftar?

   Räntorna har gått stabilt ner i 40 år. Kris efter kris går staten in och "betalar allt". Då staten inte har några intäkter så betyder det att det är skattebetalaren som förväntas betala. Skattebetalaren är mer skuldsatt än någonsin.


   Radera
  3. Bostadsägande är ungefär lika säkert eller osäkert som materialet och marken materialet ligger på.

   Att äga bostadsrätter, som du kanske(?) menar, är en helt annan historia. En extremt komplex sådan.

   Radera
  4. Osquar:Varför ska ngn betala? Vi kan ju låna mer? Jag hade som sagt många diskussioner om nollränta vid IT krisen, det skulle aldrig funka mer än ultrakort... Och då diskuterade vi väldigt lite om reala fall utan fluffade mest runt teorier...
   Grejen är ju att vi har oligarki-socialism. Too big to fail.

   Radera
  5. Ja Sverige kan göra det lite mer än vissa andra. Allt hänger i slutändan på hur USA går.

   Inflationen rör sig inte, än (eller? 2.4 % i USA denna månad). Men när blir skillnaden mellan tillgångar och inkomster för stor?

   Om Kina och USA börjar bråka lite nu och Kina slutar förnya sina USA-obligationer, tillsammans med coronan och allmänt ickeförtroende för FED då det börjar gå upp att QE inte var en fungerande lösning, så kanske vi har en perfekt storm.

   Räntorna i USA tickar uppåt: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=US10Y

   Radera
 5. Vi är med om något historiskt. Ingen kan räkna ut hur det här skall sluta.

  Jag är optimist. Tror att vi kommer att få ett bättre samhälle när den värsta turbulensen lagt sig.

  SvaraRadera
 6. Finns en del diskussioner att ta. Till exempel vår totala vägran att tillåta äldre och multisjuka att dö. Samt hur solidariteten mot andra länder (som väntat) försvinner när det väl gäller. Att vi kanske måste tänka lite mer själv är bäste dräng framöver.

  Och så vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den stora diskussionen kommer att handla om hur vi skall göra för att slippa två miljoner hemlösa och utblottade svenskar nästa vinter. Flyktingströmmar kan vända med några veckors varsel.

   Radera
  2. Nja, tror inte folk blir hemlösa faktiskt. Utan jobb kan säkert en del bli, och deprimerade.

   Radera
  3. Do the math. Utan extraordinära riksdagsbeslut kommer ekonomin att kollapsa inom 4-6 veckor och då kan vi ha flyktingströmmar från Sverige till DK eller varsomhelst där Schengen-medborgare kan få ut matkuponger. Det är f-n så mycket varmare att tälta i Danmark än i Stockholm på vintern.

   Radera
  4. Varför skulle 2 miljoner bli hemlösa? Det skulle betyda att det finns ett stor antal hyresvärdar som hellre har sina lägenheter tomma än att hyra ut dessa till vad pris den nu än må vara kunderna klarar av att betala.

   Knappast troligt scenario.

   Radera
  5. Om banken inte får in räntor och amorteringar och Brf inte får in avgift från alla medlemmar så är det bara konkursansökan kvar. Banken tar huset. Brf tar lite längre tid.

   De administrativa systemen kommer inte att hinna processa alla inkassokrav. Bonus om bankerna krashar tidigt för då kommer juridik och administration att bl mardrömmar. Värre än tyska återföreningen.

   Det ser ut som att arbetslösheten håller på att explodera. Och vi är bara tre veckor in i paniken ännu!

   Radera
  6. @Faith
   Det är nog bäst att du packar dina saker och drar till Afrika eller vad som nu är bättre. Här kan du ju i alla fall inte stanna i all ragnarök och armageddon. Maten tar slut och även syret.

   Radera
  7. Men om riksbanken köper upp alla obligationer så kommer staten äga bostäderna.

   Radera
  8. Men Nisse då! NU var du otrevlig! Du uppför dig som om vi vore släktingar! Du är säkert från Dalarna!

   Radera
  9. @Nisse Nilsson: Idag hade min lokala ICA Maxi precis fått en leverans av toalettpapper!

   Radera
 7. Jag funderade på igår vart alla pengar tar vägen?

  Fram tills nyligen så spenderades det ju massvis med pengar på allt möjligt - sådant som kanske inte är livsnödvändigt men som ändå det går massa pengar till.

  Än så länge har ju inte folk råkat ut för några större minskningar i inkomsterna men spenderande har i många fall helt stannat upp.

  Vart får pengarna? Ökar sparandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte helt orimligt att sparandet ökar rätt rejält för gruppen "tjänstemän som jobbar hemma och inte går ut längre".

   Men samtidigt blir väldigt, väldigt många människor idag av med jobbet. De har rejält lägre inkomster redan nu.

   Radera
  2. Mja, säg att du då hade 1 miljon i aktier 1/1, nu har de sänkts 20% var är pengarna? Blir inte dina kalkylera annorlunda? Du måste skapa 200k till liksom för at det blev slut på spekulationen nånstans. Sen ska du lära dig dygder och saker som "samhälle" kommer propagera ut. Oavsett politik gör politiken detta.

   Radera
  3. Snart måste man spara ännu mer med tanke på kronans fina utveckling. I alla fall om man ska konsumera varor som tillverkas utanför Sverige.

   Radera
  4. Enligt DN Ekonomi köper folk mer glass, streamingabonnemang, gymmar digitalt, köper böcker och sällskapsspel samt pratar med nätläkare.

   Radera
  5. Hamsterhjulet saktar in. När du betalar för något så studsar pengarna snabbt vidare i hundratals små skutt - de som tar emot dina pengar använder dem raskt till att köpa något och skickar därmed pengarna vidare och håller ekonomin igång.

   Så fort folk börjar snåla med utgifterna blir det självstrypning för ekonomin. Rätt knasigt system om man tänker efter...

   Radera
  6. Uppskattningsvis köper jag väl färdiglagad mat för 5000:- mindre per månad just nu. Det ger kanske 3000-4000:- extra över. Det är ju ingen jättesumma så jag vet inte, men antar det hamnar i sparande. SL-kort lär det inte bli på ett tag, men funderar å andra sidan på både dyr cykel samt bil som jag inte ägt på ett tag.

   Radera
  7. För egen del var detta ändringar som var på väg men gick orinligt långsamt att införa.

   Samma läge i ganska många brancher just nu. Sverige hade hamnat på efterkälken vad gäller att arbeta digitalt tex. Det tvingas fram nu.

   Radera
 8. Du motsäger dig själv:

  "Faith2020-03-18 12:51
  Vi är med om något historiskt. Ingen kan räkna ut hur det här skall sluta.

  Jag är optimist. Tror att vi kommer att få ett bättre samhälle när den värsta turbulensen lagt sig."

  Hur kan samhället bli bättre med "två miljoner hemlösa och utblottade svenskar nästa vinter?"

  Jag tror dessvärre att din andra vision kommer att bli verklighet, kanske med 20% arbetslöshet när korona-krisen väl är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hey-hey du läser fel...! Det handlar om att UNDVIKA två milljoner hemlösa och utblottade! Om vi lyckas med det kan vi få ett bra samhälle.

   Radera
  2. Definera det bra samhället då? Du kommer då att svara din variant av logos ethos phatos.
   Kanske sitta i ring, sjunga, dansa lite, ha sex, dricka vin, tända en mysbrasa?
   Vi kan ju alla joba som influencers, problemet är ju tidsbrst hos de som tittar på dessa mest, som tur är är ju rescentioner av influensers-marknaden i stark tillväxt! Vi influencar mindre och dömer istället andra influencers. Även om vi nu har influensa...

   Radera
  3. Jag deltar gärna i arbete med en sådan definition. Det är faktiskt dags att vi sätter oss ner och pratar om saken! Hur vill vi leva? Hur vill vi bo? Vad är privat? Vad är gemensamt?

   Vi behöver snacka igenom Samhällskontraktet helt enkelt. Hittills har det bara "blivit" och nu verkar det gamla kontraktet ha gått utför ett stup.

   Radera
 9. För mig är det stenklart att både obligationsbubblan och bostadsbubblan nu kommer spricka. Mötte en kvinna i min bekantskapskrets i förrgår som skulle styla sin lgh inför visningen i helgen. För vissa går det undan. Glöm inte att många har varnat för det här i åratal nu, däribland bloggarjäveln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent tekniskt kan Riksbanken köpa upp allt som ingen annan vill ha och förvandla det till SEK som sen kan rekvireras från Riksgälden av Regeringen att disponera hur Regeringen önskar.

   Radera
  2. Jo tillägg - RB får bara köpa på "marknaden" dvs genom en "primary dealer". I alla tider var det Nordea. Innan dess PK-banken. Kallas också "den systemviktiga banken". När Nordea drog till Fi tappade jag kollen. Vilken är det nu? Knappast Swedbank.!? SHB? Skulle det vara ideologiskt möjligt att ha SHB som primary dealer? ICA-Banken eller IKANO kanske? Skandiabanken?

   Radera
  3. Är det här ett svar på din fråga?
   https://www.riksgalden.se/fi/our-operations/central-government-borrowing/issuance/primary-dealers/#

   Radera
 10. Lars, kan vi inte diskutera att SEK/USD passerade 10 kr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Hjälp! Kronan faller.....

   Radera
  3. Så nu kan vi skriva en artikel om att bostadspriserna kraschat i USD :)

   Radera
  4. För en gångs skull är jag glad att jag har en bra lön, och att den inte är så hotad i dagsläget. Att den kanske inte ökar 15% i år pga kraschad SEK kan vi spara till perioder av i-landsproblem.

   Men ja, bostadsmarknaden är rökt vad gäller värderingar. De som inte ser det drömmer. Man får då gärna drömma om mirakelvaccin inom månader, men även då skulle det ta tid.

   Radera
 11. Det perfekta tillfället att införa ekrona kommer allt närmare!

  De är inga dumskallar på RB och RG och de har sett det här komma under minst 15 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa initiativet RB drivit senaste 20 åren.

   Kulmen av peak-retard är de kort sagt oförlåtligt korkade svenskar som inte förstår poängen (men samtidigt tror att det är något positivt att vara "cashless"... tråkigt att vara dryg men, idioter. Riktiga idioter.).

   Radera
 12. Några rykten om Tesla har höjt byggkvaliteten på bilarna?

  SvaraRadera
 13. Vi ska nog vara glada om det finns något kvar i våra pensionsfonder när det här är klart...

  SvaraRadera
 14. Undra hur stämningen blir hos dagens medelklasspensionärer och kommande medelklasspensionärer, som sparat flitigt under en stor del av sitt arbetsliv för att få en en trevlig pensionärstillvaro, då de inser att allt är borta och det istället blir ett liv som fattigpensionär.

  Kan vi komma se en ökad frekvens självmord och djupa depressioner som leder till psykvård?

  SvaraRadera