Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-01 09:18

Sämsta kinesiska PMI någonsin - värre än finanskrisen - Kina mot recession?

Världens näst största ekonomi Kina (tredje om man räknar EU som en enda ekonomi) visade upp sitt sämsta inköpschefsindex (PMI) någonsin sedan rapporteringen började för femton år sedan. Siffrorna är sämre än under finanskrien, och frågan blir om Kina är på väg mot en recession?
Inte Kina.
Kinas inköpschefsindex landade på 35.7 där 50 är normalläget, och det är en sämre siffra än under finanskrisen och den globala recessionen, då Kina rapporterade 38.8 i PMI. I själva verket är det den sämsta siffran någonsin för Kina.

Landet är världens näst största ekonomi efter USA, och mycket talar nu för att BNP-tillväxten i Kina är negativ under första kvartalet, och med det inte osannolikt hela världsekonomin. Dock är definitionen av recession att tillväxten är negativ två kvartal på raken.

Således handlar det om Kina kan få igång ekonomin igen i takt med att nedstängningen av landet lättas på i spåren av coronaviruset.

Den aktuella börsnedgången verkar i mycket vara drivet av psykologi, men börserna var redan övervärderade innan och paniken runt coronaviruset kanske har använts som ursäkt för att gå ur. Efter den första psykologiska reaktionen kommer sedan ändrade fundamentala värderingar på en krympande ekonomi, och konkurserna har ännu inte börjat rinna in. Vi bör således få en andra våg av ekonomiska smällar. Och förstås tjurfällor. 

De ekonomiska och finansiella konsekvenserna är antagligen bara i sin linda än så länge.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Satellitbilder som visar hur mycket utsläppen i Kina har minskat är ju rätt talande om hur mycket lägre produktionen är just nu:
  https://www.independent.co.uk/news/world/asia/china-coronavirus-nasa-space-satellite-pollution-photo-image-a9366751.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, även Nordkorea verkar vara påverkat, om än marginellt. Man skulle ju kunna tänka sig att de om några är skonade från sjukdomar sol sprids via resande, men de ligger ju nära Kina.

   Radera
 2. Kan också hända att viruset tar fart igen när många återgått till jobb och skolor i Kina.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart kommer det bli så.

   Radera
  2. Fast barn blir inte alls lika sjuka som vuxna av viruset och enligt Folkhälsomyndigheten finns inga belägg för att de smittar vuxna.

   Hoppas de barn som blir smittade av andra barn inte blir särskilt sjuka.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Inga problem! Bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se. Trenden är uppåtgående och utbudet på nybyggda bostäder kommer att minska framöver. Samtidigt kan en lågkonjunktur pressa ner priserna även om det samtidigt kan innebära räntesänkningar eller åtminstone lägre risk/chans för räntehöjningar.

   Och ja, jag förstår att du är ironisk.

   Radera
  2. Räntesänkningar, hur då?

   Radera
  3. En vikande konjunktur skulle kunna innebära att RB väljer att sänka styrräntan.

   Radera
  4. Ironisk eller inte, han kommer få rätt. Under rådande omständigheter kommer bopriserna bara gå upp. Coronaviruset och dess konsekvenser blir nog inte så allvarliga i slutändan. Det är den låga räntan och att de flesta får behålla sina jobb som spelar roll.

   Radera
  5. Problemet med viruset är väl just att folk kan förlora jobbet. Alla jobbar inte inom IT-utveckling, och även där är en del av kundbasen och finansieringen Kina-beroende.

   Radera
 4. -3.7% i Saudiarabien idag.

  Kanske blir test av oktoberbotten redan imorgon? Nu behöver vi moraliskt stöd från Imperfect.

  Och Cornu, nej, jag är varken hysterisk eller orolig.

  SvaraRadera
 5. Det här är på många sätt betydligt värre än it o finanskrisen då de var konstgjorda kriser, det här är en kris vi inte kan kontrollera och som slår mot den verkliga ekonomin. Men det finns väldigt många parametrar i ekonomi, därav att ingen här rätt i någon större omfattning.

  SvaraRadera