Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2020-03-19 08:13

PEPP: Fortsatt börsras i Asien - trots räddningpaket för finansmarknaden från ECB

Börserna fortsatte nedåt i USA och nu även i Asien, trots att EU-ländernas centralbank ECB klubbade ett räddningsprogram för finansmarknaderna inatt, där de ska köpa obligationer, inklusive företagsobligationer, för 750 GEUR eller en bra bit över 8000 miljarder svenska kronor.
Chinatown, Melbourne.
De amerikanska börserna avslutade kvällen med en viss återhämtning och S&P-500 stängde på endast -5.18%. Tesla föll i slutändan bara 16.03%.

Nedgångarna fortsätter i Asien med måttliga -1.17% på SSE Composite, -2.69% för Hang Seng, -1.04% för Nikkei 225 och -4.77% för Straits Times. Vägledande Australiens ASX 200 gick -3.44%, och där någonstans kanske vi kan vänta oss inledande utveckling i Europa.

Rasen i Asien kommer trots att ECB lanserade ett räddningsprogrammet PEPP:en (pandemic emergency purchase programme), som är till för att rädda finansmarknaderna. Man ska köpa ytterligare obligationer för 750 miljarder EUR, och vad som är särskilt nytt är att man nu även får köpa olistade företagsobligationer, vilka har kraschat och håller på att krascha och riskerar krascha hela obligationsbubblan.

Nu får vi se om detta räcker för att trösta marknaden.

Det kommer dock inte rädda de ekonomiska utsikterna, eftersom detta bara räddar finansmarknaderna. Möjligen kan det göra att det inte blir helt omöjligt för lånedopade företag att ställa ut nya obligationer. Kort sagt så räddar man zombieföretagen från en utrensning.

Dock - med vilka kriterier ska ECB köpa företagsobligationer? Vilka enskilda företag ska gynnas? Ska man rädda BMW men inte Fiat (avsiktlig vits)? Eller ska man köpa lika mycket obligationer av alla företag som ställt ut dem, och då utifrån vilka kriterier? Antal anställda? Storlek på skulden? Omsättning innan krisen? Antal varslade? ECB:s beslut att köpa företagsobligationer öppnar minst sagt för korruption. Hur mycket kostar det och vem ska man muta för att ECB ska rädda just ditt företags obligationer?

Eller tror ECB att enbart löftet om att gå in ska rädda marknaden. Köpen ska ske under året, och inte över en natt. Det som står om företagsobligationer är att de ska vara av tillräcklig kredivärdighet -
"(2) To expand the range of eligible assets under the corporate sector purchase programme (CSPP) to non-financial commercial paper, making all commercial papers of sufficient credit quality eligible for purchase under CSPP. "
Att man nu får köpa olistade företagsobligationer är mycket intressant. Känns som ett önskemål från någon specifikt zombieföretag på väg att krascha.
Varken köp av obligationer eller tjafset om helikopterpengar, dvs att man ska dela ut pengar till vanligt folk, kommer rädda ekonomin eftersom myndighetsåtgärderna och panikspridandet på Internet är så mycket starkare. Ingen restaurang kommer räddas av att man ger någon 10 000:- SEK över en natt - de kommer sitta hemma ändå, och får rent av i många länder ändå inte besöka några restauranger eftersom de är stängda eller mötesförbud på mer än tio personer införts. Möjligen så kan man köpa en ny från Kina importerad dator online, hur nu ökad efterfrågan på datorer med leveransproblem från Kina skulle rädda ekonomin i Europa?

Känner ni peppen?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Hur kommer cirkusen av konkurser och uppköp se ut? Vem köper vem? Hur går det till i praktiken när massor av små och stora företag går i konkurs eller får likviditetsbrist samtidigt?

  Blir det bara Apple och Kina kvar till slut? Finns det öppningar för personer med någon miljon i reda pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte hjulen snurrar så är "någon miljon i reda pengar" värda noll och intet. Det är bara siffror på ett konto och om utvecklingen går dåligt på riktigt så kan de snabbt bli värdelösa.

   Radera
  2. @sälen Muntergök :)

   Radera
 2. Fiatvalutorna är dömda att förr eller senare dö, all valuta som övergett guldmyntfoten har alltid till slut dött. Och ingen gång i världshistorien har fiatvalutor överlevt så länge som den här gången.

  Guld och guldmyntfot borde aldrig ha lämnats, för det kommer inte vara någon rolig väg att vandra innan vi har fått tillbaka en fungerande handel efter fiat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen guldmyntfot någonsin har överlevt, alla har dött. Således är inte guldmyntfot en lösning.

   Radera
  2. Ingen valuta MED guldmyntfot har någonsin dött.
   Däremot har nog alla valutor med guldmyntfot till slut övergett guldet som bas och därmed skrivit under sin egen dödsdom.

   Radera
  3. Sak samma. Guldmyntfot är bara ett beslut bort från att avskaffas. Guldmyntfot är trams. Köp guld om du är orolig, och skit i guldmyntfoten.

   Radera
  4. Jag håller med om att det lågräntesamhället vi hamnat i är destruktivt för ekonomin i långa loppet och fiatsystemet, eller framförallt fiatsystemet med dollar som enda internationellt erkända handelsvalutan världen över, börjar visa upp sina nackdelar. Frågan är vad som bör ersätta. Nej jag tror inte ett smack på krypton vars enda löfte om deras värde är den begränsade mängden som finns. Däremot kanske någon form av världskredit utformad av IMF som backas av alla större länder/samfund i världen. Då slipper FED spåra ur i tid och otid när världshandeln får problem och kan istället fokusera internt. En form av valutavärldens esperanto. Engelska tog den språkliga vinsten men att använda en annan valuta är inte lika komplicerat som att lära sig ett nytt språk.

   Radera
  5. Tim, Jag tror världens riksbanker till slut kommer tvingas införa valutor som innehåller fysiskt guld och/eller andra ädlare metaller.

   Alltså jag är inte ens säker på att folket kommer ha förtroende för en valuta med guldmyntfot när de väl tappat förtroendet för dagens valutor.

   Radera
  6. Goldbug-mantra. Saknar helt förankring i verkligheten.

   Guldmyntfoten var i alla avseenden en katastrof. Penningmängden klarar inte av att expandera när ekonomin expanderar, några få storaktörer kommer att hamstra guld och brist på guld var en av de vanligaste orsakerna till krig.

   Dessutom är det där ältandet om "fiat-valuta" rent hittepå. Våra moderna valutor har bland den bästa säkerhet som går att få: Milljoner människors lån mot säkerhet som de lovat att betala tillbaka.

   Radera
  7. @Faith
   Håller med dig. Dock är korthuset byggt väl högt på just det du säger - "lån ... som de lovat betala tillbaka". Ge oss en stor varsel-våg med arbetslöshet som kriserna i Portugal eller Grekland och många kan inte längre betala tillbaka och säkerheten kommer vara värdelös.

   Radera
  8. Faith, Finns ingen anledning att penningmängd måste ökas.

   Det är bara priset på varorna som får en annan siffra.

   Och om någon hamstrar upp allt guld så kan man byta till silver eller platina, eller vad sjutton som helst. Det är ändå bara ett mellansteg som förenklar byteshandeln.

   Fram tills någon bankir hittar på något papper som gör att han kan skimma av större andel av folkets arbete.

   Radera
  9. Prispremien på runt 30% hos Liberty Silver visar att just nu är guld inte är den säkraste investeringen - för 100g är just nu köp 48543 kr och sälj 66016 kr. Historiskt har premien varit 3-5%, men uppenbarligen vill Liberty Silver inte köpa guld just nu.

   Radera
  10. "Vill inte sälja" menar du? För köpa verkar de göra till ungefär spot, 48599:- SEK för 100 g-tacka.

   Radera
  11. Vände på det och såg det från LS håll. Om LS inte vill betala mer än 48kSEK IN, men tar 66 kSEK UT så ser jag det att det inte vill ha guld IN.

   Radera
  12. Har inte sett sådan stor spread tidigare annat än på rariteter.

   Radera
  13. Ser att mitt resonemang haltar i och med att LS inte längre verkar sälja cirkulerade tackor utan enbart nypräglade. Med leveransutmaningar på nypräglat så är det klart att spreaden blir större.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Toalettpappersmyntfot, kanske? Toalettapper tycks ju vara det värdefullaste man kan äga idag.

   Radera
 3. Någonstans finns en brytpunkt där konsekvenserna för ekonomi och samhälle av åtgärder mot viruset blir kontraproduktiva och värre än att låta smittan värka ut så snabbt som möjligt. I det extrema ändläget där tillräcklig många är arbetslösa kollapsar allt, och då dör förstås väldigt många flera av andra orsaker än virus. Frågan är hur stor arbetslöshet ett land klarar av innan det kollapsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en oroande sida av den panik som nu råder. Även om folk inte dör av motåtgärderna finns en risk att de medför stort lidande. Jag är glad att jag slipper göra den avvägningen.

   Radera
 4. Kan någon förklara varför Guldet tappar? Det ska ju vara en "safe haven" i orostider...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Margin calls.

   Stora aktörer har belånat sig mot t ex guld och obligationer som säkerhet, för att i en nollräntemiljö få tillräcklig avkastning. När aktiemarknaden kraschar måste man sälja av för att lösa lånen. Tidsfråga till någon stor aktör går i putten ala Lehman.

   Således dumpas även guld i ren desperation. Guldet föll också initialt under finanskrisen 2008, av samma anledningar.

   Radera
  2. Exakt så är det. Nästa våg av panik kommer när någon jätte går omkull. Det vi faktiskt får hålla tummarna för är att det i nästa skede inte sprider sig till bankvärlden. Vore kul att ha pengarna kvar när det här blåst förbi...

   Radera
  3. Unknown, Jag ser inte hur bankerna ska klara sig undan krisen. Det är ju på dem som hela skiten till slut landar.

   Har du tur får du chans att som på 90-talet köpa SE-banken för 2-3 kronor och kan sälja ett år senare för 65 kr. Eller så blir det värre och alla bankerna övertas av staten.

   Om en vecka är det löneutbetalningar, då börjar nog vågen av konkursade småföretag.

   Radera
  4. Det är en delikat manöver som krävs. En pandemi är ju en helt annan klass av kris än finanskriser pga spekulationsbyggande eller liknande. Allt bygger nu på att kraftiga lån tas som överbryggning, och att man hoppas att krisen är över om 3/6/9 månader, och att man då kan börja dra in pengar igen (gissningsvis genom stora skatter på livskraftiga företag som "värnskatt" / "pandemi-reparation"). Men vi är långt långt långt kvar till den delikata frågan om hur vi ska trappa ner på nödlånen, och det lär ju slås ut över en enormt lång period.

   Fast redan ovanstående är bara ett av många scenarier om hur krisen kan utveckla sig......

   Radera
  5. Ja, tålamod är en dygd. Börsen omfördelar pengar från de otåliga till de tålmodiga...tids nog lär det dyka upp osannolika köplägen. Mkt svårt att se att även detta blir en V-formad dipp...

   Radera
 5. Det är chockerande summor som hälls på QE-bålet som brunnit sedan finanskrisen och hållit oss varma och gosiga. Skall baksmällan aldrig komma? Att centralbankerna skall köpa upp dåliga high yield obligationer ser jag som en riktigt dålig idé.
  Är det inte bättre med helikopterpengar till företag och privatpersoner? ECBs 750GEUR räcker till 1500 EUR/person, nyfödd som 99-åring. Ger bättre nytta kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tror jag också.

   Lån är bara mer av det grundläggande problemet, ved på brasan.

   Radera
  2. Såvitt jag studerat och begripit så är det nuvarande ekonomiska systemet instabilt och kan inte fortsätta att existera. Förr eller senare kommer det att kollapsa under sin egen tyngd. När systemet kollapsar kommer vi att behöva ett nytt system, och hur det systemet kommer att se ut är ännu höljt i dunkel. Jag är optimist och tror att vi kommer att få ett mycket effektivare system där vi inte behöver "arbeta" lika mycket men ändå kan upprätthålla en större grad av mänsklig värdighet än idag.

   Radera
  3. @Faith Hear hear… korrekt

   Radera
  4. Det är början på slutet av kapitalismen vi nu beskådar.

   Radera
  5. Det ser onekligen ut så. Systemet har närmast trotsat gravitationen under många år, men den här gången är det svårt att se hur det skall komma undan naturlagarna.

   Radera
  6. Det har vel inte varit nogon kapitalism utan statism for att referera till Ayn Rand. Kapitalism er fri, even fron statlig inblandning av ekonomi och individers frihet. Det har ju varit totalt motsatt.

   Radera
 6. vad otrevligt det känns att systemet är så skört och att avbrott får alla på fall samtidigt. Undra om just-in-time-ekonomin har sparat mer eller kostat mer nu när många får problem.

  Jag hoppas att hela denna krisen leder till att vi får se en sundare typ av ekonomi framöver. Men så lär det väl inte bli, kommer säkert bli respirator på den på obestämd tid.

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att QE inte ger utslag på inflationen. Väret består, oavsett hur många triljarder ettor och nollor man skyfflar ut.

  SvaraRadera
 8. Under begynnelsen av finanskrisen så var det mycket diskussioner kring "bail-outs" vara eller icke vara. Nu känns det mer som att alla är med på att statligt stöd kommer krävas, men ser redan att det är huggsexa kring vem som får stöd. Läste exempelvis att Hyresgästföreningen vill att det införs hyresrabatter och anstånd för drabbade, men Fastighetsägarna vill att staten inför en "coronafond". Det lär bli mer dueller framöver...

  SvaraRadera
 9. Ett ekonomiskt system som liknar ett pyramidspel tror jag kan ha svårt att klara sig en längre tid om inte ekonomin växer.

  Att de skulle införas åtgärder och låta pandemin ha sin gång skulle inte heller hjälpa för det skulle uppstå samma kaos.

  Kina införde full karantän i ett väldigt skede och har varit extremt hårda mot befolkningen. De har klarat sig bra, problemet är nu övriga världen som europa, vi har varit alldeles för avvaktande och idag är det försent.
  Hade Sverige från första fallet, stängt gränser, stoppat resandet, tagit massvis med test så hade vi nog idag varit på banan redan, dock hade vi behövt avvakta resande och stängda gränser tills dess att övriga världen skulle haft kontroll.
  De allra flesta företag skulle klarat sig betydligt bättre i sverige förutom de som är beroende av turism. Men vi befolkningen hade kunnat arbeta och levt som vanligt utan karantäner och stängda skolor, ingen belastad vård etc

  SvaraRadera