Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-24 07:38

Positiv börs väntas - uppåt i Asien

Morgonen väntas bjuda på en positiv börs, och i de asiatiska tidszonerna rusar börserna nu på morgonen. Vilket som alla bör ha lärt sig vid det här laget inte är ett besked om något annat än vad som gäller för stunden.
Dagschart ASX 200
De nedåtgående sågtandsrörelserna fortsätter alltså efter att de amerikanska börserna igår stängt på nya lägstanivåer. Australiens ASX 200 går +4.17% och S&P 500-terminen talar för motsvarande utveckling.
Dagschart S&P-500.
Intressant är att Europas börser verkar ligga vid ett stödområde, och inte slaviskt följer husse i USA längre, och att utvecklingen för individuella aktier blir allt spretigare. 
Månadschart OMXS30. Storbolagsindex har vänt här både 2015-2016 och 2007, samt 
... samt även nu, två gånger om börsen stiger idag. Detta i tvär avvikelse mot det linjära sågtandade raset i S&P-500.

Det senare talar för att vi kommit närmare en punkt där kvalitetsaktier inte faller lika hårt längre och att marknaden trevande börjat försöka hitta vilka som ska köpas och vilka som ska säljas, istället för att bara sälja allt.

Amerikanska exempel Apple -2.12%, Tesla +1.58%, Amazon +3.07% och Alphabet (Google) -1.32%. Spotify 4.97%. Och teknikindex Nasdaq 100 +0.18% mot Russel 3000 -2.77%. Marknaden spretar även om trenden är fortsatt hårt ned.

Även guldet stiger i pris, både i USD och SEK, vilket också visar på att den värsta paniken är över och att likviditeten börjar återvända till marknaden. Istället för flight from everything börjar flight to safety råda, kanske drivet att löften om centralbanksstimulanser.

Men missta er inte - börserna kommer generellt inte bottna, och en del av det som nu handlas upp kommer fortsätta rasa. Det kan också komma nya panikvågor, men det finns alltså tecken på att vi kanske nått stormens öga. Eller om man så vill ännu en tjurfälla.

Dessutom så får vi inte osannolikt en fastighetskris och bank- och finanskris längre fram om inte allt går över fort. Så det här är inte över än. Det kanske rent av bara börjat...

Själv har jag dock ställt om tjänstepensionsinbetalningarna till 100% aktier (världsindex), även om  allt annat ligger kvar i ränta, Vid nästa inbetalning skulle det innebära cirka 2.5% aktier i pensionssparandet... 

13 kommentarer:

 1. OT:
  För många år sedan skrev du ibland om Black Pearl som nu väl är en del av ett annat företag.
  Du får hemskt gärna skriva om vad som hände och vad du tänker om oljesand nu, när oljepriset är i botten.
  Var det en av sakerna som blev fel och det får man ta eller tror du fortfarande på resursen?
  (Enda sättet att aldrig göra fel är att inte göra nått och det är ju trist så personligen tycker jag inte det är konstigt alls om en del investeringar går dåligt. Tvärtom.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget minne av black pearl här på bloggen, men de har fusionerats med ipco, hållit sig runt fusions kursen tror jag fram tills nyss då..

   Radera
  2. Minns däremot att suncore, eller den oljesands trust som de köpt upp har nämnts här. Ägde en liten post där fram till nyligen de har fallit mycket nu senast.. men innan stabilt haft rätt hög utdelning i alla fall det till min inköps kurs, ja stabil oavsett men de såldes också av strax innan corona.. av rena tillfälligheter har jag haft bra timing denna gången och ligger i alla fall hos Avanza plus under året fortfarande. Kör väl se sämre ut med tjänstepension och ppm

   Radera
  3. Jag investerade i Black Pearl. Kommer inte ihåg riktigt men måste vart 2016 - 2018. En riktigt bra trading aktie som jag gjorde de största vinsterna på de åren. Uppköpta av IPC som även dom borde vara köpvärd på dagens nivåer? Även Suncor Energy är mycket intressant med ca 60% tapp på några månader,

   Radera
 2. Jag undrar hur lång tid det tar innan det börjar pratas om deflation i många länder.

  SvaraRadera
 3. Blir intressant att se hur börserna reagerar på vilken linje som vinner i USA. Trumps "offra några % av befolkningen", eller "lock down". En del verkar förbereda sig genom att bunkra vapen och ammunition, vilket säger något om vad dessa förväntar sig av den närmsta framtiden. Ingen större tillit till samhället, var och en för sig själv, medan motpolen är Sverige där man på något sätt mer tillsammans mellan myndigheter, experter och folket kommer överens om en för tillfället lagom linje. Övriga länder verkar ha gradvis gått in på allt hårdare linjer där det är viktigt med stark signalpolitik för att få folket att göra som myndigheterna vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen så kör vi "lock down" och kraschar ekonomin och räddar folket eller så kör vi på som vanligt och låter folk dö i mängder och låter det krascha ekonomin istället.
   Hur du än vänder dig så har du rumpan bak....

   Radera
  2. Såg en ekonom på TV igår som argumenterade för att man skulle värdera återstående människoår i pengar för att kunna göra en bedömning av vilka bulk-åtgärder man skall ta och vad de kostar. Låter rätt rimligt. Enligt ekonomen var ett människoår värt ca 1Mkr enligt beräkningar som gjorts tidigare. Det finns alltså redan siffror på vad ett människoår är värt.

   Radera
  3. Jo som han nämnde så finns det ju massa tillfällen när samhället inte gör allt man kan för varje liv vid varje tillfälle det skulle så klart vara helt ohållbart. Sen blir det ju mycket svårare att hantera om det inte är olycksfall utan mer planerat men även inom vården för nån ju prioriteringar särskilt när man hamnat under tidspress, i andra fall så blir man ju olika prioriterad i någon kö.

   Radera
  4. @yxan - varför skulle ekonmin crasha för att t.ex. ett antal tusen människor dör i Sverige? Menar då inte att vi inte ska försöka förhindra detta, men rent ekonomiskt är det ju inte ett stort problem.

   Radera
 4. Jag tror på en system krasch. Börsen kommer att gå ner ännu mycket, från dagens värden ända ner till 2009 års värden.
  Sedan får vi hyperinflation i hela världen samtidigt. Före hyperinflationen kommer vi ha en kort period av deflation och då lönar det sig att köpa fasta värden som skog och fastigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror inte jag. Världen kommer att överleva den här gången också. Ekonomier och börser kommer att gå ner mer. Men det frosseri i undergångs teorier som sprids och som väldigt många hakar på och ska övertrumfa är nog värre än själva viruset.

   Radera
  2. Efterfrågan på nödvändiga saker har inte förändrats. Det som förändrats är att efterfrågan på vissa typer av underhållning (resor, bio, restaurang, reklam, etc) tillfälligt försvunnit. En tillfällig partiell systemkrasch möjligen. De som tjänade sitt uppehälle på underhållning tidigare kommer i stället att bli försörjda via förmodligen tillfälligt höjda skatter eller statslån ett tag. Samma pengar men mindre underhållning för pengarna.

   Radera