Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-03-04 11:49

Magdalena Andersson: 0.3 procentenheter lägre BNP-tillväxt på grund av "det som har hänt" - "kan få större effekt" - "kris"

Regeringen sänker sin BNP-prognos för Sverige med 0.3 procentenheters tillväxt på grund av det som än så länge "har hänt" på grund av coronaviruset. Samtidigt sade finansminister Magdalena Andersson (S) att det kan få större effekt längre fram, och att enskilda branscher kommer drabbas mycket hårdare. Det hela kallas för "kris" av finansministern.
Så här mycket sänker vi BNP-prognosen på grund av det som har hänt.
Beskedet är alltså att svensk ekonomi redan tar skada av coronavirusutbrottet, baserat på det som hänt än så länge. Det kan alltså också bli värre längre fram utifrån vad som ännu inte hänt. Prognosen baserar sig på att utvecklingen och spridningen av coronaviruset lugnar ner sig

I övrigt är det intressant att se hur finansministern kommenterar finansmarknaderna.

Finansministern skryter också med hur bra det är att regeringen inte har satsat på välfärd och samhällsservice, utan istället amorterat på statsskulden, så man har ekonomiskt utrymme att hantera det finansministern kallar "kris".

Regeringens tidigare kalenderkorrigerade BNP-prognos låg på 0.8% i tillväxt, så en reduktion på 0.3 procentenheteer innebär 0.5% i tillväxt för 2020.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Ja, när vi ligger och skvalpar precis runt 1,0% i tillväxt oavsett Corona eller ej finns det inte mycket marginal på nedsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SCB släpper snart en ny prognos men för närvarande väntats befolkningen 2020 öka med 88 344 personer eller 0,86%. Det blir inte mycket till välståndsökning realt per person.

   Radera
  2. Det blir recession per capita helt enkelt

   Radera
  3. Population per capita spås dock ligga stabilt kvar på exakt samma nivå!

   Radera
 2. Satir blir sällan svartare än när två södermalmsbor slåss över en förbiflygande plastpåse.

  SvaraRadera
 3. Prognosmakarna och tillika skattebetalda gissarna lyssnade kanske på den skattefinansierade Folkhälsomyndigheten; och "såg det inte komma" helt enkelt

  Nu gäller som alltid inom krishanteringen: "Så här har vi alltid sagt" :)

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnade på presskonferensen från Solna om Corona nu och det var en sak som gjorde mig arg. Man ska först nu börja testa svårt lungsjuka i Sverige för Corona.
  Det här hände i USA att man inte lät vården testa och sen när man gjorde det upptäckte man spridning man inte hade spårat inom landet.

  SvaraRadera