Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-08 17:53

Negativ börsvecka avslutad - Stockholmsbörsen i stödområden

Börsen var för tredje veckan på raken negativ på veckobasis, även om veckans nedgångar i princip skedde på torsdagen och fredagen. Samtidigt befinner sig Stockholmsbörsen i stödområden, så det är sannolikt att nedgången fortsätter att vara relativt lugn.
Dagschart OMXSPI
Börsveckan slutade lite positivt i USA, med en återhämtning på de amerikanska börserna, som visserligen stängde negativt, men något högre än vid tidpunkten för stängning här i Europa. Det kan ge lite stöd till börsen i morgon måndag, men bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll, och kan studsa lite hur som helst.

Annars befinner sig Stockholmsbörsen i psykologiska stödområden där index vänt flera gånger förut. Det kan göra att den fortsatta nedgången kommer vara ganska seg, och antagligen rätt slagig. Veckan som gått kan vara ett bra exempel.
Dagschart OMXS30.
Breda OMXSPI har vänt tre gånger under 2019 runt de här nivåerna och med lite god vilja även en gång under 2018. Stödet här torde således vara rätt starkt.

Ännu starkare borde det vara för storbolagsindex OMXS30 som vänt i det här området åtminstone åtta gånger under året 2017 - 2020 och ytterligare gånger 2015 - 2016 (ej med på grafen ovan). 

Nu lär börserna fortsätta nedåt så länge hysterin kring förkylningsviruset SARS-CoV-2 fortsätter eskaleera, men det är nog mindre sannolikt för en lika hård krasch som förra vecka. Veckan som gick är nog mer representativ.

Det är dock klen tröst för de som bara agerat i en stigande börs. Börsnedgångar är mycket svårare att hantera och tiden är det som till slut knäcker många. Det går sällan över fort, och varje dag är en chans att göra fel på en kraschande börs. Håll huvudet kallt, ha en strategi för såväl riskhantering som exitstrategier och följ den. Börsen bryr sig inte om dina känslor, utan är en iskall älskarinna, som bara väntar på att du ska göra bort dig så hon kan dumpa dig bland hennes andra ex på de tysta exens kyrkogård.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Jo, närmast helt omöjligt att spå kommande veckas rörelser. Det finns så många olika scenarier att ta hänsyn till, t ex om fler regioner får samma typ av karantän som i Italien (USA ser jobbigt ut pga möjlig undertestning). Så vi kan gott förr eller senare gå ner till nivåerna säg kring den där dippen hösten 2014, eller ännu lägre, om vi nu får permanenta ekonomiska skador.

  Alternativt att man faktiskt lyckas bromsa spridningen i alla klusterområden, och det då inte blir som i Italien.

  Nyheter om detta kommer helt driva marknadsutvecklingen under lång tid framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Min strategi med placeringar är ju ett försök med en blandning av fundamenta och TA. Ännu så länge ligger jag ju väldigt rätt. Jag väntar på att OMX30 ska ner en bit under 1500 nivån.

   Radera
  2. Stämmer bra. För en gångs skull tror jag fundamenta säger vi ska skarpt ner.

   Radera
 2. Kuwaitbörsen stoppad efter ett fall på 10%. Kanske inte påverkar Stockholmsbörsen så mycket, men att gå in på börsen kan nog snart likställas med gambling.

  SvaraRadera
 3. Här var det tyst. Börsen är väl inte lika rolig längre när allt inte går upp upp upp. Hur ska alla ekonomibloggare klara sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk orkar bara hålla en tanke i huvudet samtidigt. Vilket säger något om psykologin, som också kommer avspegla sig på börsen.

   Radera
  2. Typ -12% för året, guldaktierna laggar guldet. Antingen kommer guldet tappa eller guldaktierna stiga, och jag är positionerad för det senare vilket även billigare diesel bör bidraga till. Gissar på fortsatt volatilitet och börsnedgång för cykliska bolag.

   Radera
  3. Sverige30-terminen ner 5%, oljepriset i fritt fall, guld och silver upp.

   Dooooom!

   Radera
  4. Börsen är väl som mest spännande nu när man får jobba mer ETF/certifikat och samtidigt pejla fram favoriter som man tyckt vara för dyra tidigare.

   Radera
 4. Känns som nästa vecka kan bli lite tuff med en del eventuella vinstvarningar som säkerligen endast kommer skyllas på Corona, trots att de i flera fall hade behövt vinstvarna även utan Coronan

  SvaraRadera
 5. OT men 18 mm idag, hur gick det med taket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Presenning. Rivet, städat, nya balkar och nya väggstommar där det behövdes, delvis råspont på. Förhoppningsvis är all råspont på i morgon, i bästa fall även papp, ströläkt och bärläkt.

   Radera
 6. OMX-terminen hos ig handlas nu kring 1530, redan i fredagskväll var den nere långt under fredagens stängning.

  Håll i hatten

  SvaraRadera
 7. Bullshit and beartraps...

  Jag sätter på The Doors-" Break on through to the other side" stödet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir nog inget Adolfsson och Falk idag, när kontrollen blinkar blå.

   Radera