Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-30 12:14

Så mycket steg alternativen till frysta Spiltan Räntefond Sverige i fredags

Spiltan Fonder fortsätter att ha fryst sitt "alternativ till sparkonto" Räntefond Sverige. Men deras svenska konkurrenter har öppnat sina fonder för handel igen. Nedan en listning av hur mycket konkurrenternas fonder steg i fredags - uppenbarligen är det inga problem med prissättning på marknaden längre.
Kan åtminstone användas för att köpa dasspapper till skillnad mot Spiltan Räntefond Sverige.

Utvecklingen i fredags nedan.

AMF Räntefond Kort +0.02%
Swedbank Robur Räntefond Kort +0.00%
SEB Likviditetsfond SEK +0.01%
Handelsbanken Kortränta SEK (A1 SEK) +0.02%
Öhman Kort Ränta A +0.00%
Simplicity Likviditet A +0.01%
Cliens Räntefond Kort -0.02%
Länsförsäkringar Kort räntefond +0.02%
Danske Invest Sverige Kort Ränta SA +0.15% (!)
Lannebo Likviditetsfond +0.01%
CF Korträntefond A +0.00%
Evli Euro Liquidity B SEK +0.06%
Carnegie Likviditetsfond A +0.05%
Skandia Korträntefond +0.03%

Spiltan Räntefond Sverige fryst

Uppenbarligen stiger samtliga konkurrenter utom Cliens Räntefond Kort, och det föreligger inte heller några problem med kurssättning. Så vad är det för fel på innehaven i Spiltan Räntefond Sverige måste man då fråga sig? Eller är det så att det är fel på Spiltan Fonders personal och ledning kanske, de är väl helt enkelt mycket intelligentare och smartare än de fondförvaltare som öppnat sina fonder och får se dem stiga?

32 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja vore kanske bästa,pga corona har vi stängt..

   Radera
  2. 3 ... 2 ... 1 ... "vår förvaltare är sjuk i Corona, så vi har stängt fonden för handeln tills vidare, våra tankar går till anhöriga bla bla bla".

   Radera
  3. +1 dagens skratt :-)

   Radera
 2. Om det inte är rent bedrägeri inblandat borde du få tillbaka pengarna så småningom. För djävligt trist situation att vara i, mina djupaste sympatier.

  Men koronan verkar inte ha varit så allvarlig? Låg själv 10 dagar med 39-40 graders feber, hosta och ont överallt, ytterligare fem dagar sängliggande innan jag orkade upp ur sängen (idag). Mitt livs två värsta veckor utan jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du är på benen igen. Kram.

   Radera
 3. Känns ändå lite konstigt att man på Spiltan verkar kunna vara rätt kassa på sitt uppdrag men ändå komma undan med det utan allt för stora protester. Var är högafflarna & knölpåkarna liksom?

  SvaraRadera
 4. Själv är jag besviken på att Lysa som tar avgift för att välja rätt fonder åt mig är så gravt inkompetenta så att de "analyserar" fram att Spiltan är bästa räntefonden på marknaden. När allt lugnat ner sig kommer jag sälja hela mitt kapital hos Lysa och investera i, well, en enkel blandfond istället, t.ex. en generationsfond med låg avgift.

  Hade tanken att vara kund hos Lysa >10 år, men de verkar inte ha något som helst att tillföra, snarare tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också besviken på Lysa och den icke-säkerhet 100% räntor innebar nu när det verkligen var skarpt läge.

   Jag kanske ska använda Lysa som indexfond med 100% aktier för delat av mitt sparande framöver. Fördelningen mellan aktier och räntor känns meningslös och riskabel.

   Radera
  2. Men finns det något som pekat på att Spiltan skulle agera som de gjort? Finns där någon analys eller revision som pekat på att de har mer riskabla papper eller avvikande rutiner? Spiltan har ju inte ens nu i efterhand kunnat motivera varför de agerat annorlunda än konkurrenterna.
   Lite svårt att lasta lysa för att Spiltan agerat irrationellt eller oväntat. Man kan kanske komma med invändningen att 17% är för stor andel att ha i en enskild fond. Kanske hade man kunna undvika handelsstopp av Lysa om andelen var lägre?

   Radera
  3. Håller helt med. Lysa åker i papperskorgen

   Radera
  4. Hej,

   Först och främst vill jag be om ursäkt för handelsstoppet i Lysa Räntor. Det ska inte inträffa och vi har vidtagit och kommer vidta åtgärder för att minimera risken att det inträffar igen.

   Den temporära stängningen av Lysa Räntor handlar om att säkerställa alla andelsägares lika rätt till fondförmögenheten så att ingen andelsägare missgynnas i förhållande till någon annan. Vi förväntar oss att fonden kan öppna igen så snart prisbilden på underliggande innehav i Spiltan är tillförlitlig. Eftersom Spiltan annonserat att de kommer öppna igen imorgon kommer Lysa snart fungera som vanligt.
   Det är en av våra viktigaste uppgifter att välja fonder och fondbolag. Vad gäller valet av fonder har vi en rad kriterier som vi går genom när vi väljer fonder, däribland fondbolagets renommé, pris, etc. Vi tycker att företagsobligationer är önskvärt i en diversifierad ränteportfölj tillsammans med statsobligationer och bostäder.

   Förtroende är mycket viktigt för oss på Lysa. Vi har inget samarbete med Spiltan utan kan, normalt sett, när som helst byta ut ett underliggande innehav. Om vi, när detta landat, bedömer att förtroendet för Spiltan som förvaltare och fondbolag är skadat så kommer vi se över vår position. Oavsett så kommer vi motivera vårt agerande och vår strategi för att säkerställa att våra kunder har fortsatt förtroende för oss.

   Bästa hälsningar, Lysa
   Tel +46 8 525 035 70

   Radera
  5. Hej John/Lysa,

   Tack för att ni svarar här. Problemet är att ni gjort en gravt felaktig riskbedömning genom att lägga ägg i fel korg. När man läser fondbestämmelserna till Lysa Räntor kan man konstatera att det är en helt värdelös produkt. Risknivån än "3 av 7" och avkastningsmålet 0,5-3% per år över tidsperioder på 5-10 år. Sparkonto med insättningsgaranti ger 1-2% beroende på bindningstid. Märk skillnaden: Där finns statlig insättningsgaranti. Dessutom slipper man betala Lysas avgifter.

   Era kriterier för att välja fonder lämnar, så att säga, lite att önska. När det gäller aktier har ni för Sverigefonden valt att gå emot ert eget White Paper och valt en aktivt förvaltad fond istället för indexfond, vet inte om Öhmans bjöd er på trevliga gratisluncher, jag blev åtminstone inte bjuden på någon. I ert "hållbara alternativ" har ni helt lämnat index.

   Vidhåller att en generationsfond med låg avgift sannolikt är bättre än er fond-i-fond-lösning. Om inte annat för att man kommer närmare den som faktiskt förvaltar då.

   Radera
 5. Ett utmärkt alternativ till sparkonto hos Icesave!

  SvaraRadera
 6. Mitt fondbyte för en del av mitt innehav av Spiltan Räntefond Sverige gick igenom 03/26 till kurs 121,16 kr. (ny fond köptes automatiskt dagen efter) Gjorde den precis innan stoppen som en del av en liten ombalansering när MSCI World låg -30% YTD.

  SvaraRadera
 7. https://www.spiltanfonder.se/nyheter/planerad-start-av-handel-i-rantefonderna

  Imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter mycket bra!

   Radera
  2. Bra ju. Frågan är bara om det är någon ide att sälja till förlust om man inte planerar att använda pengarna i nuläget.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Månne Riksbankens historiska beslut att köpa enorma mängder företagsobligationer som börjar ge effekt? ett beslut som togs 5 dagar innan spiltan stängde fonderna.
  Kanske är det snarare vi som inte äger fonderna men ändå får dela på notan, som ska vara upprörda.

  SvaraRadera
 10. Jag har ett noob fråga, politiker prata om utdelningar men utdelning minskar aktievärde.
  Finns det nån argument varför det gör nån skillnad om företag göra utdelningar eller inte ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningar tas från bolagens kassa. I dessa tider kan det vara lämpligt att bolagen har välfyllda kassor för att klara av några månader med dåliga affärer p.g.a Corona utan att behöva säga upp folk, gå i konkurs eller drabbas av något annat tråkigt. Kort sagt: Orimligt att betala ut pengar till aktieägarna nu för att om någon månad kräva bidrag från staten eller vara i behov av nyemission.

   Radera
  2. Om företag få problem med likvider är det inte bra och skada bolag, detta är inte i ekonomiskt interesse av ägare. Min uppfattning är at det är bara politiskt rök som spela med okunnskap i populär folksuppfattning.
   Men du har ett poäng med din förklaring dock är detta inte hållbar och potentiell skadligt för aktievärde om nån bolag gör utdelning utan likviditet.

   Radera
  3. Mja, utdelningar är ju tekniskt sett förra årets vinst. I princip anser jag utdelningar kunde fortgått.

   Radera
 11. Jag kan förstå Spiltans agerande, eftersom räntemarknaden sannolikt har torkat in totalt, så det är inte speciellt svårt att förstå vad som hänt.

  Spiltan förtjänar viss kritik, eftersom konkurrenterna tydligen lyckats agera i den här marknaden, men jag förstår inte riktigt det extremt höga tonläget från somliga.

  Enligt placeringsinriktningen så placerar fonden i papper med max två års löptid och med en genomsnittlig duration på ett år. Om en fond ska hålla sig till likvida räntepapper, så är det nästan enbart statspapper med negativ ränta (eller noll nu senast) som finns att tillgå. I så fall är ju avkastningen i princip garanterat negativ.

  För att undvika obefintlig eller rentav negativ avkastning har fonden ett visst inslag av räntepapper utgivna av (stora) bolag och löper därmed viss bolagsrisk. Vilket ju Spiltan tydligt har redovisat. Det är bara att läsa, så står det tydligt.

  Vad skulle vara alternativet? Att fonden säljer sina papper till krisprissättning på en marknad som upphört att existera. Räntemarknaden är inte speciellt likvid ens i normalläge. (Skillnaden mot aktiemarknaden går nog inte att förstå helt förrän man jobbat med räntepapper och upplevt skillnaden.) I ett krisläge, så försvinner marknadsaktörerna helt eller spreadarna går isär så mycket att det blir barockt. Inte ens svenska statspapper är speciellt likvida, med de mått man har på aktiemarknaden. Och speciellt inte nu, anar jag.

  Att vissa här insinuerar att Spiltans agerande skulle vara "rent bedrägeri" tycker jag är förvånande. Jag tycker Cornus läsekrets brukar vara åtminstone normalbegåvade, men tydligen gäller det inte alla och alltid.

  En viktig uppgift för förvaltarna i extrema situationer som denna är rimligen att skydda spararnas kapital. Frågan är hur man bäst gör det - genom att trycka igenom säljordrar på en marknad som inte längre existerar, eller genom att stänga fonden tillfälligt?

  Den enklaste åtgärden för en ränteförvaltare som vill undvika kritik i nuläget, är att sälja statspapper för att få loss pengar till dem som begärt uttag ur fonden. Det innebär i så fall att de svårvärderade räntepapperna blir kvar i fonden, dvs de andelsägare som stannar kvar får en ökad bolagsrisk. På vilket sätt skulle det vara ett mer rimligt agerande?

  Finansinspektionen kommer garanterat att studera detta för att förvissa sig om huruvida Spiltan har agerat korrekt och skyddat spararna. Frågan är om inte även konkurrenterna förtjänar att få svara på frågan hur även de agerat på den här marknaden, så att FI kan bedöma vilka som bäst skyddat spararnas kapital. Det ska bli intressant att se vad FI kommer fram till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker inte deras marknadsföring av fonden stämmer riktigt
   "Spiltan Räntefond Sverige är en kort räntefond som passar bra för sparande på kort sikt"---> Förutsatt att du inte behöver pengarna när det blåser snålt.
   "Fonden är aktivt förvaltad vilket betyder att förvaltarna handplockar obligationer efter noggrann analys av bolag."---> "Noggrann analys" som uppenbarligen inte håller för en Svart svan, eller knappt det ens, att förutsett hur innehaven klarar av finanskris/9-11/fastighetskrasch eller motsvarande "once in a decade"-händelse tycker jag bör ingå i en "noggrann analys".
   "Vi väljer bolag som har en förutsägbar och hållbar affärsmodell, starka kassaflöden och en stabil balansräkning samt gärna en tydlig huvudägare" --->Klarna? Fast Partner? Bank Norwegian? Collector? Generellt är de väldigt tunga på fastigheter - tre av de fem största innehaven. Naturligtvis ingen hemlighet eftersom Topp 10-innehaven är publika, men skapar naturligtvis en stor risk vid t.ex. en fastighetskrasch.

   "Spiltans räntefond har fått en mängd priser och utmärkelser under åren som bästa räntefond" ---> Ja, eftersom den tar större risker än de fonder den jämför sig med så har den gått bra i tider med stabil utveckling och sjunkande marknadsräntor

   Radera
  2. Nej, jag tycker också att Spiltan i princip har agerat korrekt. Problemet är väl i så fall marknadsföringen av fonden.

   Radera
  3. Tror att def var jag som nämnde bedrägeri, fast som tvärtom, jag trodde *inte* det utan att folk skulle få tillbaka sina pengar. *Men* att gå fem dagar utan att kommunnicera vad man för och varför är kriminellt korkat, att bli misstänkt för oegentliheter i ett sådabt läge är inte konstigt. Vad kostar det att skicka ut 1-2-10 pm om dagen om vad som händer? I ställer gravens tystnad.

   Inte personligt berörd alls, sympatiserade bara med Bloggardjäveln(tm) som verkade sitta i skiten.

   Radera
  4. kort sagt: kan man inte konnunicera är det bättre att steka burgare på godtycklig burgarrestaurang.

   Radera
  5. läsglasögon äro ett underbart ting.

   Radera
 12. Jag kan meddela att i jag i min tjänstepension nu har fått igenom byte från Spiltan Ränte Sverige till Japanfond och det verkar som det slutat ok ändå. Spiltan står värderat till -1,85% och Japanfonden upp 10,5% sedan köp. Betyder att bytet skedde som det skulle. Dock vill jag inte stödja Spiltan mer utan byter mot en större aktör för räntedelen. Hoppas det lossnat för dig också Lars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry to get the hopes up, det blev fort och fel. Jag har två kortränte och det var den andra som byttes.

   Radera