Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-30 09:44

Så röstade bloggläsarna i riksdagsvalet 2018

Nedan hittar ni hur bloggens läsare röstade i riksdagsvalet 2018, utifrån svaren i senaste bloggenkäten.
Riksdagshuset.
Med 3 005 svar från bloggens läsare så var väl inte resultaten direkt överraskande. Vänsterpartierna V och S är kraftigt underrepresenterade, medan M, L och KD är kraftigt överrepresenterrarde. C och MP är underrepresenterrade, men inte lika kraftigt som S och V. SD är underrepresenterade eftersom 94.07% av respondenterna är män. 
Hur röstade du i riksdagsvalet 2018? 3005 respondenter. Vita staplar var faktiska utfallet i valet, plus hur många röstberättigade som inte deltog i valet i fallet sista stapeln, för en summa om 112.92%.
Enligt SCB:s PSU är 64% av SD:s väljare män. Med den överrepresentationen borde en grupp med enbart män ha haft 27.34% SD-väljare i riksdagsvalet, och en grupp med kvinnor 11.60%, så 94% män och 6% kvinnor skulle ge 26.39% i riksdagsvalet 2018.

Således är budskapet till fiskmåsarna bland SD-väljarna här på bloggen att ni är inte överrepresenterade, utan att ni finns här beror på att ni har snopp och saknar ett ben på en X-kromosom. Bara för att ni ständigt skränar och gnäller som gnällgubbar (gnällkärringar vore fel eftersom ni har snopp) så är ni inte i majoritet. Notera för övrigt att alla SD-väljare inte är fiskmåsar, men det är fiskmåsarna som märks.

På motsvarande sätt kan det lägre valstödet för de kvinnoväljardominerade partierna V, MP och C förklaras av att bloggen har så få kvinnliga läsare. Bland MP:s väljare är t ex 37% män enligt SCB:s PSU, och justerat för juridiskt kön borde MP fått runt 1.70% av läsarnas väljarstöd, men fick nu 3.40%. För att vara en manlig läsekrets är alltså MP kraftigt överrepresenterade.

32 kommentarer:

 1. Är det bara jag som räknar som en kratta eller blir de vita staplarna mer än 110% totalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är korrekt, eftersom den sista stapeln avser andelen som inte röstade i valet 2018 och därmed inte ingår i valresultatet.

   Radera
 2. Den pågående pandemin visar med all tydlighet att varje nation ser till sin egen säkerhet och det har fått mig att helt tippa över till förmån för svenskt Nato-medlemskap, gärna ihop med Finland. Nyckeln är att övertyga socialdemokraterna men dess högersida verkar helt försvunnen - exempelvis på denna blogg. Medvetenheten om hoten är låg - Cornus referens till Ryska Påsken i STVs Babel förstod nog bara 1-2% av tittarna. Hur kan man få fler socialdemokrater att intressera sig för civilt och militärt försvar, det är t ex så få som läser denna blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm. Jag har varit för nato.
   Men nu har jag fått lära mig här på bloggen att våran beredskap är god.
   Upplever/påstår man annat är man en fågel, en fiskmås närmare bestämt.

   Radera
 3. Kön är viktigt, oviktigt, eller speciellt oviktigt beroende på hur mycket det hjälper tyckarens åsikt.

  Blir förvånad om just SD håller sina höga siffror som situationen är nu. Min gissning är att Moderaterna återhämtar sig rejält. Moderaterna är klassiska socialdemokrater så det är inte att överge styrande ideologi, och vad jag sett verkar de driva en välavvägd opposition just nu där de prickar in regeringens svagheter utan att det blir osmakligt.

  Jag har ett djupt hat mot Moderaterna jag har svårt att släppa, pga hur de via alliansen slaktade svensk marknad och ledde oss till vad jag skulle kalla "peak socialistisk idioti". Men i ögonblicksbilder har alla partier varit vidriga, och försöker jag pressa bort den ilskan är de kanske inte ett helt orimligt alternativ längre. Om de bara växer upp gällande ekonomisk styrning och begriper att de i sin situation borde slåss för en friare ekonomi snarare än statligt toppstyrd "allians-privatisering" skulle de nog få min röst.

  SvaraRadera
 4. Tror inte bloggägaren har så jättemycket emot SD på riktigt utan det handlar mest om att signalera rätt så man får sälja sina böcker utan problem, får recensioner i MSM och får vara med på TV ibland. Såklart en teori som varken kan bevisas eller motbevisas så inte så mycket att diskutera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, och jag tror att du år pedofil. Kan varken bevisas eller motbevisas, så inte så mycket att diskutera.

   Skärp dig. SD är ett rasistiskt parti, grundat av uttalade nazister och med en ledning som var med på nazisttiden. Många av fiskmåsarna bland partiets väljare hyllar diktaturer som Ryssland och Ungern (som nu inte längre klassas som en demokrati enligt ny rapport) och jag mottar hela tiden hot och löften om att jag ska få det jag förtjänar (dödas) när SD tar makten.

   Radera
  2. Stå på dig!
   Om man nu ska föröka hitta något positivt med Corona så är det ju att SD har hamnat helt på läktaren, kanske tröstar de sig med en kor med mos.

   Radera
  3. Nu röstade jag ju inte på SD utan på MED (som tydligen är fascistika homofober trots att de är enda partiet med en öppet homosexuell partiledare). Men varför ska man skapa konflikter som effektivt förstör chanserna för en icke-Sosse regering? Varför så lite fokus på vad partierna har gemensamt som kan utmynna i ny politik? Förstår inte denna hysteri.

   Radera
  4. Sen måste vi ju erkänna att alla partier har en extrem svans, inte bara SD. Att SD är så stort beror på en enda sak och det är Reinfeldt. Han är huvudansvarig att SD är ett så stort parti som de är idag. Många som röstar på SD är bra människor men som av Reinfeldt tvingats att rösta på SD.
   Så alla partier har en extrem ådra enligt min högst subjectiva åsikt.
   SD, Nynasister, Putinkramare, allmänt invandrarfientliga.
   Kådisarna, Abortmotsåndare, motståndare mot jämlikhet mellan man och kvinna.
   Moderaterna, Den öfre medelklassen som ser ner på de med vad de anser är längre ner på den sociala klasskalan.
   Liberalerna, hmm här blir det lite knepigt men de är ju sprungna ur nykterhetsrörelsen bara det...
   Centern, Stureplanscentern med vad allt om tokiga förslag innebär, dock är det väl lite tvärtom här, de kom till ovanpå sent i historien. Annars har jag svårt att se någon extremvariant av kärnväljarna. Det har ju länge varit kvinnorna som varit aktiva, eftersom bönderna var tvugna att köra gödsel och skörda och inte hade tid att anordna möten och allt vad det innebär att engagera sig lokalt.
   Såssarna, Vänstersossarna som skriver svartfot på skåpen i omklädningsrummen och hotar kollegor om de inte går med i facket.
   MP, Djurrättsterrorister
   V, Ja här har vi nog inte bara en svans utan en hel bakdel med extremväljare.

   Radera
  5. Frågar man experterna, dvs statsvetarprofessorerna, lär få säga att SD är ett rasistiskt parti. Wilderäng vet väl naturligtvis bäst även på detta område, är väl bäst att tillägga.

   Radera
 5. Spännande med bloggarens förakt för 20% av sina läsare. Men skit i det nu.
  Däremot hade jag gärna sett, att de färglagda staplarna blev valresultatet 2022. Förmodligen mest önsketänk, då många just nu verkar avguda vår socialistiska regering, som i coronakrisens spår, vill försöka tillskansa sig privata bolag.
  https://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-oppnar-for-okat-statligt-agande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk får rösta på vad de vill. Vad jag föraktar är de fiskmåsar från SD-svansen som i snart tolv år förpestat kommentarsfältet. Det är så att säga ett mycket gott empiriskt underlag bakom detta.

   Radera
 6. En sak som är viktig att förstå när det gäller röstandet på SD är att många inte gör det på grund av någon särskild böjelse för SD och deras program, utan för att de vill tvinga de traditionella demokratiska och anständiga partierna till normalisering. Att rösta på SD är det enda skarpa vapen som existerar mot politikerklassen.

  Reinfeldts sänggående med MP i uppfostringssyfte av de på SD röstande blev bara för mycket för många och man skall inte glömma bort att hela nuvarande moderatledningen med enstaka undantag var med när Reinfeldt var i full sving, de satt alla på första parkett och applåderade. Och idag vill de få fårket att tro de har vänt Reinfeldt ryggen? De har sett ljuset och insett hur lättledda de var? Och få en ny chans igen vid köttgrytorna?
  Nja....

  En del säger att "det var inte jag som lämnade Moderaterna, det var Moderaterna som lämnade mig".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra sammanfattat.

   Radera
  2. Håller delvis med. M har inte varit tillräckligt tydliga med eftervalsanalysen. M har inte heller tillräckligt tydligt gjort upp med tidigare missgrepp och tokiga beslut, som t.ex. uppgörelsen med mp och den tidigare ängsligheten med vad Aftonbladets och DN's ledarsida anser.

   Göteborgspostens ledarsida har gjort betydligt bättre analyser av det politiska läget för moderaterna än vad moderaterna själva har gjort.

   Radera
  3. Kristersson har väl bett om ursäkt för hur M har betett sig i migrationsfrågan under åren innan omläggningen, och även gett SD rätt? Vilket är starkt mtp hur svårt det är för partier och politiker att erkänna fel. Inget annat parti har på liknande sätt rannsakat sig själva.

   Radera
 7. I Sverige sägs det att vi har åsiktsfrihet och att alla människor har lika värde.
  Oavsett politiskt och religiös åsikt skall vi respektera varandra och diskutera med sakliga argument.
  Blir ledsen när jag ser vissa av bloggarens kommentarer om personer som inte delar hans åsikt.
  Argumentera gärna med sakliga argument men bespara oss gärna att dagens skörd av klisterlappar på SD anhängare.

  Som Göteborgare skämtar vi ibland om Stockholmare men med en hjärtlig touch tex
  "Vad är det för likhet mellan Stockholmare och fiskmåsar?
  De skränar och skétnar ner:-) "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du tycker att folk kan bete sig hur som helst utan att man får påpeka beteendet? Bloggaren är väldigt tydlig med att de negativa epitetet fiskmås handlar om personer som beter sig på ett visst sätt, inte för att de är sverigedemokrater. Jag citerar:

   "Notera för övrigt att alla SD-väljare inte är fiskmåsar, men det är fiskmåsarna som märks."

   "

   Radera
 8. Kanske beroende på vilket bete som användes? Fiskmåsarna hade nog kommit nog från ett annat håll om bloggen handlat om vargjakt. Men var och en utgår från sina erfarenheter.

  SvaraRadera
 9. Stefan skrev: "I Sverige sägs det att vi har åsiktsfrihet och att alla människor har lika värde."

  Det första är en viktig del i ett demokratiskt rättssamhälle, men det andra är helt enkelt inte sant. För de flesta är familjen och släkten värda mer än okända människor, för de flesta är deras egna barn värda mer än svältande barn i Afrika.

  I övrigt håller jag med om att en diskussion är snyggare med sakliga argument.

  Det är sakligt korrekt att Vänsterpartiet är ett f.d. kommunistpart.
  Det är sakligt korrekt att Sverigedemokraterna är ett f.d. nazistparti.

  SvaraRadera
 10. Intressant resultat, kanske är inte 99% här mensa matriel trots allt. Ifall man nu får tro att MP och L väljare generellt sätt har en högre utbildningsnivå och därmed en sannolikt högre begåvning (generell intelligens). M, SD och S brukar väl hamna rätt lågt där vill jag minnas. Rätta mig gärna om jag har fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt, jag glömde politisk tillhörighet KD. De är nog i princip lika korkade som SD skulle jag tro. Bloggen attraherar alltså ytterligheter i normalfördelningen vilket märks i kommentarsfältet. Bara en observation utifrån statistik, inget mirakel eller så.

   Radera
  2. Tack. Missade din respons där mellan mina kommentarer. Tur jag fick med KD då. V och C väljare verkar utbildade. Sen ifall hög IQ har en korrelation med högre utbildning är nog en no-brainer. Men klart det finns out-liers, precis som att det i dessa Corona tider förehåller sig så. Typ som att en 16åring utan känd riskfaktor dör i Corona, medans medelåldern är typ 82år. Ja sannolikheten är ibland brutal.

   Låg IQ och hög tro på konspirationsteorier följer då med.

   Tack för faktan hursomhelst, så jag inte svamlar för mycket.

   Radera
  3. Finns ingen ung utan riskfaktor som dött. Bägge i 20-30 års ålder hade riskfaktor. Kolla faktiska källor.

   Radera
  4. Volatile Niklas menar rimligen internationellt. Vi har ju väldigt litet urval här än så länge.

   Radera
  5. Ja det var faktiskt internationellt. Conservative/Static Linus hade rätt här.

   Radera
  6. @Linus, att vara volatil ser jag som smicker. Så tack. Motsatsen är ju inte så intellektuell. Eller vad tycker du?

   Radera
  7. @Linus, Jag saknar fortfarande svaret på vilket land i Europa som skötte Corona allra bäst? Du skrev ju häromdagen att vi låg inom medel (3/5). För du förstår väl att olika länder har olika förutsättningar? Detta har varit väligt klart sen tidigare iaf för oss som läst på.

   Radera
  8. Jag har inte jämfört Sverige med andra länder på det sättet. Jag vet inte vart du får medel ifrån heller. Det händer mycket spännande där inne.

   Radera
 11. Ha ha ha!
  Många "öppna ditt hjärta" bland läsarna. Förstår att många hyser en inneboende från något MENA land...

  SvaraRadera