Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-03-04 11:49

Magdalena Andersson: 0.3 procentenheter lägre BNP-tillväxt på grund av "det som har hänt" - "kan få större effekt" - "kris"

Regeringen sänker sin BNP-prognos för Sverige med 0.3 procentenheters tillväxt på grund av det som än så länge "har hänt" på grund av coronaviruset. Samtidigt sade finansminister Magdalena Andersson (S) att det kan få större effekt längre fram, och att enskilda branscher kommer drabbas mycket hårdare. Det hela kallas för "kris" av finansministern.
Så här mycket sänker vi BNP-prognosen på grund av det som har hänt.
Beskedet är alltså att svensk ekonomi redan tar skada av coronavirusutbrottet, baserat på det som hänt än så länge. Det kan alltså också bli värre längre fram utifrån vad som ännu inte hänt. Prognosen baserar sig på att utvecklingen och spridningen av coronaviruset lugnar ner sig

I övrigt är det intressant att se hur finansministern kommenterar finansmarknaderna.

Finansministern skryter också med hur bra det är att regeringen inte har satsat på välfärd och samhällsservice, utan istället amorterat på statsskulden, så man har ekonomiskt utrymme att hantera det finansministern kallar "kris".

Regeringens tidigare kalenderkorrigerade BNP-prognos låg på 0.8% i tillväxt, så en reduktion på 0.3 procentenheteer innebär 0.5% i tillväxt för 2020.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Ja, när vi ligger och skvalpar precis runt 1,0% i tillväxt oavsett Corona eller ej finns det inte mycket marginal på nedsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCB släpper snart en ny prognos men för närvarande väntats befolkningen 2020 öka med 88 344 personer eller 0,86%. Det blir inte mycket till välståndsökning realt per person.

   Radera
  2. Det blir recession per capita helt enkelt

   Radera
  3. Population per capita spås dock ligga stabilt kvar på exakt samma nivå!

   Radera
 2. Satir blir sällan svartare än när två södermalmsbor slåss över en förbiflygande plastpåse.

  SvaraRadera
 3. Prognosmakarna och tillika skattebetalda gissarna lyssnade kanske på den skattefinansierade Folkhälsomyndigheten; och "såg det inte komma" helt enkelt

  Nu gäller som alltid inom krishanteringen: "Så här har vi alltid sagt" :)

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnade på presskonferensen från Solna om Corona nu och det var en sak som gjorde mig arg. Man ska först nu börja testa svårt lungsjuka i Sverige för Corona.
  Det här hände i USA att man inte lät vården testa och sen när man gjorde det upptäckte man spridning man inte hade spårat inom landet.

  SvaraRadera