Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-28 12:11

Över 2 000 vårdplatser på Älvsjömässan

Det som i media på sina håll har kallats ett "fältsjukhus från försvaret" och sätts upp på Älvsjömässan är så mycket mer. Totalt kan anläggningen ta upp till över 2000 vårdplatser, där Försvarsmakten egentligen bara står för trettio intensivvårdsplatser (IVA). Resten kommer från Region Stockholm, som uppenbarligen har förstärkningsresurser i egen regi.
Militär auktsjukvård. Foto från övningen Bison Counter 2016.
Försvarsmakten har bistått Region Stockholm med ett så kallat fältsjukhus på Älvsjömässan. I själva veerket handlar försvarets bidrag om utrustning för 30 IVA-platser. I verkligheten uppför Region Stockholm på kort tid ett komplett intensivvårdsjukhus.

Region Stockholm själva sätter upp ytterligare 100 IVA-platser, 400 IMA-platser (syrgas, men ej respirater) och 600 - 1 500 vårdplatser utan andningshjälp. Detta för upp hela det akutuppsatta sjukhuset till upp till 2 030 vårdplatser, varav Försvarsmakten står för 30.

Detta rapporterar läsaren Rob, som uppger sig ha insyn i projektet. Siffrorna bekräftas delvis via media, åtminstone de initiala 600 ordinarie vårdplatserna.

Uppenbarligen sitter Region Stockholm på gott om utrustning för att snabbt skala upp vården. För övrigt är detta i linje med vad andra läsare med insyn skrivit på eller till bloggen - nämligen att det finns gott om respiratorer, hundratals extra i Region Stockholm, men de står normalt inte framme eftersom det inte behövs normalt. Fördelningen IVA, IMA och vanliga vårdplatser på Älvsjömässan är antagligen i linje med förväntat behov av fördelning mellan de olika kategorierna.
81 kommentarer:

 1. Blev tyst på kommentarer. 34 minuter och inte en enda jordens undergång-kommentar eller sjukvården räcker inte till eller myndigheterna suger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi förstå det som att du njuter mer av terror, och har lite tråkigt nu när vi har den första veckan av alltigenom goda siffror och nyheter? Inte ens värdelös hantering från myndigheter, guuud så tråkigt.

   Radera
  2. Jag hoppas dom fortsätter bygga fler i rask takt.

   Radera
  3. Det kommer inte att räcka : (. Ingen blir gladare än jag om det är fel. Redan nu har 120 patienter behövt iva-vård i Stockholm. Antagligen fler för jag tror statistiken släpar. Några har väl dött och några blivit friska men det är ganska långa vårdtider. Det blir mättat fort. Vissa saker som görs är jättebra vissa andra saker är dåliga och kan man inte se både och så ser man inte verkligheten. Man testar för lite i sjukvården, man testar nästan inget kommunalt (hemtjänst och boenden) vilket är en klar dödsdom för gamla, man beställer respiratorer nu... inte för två, tre veckor sedan.
   En jämförelse är att du skulle varit over the moon över miljöpartiets och sossarnas hantering av elbrist. Alla som har en kritisk åsikt kan inte tystas med att de är ryssar, Sverigevänner osv. Det är bra med krav.

   Radera
  4. Sen är det fantastisk bra att detta görs. De patienterna som iva-vårdas där hade kanske inte haft en chans annars. Se båda sidor och prisa det bra - kräv förbättring på de sämre.

   Radera
  5. Andromeda: ja, men så länge folk inte behöver intensivvård samtidigt så är det inte något egentligt problem att det inte finns plats för alla.

   Notera också att liknande kapacitet tydligen byggs upp i övriga landet också. Om du inte menar bara detta så tror jag du kommer få fel på punkten om antal platser iaf.

   Radera
  6. Just nu har Stockholmsregionen 37 lediga IVA platser (siffran ändras givetvis hela tiden). Stockholm har byggt ut från ca 90 till ca 164 IVA platser, det stämmer ganska väl med en äldre siffra på något drygt 170 tillgängliga ventilatorer för IVA vård. Nya platser på Älvsjömässan lär snart behövas.

   I praktiken så justeras prio listan och vem som får vårdbegränsning i förhållande till tillgängliga ventilatorer.

   Radera
  7. Kan tycka att det suger när inte vårdpersonalen får tillgång till kritisk skyddsutrustning.

   Radera
 2. Nej! Det får inte vara sant. Messias Åkesson och hans lärjungar har ju låtit förstå att vi är ett failat land som snart ligger i ruiner. Endast de rättrogna arierna ska resa sig ur askan. Nu är jag förvirrad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommentarer som dessa ger Åkesson mer röster ironiskt nog.

   Radera
  2. Sälen.
   Ja det märks att du är förvirrad.

   Radera
  3. Hahaha. Nej, kommentarer som de här ger knappast Åkesson mer röster. Bara de som redan onanerar till tanken av Åkesson som statsminister blir upprörd över något sånt här. Och det var väl ungefär lika begåvad kommentar som det dravel som ett flertal kommentatorer på den här siten brukar ösa över Löven eller valfri miljöpartistisk politiker.

   Radera
  4. Ren mobbing utan saklig kritik fungerar nog inte åt nått håll nej.

   Radera
 3. Återigen. Som bloggardjäveln varit inne på. Svenska myndigheter har inget intreesse av att publicera all den beredskap som finns för att hantera krig och katastrofer.

  Bara för att sjukvården generellt går på knäna och läkare utan insyn i katastroforganisationen uttalar sig i media och sprider FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) så innebär det inte att vi är ett land som står handfallet.

  tvärtom så rankas Sverige i topp i världen av länder som klarar av en pandemi.

  Bara för att man som lekman eller oinsatt (Det finns intesivvårdsläkare som åkt till fjällen och spridit corona) har en massa åsikter innebär det inte att vi är i ett oförberett samhälle.

  Vi hade säkert haft ÄNNU större beredskap med ett icke nedrustat civilförsvar och med krigssjukhusen. Detta innebär dock inte att vi står försvarslösa.

  Vi ska vara bekymrade och känna oro över pandemin vi har nu. Vi behöver dock inte känna ångest eller panik.

  För övrigt kan jag oroat berätta att jag har flera vänner och bekanta som nu inte längre ser på nyheter för "man blir bara deppad". Och därmed missar all information från myndigheter. Så det är inte bara invandrargrupper som kommer missa information utan snart svenne banan med.

  Slutligen. Jag känner rätt stor tilltro till våra myndigheter. Det jag kan klaga på är HUR informationen getts. Men inte att man inte jobbar frenetisk för att rädda både ekonomi och människoliv. Det är nu jag känner en stolthet över det svenska civilsamhället.
  (Och de hysteriska och de som menar illa åt andra visar sig).
  Det finns en anledning att ni i krisens tid så tappar SD och andra rädslebaserade partier. Folk litar inte egentligen på deras möjlighet att leverera utan man har stött dem som en protest "mot nått".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer oroad över bristen på labb. ett antal rundor med upphandlingar till "billigast möjliga" och "just in time kapacitet enbart" har gjort att vi har stor brist inom detta område.

   Det är även en grupp anställda som har generellt väldigt låga löner då det är kvinnodominerat yrke inom biokem.

   Kudos till de som sliter där.

   Radera
  2. SVA ( Statens veterinärmedicinska anstalt) har 3 labb med utrustning och kompetens för den här sortens analyser och dom har ställt sina resurser till förfogande åt sjukvården.

   Radera
 4. Stockholmsmässan heter den mässanläggning som ligger i Älvsjö.

  SvaraRadera
 5. Personal ?

  ---

  Det är intressant att jämföra hur Sverige hanterar epidemin och hur Sveriges grannar gör det. I den jämförelsen framstår Sverige mer som ett Vitryssland än ett Danmark.

  För övrigt, myndigheterna i Finland lär frukta en situation med en virusbomb vid västgränsen och en virusbomb vid östgränsen. Mest fruktar finnarna att en ström av i Sverige boende finländare söker sig till Finland i ett skede då Sveriges sjukvård går på knä och de svenska myndigheterna står handfallna. Finnarna fruktar detta då de vet att den finska sjukvården inte skulle klara av en dylik tillströmning.

  Det andra skräckscenariot är att migranter från St Petersburgsområdet och annorstans i Ryssland sätter sig i rörelse västerut för att undkomma epidemin och att situationen i Ryssland gör att ryssarna inte längre klarar/vill kontrollera gränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta resesätten till Finland är ju lätta att stänga. Det är nog få som tar sig över nordligaste Sverige eller Östersjön med egen båt, särskilt om de är sjuka.

   Radera
  2. Tror inte ryssen kommer hit. Ryssland är så glesbefolkat att området mellan S:t Peterburg och Moskva är nog bättre att gömma sig i än en bilkö vid finska gränsen.

   Radera
  3. Är inte EU's gränser stängda utåt? Dvs även mot Ryssland.

   Radera
  4. Källa på att myndigheterna i Finland fruktar coronaflyktingar från Sverige och Ryssland? Eller är det bara fria fantasier som du ger utlopp för?

   Radera
 6. Kommer Södersjukhusets underjordiska krigssjukhus komma till användning då?
  http://glomdhistoria.se/project/det-underjordiska-sjukhuset/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enligt en artikel som jag just nu inte kommer ihåg var jag läste. Troligen SVD.
   Enligt den är det inte utrymmen de saknar utan personal.

   Radera
  2. Troligtvis inte, snarare är det så att den enda aktiva delen av "krigssjukhuset" dvs saneringsanläggningen, kommer att avvecklas i samband med att en ny och modern anläggning öppnar samtidigt som den nya akuten på SÖS. Häromveckan öppnade man också en nybyggd infektionsavdelning på SÖS, med enkelrum, slussar och ingång utifrån. På alla sätt bättre än bergrummet.

   Radera
 7. Så de har ställt dit 2000 sängar på Älvsjömässan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog lite mer än sängar som behövs för fungerande sjukvård.

   Radera
  2. Det är faktiskt ingen dum fråga.

   Att en IVA-plats också innebär lite maskiner som står och pyser och piper förstår även en lekman men vad konstituerar egentligen lägsta nivåns sjukvårdsplats? Är det mycket mer än en säng? Innefattas personal i begreppet?

   Tyvärr verkar Rob ha tagit bort sitt inlägg (efter att det uppmärksammades av bloggaren?) så det går inte att kolla exakt vad kan specade.

   Radera
  3. Rob specade precis det som Cornucopia skrev i bloggen ovan.

   Radera
 8. Bra att det finns platser men finns det folk att ta hand om de sjuka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ 5000 har anmält sig frivilliga. Såväl sjukvårdsutbildade som vanliga dödliga. Kanske går att få ihop ändå.

   Radera
 9. Antagligen något slags dolt stöd till Stockholmsmässan som kanske kan behövas.

  SvaraRadera
 10. Enligt läkaren i TV4:s specialprogram om Coronaviruset häromkvällen (i torsdags har jag för mig) så stämmer detta. Man pratar om 90 IVA-platser i Sthlm. Försvarsmakten skulle stå för 30 till (totalt 120) och sedan kunde regionen skala upp till ungefär det dubbla (100 till innebär totalt 220 platser, ungefär det dubbla från 120).

  Prognos på maximalt behov enligt epidemicforecasting.org är att Sverige peakar kring 250 000 personer aktiva fall månadsskiftet april/maj i hela landet vilket innebär cirka 50 000 i Stockholm vilket innebär ett behov på ungefär 2 500 IVA-platser och 10 000 IMA-platser vid peak i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det mest oroväckande just nu är den akuta bristen på skyddsutrustning som bland annat drabbat Stockholms ambulanssjukvård väldigt hårt där smittan sprids i rasande takt och en ambulansläkare ligger i respirator.

   Detta en direkt konsekvens av att skyddsmask 90 ej varit godkänd sedan tidigare och man har fått återanvända engångsprodukter.

   Radera
  2. Precis men det får man inte påpeka. Allt är guld och gröna skogar.

   Radera
  3. Var kommer informationen om läkaren ifrån?

   Radera
  4. Tillägg, peak behov sjukvårdsplatser sker med ungefär 2-2.5veckors fördröjning från peak infekterade, så det bör ske i mitten av maj. Givet att prognoserna på hemsidan jag nämnde stämmer.

   Radera
  5. Tim, Intressant sajt. Du kanske noterade att man kan välja mitigation strenght från None till Strong. Programmet genererar sedan flera kurvor med ganska förvirrande beskrivning. Vilken mitigation nivå valde du, och vilken förvirrande kurva valde du att basera dina påståenden på?

   Radera
  6. 250 000 i Sverige i slutet på april är helt orimligt! Det är nästan hälften av alla fall i världen efter tre månader.

   Radera
  7. Jag baserade på weak, vi gör åtgärder men enligt de över weak så har vi redan peakat, vilket är lätt att se att vi inte gör eftersom siffrorna fortfarande stiger.

   Radera
  8. Kurvorna worst case, det man bör förbereda sig på. Men variansen är 1000-2500 IVA-patienter och 4000-10000 IMA-patienter i Stockholm under peak beroende på "seasonality".

   Radera
  9. @Tim: Å andra sidan kan man ju tycka att de som hade tillgång (och behov av) Skyddsmask 90 borde ha börjat använda dem utan att vänta på tillstånd från Arbetsmiljöverket. När det är kris och bråttom är det bättre att agera (och kanske be om ursäkt efteråt) än att be om tillstånd.

   Eller var alla skyddsmasker inlåsta och de enda som hade nyckel var Arbetsmiljöverket?

   Radera
 11. 200 Respiratorer är även beställda från Getinge med lerans i april/maj. Jag håller tummarna för att vi slipper se en kollaps av sjukvården vilket nu sker i Italien och Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Getinge tillverkade 2019 10.000 st och har enligt dem själva 25% av världsmarknaden på dessa.
   https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-getinge-ventilator/swedens-getinge-to-deliver-500-ventilators-to-italy-as-demand-rockets-idUSKBN2133NL

   Radera
  2. Milda: är respiratorerna beställda av region Stockholm för att täcka deras behov eller av Socialstyrelsen för att täcka rikets behov?

   Radera
  3. ....och produktionen ökade i och med att 50 scaniaanställda har flyttas till Getinge för att hjälpa till

   Radera
  4. Getinge kanske kan ta hjälp av Volvo för att boosta produktionen, precis som GM gör för att boosta lokala producenter när Trump beordrar dem att ställa om sina produktionslinor för bilar till ventilatorer. Hur svårt kan det vara att ställa om en produktionslina för bilar till att tillverka något helt annat?

   Radera
  5. Det är Socialstyrelsen som beställt de 200 respiratorerna. Om det skulle visa sig att brist på respiratorer uppstår och de 200 beställda inte räcker som reserv är frågan vilka tjänstemän som skall i fängelse. Eller kommer Löfven i det läget skicka militären till fabriken i Solna och rekvirera lagret?

   Radera
  6. Problemet är inte respiratorer utan utbildad personal för att hantera respiratorerna. Det som är den stora flaskhalsen.

   Radera
  7. Vi kan ju inte rekvirera maskiner som är ämnade för andra. Gör vi det får vi och i förlängningen alla svårt att köpa andra kritiska varor. Att handeln hålls så öppen som det går är helt avgörande för oss.

   Radera
 12. Skönt med positiva nyheter. Månne det kan få en och annan stockholmare att stanna hemma?

  SvaraRadera
 13. De har ju beställt 200 respiratorer från Getinge som ska levereras i april. Gissningsvis ska ett större antal till Älvsjömässan. Verkligen i sista minuten. Hade kännts tryggare om det gjorts tidigare redan under februari.

  SvaraRadera
 14. Om nu regionen sitter på så mycket utrustning, är det ju tråkigt att det är brist på skyddsutrustning på sjukhusen och ambulansen.

  SvaraRadera
 15. 100 IVA-platser är den ökning vi har på fem dagar.

  Går man runt i Stockholm, så verkar en hel del pensionärer hålla sig inne, men efter hur folk beter sig (hostar ut i luften) och står och pratar med bekanta i gathörn, så är det svårt att tro att vi har en vändning i närtid.

  SvaraRadera
 16. Och i Göteborg är väl tanken att göra hela Östra Sjukhuset till epidemisjukhus. Men mig säger det inte så mycket om man ökar IVA-platserna med 200 procent. Det hela måste ju ställas i relation till prognoser över vårdbehovet. Om detta vet vi absolut ingenting och vi kan bara hoppas att tystnaden från ansvariga inte beror på att de inte vill skapa panik.

  SvaraRadera
 17. Helst vill vi ju att så många som möjligt kan slippa hamna på intensiven med stor risk för att både dö och få permanenta skador på lungor och andra organ. Vi vet att de redan nu behandlar patienter med hydroxiklorokin på akuten. Problemet är att vi redan nu vet att effekten är mycket större om behandlingen sätt in mycket tidigare. För att nå dit krävs screening i hela landet som snabbt kan hitta de som behöver behandling. Även om hydroxiklorokin inte visar sig vara den bästa behandlingen så lär någon annan typ av antiviral behandling vara det som gäller under lång tid framöver tills det finns ett vaccin. Alla kända antivirala medel ger absolut störst effekt om de sätt in tidigt. Jobbar de utifrån det scenariot eller är det bara intensivvård som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har för mig att det var en av nycklarna till att få ner dödstalen i Kina efter ett tag. Att ge så många som möjligt mediciner tidigt.

   Radera
 18. Mycket bra!

  Men har verkligen sjukhuset i Älvsjö bygglov, det tycker jag verkligen någon journalist borde gräva i, eller kanske en inspektör från arbetsmiljöverket?

  För övrigt får vi alla hålla tummarna att FHMs prognos över antal med vårdbehov stämmer, då kommer vi klara epidemin på något sätt ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mässhustet står redan där så det behövs inget bygglov. Bara lite inredning som kommer att justeras.

   Radera
  2. Försök inte! Givetvis krävs det bygglov.
   https://bygglov.stockholm/nar-behovs-bygglov/andra-inomhus/andrad-anvandning/

   Radera
  3. Men nu vill regeringen ta bort kravet på bygglov för fältsjukhus. Lagen ska gälla från maj och retroaktivt, så Älvsjösjukhuset kommer inte att ha behövt bygglov om någon månad eller så. :-)

   https://omni.se/regeringen-slopar-kravet-pa-bygglov-for-faltsjukhus/a/70OPyw

   Radera
 19. Nu har jag hört från insidan att sjukhuset i Älvsjömässan inte till en början kommer att ha alla dessa platser, men att man tar höjd för en snar framtid om det behövs. Ett exempel på hur man organiskt anpassar sig efter situationen. Dock innebär den nu pågående omställningen att alla icke nödvändiga/tidskritiska vårdinsatser planeras om till framtiden eller byts mot mindre krävande alternativ för att möta den framrusande epidemin, vilket kommer att påverka många människor med mindre krämpor. Baksmällan i vården efter att pandemin avklingat kommer att vara stor. En gigantisk backlog att ta hand om.

  SvaraRadera
 20. Man verkar göra antagandet att det kommer blossa upp regionala epedimier över tid. Då bör ett mobilt sjukhus kunna vara mycket användbart. Man bör ju även kunna flytta runt andra vårdresurser, tex personal, vid behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket enklare att flytta kunderna än att flytta sjukhuset.

   Radera
  2. Strategin vid svår pandemi är faktiskt att avdela hela sjukhus till den, och flytta patienterna dit från hela landet.

   Radera
 21. Jag tror och hoppas när röken har lagt sig så kommer det visa sig att Sverige faktiskt haft en hyffsad beredskap och kunnat mobilisera och improvisera i ett helt nytt scenario där insatspersonal har en överhängade risk att dö för att hjälpa oss andra ink. de som tror att Tegnell jobbar för Illuminati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade Tegnell jobbat för Illuminati hade han fått mediaträning.

   Radera
 22. En sjuksköterska på iva berättar om arbetsdagen. Artikel från den 23 så några dagar sedan. Finns i fackförbundets tidning.
  https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2020/mars/iva-sjukskoterska-jobbar-dubbelt-pa-karolinska/

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.facebook.com/emma.gustavsson.71/posts/10156678031661504

   Radera
  2. Ja det blir fullt/är fullt och då finns ingen hjälp. Man sviker och ser bort med blicken. Ingen ska kritisera utan sopa det under mattan bara.

   Radera
 23. Huvudsaken är att man har tillräckligt med morfin att skjuta in på triagepatienter som inte får respirator samt att man har tillräckligt med kyl rum för liken. Mer än så är nog inte att förvänta de närmaste 2- 3 månaderna.
  Jag är hoppfull... Det finns alltid ett ljus i tunneln.

  SvaraRadera
 24. Skönt att göra att det kommer 2000 extra vårdplatser. Hoppas de fortsätter att expandera.

  SvaraRadera
 25. Här har vi nog även en förklaring till varför man undviker SÖS bergrum. På Älvsjömässan finns det större ytor än man kan utnyttja, massor toaletter och personalutrymmen, kök och serveringar, parkeringsplatser, rejäla infarter och utfarter och ett scandichotell där den kritiska personalen kan förläggas nära arbetet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pendeltågstation 300 meter bort också, så mycket goda kommunikationer för de som arbetar.

   Radera
  2. Killgissar att Älvsjömässan varit med i beredskapshandläggarnas planering och inventering hos Stockholms länsstyrelse och Region Stocholm, i händelse av kris eller krig. Det sitter trots allt personer och planerar för kris som heltidsjobb på kommun-region-länsstyrelse. Det är bara det att man förstås inte går ut publikt med var man tänkt förlägga sådant här, även om det kan finnas gömt i någon rapport någonstans.

   Garanterat inte något man bara improviserade fram.

   Radera
  3. Är ledsen om jag är sen, på bollen. Är sporadisk läsare av bloggen. Men vill ändå rätta till, ev otydligheter. I några dagar gamalt nyhetsflöde från dig.

   Alla vårdplatser, kan ge syrgas. Även inom den normala vården. Även 10 l/m. IMA, som är bron. Mellan vårdavdelning, och IVA. kan, förutom övervakning. Även använda optiflow (högflödes syrgasbehandling), och i de flesta fall även Bi-Pap. Som är en enklare form, av andningshjälp. Än, respirator. Men hjälper till med både in, och utandning. Något som vanliga vårdavdelningar, inte kan erbjuda. Då både Optiflow, och särskilt bi-pap. Kräver utökade kunskaper.

   Jag vet att korttids utb genomförts, i Stockholm. Både inom IVA, och i mindre omfattning IMA vård.

   Frågan är? Räcker det? Vad blir baksmällan?

   I nuläget! Anser jag att folkhälsomyndigheten, gjort ett hyfsat jobb. Även om dom var, väl sena på bollen.

   Ledsen för ev stavfel/autocorrect mm. Då allt skrevs på en telefon, med liten skärm. Jag är van att skriva på dator med 27" skärm i vanliga fall

   Radera
  4. Från den Måndagen vi gjorde reken tills nu har mycket vatten runnit under broarna..

   Där var budskapet från reg sthlm 140 IVA , 160 IMA 200+ Vårdavdelning, och därefter upp till otalt 600 platser på golvet. Det är i dag enligt projektplanen utbyggt klart.....
   Vi pratar om 3 olika nivåer:
   IVA 2 luft + 2 syrgas
   IMA 2 Luft 1 Syrgas..
   Vårdplats enbart syrgas...

   Senaste ritnings underlaget från KRIVA Ålvjö visar dock utöver IVA +IMA +vådplatser sygas ytterligare runt 500 platser med väggar i c-hallen, oklart vilken vårdnivå man pratar om. Tidigare pratade man om 1500 platser, "madrass på golvet" men nu verkar man ha omformat dtta till sjukhussäng med 3 m lcka på en tillfällig vårdavdelning...-.
   Det jag vet är att projektledaren för KRIVA Älvsjö utttryckte att Älsjömässsan skulle vara ett "overflow"-sjukhus som aldrig skulle neka patienter..... DVS när alla andra sjukhus va fulla skulle ala andra patienter hit.
   Just nu har vi en bra possition.... vi har inte öppnat än. vårdpersonalen jobbar kvar på sina ordinarie arbetsplaser utan att slitas hit...
   Hoppas vi klarar det så..

   Radera
 26. Efter min kommentar om antalet vårdplatser vale bloggaren (Lars) att gå ut med infon att det var 2030 platser på Älvsjö... Så var det inte.... och så blev det inte...
  På uppstartsmötet för KRIVA Älvsjö framkom att KRIVA Älvsjö skulle bli ett "overflow"-sjukhus, där man aldrig skulle neka att ta emot patienter då alla andra sjukhus var fulla och nekade....
  Man pratade om yterligare 600 --1500 platser "på madrass på golvet"


  Tråkigt att rubriken blev 2030 vårdplatser...

  Det jag skrev var en kommentar av första dagen bygg-möte, och utifrån att allt skulle byggas....

  Nåja.....
  Idag står vi här...
  140 IVA platser i A-hallen (2/2 luft, 2 syrgas)
  180 IMA platser i A-hallen(2 tryckluft, 2 syrgas)
  160 Vårdplatser i A-hallen (2 syrgas)
  Sista ritnigsundelaget ger även...
  400 Vårdplatser i C-hallen (oklart vilken luft/syrgas nivå)
  Totalt idag ( + byggande av de sista 400 platserna i C-hallen blir då totalt 880 platser, mindre än de man planerade för i projektuppstarten... men med mer kvalitet... :-))

  SvaraRadera