Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2020-03-03 09:00

Lägsta svenska BNP-tillväxten sedan 2013

Svensk BNP-tillväxt var blodfattig under fjärde kvartalet och visade upp den lägsta BNP-tillväxten sedan dippen 2012 - 2013. Det summerade fyra kvartalen för 2019 ökade BNP med 1.27% jämfört med 2018 års fyra kvartal, naturligtvis säsongsjusterat och inflationsjusterat.
Svensk BNP-förändring fyra kvartal, säsongsresnad och inflationsjusterad ("fasta priser"). Data: SCB
SCB uppger att tillväxten för helåret 2019 var 1.2% jämfört med 2018, men en summering av respektive års fyra kvartal ger 1.27% i förändring. Likväl är siffrorna de svagaste sedan sättningen 2012 - 2013.

För fjärde kvartalet skriver SCB att hushållens konsumtion ökade, liksom lagerinvesteringar, medan fasta bruttoinvesteringar minskade främst investeringar i maskiner och inventarier. Den internationella konjunkturen märktes av och exporten minskade med hela 1.7%, medan importen minskade med 1.2% och exportnettot sänkte BNP med 0.3 procentenheter. Varuproduktionen minskade med 0.2% medan tjänsteproduktionen ökade med 0.3% och de offentliga myndigheternas produktion minskade med 0.1%.

Återstår nu att se hur de positiva framåtblickande konjunktursignalerna översätts till faktisk ekonomisk aktivitet under första kvartalet 2020, och om coronaviruset hinner påverka svensk BNP  innan mars är över. Effekterna för ekonomin sker med eftersläpning.

Annars kunde mycket väl konjunkturen bottnat runt dessa nivåer och stabiliserats här under 2020 för att sedan börja en återhämtning. Fast allt talar för att virusutbrottet och framför allt myndighetsåtgärderna, samt hysterin kring detta, kommer ge omfattande negativ påverkan på den verkliga ekonomin. Finansmarknaderna och börsen kan förstås återigen räddas av centralbankerna, men det räddar inte den verkliga ekonomin - vem ska låna pengar till investeringar om tillverkningen är nedstängd, folk stannar hemma och varken reser eller åker till jobbet? Centralbanker kan manipulera marknader, men inte virus. Naturvetenskap övertrumfar ekonomisk så kallad vetenskap.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Nu går dollarkursen neråt också sedan två veckor.
    Marknaden börjar väl inse att Sveriges riksbank har lite ont om handlingsutrymme att sänka räntorna i takt med FED.

    SvaraRadera