Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-20 12:34

Orsakar coronakrisen en revolution inom arbete och handel - vem vinner och vem förlorar?

Kan coronakrisen resultera i en revolution inom arbete och handel när allt fler vänjer sig vid distansarbete och onlinehandel? Vem blir i så fall vinnare och vem blir förlorare?
Nybyggd del av köpcentret Kungsmässan. Innan coronakrisen.
Butiksdöden höll redan på innan coronakrisen på grund av den vikande konjunkturen och den lånefinansierade överetableringen av köpcenter och köplador. Antagligen kommer coronakrisen vara en dubbel spik i butikernas kista - dels hade så många dåliga marginaler att de inte klarar det aktuella raset i kunder, och dels vänjer sig nu allt fler vid onlinehandel.

Istället för en långsam evolutionär process kan vi därmed stå inför en revolution inom konsumenternas handel. Onlinehandeln tar ett gigantiskt kliv - dels för att allt fler testat och upptäckt att det fungerar utmärkt, rent av även för livsmedel i större städer, och dels därför att många butiker kommer vara försvunna när coronakrisen är över.

Vem blir då vinnare respektive förlorare på detta?

Vinnare blir antagligen speditionsfirmorna, inklusive PostNord, samt dessas ombud. Förlorare blir inte bara butikskedjorna, utan också fastighetsägarna. Kommer inte kunderna tillbaka till butiker och köpcentrum kan vi stå inför en fastighetskrasch.

Även hemkörd restaurangmat får sig ett rejält uppsving just nu, vilket också gör att restauranger kanske inte blir en räddning för fastighetsägarna. I synnerhet som restaurangerna redan innan hade usla marginaler, trots att de var beroende av en lång utdragen högkonjunktur.

Den andra revolutionen kan handla om distansarbete. Många arbetsplatser och arbetstagare provar nu på detta på allvar för första gången. Inte en dag i veckan, utan i flera veckors tid. Kanske kommer detta leda till ett tryck från arbetstagarna om att få fortsätta jobba hemifrån, givet att arbetgivarna inte ser produktivitetsminskningar. Arbetsgivare som inte ser produktivitetsminskningar kan också dra slutsatsen att man permanentar det hela, och kan därmed kraftigt reducera sina lokaler.

Vinnare blir företag som kan ställa om till distansarbete permanent och minska sina lokaler och leverantörer av tjänster eller utrustning för distansarbete. Förlorare blir fastighetsägarna, som tappar även kontorskunderna. Dessutom kan de just nu tappa hyresgäster via hederliga konkurser framöver.

Slutsatsen blir i så fall undvik fastighetsbolagen och fastighetsaktier, om dessa inte är fokuserade på hyresrätter och boenden. Fastighetsbolagen är generellt högt belånade - själva affärsidén är att dra upp hyrorna, höja värderingen och belåna mot denna för att köpa/bebygga ännu fler fastigheter och upprepa proceduren - och mycket känsliga för snabba ras i intäkterna.

29 kommentarer:

 1. Ja det är tur man inte satsat pengar på att bygga nordens högsta hus i dessa tider!

  SvaraRadera
 2. När jobben blir mer på distans så gissar jag på en utförflyttning från storstäderna så grannstäder till dom stora företagsstäderna kommer nog få ett uppsving både i bostäder och med följande restauranger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar på distans sedan 10 år men bor i Stockholmsområdet. Det är trots allt mer än jobb som lockar i en storstad. Det är visserligen svårt att sia om framtiden men ett stort antal jobb kan helt inte ens utföras på distans. Till och med jag som arbetar på distans går på kundbesök, events osv. och närhet till en internationell flygplats och professionella nätverk är viktigt. Har tidigare bott och arbetat på landet men det fungerade mindre bra för mig och ekonomiskt blev det en jackpot att flytta. Bor 3 mil ifrån city nära naturen, utan bilköer och med rimliga bostadspriser så Stockholm är inte bara city.

   Radera
  2. Jo det var ungefär den distansen jag tänkte, 3-10 mil. Tillräckligt nära för att åka in "om det är något" men långt borta för att priserna, än så länge, ska vara betydligt lägre. Tänk Knivsta eller Märsta där du har både Stockholm och Uppsala nära till hands men fortfarande, gissningsvis, 20% billigare boende.

   Radera
  3. Jag tänker att det kan slå åt två håll. Samtidigt som arbetspendling blir mindre nödvändigt blir det också mindre attraktivt. Att kunna cykla till jobbet blir än mer uppskattat när man får uppleva att kollektivtrafiken känns otrygg. Även om du inte behöver komma in varje dag till kontoret så behöver du ofta ha någon typ av fysisk kontakt. Vi håller nu på att växla ner till distansarbete på jobbet och det är inte helt ångestfritt för de som bor långt borta och många pratar om att på sikt byta till en närmare arbetsplats.

   Radera
 3. Alltså måste Bonnier fastigheter vara en stor förlorare!?

  SvaraRadera
 4. Short the whole damned thing! Hela den Gamla Ekonomin (GE) dog just. Det blev konkurs så de som har fordringar enligt avtal i GE får räkna med stora nedskrivningar.

  Sen gäller det bara att hålla utkik efter den Nya Ekonomi som uppstår, för det gör de alltid.

  Personligen tror jag på kraftigt ökad ekonomisk aktivitet om fem år, men med drastiskt minskat slöseri i form av dagliga arbetsresor och onödig byråkrati. Tillgången till såväl skolor som omsorg och avancerad vård kan förbättras väldigt mycket, liksom den upplevda "livskvaliteten".

  Tänk om folk helt enkelt inte ORKAR gå tillbaka till alla meningslösa jobb som uppenbarligen inte behövs..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butiker kan jag i viss mån förstå men vilka fler jobb skulle inte behövas? Distansarbete och e-handel har ökat under lång tid och det lär fortsätta och troligen öka men i övrigt tror jag inte på dramatiska ändringar på 5 års sikt. Längre fram kan givetvis tekniska framsteg osv leda till större förändringar.

   Radera
 5. Fastigheter för logistik (lagerlokaler mm) bör vara ett undantag som kommer behövas mer av.

  SvaraRadera
 6. Om vi tittar på Sverige har vi stagnerat något oerhört jämfört med många länder, så dels slängs vi (alla länder) med raketfart in i en pivot och dels gör Sverige det från längre avstånd än många andra. Så ja, jag tror helt klart vi ser annorlunda ut på andra sidan corona. Vad gäller just den pivoten på ett positivt sätt.

  Även fastighetsbolagen står nog för en rejäl förändring gällande vad som är hållbart och lönsamt och vad som är förlegat.

  SvaraRadera
 7. De flesta restauranger har varken utvecklat digitala eller logistiska distributionskanaler. Vilket är helt sjuk 2020. De flesta av dem antingen förändras snabbt eller försvinner nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många restauranger har inte ens en fungerande hemsida med korrekta öppettider, priser och meny :)

   Radera
  2. Nej precis. Och det var ju sådant man frågade sin brorson om på 90-talet.

   Radera
  3. Bara det att kunna lägga sin beställning och betala med mobilen tycker jag är kanon, varför har inte alla restauranger det? Vänta på att få betala eller att sitta och vifta för att få beställa en öl till förtar mycket av glädjen med restaurangbesök.

   Radera
  4. @Carmania, där tycker jag helt tvärt om. Att gå på restaurang, få bläddra i en fysisk miljö och få uppleva god service är något av upplevelsen. Sedan kan jag absolut gå på app-restauranger där man beställer via mobilen och själv får hämta maten osv, men det känns mer som "snabbmat" i jämförelse. Då vill jag också ha rabatt på priset (vilket det väl ofta är med 20-30%?)

   Radera
  5. @CC Precis samma sak folk sa om precis allt som varit inneffektivt kontra nästa steg dock. Det är inte för inte det alltid var bättre förr. Förr är inte hållbart företagande (utanför en oerhört liten nich), så förr försvinner trots att folk gillar det.

   Radera
  6. Rabatten kan du leta i stjärnorna efter. Spel köpta digitalt och nedladdade med din egen bandbredd är ofta dyrare än spel köpta och distribuerade i fysisk förpackning från ett annat land.

   Radera
  7. Re. CC
   Vad är kopplingen mellan att beställa med mobilen och att behöva hämta maten själv?

   Radera
  8. I min kommun har flera restauranger börjat köra ut mat gratis och några har dessutom sänkt priset för en lunch med runt en tjuga.

   Radera
 8. - Medborgarlön (all bidrag sloppas vilket frigör otaliga administrativa (onödiga) jobb)
  - Övervakningssamgället kommer att befästas: https://www.gp.se/nyheter/drastiska-grepp-f%C3%B6r-att-stoppa-smitta-kan-bli-best%C3%A5ende-1.25664554

  Frågan är hur folk en kommer hantera den ökade "meningslösheten" i tillvaron, alldeles för många som sett livets mening i ett (numera onödigt) jobb, kommer uppleva en existentiell kris.

  SvaraRadera
 9. Självmordsfrekvensen kommer mest troligt öka, misshandel i hemmet (folk går varandra på nerverna), grova inbrott och stölder.

  Digital valuta införs, kontanter avskaffas för att minska och kunna spåra alla penningstransaktioner.

  Troligtvis kommer debatten igång om att legalisera vissa i dagsläget förbjudna droger så att folket håller sig lugna.

  SvaraRadera
 10. Vinnare är IT jättarna som redan idag har monopol. De har också enorma kassor och köper företag på löpande band. Nu går priser ner och de kan öka takten på att köpa upp allt vad marknader heter.
  Hur många valutor klarar att stå emot det här, pensionspengar mm som plötsligt blir värdelösa. IT jättarnas och deras ägare (framförallt amerikanska pensionsfonder som BlackRock) har redan visat stort intresse med egen valuta

  SvaraRadera
 11. För att det skall bli en revolution med varaktig förändring krävs en intern drivkraft. Den finns inte idag varken när det gäller handel eller hemmaarbete.

  Det blir en disruption och ett nytt läge, troligen med mer internethandel(för de som har råd) och något mer arbete hemma (för de som har jobb) men inte någon revolution.

  Det blir som ett steg i kurvan som fortsätter i tangenten riktning, möjligen något fortare eftersom mycket kan påverkas av en disruption.

  SvaraRadera
 12. Skolor med barn från typ sjuan och uppåt skulle kunna ha minst 50% distansundervisning. Samma lokaler skulle räcka till dubbelt så många elever. Gör man det mer flexibelt så skulle många elever kunna läsa med högre takt och bli klara snabbare.

  SvaraRadera
 13. Världens bäst betalda fotomodell 2021 kommer att vara den porrstjärna som nedladdades mest från Pornhub under karantänfasen i USA.

  Tack vare igenkänningsfaktorn och berömmelsen kommer hon (om hon har en tillräckligt bra agent) att kunna ta klivet över till modell för alla möjliga former av onlinehandel riktad främst till män.

  Ni som kan namnen på topptjejerna för närvarande kan ju spekulera här om vem som stiger till toppen av listan innan våren är slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är väl duktiga på att visa sån här statistik SFW? Vet åtminstone att jag sett någon sådan mastodontrapport, som antagligen den svenska feminismen skulle vilja göra olaglig (det visar sig att kvinnor tittar på saker feminismen kanske önskade att kvinnor inte tittade på.. rent av i större utsträckning än männen. Detta försvårar slutsatserna i en och annan pseudovetenskaplig analys..).

   Radera
 14. Angående Corona, hittills har det bara rapporterats om döda män och kvinnor.
  Klarar sej dom andra könsidentiteterna bättre från Corona?

  SvaraRadera