Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-03-19 10:43

Permissioner för värnpliktiga på I 19 i Boden dras in - för att inte bidra till smittspridning

Chefen för I 19 Norrbottens Regemente skriver på Facebook att man drar in de planerade hemresorna för värnpliktiga vid regementet fram till som längst vecka 17. Därefter kommer man hemförlovas tills ordinarie utryckningsdatum ("muck"), så det handlar om att komprimera värnpliktsutbildningen kalendermässigt. Orsaken är att att inte bidra till smittspridning samt att "upprätthålla den beredskap som allt mer tydligt behövs när samhället utsätts för svåra påfrestningar".
I 19 nere och bryter mot övningsfältskulturen på Skövde övningsfält ("så får man inte göra, ingen har någonsin anfallit från soptippen förut") under Arméövning 2015.
De värnpliktiga skickas alltså inte hem som vanligt, utan hålls kvar på regementet i Boden, vilket man förstås har möjlighet till under lagarna om plikttjänstgöring. Man kommer som längst hållas kvar fram till vecka 17 och den 26:e april, varefter man i praktiken muckar. Utbildningen komprimeras alltså kalendermässigt genom att man även är kvar på helgerna.

Vad gäller beredskapen så kan man förmoda att det handlar om en risk för att transporter slutar att fungera och att man därmed inte kan få tillbaka hemresta värnpliktiga, vilket både skulle störa utbildningen, sänka beredskapen och i teorin innebära värnpliktsvägran om någon skulle insistera på att värnplkitiga ska inställa sig trots att det inte går vare sig tåg, bussar eller flyg (vi är inte där än.

Beskedet hittas på chefen för Norrbottens Regementes Facebook-sida.

På annat håll så reser Försvarsmakten tält för intensivvårdsplatser på Ärna flygfält utanför Uppsala och kommer resa tält åt andra regioner. De ska dock inte bemannas av Försvarsmaktens personal, utan detta sker i Socialstyrelsens regi - trots allt är försvarets sjukvårdspersonal krigsplacerad ordinarie sjukvårdspersonal från den civila vården, och ingen personell förstärkningsresurs. Däremot kan man bidra med fysiska intensivvårdsplatser och vissa vaktmästartjänster kring driften av dessa.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Vem vet, hela coronakrisen kanske är första draget i en rysk invasion. Gäller att stå beredda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ju förklara varför Ryssland knappt har några fall.. de har i hemlighet vaccinerat hela befolkningen.

   Radera
  2. Precis! Skulle de trots det ha några fall är det bara maskirovka. *rolls eyes*

   Radera
  3. De har väl en ålderpyramid som ser ännu värre ut än den svenska med taskiga pensioner. Kan nog inte bli så muntert om det börjar spridas en sjukfom som främst dödar äldre

   Radera
  4. Fast det kommer göra underverk för pensionerna för de som överlever.

   Radera
 2. Påminner mig om Flugebyn juni 1967.

  SvaraRadera
 3. Tror du att övning Aurora 20 är i farozonen för att ställas in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tippar på att den ligger kvar, möjligen att man förändrar övningsupplägget och har delvis fokus på sjukvårdsinsatser.

   Radera
 4. Att Polen inte släpper in Balter, kan det vara oro för vad Ryssland kan hitta på?
  Kan det finnas andra skäl?

  SvaraRadera
 5. Nu på FHMs presskonferens meddelades det att arbetsmiljöverket godkänner att gasmask 90 används trots att den inte har CE märkning. Jag är upprörd, utan CE märkning är den ju livsfarlig, förstår inte hur arbetsmiljöverket tänker här när de släpper denna använding lös!

  SvaraRadera
 6. Och RiksHvC ställer all övningvht fram till den 3:e maj
  https://twitter.com/RikshemvarnsC/status/1240701301970747394

  SvaraRadera