Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-12 15:35

Mars 2020 - sämsta börsmånaden någonsin för OMXS30?

Börsen fortsätter vara lite småseg. En kort kontroll i mitt chartverktyg visar på att mars 2020 än så länge är den sämsta börsmånaden någonsin för Stockholmsbörsens storbolagsindex. Månaden är dock inte över och mitt data sträcker sig bara till januari 2020. Så kanske Asienkrisen 1998 eller börskraschen 1987 var värre? Men just nu klår mars 2020 rent av september 2008 och den akuta finanskrisen.
Månadschart OMXS30. Logaritmisk skala så staplarna är jämförbara.
Sedan brukar förstås börskrascher inte bara hålla på i några veckor, och de stora nedgångarna sker över tiden, som för IT-bubblan i flera år, och finanskrisen 2007 - 2009.

I skrivande stund är OMXS30 bara -8.94% idag, medan OMXSPI går -9.73%. Stockholm står ändå stark. Franska CAC-40 är t ex -9.88%.

I USA har börserna öppnat och just nu är S&P-500 -6.71%.

Tvätta händerna, nys och hosta i armbågen, undvik sociala nära kontakter. Ta inte i hand utan ta hand om varandra istället.

Någon som sitter på komplett data för OMXS30 kan svara på frågeställningen i rubriken. Och du, hoppas du gjort något kul för lite av pengarna medan du hade kvar dem. Du har blivit äldre och kanske inte överlever coronakrisen, och det är trist att bara haft siffror på en skärm efter alla dessa års uppgång. Något att ta med sig tills nästa gång, om du som sagt överlever.

Tillägg: Utifrån en läsare med komplett data så var oktober 1987 sämre än mars 2020. Så var det med den saken. Nuvarande börskrasch är (än så länge) bara värst på lite drygt 32 år.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Precis så!
  Hysteri och panik är aldrig någon bra medicin. Har man sedan klivit ur börsen i tid kan man lugnt sitta och titta på det hela.
  "Tvätta händerna, nys och hosta i armbågen, undvik sociala nära kontakter. Ta inte i hand utan ta hand om varandra istället." TACK LARS!

  SvaraRadera
 2. Nu ångrar man bara att man inte köpte bear-cert med hävstång..

  Någon som vågar gissa botten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.di.se/analys/ingen-vet-nar-botten-ar-nadd/

   juli 1932, bottnade Dow Jones efter ett ras på nästan 90 procent från toppen

   Radera
 3. Men vi är ju inte ens halvvägs genom mars än? Vi har fortfarande stora möjligheter att slå rekordet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så kommer en liten upprekyl innan det fortsätter. Det gjorde det t ex september 2008.

   Radera
  2. Finns ju fortfarande folk som har både pengar och hopp, de måste förlora sina pengar först, och en liten tjurfälla är nog på sin plats igen.

   Radera
  3. Ja, kommer säkert nån sorts upprekyl innan det rasar igen (nästa trigger till panik kan vara dödsfall i USA). Fortsatt omöjligt att spå kommande priser på samtliga tillgångar.

   Radera
  4. De av oss som överlever får se!

   Radera
  5. Joakim, det är ju även "allting kraschar" fortfarande - både obilgationer och guld. En differentiering av tillgångsslagen bör väl vara ett tecken på att det börjar bottna, men nu rasar allt. Även fastigheter och bostäder lär följa med, även om sådant dröjer av statistikskäl.

   Radera
  6. Precis, det är samma typ av "allt-kraschar"-marknad som under finanskrisen. På bostadsmarknaden lär det bli i stort sett stopp på alla visningar (dvs ingen dyker upp om ett par veckor). Samma fenomen som 2008 där med.

   Radera
  7. Har väl redan varit dödsfall i USA?

   Radera
  8. @Joakim Persson: Men ingen prisnedgång. Blir intressant hur det blir med nybyggnationsprojekten. Byggbolagen har ju inte bråttom. Dom kan ju sälja dessa under flera års tid och räknar med att marknaden drar igång igen. Ingen lågkonjunktur håller på så länge.

   Radera
  9. Lars. Dödsfallen i USA är trots ett mycket lågt antal smittade (relativt sett). Det tyder på stor undertestning, vilket man också kan läsa om på annat håll. När dödsfallen ökar på ett märkbart sätt (säg som i Italien, Spanien och Frankrike) så finns det möjlighet till nya jobbiga reaktioner.

   I det här fallet är USAs sjukvårdssystem extremt illa rustat för att hantera kommande tid. Jämför dödstalen och smittotalen i USA vs Tyskland.

   Att utveckla lunginflammation och sedan dö av COVID-19 går inte på en vecka, inte två heller. 38 döda idag innebär en mycket högre siffra på antal smittade -- för ett par veckor sedan. Det är denna smittspridning som kan visa sig helt överbelasta vården.

   Radera
  10. Absolut, smittan är lös i USA, men man testar ju inte pga brist på allmän offentligt finansierad vård. Tönten Trumps flygstopp från Europa visar ju bara att han är en populist, som låtsas göra något som i själva verket är helt meningslöst när smittan redan är fri i landet. Lite som krävs här i kommentarsfälten för svensk del. Det kommer bli dödsfall, och likt jag skrev tidigare så blir det "smitta chefen först". Redan minst två svenska myndighetschefer som smittats, vi får se när folk bröjar trilla dit i Vita Huset.

   Radera
  11. Trumps egen hälsa (både fysiskt och mentalt) lämnar ju en del att önska. Blir en intressant trigger när han smittas.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  13. En medarbetare till Bolsonaro, som träffat Trump, är också smittad.

   Med tanke på hur lätt smittan sprids vore jag inte förvånad om Trump börjar se lite hängig ut snart. Han tillhör också en typisk riskgrupp.

   Det är det jag säger. Man testar inte pga brist på allmänt finansierad vård. Man har väldigt få testkit. Därför är smittan lös och med enormt mörkertal. Därför kommer det bli chock när det kommer in en enorm spik med lunginflammationer när som helst. Alla läkare som nu varit med om detta, från Kina till Italien, ber nu förtvivlat sina kollegor internationellt att få myndigheterna att reagera. ECDC går ut idag och ber alla folkhälsomyndigheter agera. Det saknas inte information om vad som hänt under januari, februari och mars. Det finns i överflöd, och nu gäller det att agera, "flatten the curve".

   Radera
  14. Goofy
   Det var en prisnedgång som hette duga 2008. Dock valde folk att dra in sina objekt så det realiserades aldrig i statistiken.

   Radera
 4. Avanza har från januari 1984 och nasdaqomxnordic.com har från september 1986. På nasdaqomxnordic.com har du exportera datat till xls.

  SvaraRadera
 5. -11% idag men det ännu sjukare är att det forsatt -1% till i efterhandeln.

  SvaraRadera
 6. Nå hur ser facit ut? Prickade analytikerna som media alltid tillfrågad rätt i januari när de siade om börskurser och oljepriser? Ska man tro på att samma individer får rätt nu då?

  SvaraRadera
 7. Börsen lär ju stiga som en raket sen när allt har lugnat ner sig.
  Fredagen den 13:e imorgon. Vi får se vad det innebär för börsen...

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. För att jag köpte.

   Radera
  2. @Björn: LOL :)

   @Gargamel: Någon kanske säljer guld och köper något annat. Gäller att identifiera vad det andra är bara.

   Radera
  3. Munskydd,handsprit och toalett papper verkar ju vara inne:-)

   Radera
  4. Likviditetsbrist troligtvis.

   Radera
  5. Obs frågan var seriös
   [email protected] så kan det vara, men då skulle det vara så historisk också. Hur var det under den stora depressionen? Då sjönk väl inte guldet, eller?

   Radera