Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-03-31 13:27

Pinsamt hemligt - gick rakt in i Musköbasens bergrum två gånger - upptäcktes först andra gången

Detaljerna kring intrånget på Musköbasen 2018, där en skyddsvakt öppnade eld mot en britt och en nederländare finns nu i samband med åtalet. Duon hade helt enkelt promenerat rakt in i den så kallade ubåtstunneln, och ignorerat säkerheten i form av staket och förbudsskyltar. Vid det andra tillfället upptäcktes de av en slump av en ronderande skyddsvakt, som öppnade eld när de försökte fly.
Skyltar utanför Musköbasen.
De två utlänningarna uppger sig vara så kallade urban explorers och det finns inget i åtalet och den 427 sidor långa förundersökningen mm som talar mot detta.

Man får inte beskriva skyddsobjektet, även om det finns omfattande sådana beskrivningar i Säkerhetspolisens förundersökning, inklusive att Säpo ägnat sig åt open source intelligence och laddat ner bilder och beskrivningar av Musköbasen från Internet - något som riksåklagaren numera väcker åtal mot svenskar för att ha gjort på olika skyddsobjekt.

Den förenklade beskrivningen av intrånget får därför sträcka sig till att man parkerade en hyrbil från Europcar två kilometer bort, gick genom skogen, ignorerade förbudsskyltar för intrång och fotografering, tog sig över eventuella staket och stängsel, och helt prompt vandrade in i den så kallade ubåtstunneln. 

Detta skedde två dagar på raken - den första och andra december 2018. Vid första intrånget spelade man in 78 videofilmer och tog 88 fotografier, och den andra natten hann man spela in 54 filmer och ta 20 foton. Sedan upptäcktes man av en ronderande skyddsvakt och försökte fly, varpå varningsskott sköts och duon gav sig.

I förundersökningen finns beskrivningar av säkerhetsanordningar på anläggningen, men som skyddsobjekt så lämnar vi beskrivningarna av dessa därhän.

Man kan summera det hela med att säkerheten på Musköbasen är pinsamt hemlig.

Duon medger gärningarna, men hävdar att de trodde att basen inte var ett aktivt militärt objekt utan i civil ägo med viss varvs- eller byggaktivitet. Några som helst försök att dölja sin aktivitet har inte heller gjorts, annat än att man inte ville bli upptäckta. Tvärt om har man aktivt dokumenterat sin närvaro och sina eskapader på foton och film, även om dessa inte kan lämnas ut på grund av att de är belagda med sekretess.

Det finns ingen möjlighet att man inte kan bli dömda för åtalspunkterna olovligt tillträde till skyddsobjekt, grov obehörig befattning med hemlig uppgift och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Enda försvaret skulle möjligen vara att man är dumma i huvudet eller inte kan läsa eller ens förstå förbudsskyltar med en överkorsad kamera. Vad domen blir är dock en annan fråga.

Sedan är det förstås svårt att köpa att de åtalade inte hade en aning om att objektet fortfarande var militärt aktivt. Man verkar åtminstone trott att det kan föregått militär aktivitet i byggnaderna ovan mark. Man hade dock läst den legendariska Muskö-boken av Leif Högberg, där det framgår att det fortfarande förekommer militär aktivitet, men pga okunskap i svenska hade man nog mest tittat på bilder och kartorna över bergrummen, och använt detta för att planera intrången.

Man får hoppas att både den tekniska och personella säkerheten på Musköbasen har skärpts upp lite sedan 2018 - trots allt har nyligen basens funktioner utökats till att även vara ledningsplats för svenska marinen i såväl krig som fred.

Området är dock stort och som sådant svårt att övervaka, men bloggen kan direkt utifrån beskrivningarna i förundersökningsprotokollet komma på några enkla åtgärder som försvårar möjligheterna till intrång. Man kan säga att säkerheten är högre hos garaget på en vanlig villa. Musköbasens bergstunnlar låg mer på carport-nivå.
Muskö från Söderby brygga, som besöktes som del av researchen för Höstsol och Höstregn. Ett antal kapitel utspelar sig vid Söderby brygga. Inget skyddsobjekt är med på bilden. Notera att beskrivningar av Muskö i mina romaner är fiktiva och beskriver inte det faktiska skyddsobjektet. Gäller för övrigt alla skyddsobjekt i romanform. Fiktion är just fiktion och inga manualer.
En förhoppning kan ju vara att allt detta är svensk maskirovka och att man från första sekund upptäckte intrånget, men lät det bero för att inte avslöja hur hög säkerheten egentligen är, höll dold bevakning på duon när de övernattade i sin bil och andra dagen "av en slump" upptäckte dem när de återvände. Hade de lämnat hade man plockat dem på vägen ut från Muskö istället.

36 kommentarer:

 1. Så nu är det ok att belacka statlig myndighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte det är själva myndigheten som känner sig kränkt.

   Med det sagt verkar jag vitlistad trots att jag blev mer eller mindre så mycket motpol man kan bli, så vill understryka att jag inte ser några konstigheter alls med att den allsmäktiga moderatorn väljer och vrakar i sina egna ställningstaganden.

   Radera
  2. Jag tror de flesta ser på dig som jag, en byfåne som ger några skratt ibland, eller som ens gamla halvblinda katt - helt värdelös men inte värd att avliva.

   Radera
  3. Ja du Ben, du kommer alltid med så konstruktiva och intressanta inlägg här i kommentarsfältet. En stor anledning till att jag och säkerligen många andra fortfarande läser bloggen.

   Radera
  4. Förövrigt, är det någon som är förvånad att skyltar inte förhindrar intrång?

   Den sista spekulationen från bloggaren om sk svensk maskirovka, bestämmer jag som ej sannolik iom att skott faktiskt avlossades. Känns inte så överlagt och proffsigt, eller så är det kanske just det som vill att vi ska tro... Vem vet egentligen hur det ligger till
   till


   Fråga till bloggaren

   Finns FUPen att få tag på i digital form? Eller är det i papyrus?

   Radera
  5. Skyltarna skapar lagrum för en skyddsvakt.
   Om beskrivningen av FUPen stämmer så kan du hämta ut en kopia från ryska ambassaden vilket leder in på den ultimata konspirationen. Ryssarna skickade in dessa herrar, eftersom de inte blev upptäckta första gången, gjorde de ett till försök. Syftet var att få polisen att detaljerat beskriva Musköbasen i en offentlig handling som sedan begärs ut. De misstänkta får dessutom läsa hela förundersökningen ink slasken så de har alla detaljer ifall de missade något.

   Radera
  6. @Ja, så är det. Men du menar alltså skyltars oförmåga till att förhindra intrång förvånar dig? Jag vet inte om jag kan hjälpa dig med det.

   Du kanske bättre känner till hur det funkar med att hämta ut dokument med underrättelse information från ambassader och andra utländska inrättningar. Jag vet bara att det tog mig 10 (arbetsdagar) att få tillbaka mitt pass och en godkänd visum ansökan när det begav sig. Hanteringen med underrättelseinfo kanske hanteras snabbare.
   Intressant påstående att misstänkta brottslingar får läsa den sk. Slasken. Det kände jag inte till. Så nu kan alltså dessa 2 ryska agenter med annat medborgarskap och etnisk/kulturell bakgrund vidarebefordra allt till Kreml om nu ambassaden ger mig den enda kopian. Skarp gosse den Vladimir, verkligen tänkt på allt.

   Radera
  7. @Linus: Jag tycker att det ser ut som att bloggaren helt enkelt gör som han har skrivit i kommentarsreglerna. T.o.m. med ett visst spelrum för små avvikelser från folk som kommenterar. Det senare without prejudice, förstås.

   Radera
  8. @Rickard L: Jag tror att du kan vända dig till din lokala polismyndighet och be om hjälp för att få tag på förundersökningsprotokollet (om det har blivit offentligt vid det här laget). Svenska myndigheter är skyldiga att hjälpa till med hänvisning till relevant myndighet om den som gör en förfrågan har kontaktat fel myndighet.

   Radera
  9. @PD att man som moderator kan skriva ett gäng regler betyder inte att man klarar att följa dem själv, så det kändes vettigt att belysa.

   Radera
  10. Eftersom åtal är väckt är förundersökningsprotokollet offentligt och det begär man ut från tingsrätten som handlägger målet, i det här fallet Södertörns tingsrätt. Inte hos Polisen eller Åklagaremyndighrten. Förhoppningsvis har de sett till att få kompetent stöd när de tog fram den i förväg sekretessgranskade kopian.

   Innehåller den omaskade personuppgifter får man den via Domstolsverkets UX-mässigt undermåliga system för "säker e-post", annars via vanlig e-post eller på papper mot avgift.

   Min gissning är dock att någon på Fl*ashb*ck redan gjort detta och lagt upp på någon annonstung delningswebbplats. Skyddsföremplet och att gärningsmännen är "invandrare" (men vita förmodar jag) lär trigga intresset hos de som brukar hänga där.

   Radera
  11. Inser att jag borde lagt till ordet ironi i mitt lilla inlägg men det kanske var en dubbelironi eller rent av en trippelironi med ett stänk av sarkasm?

   Radera
 2. De skyddsobjekt jag själv sprungit på "off the beaten track" har all enbart haft skyltar på svenska som upplyser om att har skall du inte vara. Även ett relativt nytt skyddsobjekt (nyare än 2 år) i min närhet har enbart svenska skyltar. Visst - det är en överkryssad kamera och stopphand på skylten, men en slipad advokat kan nog få inkräktare fria "som inte förstår språket".
  Skyltar i mer "publika" områden, exv hamnar, har jag sett med information på engelska också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De åtalade hävdar också att de antog att fysiska hinder bara var avskräckande, och inte att det var olagligt att passera dem.

   De hade även med dyrk för att kunna ta sig genom låsa dörrar. Ska inte kommentera om det behövdes.

   Radera
  2. Jag fördömer handlingen de åtalade står misstänkta för och hoppas att de kommer att straffas om de befinnes skyldiga. Säger bara att det alltid finns möjlighet för slipade advokater att se till att klienterna kommer undan.

   Radera
  3. Alltså, den tekniska bevisningen kanske går att spela bort i tingslotteriet, men en överklagan till hovrättens proffs lär ge fällande dom. De har för tusan poserat bredvid förbudsskyltar och inne i bergtunnlarna. Förutom att de blev tagna på bar gärning alltså...

   Radera
  4. Att de valde att göra intrång när det var mörkt, var det för att fånga skärgårdsnattens ljus i bilderna eftersom de lika gärna kunde gått in på dagen då de hävdar att intrång inte var olagligt....

   Radera
  5. Eftersom de båda åtalade inte är svenskar så undrar jag om de kommer att dyka upp till rättegången.

   Radera
 3. Tycker inte att din sista förhoppning är helt osannolik. Men tyvärr är det nog sätt vara lite för mycket optimist. Men det skulle ju ge möjligheter att göra lite research av ben man tror det är och tex bestämma sig för om man vill gripa din eller spana för att försöka komma åt ev uppdragsgivare. Sånt blir ju dock mycket svårare nu när man inte behöver ordna fysiska möten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, vill man fastställa proffsnivån och uppdragsgivare så kan man ju vilja låta dem hållas ett tag. Sedan kanske man tröttnade när de återvände och tog dem, eller så hade man vid det laget identifierat dem t ex via hyrbilsfirman osv och kunde avfärda dem som idioter, och plockade dem där och då.

   Radera
  2. Och det här med autocorrect.. Kan ju antagligen lika gärna börja diktera.. eller det kanske tom är bättre numera..

   Radera
 4. De kanske identifierade sig som något av de där 58 könen som det gäller andra regler och lagar för? Har för övrigt noterat att MSM helt tappat bollen på den fronten pga Covid - alla döda i pandemin anges som antingen män (cirka 80%) eller kvinnor (cirka 20%).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta fåna dig. Det finns inga kön som har separatlagstiftning (undantaget att biologiska kvinnor har särskilda regler kring graviditet).

   Det finns två juridiska kön i Sverige, således är all statistik man eller kvinna.

   Du blir ärligt talat rätt fånig när du framstår som en vit kränkt man (?) över att det finns en liten minoritet som inte vill klassas binärt. Ta hand om dina egna problem istället, och låt folk vara som de vill.

   Radera
  2. Ibland blir jag beskylld för att vara fixerad vid sex, men så jävla fixerad blir jag aldrig att jag måste ge mig på vilt främmande människor och ifrågasätta varför det de har mellan benen eventuellt inte överensstämmer med deras kläder eller deras personnamn.

   Radera
  3. Men nu är det ju binärt av naturen? Varför talar man då om att klassa någon som inte varande det de är?

   Kläder och namn? Vi ser ju här på datan att kläderna och namnet inte är viktiga alls, inte om man vill leka med rosa dockor eller blå bilar överhuvudtaget.

   Radera
  4. Människor flyger inte av naturen heller men konstigt nog har du antagligen suttit i ett flygplan nån gång. Sjukt onaturligt, hur kunde du? Och varför? Det finns ju tåg och båtar.

   Radera
  5. @Fet och fluffig: Helt binärt är det inte av naturen (se Hermafrodit). Förvisso är de flesta som lider av sexuell dysfori inte hermafroditer, men varför ska vi klaga på dem för det?

   Radera
  6. För att illustrera hur sjukt det är att vi har extremt diffusa jämställdhetsmål för funktioner som leder oss i samhällskritiska situationer: det visar sig att det visst var bra att Spotify kunde skicka hem sina anställda. Det är ju nämligen fler män än kvinnor som kan arbeta hemifrån där, så det hjälper till att göra skadan av covid mer jämställd mellan könen.

   Nu gäller det verkligen att fler män stannar hemma, inte för att det hjälper oss minska spridningen utan för att hantera den riktiga utmaningen: det är kritiskt att vi når maximal equality of outcome.

   Satiren kan tyckas löjlig, men jag känner inte att tillräckligt många fattat problemet med styrningen från regeringshåll. Det är direkt idiocracy.

   Radera
 5. Är det en genuin britt resp nederländare? Eller bara innehavare medborgarskap?

  Låter annars som en ovanlig duo att för gemensamma besök av militära anläggningar i ett tredje land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genuina, genuina namn, genuina passfoton, hemadresser etc. Bägge har hängt med urbex-folk och träffats på fester den vägen.

   Sedan kan man förstås fundera på finansieringen dock - holländaren var student utan inkomst.

   Radera
 6. Jag tjänstgjorde delvis på Musköbasen år 2000 och då hade jag inte velat smyga in i dockorna från utsidan då det kunde blivit mycket obehagligt för mig om man säger så. Vet inte om orsaken är hemlig så jag väljer att inte berätta varför. Men det verkar inte vara så längre alltså.

  SvaraRadera
 7. Den rimilga taktiken vid ett intrång är att man första dagen agerar dum turist, dvs tar bilder av lågt värde och spelar allmänt dum, men studerar hur bevakning ser ut. Nästa dag gör man det verkligen intrånget och samlar in det material man behöver.

  Om de är proffs, så verkar det rimliga att man har lagringsmedia som man kan göra sig av med, tänk nano SD som man kan svälja eller upplösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte ladda upp det direkt till molnet, ännu bättre om man kan lösa det utan att spara alls på enheten som fotar. Kan ju bli besvärligt i bergrum dock.

   Radera
  2. Tänkte på det, men inte omöjligt att det finns bevakning och svårare att bortförklara sådan datatrafik. Använder de sig av befintligt 4G nät kommer det synas hos operatörer. Sätter de upp en egen förbindelse, så måste de ha specialutrustning, vilket gör att ingen kan tro de är dumma turister.

   Möjligheten finns att man gått igenom deras avföring, om de kör nano SD, men jag tvivlar.

   Radera
  3. För att skydda mot att åka dit: kryptera och sätt utlösningstrigger som triggar om inte staten är snäll mot dig (e.g. för dig tillbaka till Ryssland förstaklass och låter dig vara)

   Hur hanterar egentligen en svensk myndighet något sådant? Sammarbete med motsvarande stat?

   Radera
 8. Dansa och häng mé i vårt fraggelberg.

  SvaraRadera