Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-11 19:04

Karensdag slopas - skattekrediter till arbetsgivare - stöd till regioner och kommuner på grund av coronaviruset

Regeringen lägger en extra ändringingsbudget för att omgående hantera effekter av coronavirusutbrottet. Bland annat slopas karensdagen i sjukförsäkringen, arbetsgivare får skjuta upp inbetalningar av arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt - i praktiken får man låna pengar av staten via företagets skattekonto - och ett extra stöd till regioner och kommuner för vårdkostnader på grund av coronaviruset ska kunna sökas i efterhand. Därtill kommer en lag om korttidsarbete börja gälla redan första maj om arbetsmarknadens parter är överens och alternativet är varsel.
Skiten blev just verklig. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar allvar.
MP+S-regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister tillika bidträdande finansminister Per Bolund (MP) lade idag en extra ändringsbudget med anledning av coronakrisen.

Medialt mest uppmärksammat är slopandet av karensdagen i sjukförsäkringen, dvs att man får sjukpenning direkt från första sjukdagen, vilket också bloggen föreslog tidigt vore en lämplig åtgärd för att folk inte ska gå till jobbet och smitta varandra för att man inte har råd att vara sjuk. Det blir fortfarande en ekonomisk smäll, men inte lika stor.

Även smittbärarpenningen höjs. Den har varit betydligt lägre än sjukpenningen och gått i taket redan på en månadslön runt 25 000:- SEK.

Men det är inte allt. 

Regioner ("landsting") och kommuner ska i efterhand kunna få ersättning för extraordinära sjukvårdskostnader, som smittspårning, labanalyser, bemanning av 1177, högre personalkostnad och materielåtgång. Regeringen skattar kostnaden till en miljard kronor men sätter egentligen inte någon gräns.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får också tillskott med pengar, som främst ska gå till ökade personalkostnader - man behöver förstås jobba över en del och jobba dygnet runt pga beredskapsskäl.

Arbetsgivare får i praktiken låna pengar av staten, genom att man kan få anstånd med inbetalningar av arbetsgivaravgifter och de anställdas perliminärskatt, så kallade skattekrediter

Detta ungefär halverar företagens negativa kassaflöde för löner då man bara behöver betala ut den skattade lönedelen till den anställde, och kan hålla in resten av pengarna som skuld till staten. Staten lånar i praktiken ut hälften av lönekostnaderna för arbetsgivare.

Sedan ska förstås skulden betalas längre fram, men detta är en extrem åtgärd som kan ge stöd till krisande företag och skjuta upp konkurserna i personalintensiva hotade branscher, som t ex besöksnäringarna ett tag.

Arbetsgivare ska även få ekonomiskt stöd för att sänka arbetstiden när arbetsmarknadens parter är överens om detta, som alternativ till varsel.

Regeringen står också redo att vidta ytterligare åtgärder.

Övergripande information finns hos regeringen exempelvis här och här. Ändringsbudgeten måste förstås klubbas av riksdagen också, och kanske finns det en opposition som inte stöder åtgärderna.

48 kommentarer:

 1. Det är jättebra att de här sakerna kommer nu. Det är fortfarande otroligt dåligt att man inte satte folk i hemmakarantän efter semester i riskområde (med ersättning) de veckor som varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sthlms län SLUTAR TESTA ÄVEN DE SOM UPPVISAR symptom. Man får klara sig bäst man kan hemma. Blir man dödssjuk så kommer man tas in på intensivvård, OM det finns platser kvar. Så får man ner statistiken. Sverige har givit upp. Alla offras.

   Radera
  2. Kanske så att de flesta inte blir så sjuka. Alla behöver inte intensivvård. Jag vill ex inte ligga i respirator om jag bara är lättare förkyld. Mänskligheten kommer inte att gå under den här gången heller.

   Radera
  3. En mycket stor andel blir sjuka så att de behöver vård.

   Det florerar en massa förvirring kring detta pga att merparten beskrivs som "milda" symptom. I många sammanhang menar man då klassisk influensa, dvs hata livet med 39-40 graders feber - men du klarar dig själv hemma. Därav "milda".

   På andra sidan har du krav på intensivvård, vilket inte är så många procent. Det som det pratas orimligt lite om är den stora massa därimellan som behöver vård men inte intensivvård. Dessa har inte vården klarat av i Italien, med varierat resultat. En del klarar sig ändå, en del gör det inte.

   Sverige har inte bättre läge än Italien där. Vi kommer neka folk som behöver vård.

   Radera
 2. Ovanligt vettiga åtgärder från regeringen. Jag är förvånad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm jag håller med men det är försent. Det kommer bli en hög ”peak” av fall samtidigt. Sen hoppas jag av hela mitt hjärta att jag har fel och att det blir så ofarligt som många hävdade för nån vecka sedan.

   Radera
  2. Verkligen!

   Hade gärna sett att man lagt lite pengar på att bygga upp eller stödja inhemsk produktion av sånt som behövs men som kanske blir brist på framöver, men det är antagligen varken möjligt eller rimligt.

   Samtidigt föreslår moderaterna bl.a. höjt bolånetak och avskaffad flygskatt, vilket knappast hjälper nu eller ens senare. Vilket självmål.

   Radera
  3. @Andromeda, per all sannolikhetslära har vi redan en stor peak (som tyvärr såklart kan bli ännu större eftersom Sverige fortfarande inte agerar som de länder som lyckats).

   Vi har lokaliserat långt gågna som vi inte kan spåra. Dessa har spridit exponentiellt sedan lång tid tillbaka. Ett dödsfall tar tex i snitt 2-3 veckor (inte koll på om vi har specifikare information om dödsfallet).

   Radera
  4. Jag menar överbelastade sjukhus när jag säger peak. Två veckor max 🙁

   Radera
 3. "Milton Friedman återkommer som Zombie om Corona-viruset muterar och smittar döda" alternativt "Arbetslinjen har fallit, regeringen inför socialism" hade varit mer lämliga rubriker tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "marknadens osynliga hand"

   Radera
  2. Shit, det redan hänt alltså. Verkligheten överträffar blog-komentaren.

   Radera
 4. Samtidigt slutat Region Stockholm med allmän provtagning (och då smittspårning). Men skolor och kollektivtrafik är fortsatt öppna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danmark stänger nu skolor o förskolor

   Radera
  2. Fr o m måndag (ska det vara)

   Radera
  3. Man har kapitulerat. Har själv evakuerat mina gamla föräldrar till landet, riktiga landet. Kommer låta dem vara där tills detta blåser över.

   Radera
  4. Samma här. Och från och med idag får barnen vara hemma från skolan.

   Radera
 5. Man får se det positivt: dags o damma av cykeln.

  I detta avs. är bil egentligen ett bra färdmedel. Många som var i norditalien på en go skidresa har antagligen också en fet kärra och sätter sig inte i kollektivtrafiken med pöbeln vilket kan ha minskat smittspridningen.

  SvaraRadera
 6. Nu börjar vissa räddningstjänster få dispens för att använda en av världens bästa skyddsmasker som arbetsmiljöverket förbjudit.skyddsmask 90
  Tyvär gäller det inte alla så många står utan

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forbjuden-skyddsmask-tas-ater-i-bruk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, men ... regler är väl till för att följas?

   Radera
  2. En av världens bästa? På vilket vis är skyddsmask 90 "bäst"?

   Radera
 7. Ministern på bilden i inlägget, ser inte ut som minister. Snarare som idrottsman eller militär. Verkar hyfsat vältränad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är rätt deffad, ja. Har fler bilder.

   Radera
  2. Jasså, du har fler idolbilder. De va ju intressant.
   Tillägg: även Magdalena verkar ju, i sammanhanget, ovanligt välproponielig.
   Vad har hänt med alla ekonomer från förr?

   Radera
  3. Amenfa... Han går ju igång på ÖB-fjanten också---

   Radera
 8. Riskerar inte det här att kunna skapa lite dålig stämning? Om din arbetsgivare väljer att inte betala in skatt och arbetsgivaravgifter för sina anställda och sen går i konkurs....då är det ju du som fd anställd som är ansvarig för att din arbetsgivare betalat in din skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm. Nja. Skulden är hos arbetsgivaren.

   Radera
  2. Nä, skatteskulden är personlig så som jag tolkar det, det är arbetsgivarens skyldighet att betala in, men ansvaret för att det blir gjort är personligt.

   Radera
  3. Det där är ren desinformation.
   I första hand konkursgäldenären och i andra hand länsstyrelsen via lönegarantin. HFD har också en vägledande dom avgjort detta.

   Radera
 9. Här blir en surskalle som jag faktiskt glatt förvånad - de kan ju om de bara vill! Ungefär som hur Svenska Akademien faktiskt kunde få fram ett par bra nobelpris i litteratur till slut. De kan ju om de bara vill! Vad var det som var så svårt tidigare? Corona - min vän!

  SvaraRadera
 10. Betyder borttagande av karensreduseringen som den heter idag att arbetsgivaren även får stå för första veckans alla lönedagar, alltså den i praktiken första karensdagen ?
  Eller kommer Staten att kompensera arbetsgivaren för den sk. karensdagen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten tar kostnaden d.v.s. skattebetalarna.

   Radera
 11. Kommer nog komma ut väldigt många fastigheter om så där 1-2 år. Många äldre kommer tyvärr stryka med.

  SvaraRadera
 12. Lars! En fundering som dyker upp hos mig är hur Regeringen tänkt betala för det här kalaset. Jag antar att de tänker försöka låna upp dessa via riksgälden och ge ut mer statsobligationer. Min fundering är dock om det är tillräckligt många som är beredda att köpa dessa obligationer med dagens negativa kuponger. Situationen nu är ju inte sådan som den brukar vara när man går in i lågkonjunkturer och behöver låna pengar. Räntorna är nu låga och är tveksam till att så många flyttar över kapital från aktier till obligationer. Hur tänker du kring denna fråga?

  Kan vi få ett scenario där staten faktiskt måste ta in pengarna på annat sätt? De kommer ju även att drabbas av minskade intäkter när BNP går ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten kan låna från Riksbanken eller RB köper obligationer från staten.

   Radera
  2. Nops. Riksbankerna kan köpa obegränsade mängder statsobligationer och leverera obegränsade mängder cold, hard cash i utbyte. Kallas ibland QE - quantitative easing.

   Radera
 13. Kort video med en uppdatering från imperial collage om situationen. https://youtu.be/0PbRV2Md8Ew

  SvaraRadera
 14. Skulle nog vara bra med en svensk variant av denna:

  https://staythefuckhome.com/

  SvaraRadera
 15. Hur fungerar det för egenföretagare? Normalt har ju dom 7 karensdagar.

  SvaraRadera
 16. Regeringens åtgärder är som plåster på benbrott. Utan kraftfulla åtgärder som bryter spridningen så kommer 80-90% av de som behöver sjukvård för att överleva dö. Detta oavsett om det är Corona eller annat tillstånd.

  SvaraRadera
 17. Det har gått från ev. naivitet och konstiga uttalanden till hemskt. Nu får man faktiskt konstatera det. Vi har fått en massa data från Asien och Europa - absolut ingen som ger stöd för dessa eftersläpande aktioner.

  Karensdagen är en gammal stenålders ide som alltid var dålig, så det är ju bra att den ryker. Självklart är det också bra för tillfället, men det är en extremt klen åtgärd.

  Jag har in i det sista trott att när regeringen säger att de agerar på siffrorna för hittade fall så säger de så för att lugna samhället. Hittade fall är inte en siffra att agera på, det är en variabel som ingår i en modell. En variabel som kan användas för att uppskatta den exponentiella utveckling som redan skett. Detta distinktion är ett faktum, för den här typen av statistik är just faktum när vi talar i termer av karaktäristik snarare än precisa resultat. Att agera på den eftersläpande variabeln är.. felaktigt, milt uttryckt.

  Vi släppte igenom sjuka människor som kom från Italien från dag ett, valde att inte testa alla. Det har alltså aldrig funnits något tillfälle då siffran varit något annat än en möjlig ledstång för att försöka förstå hur mycket viruset redan spridits.

  De finns länder som fått ordning på detta. De hade exponentiell tillväxt enda tills de satte tvärstopp. Det är möjligt att Italien fått ordning på saker nu. Smittade och döda i statistiken kommer peaka ganska långt efter de har kontroll.

  Jag hoppas innerligt att Sverige får koll på detta innan det blir katastrof, men nu är chansen verkligen liten. Jag menar inte att hela samhället kommer gå under, men Italien har ett helvette och med tanke på att Sverige fortsatt velar är det troligt att vi fortsatt sprider exponentiellt. Hur stor är risken att vi får det ännu värre än Italien?

  Som sagt, ingen har stoppat exponentiell spridning utan starkare åtgärder. Och Sverige har för lite modern erfarenhet av detta (jämför tex Japan).

  Jag fattar, drygt att sura mot myndigheter. Men det är faktiskt läskigt att vi kommer vara mer eller mindre utan vård - Corona eller annat. Jag vet inte hur många som tänker på det.

  SvaraRadera
 18. Liksom, man vet att vi har närmare noll marginaler i vården. Ändå testar man inte ens sjuka som kommer från ett Corona-område.

  Bäst man loggar ut så det inte börjar rinna iväg elakheter.

  SvaraRadera
 19. KÖPES/SÄLJES/BYTES/SKÄNKES

  Snygg fru som jobbar som sköterska på infektionsklinik, pendlar med buss samt hämtar exets snoriga ungar från stor skola och dagis på hemvägen --- BYTES --- mot ful och grinig PMS-kärring med hemmafruerfarenhet som kan laga god mat på konserver.

  Messa CORONA2020 till xxxxxxxxxx för snabb affär.

  SvaraRadera
 20. Stäng landet nu och inför undantagstillstånd och reseförbud. Ju tidigare vi gör det ju tidigare toppar infektionsmängden. All tillgänglig data pekar på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har väl i stort sett de flesta sportlovsfirare kommit hem från Italien, så en stängning av gränsen påverkar nog bara marginellt.

   Om du med reseförbud menar att ingen får resa till jobbet eller för att handla mat så kan det nog vara ganska effektivt. Ända tills hungerkravallerna börjar ...

   Radera