Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-21 17:56

Lägsta börsstängningen i USA sedan februari 2017

Ännu en börsvecka kan läggas till handlingarna, och fredagen innebar den lägsta stängningskursen för det breda amerikanska börsindexet S&P-500 sedan början av februari 2017. Det var förstås därmed även den lägsta stängningen på veckobasis sedan dess. 
Dagschart S&P-500.


Storbolagsindex Dow Jones stängde fredagen på -4.55% och veckan på -17.30%. Sedan årsskiftet är indexet nu -32.81%.

Teknikbolagstunga Nasdaq Composite stängde på -4.34%, har gått -14.98% på en vecka och -23.33% sedan årsskiftet.

Russel 3000, som omfattar i princip alla aktier på de amerikanska börserna gick -4.20% i fredags, -15.33% för veckan och -29.99% sedan årsskiftet.

Viktiga breda indexet S&P-500 stängde på sitt lägsta sedan toppen, och är nu tillbaka till nivåer från början av 2017, så mer än tre års börsuppgång är utraderad. Inte ens utdelningarna kan kompensera för detta och tre års uppgång är borta. Visar fint vilken tidshorisont man behöver när man ska syssla med aktier. För Stockholmsbörsen är det värre, om man köpte vid fel tillfälle. OMXS30 är tillbaka på 2014 och har varit nere och nosat på toppen från 2007, som visade sig vara ett stöd.

S&P-500 gick -4.34% i fredags, -14.98% för veckan och -28.66%  sedan årsskiftet.

Veckochart S&P-500
Det finns tjurfälletecken i en del aktier som Netflix eller Axfood, där folk tydligen tror att dessa är långsiktiga vinnare. Mer om den felaktiga logiken kring detta, liksom vaccinbolag etc är mer lämpat för ett separat inlägg. Det handlar mer om att det finns de som fortfarande inte förlorat hoppet om de stora pengarna och tror de kan köpa något som skulle gynnas och att de är smartare än marknaden, trots att långsiktiga fundamenta inte ändrats alls. Naturligtvis vänder marknaden förr eller senare och naturligtvis kommer aktier med stabila affärsmodeller, låg värdering och låg skuldsättning att överleva. Men att de skulle gå bättre än index långsiktigt är nog att lura sig själv.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Skulle ju vara om man tror på en snabb återhämtning, och då tänker att de ska vara en säker placering tills dess. Annars är ju den stora frågan när man bör exponera sig mer mot börserna igen.. jag avvaktar nog att US ser ut att nå någon sorts peak corona

  SvaraRadera
 2. SPX ska sannolikt ned och testa 1800 nivån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är detta var månadschart i Fishnet eventuellt skvallrar om? Minns VCW :-) Har du ett chart över S&P500 samt OMX30 i längre tidshorisont att bjuda på?

   Radera
  2. Se min fråga till dig längre ner.......

   Radera
  3. Är detta en eventuell möjlig nivå enl Fishnet? Har du möjligtvis graf över S&P500 och OMX30 i månadschart att kunna visa upp?

   Radera
 3. Intressant att se hur guldet fallit med aktiemarknaden, handlar det om tvångsförsäljning för att täcka förluster på aktiemarknaden? Någon som har en idé?

  SvaraRadera
 4. Ursäkta, får ingen rätsida på detta med funktionaliteten i svarskedjan. Kanske du sett mitt svar? I alla fall. Är detta var månadschartet i Fishnet eventuellt tyder på? Minns VCW:-) Har du möjlighet att bjuda på S&P500 samt OMX30 i Fishnet, månadsupplösning?

  SvaraRadera
 5. Vad tror ni om måndag. Enormt stimulanspaket ($1T) sjösattes igår. Men antalet bekräftade smittade kommer skjuta i höjden på grund av att de börjar få igång testningen, många fler delar av USA kommer stängas ner. Kanske allt man kan säga är att det borde vara bli hög volatilitet?

  SvaraRadera