Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-03-02 15:17

Ökad oro för coronaviruset senaste månaden - stigande med ålder - MP- och SD-väljare mest oroliga

Sedan enkäten för en månad sedan har oron för coronaviruset SARS-CoV-2 stigit markant bland bloggens läsare. Oron är högre med högre ålder, och skiljer sig mellan olika väljargrupper - MP:s och SD:s väljare är mest oroliga, om än för lite olika regioner.
Oro och ålder. Matematisk korrelation 0.60 mellan ålder och oro. 
Orosgraden är självskattad på en skala från 1 (inte alls orolig) till 5 (mycket orolig) och svar kom in från 2080 respondenter fram till brytpunkten. Väljare avser hur man röstade i riksdagsvalet 2018.

Snittoron är nu 2.44 mot tidigare 1.90, vilket är en väsentlig ökning.

Minst orolig är man för mänskligheten som helhet med ett snitt på 1.83, även om Miljöpartiets väljare sticker ut med 2.12 här och är betydligt mer oroade än snittet.
Oro för mänsklighetens del.
Annars är man mest oroade för Europas del. Är är oron 2.71 på skalan 1-5. Mest oroliga är KD-väljare på 2.78 följt av S på 2.76. Minst oroliga för Europas del är Vänsterpartiets väljare på 2.54.
Oron för Europa.
Läsarna är mindre oroliga för Sveriges del, och ha alltså större förtroende för de svenska institutionerna, ledarskapet, sjukvården och myndigheterna än för de europeiska. Oron för svensk del är 2.71. I särklass mest oroliga för Sverige är SD:s väljare på 2.89, medan C:s väljare är minst oroliga på 2.33.
Oro för Sveriges del.
Själva tror man sig klara sig bättre än snittet ("jag är bättre bilförare än medlet"-fenomenet), och oron för sig själv och sina närmaste är 2.49. Återigen är C-väljare minst oroliga och SD- samt annat-väljare mest oroliga.
Oro över sig själv och de närmaste.
Som vi ser i den inledande grafen stiger oron generellt med åldern, som sig bör. Trots allt är allt fler i riskgruppen ju äldre man är, liksom ens anhöriga.
Oro per parti i riksdagsvalet.
När det gäller oron utifrån hur man röstade i riksdagsvalet 2018 så är den i princip inversen på huruvida man fått det bättre sedan 2017. De som är missnöjda med sina liv är också oroligare över coronaviruset.
Snittoro per parti. Bruten Y-axel.
Centerpartiets väljare är minst oroliga, SD:s väljare är mest oroliga. Vad som avviker är att Vänsterpartiets väljare är näst minst oroliga, och att MP:S väljare är minimalt oroligare än SD:s väljare. Annars är oron lägst i den politiska mitten. Hade man fått en perfekt invers på hur man fått det bättre, så skulle oron varit högre hos V:s väljare än MP:s väljare, annars är grafen i princip inverterad.

Det finns också en möjlig samvariation med utbildningsnivå, vilket kan förklara frånvaron av oro hos V:s väljare, som är högutbildade. Det är dock även MP:s väljare, men man får förmoda att hispighetsfaktorn skiljer sig åt mellan de två grupperna - lugn högutbildad vänster röstar V, hispig högutbildad vänster röstar MP. Trots allt är MP ett parti som lever på att få röster genom att skrämma folk och lockar således till sig just sådana personer. Samtidigt är SD:s väljare de lägst utbildade, vilket kan förklara oron på ytterhögerkanten.

Oro, stress och panik baserar sig ofta på okunskaper. MP:s allmänna vetenskapsfientlighet och faktaresistens kan således spela in i att partiets väljare är så oroliga, precis som för SD:s väljare. Man kan också säga att MP och SD har det gemensamt att deras väljarbas grundar sig på att man ska skrämma sina väljare till att rösta på dem - man bygger inte sin politik på framgång, utan på undergång.

Det väsentligaste är dock att oron tydligt har ökat den senaste månaden.

Framtida enkäter om oron kan undersöka t ex utbildningsnivå, liksom hur nöjd man är med sitt liv i övrigt.

Resultaten i den förra enkäten hittas här.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Jag gissar att de som följer din blogg nog tror att de preppat bättre än snittet. Det är nog ett rimligt antagande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast även de bloggläsare som preppat kan ju vara oroliga för att smittas och även hysa oro för att samhället påverkas.

   Radera
  2. Är man under 60 år gammal så kan man känna sig ganska trygg avseende just sig själv och det är väl ganska få av bloggens läsare som är över 60 år.

   Radera
  3. Jag är 59 år och då är det dags att bli orolig om 1,5 månader då.

   Radera
 2. Tack, bloggaren!
  Ska bli väldigt intressant att ta del av resultaten i en uppföljande undersökning, när vi vet mer om hur drabbade vi är.

  SvaraRadera
 3. Kineser äter nudlar.
  Italienare äter spagetti.
  Min andlige vägledare Jim Mieåkesson har bekräftat att bara jag fortsätter min äktsvenska diet med uteslutande sill, potatis och hembränt behöver jag inte oroa mig för Corona.

  SvaraRadera
 4. Började titta lite efter engångsandningsskydd klass p3 under helgen om det finns att köpa, men det verkar vara omöjligt att få tag på i Sverige så nog finns det många som oroar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara att andra precis som jag fått i uppdrag för två veckor sedan att köpa in varenda munskydd vi kunnat hitta för att skicka till våra fabriker i Kina då myndigheterna där kräver att arbetsgivaren skall hålla med munskydd om man öppnar arbetsplatsen.

   Radera
  2. Bra att du tänker på andra om du är smittad.

   Radera
  3. Munskydd skyddar "andra" om du är smittad (men det är alltså inte ett filter i samma bemärkelse som p3). Andningsskydd klass p3 skyddar även dig själv mot att få in virus via näsa/mun. Det är viktigt att veta skillnad på dessa.

   Radera
  4. Hur små partiklar stoppas av klass p3?

   Radera
  5. Känns onödigt att skaffa munskydd om man inte skyddar sina ögon, händer, hanterar kläder på rätt sätt, etc. Visst om någon nyser på en.
   Det kan ge en falsk trygghet. Bättre undvika folk eller använda en motorcykel hjälm 😎

   Radera
  6. PD, den partikelstorlek som är svårast att filtrera bort, jag har läst en hel del om luftföroreningar och konstigt nog så när partiklarna kommer ner till extremt små mått så blir det lättare att filtrerar bort dem. Men de olika klasserna mät i hur stor procent de filtrerar bort.

   Radera
  7. Procent av vilka partikelstorlekar?

   Radera
  8. Luftfilter av standarden hepa mäter genomsläpp av 0,3 um (miljondels meter) vilket uppges vara det mest svår filtrerade storleken, så troligen är det den storleken som används på standarden för andningsmasker också. Men egentligen är storleken ointressant eftersom det de mäter är på den mest svårfiltrerade storleken, och stoppar de tex 99,9 % så är det minst den filtreringen som sker oavsett partikelstorlek.

   Radera
  9. Det låter ju bra. Jag kollade och hittade en intressant tabell på svenska wikipedia om HEPA-filter. Man måste upp i klass H13 för att nå 99.9%. Det skulle innebära att ett HEPA-filter är effektivt mot virus.

   Finns det andningsmasker med HEPA-filter av klass H13 eller högre? Frågan är väl hur många viruspartiklar det behövs för att man ska bli infekterad, så eventuellt behöver man en högre HEPA-klass än H13.

   Radera
  10. Hepafilter av klass 13 eller högre låter intressant men skulle man kunna använda dem - säljs de inte som någon slags kassett som ska passa i dammsugaren eller i luftrenare? Kan de på något sätt klippas till så de går att använda som en del i en andningsmask, eller i en gasmask (militär modell tex)? Vad köper man lämpligen?

   Radera
 5. Vill minnas att FHM försvarade öpo22en flyglinje till Iran med att det var ineffektivt som metod att stoppa flyg.
  Nu har man tydligen ändrat sig... Det gick fort. Undrar vad som gjorde stängningen effektiv helt plötsligt

  Tilläg: jag är inte orolig

  SvaraRadera
  Svar
  1. De litar inte längre på uppgifter från Iran och samarbetet med myndigheterna där (WHO:s delegation tycks inte få kommunicera ut). Stängningen är inte så effektiv så länge inte alla länder stänger flyglinjer till Iran, men åtgärden är bättre än ingenting när man inte känner sig trygg med landet och dess myndigheter.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Folk som är på besök i Iran och vill återvända till Sverige kan ju använda andra transportmedel än flyg, men förhoppningen är kanske att de som är smittade ska hinna bli sjuka innan de kommer till Sverige.

   Radera
 6. Jag är inte direkt oroad av själva viruset. Dock är jag indirekt oroad av folks beteende. Speciellt efter vad jag såg på ICA Supermarket idag. Jag har aldrig tidigare upplevt något liknande tidigare. Det var ganska många vars agerande nog måste benämnas som hamstrande. Det riktigt oroande var hur en del personer närmast slet åt sig en del varor från de hyllor där det började bli tomt.

  Jag råkade dessutom i dispyt med en rabiat individ som hade mage att trycka undan en äldre herres rullator och därefter köra in sin kundvagn mellan den gamle mannen och rullatorn. Allt för att därefter i hetsigt tempo bunkra på med torrvaror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Har märkt lite av denna hamstring också. Har passat på att köpa några saker extra, men det mer för att det var extrapris. Däremot kan man förstå att äldre skulle köpa lite mer än de brukar.
   Märkte igår att just konserver gick åt.

   Radera
  2. Fast detta är väl en anekdot i Sverige, mer än en norm för vad som sker i butiker exempelvis i Florida före en annalkande storm?

   Radera
  3. Kommentarsfältet på Cornucopia är väl definitionen av anekdoter?

   Radera
  4. De har väl sett dokumentären på SVT om Corona viruset. Det jag undrade under programmet var, efter att de stängt ned hela Wuhan, hur folk får mat. Om min dörr svetsas igen är det lite jobbigt antar jag.

   Radera
 7. Lars: Du föraktar verkligen SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om det är så att Lars har upptäckt att andelen SD som läser hans blogg är i stigande......

   Svårt läge.

   Radera
 8. hej da , nej det tror jag inte.
  Jag tror syftet snarare är att få turbulens och debatt på bloggen. Lars är väl medveten om att sd följer med här.

  SvaraRadera
 9. Intressant anekdot om att svenska arbetstagare har fått i uppgift att rensa hyllorna på andningsskydd för att skicka dessa till sina kinesiska fabriker. Har inte sett den varianten tidigare.

  För att vara någorlunda effektfullt skydd mot exponering så kräver det korrekt användning, god passform och lägst klass FFP2, dock är FFP3 bättre. Ska kombinera med tätslutande glasögon.

  Textilmasker är för korttidsbruk och ska kasseras efter användning.

  Halv- och helmasker med P3 filter kan återanvändas men behöver desinficeras.

  Att använda andningsskydd korrekt blir kostsamt skydd speciellt eftersom viruset i denna epidemi inte tycks vara luftburet.

  3M har forskat på partikelstorlek vs skyddsklass och storleken på Coronaviruset är känt. Bara läsa på.

  Mest besvärligt gällande bristande tillgång på
  andningsskydd är för de professionella användare som behöver dessa. Bilen kan ju normalt fyllas på på Ahlsell, Swedol etc men inte efter att en hysterisk värld har köpt upp alla skydd. Rivningsarbete, borrning, slipning är garanterat riskfyllt medan tuben är högst osannolik riskmiljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kan man läsa om desinfektion av p3 filter? Hur då? Har alla p3 filter sk natogänga, så de passar den typen av gasmask. Vad och var köper man lämpligen?

   Radera
 10. Jag kan tänka sig en faktor som avgör till SD väljare läser nog mer alternativ media än väljare för MP,V Som nog hämtar sin information från PK media som stödjer deras parti linje mer Bor man i Stockholm som jag gör inser man att det inte behövs särskilt många Corona fall för en total kollaps av sjukvården Den som blev friskförklarad hade tillbringat en månad på sjukhus Söder sjukhuset i stabs läge efter normalt inget särskilt hade hänt

  SvaraRadera
 11. Kinesernas perversa matkultur blir världsekonomins fall

  SvaraRadera