Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-12 13:37

Marknadsräntorna skuttar uppåt på coronakrisen

Trenden med fallande marknadsräntor bröts med botten i måndag, med ett tydligt skutt uppåt. Man kan kanske se detta som en brytpunkt för när coronakrisen tog fart på allvar.
Svenska marknadsräntor de senaste två månaderna. Data: Sveriges Riksbank
Marknadsräntorna stiger, dvs priserna på obligationer faller och med det även t ex obligationsfonderna.

Botten skedde i månadags, men sedan dess går räntorna uppåt, efter att annars de senaste två månaderna fallit. Förmodligen (killgissning) beror detta på att pengar flödade in till trygga Sverige, tillsammans med de fallande börserna, vilket pressade ner marknadsräntorna.

Det verkar vara slut med detta nu, eller så är det bara ett hack i kurvan. Det krävs samtidigt en del för att räntorna ska vara tillbaka till nivåerna som gällde för två månader sedan, så det kanske inte är läge att vifta för mycket med händerna riktigt än.

Men som psykologisk vändpunkt för coronakrisen kan man nog peka ut måndagens räntebotten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Det har diskuterats vad nästa lågkonjunktur ska komma att kallas, men coronakrisen verkar nu ha fått fäste.

  SvaraRadera
 2. Börsen ner 8,2% nu kl 14.00 och kronan ligger närmare 11 kr mot euron. En händelserik dag!

  SvaraRadera
 3. Lars min vän! 3-2 till dig! Rädda er den som kan, mayday mayday! Sälj allt, men inte huset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar faktiskt som att bostadspriserna i Sverige är det enda som kommer stå sig i en finanskris.

   Radera
  2. Jo ni vekar ju ha rätt om det mesta. Jag skulle nog vilja beskriva ten and out. Självklart kommer bostadspriser att påverkas. Ju längre krisen blir desto större påverkan. Högre räntor, osäkerhet, permitteringar, arbetslöshet mm. Vem vill skriva kontrakt i den miljön

   Radera
  3. Goofy, möjligt att bostadspriserna håller ett tag till, åtminstone på pappret. För vem kommer att sälja framöver under de här omständigheterna och ge Valueguard prisunderlag. Det här är inte bara Coronakris utan finanskrisen 2008 som ligger olöst i botten med sin skuldbubbla.
   Det som Cornu varnat länge för.
   Rädd att det blir en slakt på alla välavlönade 35 åriga familjer med trendiga projektledarroller och 2 leaseade BMW på uppfarten. Parkerade framför sin putsade vita 6 miljonersvilla med 5 meters takhöjd. Och öppen planlösning med mycket plats för vänner.
   Nu finns det ju risk på marknaden dessutom som gör att räntorna kan dra.
   Tur att man inte lyssnat på Mr Perfects profetior. Jag går inte in på börsen förrän vi åtminstone är nere 50 %.
   Om jag nu inte strukit med av Corona vilket för min del är en reel risk.

   Radera
  4. @Bengt: Möjligt att försäljningarna avstannar och därmed inte påverkar prisstatistiken. Nybyggnation kanske reas ut som vanligt vid nerkyld marknad d.v.s. genom 24 månader avgiftsfritt som motsvarar en rea på upp till 5%. Jag ligger på +2,93% i år jämfört med index på nästan -25%. Vet inte om jag ska sälja min specialportfölj och vänta in -50% eller bara balansera om.
   Försöker att inte vara så dramatisk. Jorden kommer inte gå under denna gången heller. Nästan alla mina vänner säger nu: "Vad var det jag sa? Satsa inte pengar på börsen. Där kan man förlora jättemycket. Köp en bostad. Det är säkert. Det går aldrig ner."

   Radera
  5. Ett annat citat är "Sälj och rädda det du kan rädda och köp en bostadsrätt istället. Det är bostadsbrist. Priserna kommer bli ännu högre särskilt nu när man kanske plockar bort amorteringskravet, riksbanken köper bostadsobligationer och bankerna lättar på kreditkraven för bostadsköp".

   Radera
  6. @Goofy, glädjer mig att du satsat rätt och än så länge gått bra på börsen. Jag tror också att bostäder kommer hålla emot mer än aktier. Man kan ju som sagt inte bo i en aktie. Problemet nu är väl att vi har haft en sån extrem uppgång på bostadspriserna att det finns en stor fallhöjd nu.
   Många har också nu förlorat stora delar av sina kommande kontantinsatser till bostäder som man haft på börsen. Fortsätter detta så kan det ge en stor påverkan.

   Radera
  7. @Bengt: Jag är mer en riskavers person så har valt en defensiv portföljstrategi. Hade du sålt av allt och väntat in ett bra läge för aktieköp eller bara balanserat om? Man vet ju aldrig när det fallit färdigt. Kan ju vara slutfallet för den här gången också även om det känns osannolikt.
   Dom som sparat till kontantinsatsen i 100% aktier får väl skylla sig själva om dom har en investeringshorisont på lägre än 10 år.
   Jag köper gärna en bostad men inte till dagens priser. Nybyggd 3a för ca. 35 000 kr/kvm hade jag slått till på men i nuläget ligger dom på runt 60 000 kr/kvm.

   Radera
  8. Allså, vem bryr sig om överkonsumerade som tagit lån på för många miljoner?
   Men, räntorna kan ite dra, det är omöjligt då vi har en socislistmarknad, det FÅR inte dippa för länge/för mkt/för kritiskt

   Radera
  9. @Goofy, omöjligt ge råd då jag själv är alldeles för riskavers. Jag är f.n. bara "lite" inne på börsen med långsiktigt sparande som grön energi och EM som får sitta där tills vidare. Förväntar mig dock att det kommer sjunka betydligt mer. Vi har först utvecklingen av Corona i USA som avgör. Men gissar i vilket fall att det tar månader innan positiva nyheter kommer som kan vända börsen. Mkt hänger också på fiskala åtgärder. Handlar också om hur långsiktig du är.

   Radera
  10. @Fet och fluffig: Statsmakterna, centralbankerna och företagen. Det är dom överkonsumerade som driver tillväxten.

   @Bengt: Fast du är väl ändå villaägare så riskavers har du inte varit hela livet? Hur många punkter ska OMXS30 ner till om du ska gå all in igen? Tycker du det börjar bli dags att köpa in sig lite vid -30 till -40% från ATH?

   Radera
  11. @Goofy, nej inte riskavers hela livet. Detta kom gradvis efter finanskrisen. Hus däremot ser jag som ett av livets nöjen och är beredd att betala för. Har bott i lägenhet som yngre men slåss i tvättstuga snubbla över barnvagnar och grannar som lever rövare var inget för mig. Sett från min horisont kan jag tänka mig gå in i där du säger med en mindre del. Men jag gör dock inga stora köp närmaste månaderna även om det går ner -50%. Tycker det är alldeles för riskabelt. Sem kan det bli aktuellt med mer om vi är på -30 till -50% i uppåtgående trend. Att tajma botten kan man glömma dock. Men jag är en glad amatör även om ekonomiskt intresserad så det blir mkt magkänsla.

   Radera
  12. @Bengt: Om OMXS30 är nere på ca. 900 punkter eller vad det heter kommer jag förmodligen gå in med nästan allt jag har i aktier.

   Radera
  13. @Goofy,ok hoppas att det blir i rätt trend också så det så att säga blir "vinst direkt".

   Radera
  14. Goofy: Visst men pre- coronakrisen nu var ju inte läget så bra som "de" sa.
   Enkelt sagt är det bara något fel med räntor under 2%. Staten kan ju bara trycka mer pengar, varför hålla på med dessa fån-lån som ju ingen kan bära, klart det går en stund men när smäller det rejält? Siffrona jag ser nu är verkligen illa men jag vet också mina upplevda värden på bolag och här och var kan det ju bli köpläge nu. Tycker dock väldigt mycket bara är på en lågpunkt där de kanske hör hemma iom dopad börs, men som sagt mer doping kommer nu, det är säkert, likaså tar den smarte politiska positioner, tex Ericsson är värd att bevaka om man kan företaget, jänkarna vil köpa, inte kommer de vilja köpa mindre nu efter detta. Jag vill inte säga köp nu men Ericsson värderar jag, utan den nykommna politiska dogmen mot Kina, till 30-110 kr, nu är det en möjlig kursdubblare för kriget mellan US och faktiskt nästan resten av världen lär fortsätta.

   Radera
 4. Fick precis en jävligt bra "money shot" på -10%.

  Har gjort betydligt mer än kanonhösten under raset hitills.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar hur många blankare det finns där ute...
  Där en del ser hinder så ser andra möjligheter.

  SvaraRadera
 6. Men allvarligt var är aktieköperna, ni vet de där "långsiktiga" som alltid ska fynda nu då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De köpte första veckan för "det har blivit billigt".

   Radera
  2. Men nu börjar vi se en del köp som ändå kan motiveras ekonomiskt även i sämre tider tycker jag, fundamentalt, finns säkert väldigt många felprissättningar som man kan se nu.
   Problemet är bara att jag har haft mycket lägre bottnar i tanken även om jag haft svårt att se OMX gå dit nu, fast nu ser det fullt möjligt ut med de 350 som är mitt lägsta OMX mål.
   Vi är i Januari 2019 nu, värre är det ju inte.
   Kanske man ska köpa genom att ställa ut nakna säljisar?

   Radera