Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-09 10:13

Seg börsmåndag - OMXS30 snart tillbaka på 2014 års nivåer

Börsveckan inleder veckan småsegt, men efter den initiala nedgången har Stockholmsbörsen återhämtat sig något. Storbolagsindex OMXS30 är tillbaka på nivåer från tidigt 2015 och fem års uppgång i indexet är borta, men man är inte riktigt nere på nivåer från 2014 än.
Takbygge.
Stockholmsbörsen håller emot rätt väl och är starkare än många andra börsindex, inklusive tyska DAX. En snabb skärmdump nedan.
Lite index i skärmdumpande stund.
Själv är jag likvid, så jag tar det lugnt och är ute och bygger tak, vilket är rätt skönt på halvtrista börsdagar som måndagen den 9:e mars 2020. För övrigt nästan exakt tjugo år sedan IT-bubblan kraschade. Hata slumpen.

Önskar er en fortsatt fin börsförmiddag, själv ska jag ut igen och svära över råspontluckor som inte vill passa ihop.

Kom ihåg att under en börskrasch kan du bara göra en sak och det är att göra fel.

24 kommentarer:

 1. Allt började tydligen i början av september... -01, -07, -19 (hata slumpen)??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. När bör man använda sin likvid och gå in på börsen igen? Jag tänker på indexfonder i Sverige och globalt. Vilka indikatorer ska man titta på? Ska man smyga in och köpa veckovis?

  Jag personligen vill först se ett lugn i världen angående karantän, begränsningar, sjukdom, frånvaro osv så att produktion och konsumtion ökar igen. Plus en stabilitet på börsen och en uppgång på minst 5% från botten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen måste du ha en förbestämd plan och hålla dig till den.

   Radera
  2. Precis, det är den jag försöker bestämma med er hjälp :)

   Radera
  3. Ingen kan hjälpa dig med det. Jag själv har -30% från ATH som nån sorts magisk gräns. Då är vi tillbaka till runt 2007 års nivåer. Då kanske man kan fördela om till ca. 50-60% aktier och sedan månadsspara in resten fördelat på 12-24 månader som genomsnittliga börsnedgångar brukar ta.

   Radera
  4. När volatiliteten sjunker igen. Börsfall är turbulenta och brukar ha hög volatilitet medan tillväxt sker stabilare med lägre volatiltet. Volatiliteten hoppade från 15% till 30% senaste månaden. Då uppgångar alltid är långsammare än nedgångar är det ingen större risk o missa tåget.

   Radera
  5. @Jesper: Vad ska VIX sjunka till då?

   Radera
  6. Här går o kolla hur korrelationen ser ut https://vlab.stern.nyu.edu/analysis/VOL.OMX:IND-R.GARCH

   Radera
  7. Tack Jesper. Ser ut som ett tydligt mönster men frågan är bara varför så många misslyckas med market timing när det är så uppenbart?

   Radera
  8. Det beror väl på hur långsiktig man är. För kortsiktiga vinster är det väldigt svårt men sitter man still i båten (utanför marknaden) och orkar vänta känner man ju när det börjar bli bra tider igen. Det svåraste är att veta när man skall sälja eftersom det alltid går snabbt nedåt, men den här gången hade nog de flesta det på känn med tanke hur övervärderad marknaden varit på sistone.

   Radera
  9. @Jesper: Nja..vet inte riktigt om jag håller med dig. För några månader sen påstod i princip alla man känner (utanför bloggen) att det inte finns några alternativ till börsen och att bostadsmarknaden är i princip crash proof då centralbankerna inte kommer höja räntorna innan man tryckt pengar och fått ner skuldbördan. Jag har själv väntat i 10 år på att bostadsbubblan ska spricka. Börsen höll jag mig utanför också men har köpt på mig mer och mer när jag insåg att Riksbanken offrat kronan till gamarna. Är dock långt ifrån fullinvesterad. Nu får man väl överväga om man ska köpa en bostadsrätt innan kraschen också. Priserna kan bara gå upp till dom går ner och när dom går ner säger samma personer som då sa att det aldrig kommer ner: "skyll dig själv....det måste du ha förstått att det skulle krascha"

   Radera
  10. @Goofy, jag gjorde tvärt om. Gick emot mitt eget sunt förnuft fram tills 2010, då jag förstod att räntorna skulle vara låga i lång tid framöver vilket skulle pressa bostadspriserna uppåt. Började med 0kr i eget kapital 2005, nu ligger jag runt 2.5M i investerat eget kapital. Exit och central HR vid pension är min plan. Givetvis kan priserna då ner på bostadsrätter. Men som vanligt gäller sist in först ut som Svarte Petter vid en nedgång.

   Idag är det nog tämligen dumt att köpa en bostad på spekulation. Du bör iallafall bo där 5 eller kanske t om 10 år. Men det är bara min gissning. Annars är HR toppen, ifall man bara hittar en.

   Radera
  11. @Niklas: Du har 2,5 m investerat i vadå? Jag har sparat och bor i HR. Dom flesta kompisarna har köpt bostadsrätt och rekommenderar det och påstår att om man istället för att investera pengar i bostad väntar kommer inflationen och helikopterpengar förgöra sparkapitalet. "You can´t beat the market...play with it" brukar dom säga.

   Radera
  12. @Niklas: Fördelen med BR idag jämfört med HR är att man åtminstone bor väldigt modernt och segregerat och ser inte att bostadsräntorna kommer att öka på en överskådlig tid. Känslan är ju att boräntan t.o.m. kan komma att minska framöver.

   Radera
  13. @Goofy, det framgick kanske. Pengarna är låsta i bostaden, vilket man mycket väl kan se som att de är investerade där. Avkastningen är då (förutom förväntat värdeuppgång fram tills pension +20 år, då jag gör exit ifall marknaden är lämplig för det), betydligt lägre boendekostnad, centralt läge (200m till Centralen), garage med elbilsladdning, +900kkr på 3 månader, etc etc. Att aldrig riskera något är att aldrig vinna eller förlora (?) något. Precis som Mr Perfect varit inne på, man måste försöka genomskåda systemet, man behöver inte vara först men man bör vara tidig. Hursomhelst, i ditt fall hade jag i dagsläget bott kvar i HR. Marknaden kan nog vara lite skakig framöver, kanske du kan göra ett fynd framöver likt många andra nu köper restresor.

   Radera
  14. @Goofy, förlåt glömde f5 så jag svarade på ditt förra. Ja, jag bor modernt i högt belånad BRF-förening. Men jag ser inga problem med det i dagsläget. Under 15 år slipper föreningen fastighetsavgift, yttre underhåll blir minimalt etc etc. Jag har garantier på allt så jag behöver ingen buffert de närmsta åren (2-5 år)för inre underhåll. Angående räntan, så har jag bundit den som säkerhet. Boendekostnaden är 8500kr med avgift, ränta, bredband, garage, elbilsladdning och elräkning. Eller motsvarande 3000kr mindre än motsvarande HR i spenaten som jag bodde i kort därinnan utan garage eller laddning.

   Radera
  15. Jag gjorde för tusan ett inlägg om min "ångest"-flytt för inte så länge sedan.
   https://cornucopia.cornubot.se/2019/02/gastinlagg-gora-en-fin-exit-men-sen.html

   Det var faktiskt bättre stämmning här då. Jag kan inte säga direkt att jag varit bra på att höja stämningen. Men jag kan förstås bli bättre och mindre bitter överlag. Jag tror inte jag är ensam om att ha märkt förändringen i klimatatet här. Vi som jag som känner oss träffade får faktiskt skärpa oss, fan det var ju t o m mitt nyårslöfte.

   Radera
  16. @Niklas: 2,5M låsta i en bostad är väldigt mycket. Har man för avsikt att inte göra exit på ett tag så betyder det väl någonstans att man undermedvetet tror på låga räntor och en stabil bostadsmarknad för i annat fall hade man försökt göra sig av med den asap. I så fall kanske det är bättre att plocka ut pengar från bostaden och investera på börsen om läget blir bra framöver. Då kan du se fram emot låga räntekostnader för boendet i kombination med låga värderingar på bolag som du sedan kan tjäna mycket mer pengar på jämfört med att ha kapitalet låst i bostaden.

   Radera
 3. Om ni vill följa något roligt på Twitter följ mytomanen och Aktieexperten Kavastu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det var inte så roligt alls faktiskt. Mest meningslösa oneliners, alltså inte roligt men twitter är ju heller inte roligt.

   Radera
 4. Oj vilken slakt! Snabbare än väntat men snart nere på intressantare nivåer än för någon vecka sen. Men var stödet kommer att bli är inte lätt att se än. TA levererar. Hata slumpen.

  SvaraRadera
 5. OMX30 nu 1520,69 i skrivande stund.

  lågpunkter i närtid:
  December 2018: 1408,74
  Juni 2016: 1323,58

  Det finns lågvattenmärken långt närmare än 2014 som inte är nådda alls ännu.

  SvaraRadera