Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-16 11:24

OMXS30 tillbaka på 2007 års nivåer - tretton års börsuppgång borta

Stockholmsbörsens storbolagindex OMXS30 är (oräknat utdelningar förstås, duh) tillbaka på nivåer från juli 2007 och börstoppen innan finanskrisen. Köpte man för lite knappt tretton år sedan så har man inte fått någon avkastning på börsindex. Fortfarande en bit kvar till tidigare bottnar dock.
Månadschart OMXS30.
Slakten på börsen fortsätter och storbolagsindex OMXS30 är i skrivande stund -6.41% medan breda OMXSPI går -7.23%. Det har dock varit värre och viss återhämtning har skett och OMXSPI var nere på värre än -8% tidigare under förmiddagen.

OMXS30 är nu tillbaka på toppnivån från 2007 innan finanskrisen, och det område man nu befinner sig i kan anses vara ett stöd - börsen vände där 2007 och även två gånger 2015 och 2016. Hur starkt stödet kan anses vara är en annan fråga.

Allt faller gäller fortfarande, så det är knappast köpläge än. Exempelvis är även guldet ner i såväl SEK som i USD. Positioner avvecklas av olika anledningar över hela marknaden. Det finns alltså utmärkta möjligheter att förlora pengar för den som är kortsiktig. Varje beslut är en risk att göra fel, och ju fler beslut, desto sannolikare att man förr eller senare gör just fel.

66 kommentarer:

 1. Jag sitter still i båten idag och tar inga beslut så gör jag inte fel. Jag säljer inte så jag har inte gjort någon förlust (än). Eller vänta nu, ett icke-beslut är kanske också ett beslut = jag gör fel ändå. Typiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte ta något beslut, är ett beslut...

   Radera
 2. Håll er utanför börsen och köp när det är billigt är mitt råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi köpa då om vi inte får köpa över börsen? Vad är billigt, hur definerar du det? När ska vi sälja då, igår?

   Radera
  2. @Anders: Om 5 år vet vi svaret på exakt när du borde ha sålt och köpt. :)

   Radera
  3. @Mr P
   Hur får du ihop det hela. För 1 månad sen var det bara att köpa som gällde. Börsen kunde ju inte gå ned enligt dig. Nu när börsen gått ner över 30% så ska man inte köpa utan vänta tills det är billigt.
   Du vekar ju göra alla de klassiska misstag man kan göra.

   Själv har jag börjat gjort precis tvärt om. Tankat lite fonder och olja som är planen att göra månadsvis framöver.

   Radera
  4. Nils, om du inte förstått det så är Mr Perfect en ungdom utan kunskap, insikt och erfarenhet, som aldrig upplevt en negativ marknad och blandar ihop sitt eget flockbeteende med skicklighet. Han är runt 30 år och har en storslagen självbild i bästa Dunning-Kruger-stil.

   Radera
  5. Man får ju ändå ge Imperfect att han varit positiv till börsen medans många av oss andra var negativa och det var han som fick rätt, börsen gick upp.

   Radera
  6. Det är nog många här inkl mig som varit positiv till börsen länge. Men när den har dragit iväg på det sättet den gjorde till det sprack var inte vettigt. Det är ju många ekonomer nu som påtalar den övervärdering som varit "fast de satt tysta då". Alltid kloka i efterhand, som vanligt.

   Radera
  7. Hej mina vänner

   Nu får jag nog försvara mig själv efter dessa "hätska" påhopp utan att låta självgod.
   Jag gick ur börsen i aug 2018, och hade dessförinnan lyckats pricka försäljning vid toppar ganska bra genom åren. Sista anledningen nu var ett husköp, har dessförinnan lyckats finansiera bröllop, ny bil m.m genom vinster på börsen.
   Jag sitter på en del likvida medel men tänker inte gå in än, för jag tror ex OMXS30 ska ned minst 20 % till. Som Kent säger och om jag inte minns fel så var jag en av få här inne som förutspådde den sista resan upp på börsen 19-20. Även om jag inte själv var delaktig. Nu under nedgången har jag inte lidit då jag varit utanför börsen och jag har aldrig sagt att börsen inte kan gå ned.

   Mina kortsiktiga tips framöver: Köp olja och handsprit.

   Radera
  8. Googla backtrading, Mr Perfect. Berättar man inte sina positioner innan är trovärdigheten noll. Dessutom står det klart och tydligt hur du skrikit kööööp i massa inlägg, och att du först sade att du sålde augusti 2029, men sedan satt m aktier igen när börsen lågnpåntopp.

   Radera
  9. Sedan höll du på med en massa 1-0 till dig på varenda tjurfälla sedan toppen och att börsen skulle upp.

   Det värsta är att du saknar sjukdomsinsikt och tror att alla andra är dumma i huvudet som inte sett din självgodhet och dina lögner. Lögnaren måste ha bra minne.,.

   Radera
 3. Jag önskar vid Gud att jag sålt allt men det gjorde jag inte. Jag sålde lite US fonder, skitsummor i sammanhanget, när det såg ut som möjligt krig mellan USA och Iran. Banktjänstemannen som ombersörjde det hela var hånfull och det såg ut som att jag varit en idiot när börsen fullständigt forsade fram efter min försäljning.

  Nulli sekundus

  SvaraRadera
 4. Börja köp IMO. Sen om man delar upp sina veckochunks i 0.1% eller 5% eller 10% är väl upp till var och en. Men om man inte köper nu försöker man antingen träffa en omöjlig botten eller räknar med att ekonomin är kroniskt förstörd, varvid de fiat man sitter och håller är rätt illa ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nu många säljer. Köper du in dig nu? Vad är bäst att köpa i tider av oro? Man vet ju inte vilka företag som konkar. Breda index kanske är bäst.

   Radera
  2. Breda index är nog bra. Sen tror jag att oljepriset är en viss överreaktion Lager/konsumtion som kommer justeras vartefter. Bra välskötta bolag med bra kassaflöde. Kan säkert falla mer men köpa in sig vid dipparna borde inte bli fel långsiktigt.
   Däremot dyrt att sitta still i båten.

   Radera
  3. @Nils Nilsson: Köper man på sig breda index nu sitter man ju still i båten även om dom fortsätter ner. Frågan alla funderar på är väl var det dippar. Har inte så mycket erfarenhet av tidigare börskrascher. Senaste jag kom ihåg var finanskrisen 2008 men då hade jag inga pengar ändå. Har hört en del säga att en genomsnittlig börskrasch varar mellan 6-18 månader. I så fall känns det som att vi inte ens nått halvvägs med tanke på hur snabbt det gått.

   Radera
  4. Nä man vet inte var botten är förens efteråt. Men som Cornu råder så kan man ju köpa in sig under kanske 2 år eller mer. Det är min plan. Det som är bra med månadssparande är ju, om man är positivt lagd. Går börsen ner kan man köpa ännu billigare. Det gillar jag.
   Det är ju billigare att köpa fondandelar idag än för 1 månad sen. Skillnaden är ju att då var alla positiva mot idag negativa. Jag kommer ihåg rubrikerna 2008 typ börsen är död med ett stort svart kors. Tufft att gå emot då men oftast bästa timing. Det kommer blåsa storm ettag men så småningom blåser det över. Tror jag. Antal smittade kulminerar eller vaccin som fungerar.

   Radera
  5. @Nisse Nilsson: Absolut men det känns inte som att vi har nått nära ett botten efter endast 1 månad och så hög volatilitet. Corona har knappt träffa världens största finansmarknad än så there is sure more to come.
   Det är dock skönt för dom som sitter med bundet kapital i bostad och varit med om stora uppgånger + amorterat en del. Efter börskraschen kan dom belåna sin bostad och vara med i börsuppgången och betala av hela sitt lån något år senare medan dom som bränt sig får bo kvar i sin hyresrätt resten av livet om dom inte lyckas bli framgångsrika företagare. :)

   Radera
  6. Precis som Nisse skriver är det rimligt att börja köpa, man kommer aldrig känna botten. Om du köper för 1/100 i veckan sprider du ut köpen över nästan två år och har förhoppningsvis även handlat på botten.

   Annars spår man ju undergång, och då är SEK inte roligt alls. Då är vapen osv roligare.

   Radera
  7. @Goofy nu fortsätter du att bostäder ska hålla värdet medan/om börsen tankar och folk blir arbetslösa. Jag kan nog faktiskt lova att de inte gör det.

   Radera
  8. @Linus: Du får ta debatten med chefsekonomerna:

   https://www.affarsvarlden.se/bostad-fastighet/bostadsmarknaden-klarar-coronakrisen-6990742

   Jag lovar ingenting. Jag tror dock att effekterna på den marknaden blir små p.g.a. RB och FI men jag kan ha fel och har jag fel kanske jag får köpa till 2-3% rabatt när det blir avgiftsfritt i 24 månader.

   Radera
  9. Jag hoppas givetvis på att ditt löfte går hem för min egna skull (och kanske din med?) men jag tvivlar på större priskorrigeringar värda namnet.

   Radera
  10. @Goofy
   Man ska inte lyssna så mycket på dessa experter och placerare. Har ofta fel ffa nedgångar. Nu plötsligt hör man flera sk experter som tyckte börsen var övervärderad och inte konstigt att den faller. Eterhandskonstruktioner.

   Radera
  11. @Nils Nilsson: Jag baserar inte mina investeringsbeslut på vad experter eller andra tror utan en kombination av historisk data och magkänsla.

   Radera
  12. Tittar vi på Stockholm så var redan pris/inkomst i taket 2017 (och vi har inga stora kapitaltillgångar i Sverige - tvärt om). Om bostadsrätten ska vara värderad 5 miljoner så innebär det att någon ska ha både viljan och förmågan att köpa den för 5 miljoner. Om vi får mycket hög arbetslöshet och börsen krachar försvinner åtminstone förmågan. Det går liksom inte att hålla uppe priserna i ett sådant scenario.

   Sedan finns det en massa roliga toppstyrning staten kan göra för att istället göra värdebäraren mindre värd, där faller ju alla spekulationer eftersom det är just en toppstyrning. Om det blir enkelt och gratis att låna 5 miljoner för bostaden är det ju fritt fram för marknaden att göra just det enkelt och gratis. Men det innebär ju bara att kronor och svensk stat rör sig mot botten, snarare än att bostäder håller värdet.

   Radera
 5. Hotellföretagaren Putte Svenssons hjärtskärande video: ”Fritt fall” illustrerar på hur oerhört snabbt det kan gå från välstånd och normalitet till kris och konkurs, och att regeringens åtgärder inte kommer att räcka till för att hjälpa många företag.
  Han rättar om krisen och hopplösheten. Tragiskt.
  https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/foretagarens-hjartskarande-video-fritt-fall/

  SvaraRadera
 6. AP7Såfa gått ner 100 kr per fondandel de senaste två veckorna. Jag bytte till räntefonder men jag tycker synd om de andra som.

  SvaraRadera
 7. Japp börja köpa igen i små mängder över tid och vara lååång.

  SvaraRadera
 8. Masshysterin pga corona, eller covid19, kommer sannolikt ta fler liv än corona gör.

  Redan nu brist på viktiga mediciner och utrustning (mycket tillverkas på ett fåtal platser och många har dragit ner på produktionen pga brist på insatsvaror eller helt stängt ned, förutom logistiska problem). Detta kan bli en rysare för många med kroniska sjukdomar.

  Sen har vi den ekonomiska smällen, som kan ge en bitter eftersmak.

  Men USA vs Europa är två helt skilda marknader nu, medans europa (och sverige) mer eller mindre begår harakiri, så rullar USA på.

  F.ö. beklämmade att MP applåderar konkurser. dags att dra ned på antalet mijöstollar i statsförvaltningen så de får känna av de minskade skatteintäkterna.

  SvaraRadera
 9. Samma mantra här inne som på alla andra blogginlägg om kraschen, nu är det billigt, nu köper vi, sen äger vi långt.

  Jag väntar fortfarande på att någon ska ge ett enda fundamentalt skäl till att det ska vända.

  Fortsätter ligga kort till sådan ses. +75% hitills.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Instämmer. Q1 Q2 rapporterna kommer att visa facit o då senast ser vi vilka börsbolag som klarat sig under krisen

   Radera
  2. Vågar inte gå kort med några större pengar nu.

   Känns som att det hela kan vända på en femöring med tanke på hur mycket pengar som pumpas och kommer pumpas in för att stödja och återbygga.

   Radera
  3. Ja, de som ingen osäkerhet råder kring är fortfarande ganska högt prissatta. Ex SWMA och AXFO, de har bara tappat toppen från efter årsskiftet. Så det råder inte sådan panik på börsen som folk tror utan det är riskminimeringar i företag folk tror drabbas hårt i den realekonomiska smällen corona för med sig.

   Radera
  4. Antagandet bygger nog på att även om hela branscher slås ut kommer andra att växa och ta deras platser. Precis som i ett ekosystem finns det arter som gynnas av skogsbränder. Så genom att inte försöka tajma och överlista marknaden, fortsätta köpa balanserade fonder regelbundet, så kommer det nog gå bra ändå. Om två år är det t.ex. kanske MatHem och inte H&M som ingår i Avanza Zero/SIX30RX?

   Självklart kommer vi att få läsa här från signaturer som gjorde allting rätt. Men de tysta vittnenas kyrkogård kommer vi inte höra ifrån.

   Jag skulle förresten vilja höra en fundamental analys om varför det INTE är en bra idé? Är det här the mother of all crashes? Är det snäckskal och kapsyler som är hårdvaluta i vårt radioaktiva post-apokalyptiska landskap år 2021?

   Radera
  5. Du köper tillbaka när du upplevt "tillräckligt"?
   Allså, det är det fundamentala skälet. Du är i detta fall "spekulanten"

   Radera
  6. Sven Erik, det är ju så att du köper en statsobligation, sen belånar du den, köper aktie, belånar den, köper en till, belånar den, köper guld, belånar det köper en till aktie. Detta är ju inte så lätt att se i vardagen utan då är det mer "realekonomin går bra/dåligt".

   Radera
  7. @Fet och fluffig Det är uppenbart att du investerar några nivåer ovanför mig och dessutom gör mer avancerade analyser. Jag kan bara beskriva från mitt enkla perspektiv.

   Radera
  8. Nej, jag gör inte det men jag vet ju hur psalmerna går. Börsen är driven av IT som inte lämnar varande värden (se Lists ekonomiteser)

   Radera
  9. För historians skull avvecklade jag min björnpos idag på nyheten att Lombardiet har lägst antal nya smittade på en vecka. Kan bli aktuellt med nya beroende på hur det utvecklar sig. Men dags att vila och omvärdera.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. "Köpte man för lite knappt tretton år sedan så har man inte fått någon avkastning på börsindex."

  Köpte man för lite mer än ett år sedan så ligger man på ungefär plus minus noll. :)

  Köpte man för lite knappt 12 år sedan har man dubblat sina pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Tror man sk vänta tills vi ser hur corona utvecklar sig i USA innan man ens tänker på att köpa.
  Om nu inte är en skicklig trader förstås.
  Först Coronas enorma impact på allt. Sen återstår lösa finanskrisen 2008. Tror det tar 10-tals år innan vi är tillbaka på all time high.
  Väntar nu på bilmarknadens slakt så man kan få köpa en riktigt lyxig begagnad kärra billigt.
  Om nu inte Corona tar en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bostadspriserna ska gå upp mycket. Ju mindre aktie priser, desto högre bostadspriserna i framtiden. Samma som 2008.

   Radera
  2. Du tror allså att vi ska se en förändring från kapital till arbete vad gäller avkastning mer generellt?

   Radera
  3. @Jacqueline: Bostadspriserna gick upp nu senast då Riksbanken sänkte räntorna och regeringen införde jobbskatteavdrag och ökade hushållens disponibla inkomster. Det är slut på denna ammunition. Det man i bästa fall kan göra denna gången är att stävja en nergång på bostadsmarknaden vilket jag för övrigt tror man kommer att lyckas med. Förlorarna är folk med likvida medel och dom som investerat på börsen kortsiktigt (<20 år).

   Radera
  4. @Bengt.
   Hur man än gör kommer man att göra fel. Det kommer säkert bli värre innan det blir bättre. Därför kan ju månadssparande vara klokt då man sprider riskerna under längre tid. Om det blir förbättring i USA eller ett vaccin kanske du inte hinner köpa i en kommande uppgång kanske?
   När ska man gå in annars.

   Radera
  5. @Nils, kan i princip hålla med om månadssparande. Men tror bara inte man ska gå in med det nu i syfte att inte missa delar av en väldigt eventuell uppgång.Känns lite som spela på Unibet. Jag tror man ska vänta åtminstone på någon posititiv trend. Nu är läget oerhört instabilt i USA.

   Radera
  6. @Fet och.. Nej, tror inte summan av avkastning på arbete o kapital är konstant. Tror bara att vi genererellt kan vänta oss låg avkastning under en lång period. Vi har ju ockskå återköp av aktier som inte kommer driva på i samma omfattning. Men jag kan ha fel.

   Radera
  7. Så bostadspriserna ska gå opåverkade ur totalkraschen i ekonomin?
   Så bra!

   Radera
  8. Bengt, du brukar ju vara sund i tanken men underskatta politiker och tjänstemäns förmåga att trycka pengar.

   Men som sagt numer är det geopolitik.

   Radera
  9. Bostadspriserna ska nnnnnnnnneeeeeeeeeeerrrrrrrr!

   Radera
 13. Nedgången kommer att gå i tre vågor, som lägs gissningvis på 2008 års nivå.

  SvaraRadera
 14. 100% cash med konton pa spridda banker för att undvika 100kEuro gränsen. Väntar pa köptillfälle....är en bra bit kvar till botten tror jag.

  SvaraRadera
 15. Först kan du inte köpa för att det är en bra bit till botten och sedan vil du se att det vänt upp. Slutar med att du inte VÅGAR köpa innan halva uppgången är på borde. Rädslan biter sig fast. Köp liiite i taget så länge så lägger sig din ängslan och du fattar bättre beslut. Köpt Volvo 108 och Sandvik 112,50 idag.

  SvaraRadera
 16. Finns nog inget bättre tillfälle att studera börsen dynamik än i dessa dagar. Hoppas kunna höja kunskapsnivån, jag HAR varit "naiv", ofta!

  SvaraRadera
 17. Om ni vill göra det hela lite enklare för er så avvaktar ni att den tekniska indikatorn Slow Stochastic i månad faller riktigt lågt, runt el under 20. Det funkade väldigt fint efter dotcombubblan och efter finanskrisen. Vi har en ganska bra bit kvar till dess även om börsen är sjukt översåld i det korta perspektivet. Men tror man på att det vi nu bevittnar är att jämföra med de två senaste krascherna så är Slow Stoch på månad ett hett tips.

  SvaraRadera
 18. Vilket tur att jag gick ur alla aktier före fallet. Problemet är bara att jag sålde för tidigt, redan 2015. Det har varit plågsamma år med stigande börser. ÄTNLIGEN är kraschen här. Hoppas på på ett totalt fall på minst 50 procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns folk som tjänar på att aktier faller genom att blanka.

   Radera
 19. Det är INTE nere på 2007 års nivå!!
  Vad talar ni för dumt?
  2017 men inte 2007!

  SvaraRadera