Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-07 18:41

Preppa alltid för ett försämrat läge

Att förbereda sig för en samhällskris - prepping - innebär att vara förberedd för ett sämre tillstånd än det aktuella. Det betyder att man under en pågående kris ska förbereda sig på att det kan bli värre. Det är inte ett medgivande eller en tro på att det blir värre, utan förberedelser.
Det kan bli sämre.
Således ska du som prepper lita på myndigheternas bedömning av läget just nu, samtidigt som du är förberedd på att läget kan bli sämre. Det innebär inte att du tror att det blir sämre, utan är de vanliga förberedelserna.

Att springa ut och handla på sig mat vid oro för coronaviruset gör dig inte till prepper. En prepper är nämligen redan försedd med de förnödenheter som behövs vid en pandemi, isolering, blockad eller för den delen karantän. Således gapar inga hyllor tomma för att svenskarna preppar - hyllorna gapar tomma för att svenska folket inte preppar.

Däremot är det inte i sak fel att förbereda sig för att det blir värre. 

Vid normalläget finns ingen anledning att ifrågasätta myndigheternas bedömning av läget - t ex att SMHI inte har gett några värdervarningar. Men du ska förstås vara beredd för att det kan komma en vädervarning längre fram.

Och när vädervarningen är en klass 1-varning ska du således vara förberedd för en höjning till nivå 2 eller 3 (eller sänkning). Det betyder inte att du ifrågasätter SMHI eller att du inte litar på SMHI, bara att du är förberedd för att det kan bli värre.

Aktuell myndighetsprognos gäller tills den inte gäller längre. Det betyder inte att myndigheten har fel, utan bara att de agerar på den information de har i nuläget - som ansvariga behöver man väga både nytta mot skada som en för hög varning eller för hårda åtgärder innebär.

Om vi översätter SMHI:s vädervarningar till FHM:s riskbedömningar kring coronavirusete, så det samma sak som gäller. Varningen är på SMHI klass 1 just nu. Men det kan bli höjningar, lokalt, regionalt eller i hela Sverige. Det kan också bli en sänkning av varningen. Men man ska vara förberedd för en höjning även om man litar på den aktuella bedömningen.

En prepper är dock som sagt redan förberedd för pandemi etc, och behöver alltså inte vidta några åtgärder, annat än mental beredskap för ändrat varningsläge.

En annan liknelse - om Sverige mobiliserar och går in i höjd beredskap, fast vi inte är i krig, så ska man som prepper förstås ha beredskap för att det kan bli krig. Det kan alltid bli värre.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Har preppat för en månad utan tillgång till el, vatten, och mat från normala källor. Har även vattenfilter som enligt reklamen skall kunna filtrera riktigt smutsigt vatten till dricksvatten när det lagrade vattnet efter en månad tar slut. Gasolgrillen får till en början fungera för matlagning, har även kokplatta. Har alltid en full gasflaska i reserv. När den är slut blir det triangiakök på T-sprit. Ved finns för uppvärmning. Vårt hem är uppsamlingsplats dit de nu vuxna barnen med respektive skall bege sig för egen maskin i händelse av kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du utmanat reklamen och testat ditt filter? Körde själv tre dar med mitt Sawyer Mini från diket utan problem. Lite meckigt och långsamt, men fick ingen rännskita i alla fall.

   Radera
 2. Ser att Expressen nu går corona-"all in" med "Så gör du din egen handsprit"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också sett många DIY-recept på handsprit i media. Några exempel:

   Färdig "DAX alcogel" 85 % vol från Rusta innehåller 680 g etanol och 131 g propan-2-ol.

   Ett DIY alcogel recept anger som ingredienser: aloe vera gel, ev. glycerin, och "rubbing alcohol" (det är väl isopropyl-alkohol) från Apoteket, Jula, Kjell osv.
   2/3 alkohol och 1/3 aloe vera eller glycerin.

   Expressen:
   Recept 1
   Blanda samman 5 deciliter alkohol (etanol) och 2,5 deciliter kokos- eller aloe vera-olja.

   Recept 2
   Späd ut omkring 35 centiliter T-röd eller spolarvätska med cirka 15 centiliter kranvatten. Häll också i cirka 1 centiliter glycerol (finns att köpa på apotek) för att huden inte ska bli uttorkad.

   Radera
  2. Om jag skulle blanda till själv skulle jag nog köpa Biltemas koncentrerad spolarvätska i 10-litersdunk. T-sprit innehåller ju kräkmedel som "färgar" av sig på allt smakmässigt.

   Radera
  3. Riktigt självtillverkad handsprit börjar som jäst, socker och potatis...

   Radera
 3. Har ungefär samma, plus jättemycket egen ved och en borrad brunn med handpump 500 m hemifrån; där lär det bli kö när de flesta behöver hämta vatten där. En pirra för ett antal 20 L vattendunkar att hämta vatten med. Solceller och laddningsregulator för att ladda AGM-batterier. Flera kandelabrar + några hundra levande ljus inkl. värmeljus. Vedeldad bastu med vattencistern. Pumpdusch. Braskamin i två hus, den ena fungerar även som kokplatta. Brita-kanna med filterpatroner, några förpackningar kaffefilter för grov-filtrering och en plast-filtertratt. Vattenreningstabletter. Pol-klor, kan användas till desinfektion av hygien-vatten, pool som är 2/3 fylld över vintern med 26 m3 vatten på sommaren. Gasolflaskor, fotogenkaminer, Trangia-kök med T-röd. Engångs-muggar, tallrikar och bestick, om man inte kan diska. Kontanter. Batterier till ficklampor, pannlampa. Skyddsglasögon. Nu kan även regn-ponchon komma till användning som corona-skydd, om man t ex måste sanera utrymmen efter att någon corona-smittad person har vistats här.

  För coronan finns några lådor toapapper, några rullar hushållspapper, Klorin för desinfektion, några pumpflaskor handdesinfektion (som är slut i affärerna nu). Ansiktsmasker av två modeller, några förp. engångshandskar. Mat i frysen, konserver, ris som kokpåsar, mjölk med lång hållbarhet (låglaktos-mjölk brukar också hålla sig jättelänge av någon konstig anledning) mjölksituationen är sådär, eftersom den med lång hållbarhet tog slut i affären. Sylt av olika bär, extra påsar av havregryn. Dextro-druvsockertabletter. Alvedon och Naproxen mot värken, antihistamin mot allergin. När jag handlade häromdagen, sa en äldre herre till mig att "nu gäller det att hamstra för coronan", så medvetenheten börjar finnas där.

  Bor ganska isolerat, men hyresgästen har släktingar, som "garvar läppen av sig hysteriskt" när de ser mitt prepp-lager. De har också en otrevlig vana att dyka upp oväntat och komma in i huset. Samma med några grannar, som bara kliver in i huset, oanmälda. Irriterande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde nämna två 12 V båtfrysar, en båtkyl och ett par 12 V strålkastare. Porta-potti, plast-toalett, urinseparerande toalett, tre stora värme-isolerade latrinkomposter "Biokub" med lakvatten-baljor om det kommunala VA skulle upphöra att fungera.

   Radera
  2. Har en miniflaska handdesinfketion i innerfickan för applicering on the fly så att säga, + pumpflaskor strategiskt utplacerade där jag befinner mig ofta. Ungefär som med paraplyer. Bättre att placera ut dem där man kan komma att behöva dem än att sakna dem när man behöver dem.

   Radera
  3. Vi har småflaskor med alcogel i bilen och fickan. Man tar ca 3 mL och gnider in i händerna. De är lätta att fylla på från den stora 600 mL pumpflaskan från Rusta. Bra att rengöra händerna, när man har handlat i affären och sätter sig i bilen.

   Radera
  4. Ja, det gäller att identifiera smittkällor och därefter applicera. Självscanningsenheterna, varukorgar, trappräcken, etc. Alla föremål som många tar i. Sen sprita händerna.

   Radera
 4. Frugans kollega fick lämna jobbet för 2 veckors karantän, då man i efterhand sett att kollegan varit i kontakt med smittad patient.
  Undrar om den kollegan preppat för 2 veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här i början av epidemin kan man beställa mat hem från "Mathem" eller "Cooponline" etc., trots att man är i karantän. Man kan kanske få hjälp av grannar, släkt och vänner. Vi handlade mat åt en äldre granne när hennes gubbe hade dött i 10 års tid, så att hon slapp bära matkassar på bussen.

   Radera
  2. Jo jag vet. Men det bygger ju på att man har familj/vänner nära osv.
   Just grannar kan vara ganska anonyma i storstäder.
   Men som du säger man får vara lösningsorienterad.

   Radera
 5. Prepping handlar om att ha en reserv av det nödvändiga, och bäst är det att reserven är en del av vardagen. När det gäller tex värme ser jag mitt garage och till viss del verandan som energireserver. Bara att såga och elda vid kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper min ved på Bauhaus i snyggt förpackade säckar som jag buffrar så slipper jag elda upp altanen om det skiter sig. Men om det blir riktigt illa kommer jag förstås att elda upp både altanen och garaget. Dock inte första valet.

   Radera
  2. Så är det naturligtvis. Litet strömavbrott, värmeljus. Längre avbrott, vedförrådet. Krig, garaget. Det jag underförstått menade var också att man kan tänka prepping ivardagen. Att tex bygga garageinnerväggarna i råspont istf skivmaterial är ett sätt att preppa, som inte ger så stor marginalkostnad och som inte tar någon plats i anspråk.

   Radera
 6. Med den information om läget just nu så är jag inte speciellt orolig för Sveriges del.
  Jag tror den svarta svanen är vad som kommer hända i Usa där de är helt beroende av den privata vården, skyhöga läkemedelspriser och det faktum att väldigt många inte har råd med 14 dagars karantän. Många fattiga länder kommer förstås också få pandemi men det påverkar inte oss speciellt mycket.
  Hur kommer en pandemi påverka Usa politiskt och världsekonomin och Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svarta svanen har många sidor. En av de allvarligare är att det nu råder brist på containrar, så Sveriges export riskerar att haverera. JIT är inte bara varor, utan även sättet på hur varorna transporteras. Systemet är helt beroende av containerflödet fram och tillbaks. Om de blir stående någonstans, exempelvis i Kina så får det påverkan på hela världen. Och Sverige som är en utpräglad exportekonomi kommer att drabbas extra hårt om man inte längre kan exportera.

   Radera
  2. Hur snabbt (och i vilken utsträckning) kan delar av detta ersättas med träcontainrar under en övergångsperiod?

   Sverige är som bekant fullt av skog - Jag tänker att här finns en utmärkt möjlighet för svensk träindustri (och norrländska småkommuner med många arbetslösa) att dra igång en vinstgivande motåtgärd.

   Radera
  3. Träcontainer låter inte som att det tål hanteringen vi utsätter vanliga containrar för. Stapla på höjden, lyfta med kranar och truckar, stå i sol och väta.

   Men eftersom du sått fröet här så är det väl trots det snart det som gäller. Skapar massa "gröna" jobb, begränsar transporter och känns bra i magen.

   Radera
  4. Sverige har mycket mycket järnmalm och hela förädlingsledet till till alla tänkbara slutprodukter i stål. Vi har också flertalet containertillverkare i landet, och skulle tro att nästan alla smedjer i landet skulle kunna bygga en container om dom ville. Frågan är istället om kunderna är villiga att betala dom svenska nypriser på containerar. Kina containers är billigare men ofta ett sämre stål i

   Radera
 7. Rymdkramar på er alla, glöm inte att sova med hjälm också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser prepping som en billig försäkring. Jag betalar en massa försäkringar som jag förmodligen aldrig kommer att behöva, som att huset skulle brinna upp, eller att jag skulle få översvämning i källaren fast jag inte har en källare (det ingår). För din del räcker det med foliehatt, hjälm behövs absolut inte då det inte finns något värt att skydda.

   Radera
  2. Jag har slutat sova med hjälm då man får nackspärr. Istället har jag byggt en 2 meters hockeyhjälm i stål som jag har istället för sänghimmel. Rymdkram tillbaka.

   Radera
  3. Låter som en väl avvägd ansträngning. Rymdkramar!

   Radera
  4. För min del är nog prepping en "krigsskada". Föräldrarna växte upp under tre krig och pappa blev flykting, när ryssen tog bl a Karelska näset. De hade ingenting, ingen mat, ingen lön, inga besparingar, inget hopp och knappt någon bostad. Mamma fick sina första egna skor vid 7-års-åldern och en vinterkappa från Marshall-hjälpen.

   Radera
 8. Såg för övrigt en dokumentär om venedig på svt häromdagen. Där fick de färskvatten genom att skörda regnvatten från tak och gator, låta det filtreras genom en sandbädd för att till sist samla upp det i en brunn på torget. Lät faktiskt som något man kan göra hemma, är det nån som vet hur tjockt med sand man behöver för att rena vanligt regnvatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh, det gjorde vi på 60-talet. Lät vattnet filtreras genom sand. Undrar varför vi fortfarande inte gör det. Kanske det inte är lönsamt längre, vem vet. Sverige är ju inte precis utan vatten, snarare har vi vatten precis överallt.

   Radera
  2. Intressant. Jag har kollat på olika moderna system, men ingen har filtrering utan det är i princip bara nergrävda tankar. De kanske främst är tänkta för bevattning. Som jag ser det råder det inte någon vattenbrist i Sverige och ett vanligt 100 m2 villatak borde räcka för att försörja 4 personer med vatten. Det är bara rening och ackumulering som behövs

   Radera
  3. Det jag ser framför mig är ett grövre cementrör som går som ett U. Ena halvan är fylld med sand/stenkista och funkar som filter, där man leder ner regnvatten. Andra halvan är brunnen där vattnet ackumuleras.

   Radera
  4. Det finns Berkey och Sawyer att köpa för dricksvatten. Filtersand för poolen finns att köpa lite överallt i stora säckar, kornstorlek hos Bauhaus: 0,4-0,8mm, beroende på önskat tryckfall. Fast i poolen pumpas vattnet igenom behållaren kontinuerligt, flera timmar per dag. Sedan finns t ex Stora Björn-filter med diverse patroner, som bomullsgarn, aktivt kol och plastnät, säljs i VVS-butiker. Jag hade ett sådant filter med plastnät för mitt brunnsvatten förut, för att fälla ut järn, genom att lufta vattnet och återcirkulera det till brunnen. Ett billigt system utan filtermassor, som ofta sätter igen. Jag hade massor av döda myror i mitt brunnsvatten, utan att veta om det, trots vattenprov som analyserades på labb. Aktivt kol typ Norit, torvbaserat, välkänt bland hembrännare. Brita-filter med aktivt kol och silver med vattenkanna att placera i kylen. Jag använder även anjon/katjon jonbytarmassor för att tillverka avjonat vatten, men inte för att dricka. Sedan finns det små plastbehållare med filtermaterial, som man kan skruva direkt på kranen. Man bör nog koka vattnet för att ta kål på virus och partiklar eller använda vattenreningstabletter, t ex från Jula. Det finns oändligt många sorters vattenfilter, allt från Melitta.

   Radera
  5. Sedan finns även fiberduk, det har jag använt ibland till regnvatten, när jag har pumpat över det till poolen från tunnor, placerade under stuprör. Förut var det ont om grundvatten på mitt område (och stora delar av Värmdö), när man ville höja nivån i poolen på våren och till det lilla ville man inte beställa någon vattenbil från Cija. Det gick alldeles utmärkt att göra primitiva vattenfilter av fiberduk, för grovfiltrering av vatten till badvatten, med efterföljande klorering. Man kan också stoppa in en flänspump från Biltema i en påse av fiberduk i regnvattentunnan och pumpa. Förr i tiden använde folk t o m fruns strumpbyxor till grovfiltrering av vatten.

   Radera
  6. Kanske man behöver tänka i termer av vattenbrist ute i obygden, men som stockholmare har vi Mälaren, och den lär inte ta slut i första taget. Billigt är det också, det var därför Coca Cola förlade sin Sverigefabrik i kranskommunen Jordbro. Bra och billigt vatten, samt billig arbetskraft, kan inte bli bättre.

   Radera
  7. Till sist men inte minst finns Torky, det fantastiska hushållspapperet (bara man inte spolar ner det i avloppet eftersom det är ganska våtstarkt). När man har glömt att köpa Melitta, tar man två lager Torky i filterhållaren, jag har aldrig märkt någon bismak. Behöver man filtrera bort skräp från dricksvattnet, kan även Torky fungera bra.

   Radera
  8. Mälarens vatten tar nog inte slut, men hotas av saltvatteninträngning, olycka med stor diesel-läcka från ett fartyg och algblomning.
   svt.se har skrivit "Även Stockholm kikar på Vättern"
   "I framtiden kan ytterligare 2 miljoner i mälardalsområdet få sitt vatten från Vättern. I en regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län från förra året skriver man att på grund av stigande havsnivåer hotas Mälaren av ökad saltvatteninträngning. Två vattenresurser som har diskuterats som alternativ till Mälaren som primär dricksvattentäkt är Vättern och Dalälven. Men det skulle kräva mycket långa och dyra ledningar."

   Radera
  9. ?
   Gräv ett hål på rätt ställe.
   Döp hålet till brunn?

   Radera
 9. Om man skall lita på myndigheterna innebär det i så fall att omställningen av Försvarsmakten till en liten expeditionskår för internationella insatser var korrekt? Innebär det också att Riksbankens prognoser, räntesatser och inflationsmål i fortsättningen inte skall kritiseras här på bloggen?

  SvaraRadera
 10. FHM och Anders Tegnell har bänoll och intet förtroende i mina ögon. Han ändrar sig konstant, fått stark kritik av experter och nu två dagar i rad sagt att Sverige peakat i antal smittade. Han tar inte smittan så seriöst som WHO bönar och ber länder att ta den. Han bör avgå och ställas till svars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller något förtroende för Tegnell. Jag läser några olika utländska nyhetssajter och får en helt annan bild. Jag följde även sars-epidemin 2003 och såg tidigt en stor skillnad på egenskaper mellan dessa två olika corona-virus.

   Radera
  2. Jag har förtroende för berörda myndigheter och Anders Tegnell. Det sprids så otroligt många anekdoter som blir till sanning hos många. Men det är ju den stora massans mekanismer som måste övervakas. Ex. Det talas om att osymtomatiska som smittas. Kanske 1 fall/100 000. Historiskt vid andra epidemier har man gått tillbaks till berörd smittkälla som sagt att " Jag hostade och mådde dåligt. Tog två alvedon och gick till jobbet". Så var det med den osmittade. Anekdoter bara stressar upp människor med redan ofogad rädsla.
   Det är fortfarande mycket farligare att köra bil.

   Radera
 11. Man kan ju dock nyansera detta. Oavsett om det gäller flyktingkriser eller Corona-virus eller bostadsmarknader eller BNP-utvecklingar har mina gissningar slagit svenska myndigheter (dvs deras uttalade bild, mer vet jag ju inte) ganska konsekvent i många år nu. Helt klart till den grad att det är statistiskt signifikant.

  Med detta menar jag inte att jag är något orakel, tvärt om är det anmärkningsvärda att jag inte på något vis är det. Jag har bara använt fler informationskällor för att lägga pusslet.

  Detta kan bero på att svenska myndigheter är skitdåliga på allt, oerhört utmanade, eller på att en stor del av infomationen *alltid* är signalpolitik. Det handlar inte om misinformation, utan i synnerhet gäller det de formulerade slutsatserna. Det är ju nämligen så att slutsatser och rekommendationer oftast syftar till att vara bra för samhället, inte individen som läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så. Varför FHM gjort helt fel som utgått ifrån lågriskscenariot varför många tappat förtroende. Idag pudlade Tegnell, kommer fler göra så här? Troligtvis inte.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Stefan, förvirrande. Det enda jag syftar till för egen del är att jag 10+ sa att styrningen var idiotisk och 2016/2017 sa att det var ridå.

   Om du menar att marknaden är undervärderad idag har du en massa statliga/socialistiska/kommunistiska samband för att komma fram till det, och det tänker jag inte bråka med. Jag har roligare saker att lära mig och analysera än svensk toppstyrning av den närmast sörjande marknaden.

   Radera
 12. Tre lådor Ipren blev det förresten. Det verkar ju länsas hårdast av allt. Trist att sakna Ipren vid hög feber, oavsett orsak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ont i halsen kan också vara väldigt störande och kräva värktabletter. Jag väljer Naproxen, det verkar vara skonsammare för magen, jämfört med Ipren och Voltaren. Många som har haft coronan, berättar om värk i hela kroppen, i lungorna och även i skelettet. Har man astma kan man vara extra känslig för andningsproblem och behöva behandla med luftrörsvidgande spray, men då krävs ett recept. En del har fått dålig syresättning av blodet, pga inflammation längst ner i lungorna, men då bör man nog ringa 1177 (och vänta i telefonkö 1 timme) eller rentav 112. En del har tuppat av pga syrebristen.

   Radera
  2. Några veckor före Corona blev en "grej" hade jag >40* graders feber, helvetiskt störande smärta i samtliga leder (d.v.s. lederna i allmänhet gjorde konsekvent och störigt ont, inte "jag måste till akuten"-ont), sen tilltog en hosta som bara nästan är borta många veckor senare.

   Det är just det som gjorde att jag såg till att packa Ipren när jag såg att det började ta slut, för jag hade friskt i minnet hur jävligt det är när man knappt kan stå upp pga feber och hela tiden har *lite* ont överallt, som tortyr. Annars var det mycket länge sedan jag åkte på den här typ av sjukdom, kan bara minnas det som barndomen någon gång.

   *Hade ingen termometer, så självuppskattat. Men vid peaken kunde jag knappt stå upp pga feber, och 2-3 dagar senare när det lugnat lite var jag fysiskt krossad som människa, försökte jag laga mat kunde en tallrik flyga okontrollerat in i väggen.

   Radera
 13. Tänk vad snoppna alla blir när man blåser faran över, det var bara den vanliga säsongsinfluensan. Men i kölvattnet har alla gladeligen hejat på nya lagar som försämrat tryggheten på arbetsmarknaden, tvångslagar för karantän, vaccinering ett etc. Grodan märker inte att den kokas levande när värmen höjs smygande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är nog värre än så - när den andra invasionsfronten mot Europa öppnas igen från Libyen framåt sommaren kommer det att råda matbrist, medicinbrist, bränslebrist och allmän brist på det mesta i hela Europa. Civilförsvarsmöjligheterna är då kraftigt begränsade redan från början. Södra Italien faller sedan snabbt pga dåligt organiserat redan från början. I norra Italien har påverkansoperatörer i formellt bevarande samhällsställning nu mer fritt fram än vanligt pga utegångsförbudet för allmänheten.

   Radera
  3. De lägligt införda restriktionerna om att inte få samlas i stora grupper tror man ska förhindra att folket att resa sig mot ett långvarigt inkompetent ledarsskap

   Radera
 14. Jag är preppad till viss del. Vattenrening mat, värme ,bensin drivet elverk + bensin. Jag tror ffa på den breda massans funktioner. Tråden här om vad vi gör en och en, men tillsammans kanske vi blir ännu bättre. 20 personer i grupp med olika kunskaper och egenskaper tror jag är bättre en själv nedgrävd i en grotta.
  Jag har varit med om situationer utomlands när det småkrisar så plötsligt så bildar ex Svenskar allians och hjälps åt.

  SvaraRadera
 15. Visst kan det vara bra att lyssna på myndigheter, men man får inte vara naiv. Det är inte säkert att politikernas intressen alltid ligger i linje med dina egna.¨

  Sen ska man inte underskatta Internet. Miljardtals människor är uppkopplade och kan gräva fram fakta eller hitta samband som ett fåtal byråkrater på en myndighet inte kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scott Adams med flera har påpekat det logiska i att så fort någon går med i ett parti så halveras den personens analytiska intelligens direkt med 50 procent.

   Detta därför att den mänskliga hjärnan fungerar så att den letar efter fakta för att rättfärdiga tidigare beslut. Så fort du valt sida (eller mellan olika alternativ i vilket annat sammanhang som helst) så kommer du att undermedvetet sifta ny information så att den rättfärdigar ditt val.

   Övertygade politiker/religiösa/younameits från vilken ism som helst är därför per default mindre analytiskt intelligenta än andra människor med likvärdig IQ (eller street smarts, take your pick) som väljer att inte springa i flock.

   Radera
  2. D v s konfirmerings-bias eller snedvridnings-syndromet. En i människans psykologi inbyggd och riktigt lömsk följeslagare!

   Radera
 16. Några ord på vägen. Ett citat från nån amerikansk WWII general:
  "plans are nothing, planning is everyting"

  Samt ett utdrag ur förordet till H HVPLUT-GRP 1.

  "I fält ändras o a läget. Innehållet i boken kan inte täcka alla situationer. Anvisningarna i denna handbok ska tillämpas med omdöme. Den som handlar enkelt, praktiskt och konsekvent når säkrast målet. Obeslutsamhet skadar mer än misstag vid val av metoder. Chef är ansvarig för sitt förband och verksamheten vid detta.

  Chefens duglighet, fasthet, föredöme och omvårdnad om underlydande är avgö-rande för förbandets användbarhet och stridsvärde.

  God anda, fast disciplin samt förmåga att härda ut under ansträngande förhållanden är nödvändigt för framgång."

  SvaraRadera
 17. "o a" = ofta ; fattar inte varför det föll bort.

  SvaraRadera
 18. Mental prepping i mindfulness likt: vi har varit på toppen, den billiga oljan är slut och resurs per kapita kommer bara att dala är också väldigt viktigt. Tänk hur hårt det ska slå WT-svensken när dessa inser att det varken blir några fler sexturism/fylleslag-resor till Thailand ellet något så enkelt som fylla bilen av skit i Ullared? för den otränade kan det vara fatalt.

  SvaraRadera
 19. "Det var maktens ignorans som så förmätet
  Gav fienden allt initiativ
  De slog ut kraftverk och kapade nätet
  Och såg sedan på hur hungern började att kräva liv"
  -Raubtier - Högt,fritt och blött

  SvaraRadera
 20. Prepperns viktigaste kemikalie, kaliumpermanganat. Går bra att rena vatten med, antiseptiskt. Tillsammans med glycerin så självtänder det. För att rena 10 liter vatten räcker det med ett par korn.

  SvaraRadera