Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-24 12:10

Länsförsäkringar Bank blockar överföringar till Revolut

Ett flertal bloggläsare rapporterar om att Länsförsäkringar Bank (LfB) har börjat blocka överföringar till fintechuppstickaren Revolut, så läsarna inte kan använda Apple Pay med mera den vägen. Förklaringarna från LfB varierar men handlar generellt om penningtvätt.

Inlägget innehåller reklamlänkar för Revolut.
Revolut Metal Gold.
Länsförsäkringar Bank blockerar alltså överföringar till Revolut, enligt rapporter från ett tiotal bloggläsare med kortet. Blockeringen har börjat de senaste veckorna.

Banken uppger exempelvis att man "spärrar transaktionerna när vi inte kan garantera att vi uppfyller penningtvättslagen, dvs när vi inte kan få ett klart och tydligt syfte till transaktionen."

En annan läsare skriver att banken uppger att man inte kan göra AML-kontroller "så vi kan för närvarande inte tillåta dem utan att riskera mot AML-regelverket".

Till saken hör att Länsförsäkringar fortfarande inte erbjuder Apple Pay, vilket Revolut gör (inklusive app med komplikationer till Apple Watch, så man kan se saldot direkt på urtavlan), och många LfB-kunder därmed använder Revolut till detta.

Exakt hur det bryter mot penningtvättlagen att överföra pengar till en annan EU-godkänd bank är förstås oklart. Det kan ju inte vara så att LfB är sura över att de går miste om kortavgifter när kunderna handlar med ett annat kort, och bara använder penningtvättlagen som ursäkt?

Penningtvättlagen är knappast till för att banker ska kunna blockera kunder från att föra över pengar till konkurrenter med en bättre och modernare tjänst?

Förslagsvis implementerar LfB omgående Apple Pay, sekundsnabba meddelanden till mobil och smartwatch vid kortköp, inklusive exakt vilken butik, omfattande direkt från användaren hanterbara säkerhetsspärrar, noll i växlingsavgifter vid köp eller uttag utomlands (kanske inte så aktuellt i coronatider) med mera, gratis valutakonton och gratis växling utan påslag mellan dessa, så behöver inte kunderna vända sig till en konkurrent.

Bloggaren är Revolut Pioneer och får provision om du skaffar Revolut via länkar som denna.

14 kommentarer:

 1. Då får missnöjda kunder byta bank.
  Eller öppna ett konto hos en bank som tillåter Revolut-överföringar.
  Behöver inte vara svårare än så?

  SvaraRadera
 2. Notera att Klarna också erbjuder apple pay. Deras kort är gratis och kan läggas upp i Apple Pay. Du kan koppla ditt Klarna kort till ditt lönekonto och då dras pengarna automatiskt någon dag senare med autogira och du betalar ingen ränta.

  SvaraRadera
 3. Sammarbetsmarkering vore på sin plats, även om jag själv är en nöjd Revolutkund värnar jag bloggarjävelns trovärdighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, missade det eftersom jag inte hade några direkta länkar, lade till en på slutet.

   Radera
 4. Det är inte bara stora stygga bankerna som är krångliga. Revolut har sedan i januari stoppat betalningar till opencollective.com och de projekt jag sponsrade där. Vid kontakt med deras support svarade Revolut med motiveringen "due to internal security reasons".
  Ställde om från Revolut-kortet till Cirkle-K MasterCard-kortet och det gick utmärkt att betala.

  SvaraRadera
 5. Godtycke, högmod o arrogans är ett bransch-virus inom bank och försäkring.
  Tjänstemannen lutar sig i sitt präktighets-syndrom mot generella o luddiga regelverk som fortfarande saknar prejudicerande vägledning från domstol, Finansinspektionen m fl. Då passar branschen på att använda sig av den berömda metoden från från den mäktige mot den mindre: Nämligen "går-det-så-går-det-metoden"! De kan t o m säga "stäm oss då..."

  SvaraRadera
 6. Hekt galet att göra bankerna ansvariga för penningtvätt bara för man genomför en penningtransaktion. Bankerna tillhandahåller bara infrastruktur, jämför med att flygbolag inte blir ansvariga för det som smugglas i ett plan.

  Om det är så att banken har fejkat konton eller på annat sätt lurat skattemynidgheterna, så ska de hållas ansvariga men det är ju sällan det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men flygbolag och rederier är ju ansvariga för ev flyktingar ombord med knas i pappren?

   Radera
  2. I'm Innocent! I followed orders!
   Eller hur ?

   Radera
  3. @Fet och fluffig: Är det bra, eller är det staten som ska hålla ordning på vilka som reser in i landet?

   Radera
 7. Nordea har maximerat överföringar till Revolut till 20.000 kr i veckan då de betraktar det som kontantuttag i bankomat.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. När stoppar de överföringar till Swedbank?

  SvaraRadera
 10. Vet inte om det varit uppe tidigare men Norwegian har svartlistat Revolut. Har inte gått att betala med kortet sedan december, man får meddelande om att kortet är black listed.

  SvaraRadera