Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-12 11:12

Sista spiken i butiksdödens kista? Ras på nio procent i stort västsvenskt köpcentrum

Redan innan coronakrisen låg butikshandeln redan på sin dödsbädd. Frågan är om krisen nu kommer leda till ett omfattande systemskifte i konkursernas spår, och när många för första gången går över till onlinehandel? En läsare med insyn rapporterar om nio procent kundras i ett stort västsvenskt köpcentrum nu under mars. Ett varuhus ska ha fått ett tapp på otroliga 45% jämfört med normalt så här års.
Tom butikslokal i Kungsmässan, innan coronakrisen.

Det stora västsvenska köpcentrumet har alltså fått ett rejält kundtapp, generellt på nio procent mot normalt under mars månad än så länge. Clas Ohlson i köpcentret ska ha tappat 14% och ett varuhus i köpcentrumet ska ha tappat hela 45%, från cirka 10 000 kunder om dagen till cirka 5 500.

Bloggen har skrivit om butiksdöden även tidigare, och många butikskedjor drogs redan innan coronakrisen med dålig lönsamhet och svaga siffror. Krisen driver nu bort många kunder, som istället vänder sig till onlinehandeln. Kanske för första gången för vissa varor, så kallade jungfrukunder De kommer upptäcka att detta fungerar utmärkt, och när coronakrisen är över att deras fysiska butiker har gåt ti konkurs.

Vi kan stå inför en revolution vad gäller butikshandeln. Inte den evolutionära avvecklingen av butiker, utan en permanent krasch.

Detta kommer också i så fall få omfattande konsekvenser för hela fastighetsbranschen - en bransch som lever på belåning och att skriva upp värdet på sina fastigheter för att kunna låna ännu mer pengar i pyramidspelet.

Får vi en konkursvåg bland butiker, och att kunderna permanent inte återvänder från onlinehandeln, så är nästa steg fastighetskris och en fastighetskrasch, vilket i sin tur drar med sig bankerna osv.

Med en eventuell butiksrevolution, så åker dessvärre också många ungdomsjobb ut genom fönstret, förutom generell arbetslöshet.

Men vi får se. Folk har en tendens att vänja sig och paniken sker initialt innan tillvänjningen skett. Så kanske är folk tillbaka i butikerna innan konkursvågen drar igång. Men butikshandeln var redan nere för räkning, och det kommer inte krävas mycket för att knäcka den helt.

Siffror i inlägget kan ha modifierats för att skydda källor, men är representativa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. NoGo-Zone har fått en annan innebörd.

  SvaraRadera
 2. En tänkbar kommande motreaktion är ju annars att när den värsta coronakrisen väl är över och karatänreglerna hävs så kommer folk att ha social abstinens och vilja träffa andra människor igen på ett vanligt sätt.

  Det kan i så fall ge en återrekyl uppåt för fysisk handel - särskilt om svenska kedjor är smarta nog att samtidigt dra igång något slags "stöd dina lokala butiker" kampanj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan om folk har pengar kvar efter börskraschen.

   Radera
  2. de som fortfarande har ett jobb har nog det.

   Radera
  3. Hört talas om proletär shopping?

   Radera
  4. Njah. Det finns en friktion att få folk att börja handla online, men inte ens en kraft åt andra hållet. Det enda som stoppar uppsamlingen till online nu är utbudet. Mathem fick bromsa leveranser, mat har slut på pasta, tvål, osv. Så en del av urvalet får en dålig upplevelse.

   Radera
  5. @gbdcrvx: S.k. proletär shopping lär ju knappast sänka takten i butiksdöden.

   Radera
 3. Hur ser marknadsläget för dystopiska teknothrillers ut? Redovisningsavdelning Marviken känns kanske inte som något upplyftande jag vill läsa i karantän när det pågår en riktig kris i samhället. Eller är det så låg risk för förlaget med digitala produktioner att man ger ut alstret ändå men enbart digitalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I karantän är väl Decamerone ett givet val.

   Radera
  2. Remaken som Pasolini gjorde, Salò, är ju också ett givet val.

   Radera
  3. Jag tror du blandar ihop den med M de Sades verk.

   Radera
 4. Finns många ungdomsjobb om man bara vidgar vyerna lite och inte måste jobba med mode och media... Finns hur mycket jobb i skogen tex med röjning. En normalbegåvad borde kunna lära sig röja hyggen självständigt efter ett par dags praktisk utbildning. Lönen borde vara ok för en ungdom, men visst det är kanske inte så sexigt men du överlever på egna ben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Matkasseleverantör - från butik till dörr - kommer troligen att få ett jättestort uppsving redan nästa vecka!

   Radera
  2. Är det redan. En kollega som använder Mathem sade att tidigaste hemleveransen är på Söndag.

   Radera
  3. @Peter, det har nog redan peakat. De hinner inte skala upp. Om du inte menar en svart sådan marknad? Men det känns svajigare att ta emot svartarbetare som okontrollerat springer runt till olika personer i karantän.

   Radera
 5. Kronan ner 20 öre mot dollarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norska kronan kostar nu 0,98 SEK

   Radera
 6. "Most people use statistics like a drunk man uses a lamppost; more for support than illumination."

  Eller så är folk bara lite extra förkylda..

  SvaraRadera
 7. Det finns en trend i vad du beskriver.

  När det gäller Kungsmässan (som bilden visar) så har de lite tufft på grund av den andra stora och mycket populära Hede Outlet Mall några kilometer därifrån som just byggt ut och har god beläggning och fullparkerat på helgerna utanför på deras jätteparkering (lönehelger så är det gräsmattorna invid till och med).

  Man hittar ju inte Clas Ohlson där men väl åter nyöppnade Elgiganten invid. Framgången där ligger i att stora internationella och svenska premiumvarumärken/butiker finns där till vanliga retail eller under retailpris. De flesta snofsar hellre i kläder från Guess Store, Tommy Hilfiger Store, Calvin Klein Store, Hugo Boss Store, Addidas Store etc. för samma pris eller lägre än från Dressman, H&M och KappAhl typ. Även Clas Ohlson drabbas då gubbsen får följa med till Hede istället och får lulla iväg till Elgiganten istället.

  Nu är det Corona-tider, så det dämpar säkert. Men Cornu ta en titt vid något tillfälle vid Hede så förstår du vart alla tog vägen. :)

  SvaraRadera
 8. Om vi tar lite marxistisk värdeteori. Hur stor skillan är det mellan fysik handeln och näthandel? Plus för näthandel är lägre lokalkostnader och ingen butikspersonal. Men det krävs lagerpersonal, kundtjänst etc istället. Logistiken borde vara bättre för näthandeln, men slutdistributionen (hemkörningen) är nog sämre. Förlorarna är nog som skrivet fastighetsbolagen. Vinnarna logistikföretag. Ungdomarna får nog bara byta branch därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unknown: Om Du med detta vill visa mervärdet som funktion förhållandet mellan konstant och variabelt kapital finner jag Din analys något ospecifik till sin natur.

   Radera
 9. Gynnar nog många nätbutiker istället. En bra utveckling i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. * Närbutiker. Och nätbutiker.

   Radera