Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-03-06

Nu frivilligt att göra värnplikten - om man ej ger samtycke till registerkontroll

Det är nu i praktiken frivilligt att göra värnplikten ens om man blir uttagen till värnpliktsutbildning. Anledningen är att alla som tas ut ska genomgå en registerkontroll av Säpo i form av en säkerhetsprövning. Detta kan inte ske utan samtycke, och samtycker man ej kommer man inte kunna påbörja grundutbildning.
Frivilligt trots värnplikt.
Alla tjänster hos Försvarsmakten, inklusive värnpliktig utbildning och krigsplacering via plikt ska nu säkerhetsprövas av Säpo. I praktiken handlar det om en slagning mot belastningsregistret och misstankeregistret hos Polismyndigheten. En sådan slagning kräver dock samtycke, och ger man inte sitt samtycke kan "någon delaktighet i Försvarsmaktens verksamhet [då] inte påbörjas, varken grundutbildning under värnplikt eller krigstjänstlgöring" uppger Försvarsmakten till SvD.

Registerkontrollerna fortsätter sedan löpande, och sker om inte annat återigen innan eventuella repetitionsövningar.

I praktiken är det alltså frivilligt att genomföra värnpliktsutbildning - även om man tas ut kan man slippa undan helt enkelt genom att inte ge sitt samtycke till en säkerhetsprövning.

I övrigt menas det i SvD:s artikel att det är kränkande att Säpo fortsätter kontrollera de krigsplacerade och att det kränker dessas integritet, men lösningen kan ju t ex vara att inte begå några brott, så kommer inget dyka upp i registren.

Naturligtvis är säkerhetsprövningarna positiva i sig - med bara några procent av en årskull ungdomar som ska genomföra värnpliktsutbildning finns det inget behov av att ta emot vem som helst. Dock ger det en dörr ut för den som absolut inte vill genomföra värnpliktsutbildning.

38 kommentarer:

 1. Alla som gör eller har gjort värnplikten borde få ett skatteavdrag livet ut, det var trots ett år då man inte tjänade några pengar och man fick försaka en del.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhåjaja! Inga pengar säger du? 40 kr/dag och ett muckarbidrag på 4500 kr säger jag ;)

   Radera
  2. Och det för att lajva krig och hänga på skjutbanan. I mina kretsar betalar man grova pengar för att få göra sånt på fritiden.

   Radera
  3. Exakt, forlorade nog en miljard foer det var tiden do "tech/internet" satte igong och jag med 1000 ideér som forlorades!!

   Radera
 2. "En sådan slagning kräver dock samtycke". Någon borde få en lavett, bildligt talat. Gör om, gör rätt.

  SvaraRadera
 3. Hela situationen känns orimlig.
  Hur kan det vara ett problem med registerkontroll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa steg är att tolka fängelser som register och därmed kräva samtycke från de dömda innan de kan bli intagna. Får man inte det så är det att rycka på axlarna och släppa fria. "Vi agerar bara efter gällande lagstiftning"

   Radera
 4. Alternativet att sitta av tiden bakom galler borde ju fungera även utan RK kan man tycka.

  SvaraRadera
 5. Tycker dock förslaget från Lars Sundberg är rimligt!

  Har själv en dotter som just fått brev om att det är dags att göra sin plikt. Hon har satsat allt på studierna de senaste åren, med gott resultat, och har alla planer utstakade för fortsättningen. Att då tvingas göra ett avbrott på ett år förstör rätt mycket för henne och hennes framtid. Det är inte säkert studieplatsen hon lyckats komma in på finns kvar/går att komma in på nästa år.

  Ett skatteavdrag för all framtid efter fullgjord värnplikt på säg 3% skulle sannolikt få rätt många fler att frivilligt acceptera värnplikten och vara gynnsamt för den framtida utvecklingen av försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur det inte är buren som det var tidigare. :- )

   Radera
  2. Eller som i starship troopers, har du inte tjänstgjort så blir du inte medborgare på riktigt.

   Även mindre formaliserat så borde fullgjord värnplikt vara meriterande. Det var det inte på min tid då alla hade gjort det, men kanske nu?

   Radera
  3. Dottern har rätt att behålla sin studieplats om studieuppehållet beror på militärtjänst, oavsett om hon läser ett program eller lösa kurser.

   Radera
  4. Som Frank säger. Hon kan tom få uppskov tills att utb är genomförd. Fick jag omgående efter att jag antagits till skola. Bara be om det.

   Radera
  5. Tidigare har det ju fungerat att även studiemotiverade män tvingades göra lumpen.med gott resultat.

   Radera
  6. @Poidel, i viss mening kan man säga att det även tidigare - när "alla" gjorde lumpen - var meriterande, i så måtto att det var halvsuspekt om man INTE hade gjort det.

   Radera
 6. Tja, eftersom värnpliktens återinförande trots allt när det faktiskt gäller andel av en årskull som kallas in och det till viss del kan ses som ett frivilligförsvar så är väl detta i linje med frivilligheten. Om läget skulle ändras och man skulle behöva kalla in majoriteten av årskullarna så skulle det säkert ändras.

  SvaraRadera
 7. Det var ju i praktiken frivilligt även under det gamla systemet, bara man inte brukade allvar på mönstringen. Under den senare tiden räckte det faktiskt att säga att man inte ville eftersom att det var svårt att ens få plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en tragisk period i början av 90-talet då de kallade in fler än de hade platser till. Värnpliktig släkting baserade över en enorm cykelskyttepluton (~160 man) där det fanns cyklar till drygt varannan.

   Radera
  2. Enkelt, halva plutonen blir akterskyttar.

   Radera
 8. Det är mera kränkande mot folket att ev krigsplacerade vore kriminella, bra med registerkoll inför ansvarsfull uppgift.

  SvaraRadera
 9. Det är väl för det är en myndighet annars finns Lexbas mfl som lämnar ut sådan information utan samtycke.

  SvaraRadera
 10. Påminner om Alice's Restaurant av Arlo Guthrie...

  Om det blir krig sådär påriktigt - när man dödar varandra i stor mängd - då skulle det visa sig att halvkriminella galningar kan vara duktiga befälhavare på slagfältet. Så har det i vilket fall varit historiskt. Många av slagfältshjältarna från 2:a VK dog rätt snart efter kriget. Trafikolyckor på fyllan och sånt. Det brukar förklaras med att de hade så långtråkigt utan ständig livsfara att de behövde skapa den för att känna att de levde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle gissa på att din målgrupp kanske ändå inte har några större lojalitetsband till Sverige. Länder i europa är inte lika homogena som vid tex ww2.
   Förövrigt låter det som en mardröm att ha en impulsiv buse som befäl.

   Radera
  2. Engelsmännen har varit väldigt duktiga med sin rekrytering. De letar gärna bland skiljsmässobarn efter en kombination "kriminell omgivning men inte åkt fast". Sen ordnar de så att armen och förbandet blir den familj de alltid saknat. Totalt lojala mot befälet. Gränslöst våldsamma när familjen blir hotad.

   Radera
  3. Kriminella tenderar att ty sig till sin lokala grupp, utan den minsta tendens till att se det större hela. Dessutom har de svårt med auktoriteter, vilket diskvalificerar dem för det mesta, inklusive militära evenemang. Att de är duktiga på att döda är bara en delmängd av de nödvändiga kvalifikationerna. Har de dessutom lätt för att byta sida är det ännu värre. Men som alltid är det bättre att någon annan gör jobbet, så det är inte omöjligt att kriminella anlitas ifall det blir tillräckligt dålig stämning.

   Radera
  4. Som i The dirty Dozen, måste vara sant då.

   Radera
  5. Franska Främlingslegionen. Rekryterar enbart efter arbetsprov. Godkänd rekrytering ger automatiskt Franskt medborgarskap efter fem års prickfri tjänstgöring i Legionen. Öppet för alla att söka. No questions asked.

   Radera
  6. Hade ett befäl i lumpen, Tamas, (förmodligen Thomas från början) som genomlidit det hela i Legionen. Att springa 3 dar med en 20 kilos ryggsäck med järntråd som axelband. Han utbildade oss i närstrid, med kniv och liknande. Är rätt säker på att jag fortfarande kan klara de flesta situationer.

   Radera
  7. Jag är inte rädd!

   Radera
 11. Cornu vad tycker du om din experter host bagdad bob host på våra hälsomyndigheter nu då?

  SvaraRadera
 12. Barn smittar inte .. ops vi stänger skolor
  Vi har inga direktflyg från kina opps det har vi visst
  Vi har inga smittningar i Sverige bara från utomlands oppps det var fel
  antalet smittade har nu nått peak (vi får se)

  Nej jag tror inte att detta är världens ände men som du säga att lita på experter som hostar i sin egen hand (ni som fattar ni fattar) Bagdad bob sa dagen innan att man inte skulle hosta i sin hand.

  Så jag frågar mig igen...... bor jag i ett land eller ett skämt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm.
   Jobbat i det offentliga hela mitt liv.
   Jag är inte jätte förvånad, om jag säger så

   Radera
  2. @Nick, Nejdå, du bor i det bästa landet i världen. Här tar alla sitta ansvar. Alla gör sitt bästa och bidrar till samhället. Vi är också det friaste landet i världen i vissa avseenden, så media kan välja vilken filosof som helst som expert. Men till slut gäller det klick och deg in, och då löser sig alla problem, eller hur.

   Kanske något ironiskt, men i huvudsak vad jag tycker. Sverige är det bästa landet i världen för de flesta, så enkelt är det. Och jag är gärna med och bygger det. Det är inget skämt. Jag tar det på fullaste allvar att min insats används på bästa sätt och inte slösas bort på politiska nycker. Jag vill att Sverige skall bli ännu bättre, bäst i klassen.

   Radera
 13. Ja jag har bott 20 år i USA och trivs där. Provade Sverige och är inte direkt imponerad. Har USA pass så vi ses

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul för dig, USA, en "Flawed Democracy". Är rätt säker på att du rätt snart kommer att upptäcka vad som är fel med den, och förmodligen återvända till Sverige med en lätt nedslående min. Missförstå mig rätt. Jag gillar USA jättemycket och åker ofta dit på semester, men det är en annan sak att bo där på livstid.

   Radera
 14. Suck, värnplikten har aldrig varit borta däremot upphörde grundutbildningen av värnpliktiga ett tag. Värnpliktiga är alla vuxna i Sverige. Däremot grundutbildas inte alla och det finns alltså möjligheter att slippa på olika sätt och man kan på sätt och vis uppfatta det som ett inslag av frivillighet. Men Lars Wilderäng och hans fru är också värnpliktiga det är en plikt de inte kommer undan.

  Frivillighet kan ta sig olika former. Själv är jag frivillig i Nationella Skyddsstyrkorna, vapenbärande soldat. Jag har valt att efter min förmåga hjälpa till utan att någon hänvisar till mina plikter. Det gör inte min förmåga större än andras.

  SvaraRadera