Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-31 09:28

Jordbruket kan inte vänta ut coronakrisen

Nedstängningarna av gränser på grund av coronakrisen hotar akut världens jordbruk när säsongsarbetare inte kan korsa gränser för att dra igång odlingssäsongen på norra halvklotet. Samtidigt kan inte jordbruket vänta och om det inte sås och planteras nu blir det helt enkelt inte någon mat på norra halvklotet framöver. Nationellt arbetslösa kommer inte dra ut på fälten och ersätta utländsk lågavlönad arbetskraft då de ännu inte nått misär och desperation nog.
Skyddade frukt- och grönsaksodlingar på spanska Teneriffa.
Jordbruk är inte en industri som kan slås av och på hur som helst, utan är beroende av årstiderna. För många grödor finns det egentligen bara ett tidsintervall där de kan sås eller planteras. Missar man detta blir det ingen framtida skörd det året, utan man får helt enkelt vänta tills nästa år. I vissa fall kan man senare så en annan gröda i den mån det finns utsäde för förändrade volymer, men annars blir det ingen mat. Punkt.

Sveriges jordbruk har mycket dålig lönsamhet och förutsätter utländska lågavlönade säsongsarbetare från forna Östeuropa för att alls kunna fungera. Det samma gäller t ex Spanien med gästarbetare från Marocko eller USA med gästarbetare från Mexico.

Med stängda gränser är inte detta längre möjligt, och klockan tickar för odlingsfönstret för många grödor.

Jordbruk är inte som en industri, där man kan stänga ner och sedan starta upp vilket datum som helst. Specifika grödor kan bara börja odlas i specifika tidsintervall för att de ska vara färdigväxta till specifika skördeintervall vid rätt årstid och väder. 

Coronakrisen kan leda till faktisk brist på mat även i Västvärlden framöver. Eller åtminstone kraftigt ändrade matvanor. Vad som kan sås lite senare kan vara spannmål eller vallodlingar (=gräs). Bägge dessa förutsätter dock att det finns djurbesättningar som dels kan omvandla gräset till mjölk och kött, eller äta upp det spannmål som inte når mänsklig kvalitet. Och djurbesättningar tar några år att bygga upp, och det finns inte heller där någon knapp man kan trycka på för att trolla fram nya djur över en natt.

Vad kan då göras?

Det krävs handlingskraft och undantag för jordbrukets säsongsarbetare, och dessa måste beredas möjlighet att korsa gränser. Och detta måste ske ganska omgående. Frånvaro av beslut kan innebära svält till hösten, åtminstone för de med sämst ekonomi när livsmedelspriserna riskerar rusa. I bästa fall kommer bara kostvanorna ändras till att alla får gå runt och äta bröd och ost, och skippa all form av grönsaker och frukt, så glöm olika dieter och matpreferenser.

Nu kommer det finnas arbetslösa i tiotals procent i många länder, men dessa har ännu inte nått den desperationsnivån som krävs för att gå ut och jobba i jordbruket, som ofta betalar sig sämre än arbeteslöshetsersättningarna från det tidigare jobbet. Dessutom behöver arbetslösa ut i jordbruket nu och inte framåt sommaren eller hösten när de börjar bli desperata. Utan säsongsarbetskraft nu kommer det inte finnas något för säsongsarbetarna att skörda i sommar och höst.

Inlägget är något förenklat, men grundprincipen kvarstår. Inga säsongsarbetare nu, ingen sådd och plantering, ingen skörd senare, ingen mat på ICA.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

74 kommentarer:

 1. Börsen är upp ca 15 % den gågna veckan och upp ca 2 % i skrivande stund. Nu när rapportfloden kommit igång borde det bära ned, eller hur var det nu med tjurfälla?
  Är imponerad av styrkan i upprekylen .

  SvaraRadera
 2. Frågan är hur mycket arbetskraft det behövs på det starkt automatiserade svenska jordbruket? Den enda billiga arbetskraft jag hört som saknas är bärplockarna.
  Tittar jag på grönajobb.se så verkar det finnas 1129 lediga jobb varav de flesta inte handlar om odling. Men de här jobben kanske inte ens annonseras ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade fel
   https://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2020/03/lantbruket-berett-att-ta-emot-permitterad-personal/?fbclid=IwAR2aac5YKF0dUKjDY8NhJW8pNEPufzSM_1xsafCGdmO-MVnF0HtknPHO90U
   8000 jobb kan de skaka fram...

   Radera
 3. Har en kompis som är strävande lantbrukare. Han använder sin pappa, tillika den tidigare gårdsägaren, som arbetskraft. Då pappan har riskfaktorbingo kan jag förstå att de har isolerat sig extra seriöst nu inför sådden.

  SvaraRadera
 4. En s.k. centralbanksrekyl.

  SvaraRadera
 5. Är det inte tiotusentals arbetslösa svenskar nu ?!? Eller framgent iaf.
  Borde ju vara naturligare att hitta/ta arbetskraften nationellt nu änn utomlands, specielt med stängda gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läst men inte förstått tydligen. Vem vill ta ett jobb lägre än den a-kassa och inkomstförsäkring man har så här i början av arbetslösheten?

   Radera
  2. Jag säger inte emot men är det verkligen så annat än för bärplockarna som har särskilda regler? Ackord men grundlön i botten.

   Tredjelandsgästarbetare måste rent av ha kollektivavtalsliknande löner för att få arbetstillstånd. Andra säsongsbranscher som besöksnäringen följer vanligtvis kollektivavtalen.

   Hur mycket tjänar en farmare i Sverige?

   Radera
  3. Om den blir lägre är det verkligen ett jobb som följer lagar och avtal. Lite snabbt googlade ger inget om lägsta löner men ett snitt på 25k så i genomsnitt kommer man precis upp i max ersättning från a-kassan och får ju då 20% mer än ersättningen men det kommer ju knappast täcka extra kostnader för resor och boende som man ju iofs får göra avdrag för en del sedan.

   Radera
  4. I så fall borde de flesta lantarbetarna få ett tillskott vid arbete med den gamla a-kassan men kanske inte med den nya tillfälliga(?) höjning.

   25 025 ger 910 kr per ersättningsdag, gamla
   34 000 ger 1 200 kr per ersättningsdag (25 025 * 1,319), nya

   Radera
  5. En helt galen idé är att lantbrukaren börjar betala för sig istället för att förlita sig på billig arbetskraft från utlandet, kommer ersättningarna upp ordentligt så finns det säkert en hel del arbetslösa som kan tänka sig att arbeta. Kostnaderna förenade med detta hamnar som sig bör på slutkonsument dvs vi som köper lantbrukets produkter . Men att vi skulle få se någon form av marknadsekonomi i ett läge av kris är nog inte särskilt troligt då vi knappt ser röken av den dom år det inte är kris.

   Radera
  6. LRF föreslår att staten ska täcka mellanskillnaden om jag läste rätt.. ett annat alternativ är att maten faktiskt får kosta vad det kostar att producera den med svenska löner.. tänk om vi skulle införa samma krav på kläder tvapparater telefoner m.m så skulle vi få oss en tankeställare

   Radera
  7. Säg den intresse organisation som inte vill att medlemmarna ska få ta del av de statliga köttgrytorn... Personligen skulle jag inte må lika illa av att se statligt stöd till lantbruket relativt de miljarder som strösslats över ex banksektorn i decennier. Men i grund och botten så tror jag att i förlängningen måste någon form av marknadsekonomi få råda. Alternativet vet vi hur det gick för.

   Radera
  8. Bra där peteralund, vi ska betala faktiskt, det vore bra för allt. Även om jag inte riktigt kopplar det där med telefon och TV?
   Maten kostar ju inte i lön, den kostar i kapitalkostander.

   Radera
  9. Peteralund för president!
   Ja, slopa alla subventioner och bidrag på allt och låt staterna tillåta gårdar, banker and the lot att bli livsdugliga på naturlig grund.
   Låt oduglingarna falla ifrån på naturlig grund, de kan bli säsongsarbetare.

   Radera
  10. Ehh, jag var säsongsarbetare i yngre tonåren, och se vilken usel människosyn jag fick.
   (Klarade inte av att slå thailändaraccordet en enda gång på en hel jävla sommar - jag lämnade vo till nästa år. De är helt enkelt bättre än mig...)

   Radera
  11. "Det där med telefon och TV" handlar om att släppa konkurrensen fri. Då kommer mer av vår mat att importeras. Det kommer att innebära lite större problem för oss nästa gång alla länder stänger sina gränser.

   Dessutom har Sverige i allmänhet bättre djurskydd än de flesta andra länder. En del köttätare tycker att det är bra men det finns förstås en gräns när ekonomin inte räcker till och då köper man imorterat kött.

   Radera
  12. Enbart veganstockholmare som tycker att djurskydd är något bra.

   Radera
 6. Sen är det lite problem med att bara plocka in folk hu som helst.
  På många gårdar så har man ganska hög nivå på tekniken, både på djurgårdar och växtodlingsgårdar.
  Outbildad arbetskraft kan göra mer skada än nytta i värsta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror iofs inte att de i så stor utsträckning har arbetare från Östeuropa då. Min erfarenhet är nog att det främst är senare på säsongen och för att skörda bär och frukter. Med eko trenden så har det nog tillkommit att rensa ogräs tidigare under säsongen. Och generellt blir det nog mer problem för sydeuropa men det hjälper ju inte mig på ICA om problemet egentligen ligger i Spanien..

   Radera
  2. Precis! En modern skördetröska eller såmaskin kostar sjusiffrigt och är mer avancerad än ett stridsflygplan för två generationer sedan. Inget man bara sätter en analfabet i förarstolen på, eller den lokala svenska motsvarigheten genusspecialiserad humaniora-akademiker.

   Radera
  3. Det finns många östeuropéer med bra utbildning och god erfarenhet av moderna stora lantbruksmaskiner.
   Och det finns många sådana som jobbar i Sverige , både som heltidsanställda på djurgårdar eller säsongsanställda på växtodlingsgårdar.

   Radera
 7. Det här har att göra med att det är för lätt att göra ingenting och ändå få bidrag. Om Sverige hade haft obligatorisk samhällstjänst för bidrag hade vi kunnat ha utbyggd infrastruktur, skräpfri natur och väldigt låg andel bidragstagare. Jag har jobbat med ex städ som yngre vilket många många inte vill göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja att ordna samhällsnyttig aktivitet för att få bidrag vore bra. Gör någon kombo med studier/arbetssökande på schema efter kanske en månad av A-kassa eller vad som nu kan vara en rimlig omställningstid.

   Radera
  2. Jo, tänkte på liknande att man kan locka in de som för tillfället är utan jobb till detta för säsongen med då en kombination då som överstiger ersättningem iaf. Det nationellt.
   Internationellt då behövs kanske samordnade och snabba masstester för att kunna korsa gränser?
   Hur stor är detta tidsfönster?

   Radera
  3. Det leder sannolikt bara till lönedumpning i många branscher. Samhällsinsatserna leder till att företag i snarlika branscher slås u, lägger ner eller börjar förmedla bidragstagare till mycket lägre kostnader. Exakt det har skett och sker med tex Samhall.

   Rätt lösning torde vara att avskaffa välfärdssystemet i mångt och mycket och låta folk behålla sina pengar i större utsträckning varpå de behöver ta större ansvar för sin egen olycka i de fall de blir sjuka eller arbetslösa. Det blir lättare att ta ett lägre betalt jobb då alternativet är att leva på sina egna besparingar istället för att leva på någon annans pengar.

   Radera
  4. Obligatorisk samhällstjänst för att få bidrag har en till fördel. Det kommer att skapa massor av byråkratjobb som ska administrera alltihopa!

   Radera
 8. Undrar var detta får för påverkan på inflationen framöver... det kan bli det riktigt stora skrämmande spöket i världens högbelånade länder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller hög skuldsättning vore väl inflation snrare att föredra, förutsatt att löner ökar i motsvarande takt eftersom skulderna då minskar relativt sett.

   Radera
 9. Är det ett orimligt alternativ att höjja lantarbetarlönerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge inte inköparna av råvarorna vill betala mer så går det inte, nej.

   Radera
  2. Man kan göra det som andra jobb med lönebidrag, arbetsträning och andra liknande projekt som ändå ger väldigt lite resultat (i hur många som sen får en riktig anställning efteråt)

   Radera
  3. Om det inköparna väntar sig brist borde väl någon vara beredda att betala mer?
   Marknadsekonomi tror jag det kallas.

   Radera
  4. Alternativet är väl att sänka bidragen?

   Radera
  5. Cornu: lite gamling så skulle man kanske kunna chansa på att det ändrar sig tills det är dags att sälja. Vad är folk villiga att betala för mat på bordet, ganska mycket skulle jag gissa.

   Radera
 10. Det låter ju som ett utmärkt projekt för latte-hipsters att få prova sina vingar i verkligheten!

  SvaraRadera
 11. Den torra sommaren som var för två årsedan verkade inte påverka mat tillgången eller priserna nämnvärt. Ingen aning om detta Virus kommer att skapa någon matbrist. Kanske en och annan specialkost människa som har fått för sig att äta något som ska göra så han/hon blir 200år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var inte torr sommar globalt väl, plus att på en del platser pumpas det upp grundvatten ändå.
   Nu blir det globalt att arbete avstannar.

   Radera
  2. @ Bisk. Kanske inte syns på egna inköpskvittot men enligt dessa så var det visst en påverkan, men slog nog inte helt igenom på konsument då det fortfarande fanns importprodukter som kunde konkurrera ut priset. https://www.livsmedelsforetagen.se/matpriserna-maste-hojas-med-minst-5-procent-for-att-hantera-sommarens-torka/

   Radera
 12. Om man ger de frivilliga och kompetenta som ställer upp förköpsrätt i händelse av matbrist kanske det är effektivare än "stödpengar"?

  SvaraRadera
 13. Jag plockade lite bär som yngre. Men alla lantbrukare i mitt närområde gjorde sitt yttersta för att bli av med alla svenska ungdomar. Istället så ville bärodlarna ha baltiska plockare. Dessa hyrde tältplatser av den lokala bärodlaren, så av varje krona som de baltiska plockarna tjänade så plockade bärodlaren tillbaka del via tälthyra. De svenska ungdomarna tilldelades alltid de sämsta delarna av bärfälten och mobbades på andra sätt. Så jag har lite svårt att tycka synd om bärodlarna nu, när ingen i lokalbefolkningen vill ställa upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl hoppas på att det värsta är över tills druvorna skall plockas så att det inte blir brist på vin nästa år.

   Radera
 14. att kröka rygg och tunga lyft hela dagen knäcker tom den seriösa gymsnubben på några dar! och jordgubbsplockare tjänar hyfsat ca 60kr lådan och a 4lådor i timmen.

  SvaraRadera
 15. Under den sensate tiden har myndigheterna (läs Länsstyrelserna) agerat enligt det regelverk som gäller angående kreatur. Då vi har ett identifieringssystem som kallas CDB på nästan alla djur inom jordbruket, så anses det vara "livsfarligt" om några kreatur är felmärkta (trots att vi aldrig haft några "galna kor" i landet) och det innebar att man bara för några veckor sedan avlivade 16 fullt friska kor - på grund av de de var "felmärkta".. Förövrigt så omhändertogs bara för några dagar sedan fullt friska hästar hos en hästägare (hästar går också att äta om nu någon tror att så inte är fallet) då någon detalj i verksamheten störde då någon i närheten av hästarna hade fått ett "administrativt" beslut sedan tidigare, så kallat Djurförbud, ett oftast livslångt yrkesförbud. Myndigheten borde nu arbeta "hemifrån" för att göra så litet skada som möjligt i denna situation. Regeringen löser detta enkelt genom att skicka ett mail till samtliga Landshövdingar med order om att stoppa den myndighetsterror som man sysslat med de senaste fyrtio åren mot alla formar av jordbruk, i djurskyddsfrågor, i miljöfrågor, i CAP-kontroller där skitsaker blivit viktigare än allt annat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt haft en bekräftat fall av BSE ( galna ko sjukan) i Sverige. 2006 på en gård iVästmanland.

   Radera
  2. Var sannolikt spontan BSE (kan uppstå spontant vid mutation vid vanlig celldelning), eftersom inga andra djur drabbades.

   Radera
  3. Man kan ha flera olika former av socialistisk jordbruksdrift. Där politiska kontrollanter styr verksamheten.. Det behöver inte se ut som i forna Sovjet, det kan precis lika gärna se ut som EU.s CAP... (Enligt en polsk agronom som jobbar med CAP-frågor i Sverige och som har erfarenheter från forna Polen, så var uppfattningen att det nuvarande svenska/EU:s modell märkligt mycket mer socialistiskt/politiskt/byråkratiskt fungerande än den polska kommunistiska erfarenheten som denne polska agronom hade...

   Radera
  4. Efter att ha sett diverse wallraffande reportage hos djurbönder måste jag nog säga att jag inte har så stort förtroende för att bönder sköter regelverk utan kontroller. Och nej, jag är varken djurrättsaktivist, miljöpartist eller vegetarian.

   Radera
  5. Mopongo... du har möjligen aldrig upplevt en sovjetisk situation.. Eller svenskt wallraffande för egen del. Ja, eller insett att SVT har en agenda, som kanske inte är det samma som AGENDA... jag såg programmet och insåg snabbt att det var någon som trixade där.. hade skapat en situation för att sätta dit lantbrukaren. Det, då jag upplevt liknande i verkligheten... Men OK. var och en får snart fixa sin egen mat, på något sätt... I Italien delar man ut matkuponger.. (Går det att äta matkuponger?)

   Radera
  6. @mongopongo.
   Vill du ta del av den, så kallade arlagårdens, ägares version av vad som försiggick?
   Här är länken.
   http://www.lantbruketsaffarer.se/hedvigsfors-fran-drom-till-forfoljelse/

   Radera
  7. Bör man inte, som djurhållare, se till djurens bästa i första hand? Om hela världen var emot Anders så är det förstås för jävligt, men han borde ha sålt djur i den takt det behövdes för att säkerställa att de sköttes väl.

   Även om banken, djurrättsaktivister, kommunen och resten av världen var emot honom så hjälper det inte korna.

   Radera
  8. @PD,
   Precis.
   Jag skulle kunna ha fler djur vilket kan ge mer mat till andra.
   Men jag tycker att det räcker med så många så det räcker till mitt egna hushåll.
   Hoppas du tycker det är okej?

   Något vidare kall att försörja andra med mat får stå tillbaks om det äventyrar ett djurs välfärd?

   Radera
  9. Jag äter gärna nötkött och fläsk (lamm och får är jag mindre förtjust i), men jag vill inte äta kött från djur som inte har behandlats väl.
   Vilt är ett mycket bra alternativ, men inte alltid så lätt att få tag på.

   Radera
 16. Om bostäder kan tillåtas gå upp med massor varje år så kanske det är dags att vi får betala mer för maten och mindre för boendet.

  Låt maten bli dyrare och betala löner som folk har råd att leva och bo för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. word! låt maten kosta.. och se till att beskatta importerad mat så vi blir självgförsörjande snart...

   Radera
 17. Det är lätt att det blir fel när generationer vant sig vid att maten kommer från ICA, elen från två hål i väggen, och vattnet ur vattenkranen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ganska många vet vart maten kommer ifrån men kan inte sköta maskinerna som krävs...

   Radera
  2. Kollegas dotter åtta år gammal när mamma nekade högre veckopeng: "Du kan väl ta ut mer pengar ur hålet i väggen?"

   Bankomaten alltså, för den som behöver ett förtydligande.

   Radera
  3. Någon kan kanske tycka att den åttaåringen var brottsligt okunnig, men generellt sett tycker jag inte att vi ska låta åttaåringar sköta jordbrukspolitiken.

   Radera
 18. Jag har aldrig hört/träffat en nöjd bonde eller jordbrukare. Ganska svårt att ta deras gnäll på allvar när de samtidigt har ett ståndsmässigt leverne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror du man är nöjd när man är tvingad att ständigt konkurrera och sänka priserna och köpa upp mer pch mer land av sina konkursade grannar? till slut är ju de enda bönder vi har kvar de som har en egen förmögenhet som gör det för nöjes skull, det blir inte roligt

   Radera
  2. Jag har träffat jordbrukare i 40 år. I bland talas det om fantastiskt goda skördar samtidigt som världsmarknadspriser ligger på topp. Alltid lika negativt. Svårt att då tro på om/när det är på riktigt

   Radera
  3. Jag har träffat på folk som i decennier sagt att dom tycker att bönder bara gnäller.
   När dom alltid säger samma sak då är det svårt att ta dessa personer på allvar.

   Radera
  4. Har någon hört facket tycka att lönerna är tillräckligt goda för deras medlemmar? Samma gäller jordbruket - då man i båda fallen låter "Någon Annan" sköta de ekonomiska förhandlingarna.. Det litet lustiga i detta är att allt kommer från en politisk konflikt som uppstod när staten skulle införa en fascistsik modelll för landets bönder (det som Bo Rotstein kallade "kollektivanslutningen av de svenska bönderna", vilket innebar att organisationsfriheten för bönder upphörde (det var någon gång i slutet av 20-talet). Sossarna protesterade först (processen genomfördes av en borgerlig regering) men insåg att borgarna skjutit sig i foten, så när S sedan blev regering genomförde man samma recept för arbetarna...

   Radera
  5. Förövrigt kan man konstatera att världsmarknadspriserna på jordbruksprodukter numera styrs av WTO-reglerna, globalt. Det innebär att de stöd som får införas lokalt, för att de lokala jordbruket skall kunna existera måste vara "icke marknadstörande".. vad det nu innebär. Resultatet blir att alla förtvivlat letar efter orsaker att kunna skapa olika stöd för att gynnades egna jordbruket på den bulkvarumarknad som är WTO-reglernas mål. Därmed undermineras jordbrukets status - som näring - och i länder som Sverige, där befolkningen har dålig förmåga att genomskåda det ekonomiska spelet så blir situationen bara sämre hela tiden. Man kan lättast se det i det pris som mjölkproducenterna får, som idag brukar pendla runt 3,50 litern.. och fundera på vad det var - innan avregleringen 1990 - då priset var 2,50 litern... (Det som ändå gör att allt rullar på är den tekniska utvecklingen, där det senaste årtiondets extremt låga räntor triggat den tekniska investeringarna inom lantbruket så att man kan knappast kalla det något annat än maskinstationer, istället för jordbruk...)

   Radera
 19. Tycker det är problematiskt att vi har ett system i Sverige som innebär att vi betalar folk för att gå sysslolösa samtidigt som det kommer gästarbetare och utför efterfrågade arbetsinsatser. Ännu mer absurt att många av de sysslolösa kommer från länder med oändligt mycket lägre lönenivå än de östländer vi tar arbetskraft från. Självklart är det väldigt få som vill arbeta om alternativet är att inte arbeta och samtidigt få mer i plånboken. Det är där skon klämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm håller med. Sen det absurda i att det är ett jätteproblem med jordgubbarna - ordna självplock. Problem löst.

   Radera
 20. Det produktionsförstödande daltandet verkar ju inte avta, vilket är synd. Det finns ingen som helst mening att trixa med taket för slarviga personer som inte betalat för ordentlig A-kassa (ca 20ksek -> ca 26ksek) i en krissituation. Om poängen är att folk måste kunna äta, sova under tak och torka sig i röven så räcker 20ksek och en allmän uppmaning om att köpa saker från internettuberna.

  Jag menar inte att det är Sveriges undergång att man petar på taket, utan signalen av det. Det är direkt kontraproduktivt och betyder att styrande inte begriper eller inte *vill* begripa.

  Angående att inte *vilja* begripa så finns ett mycket bra knep för den som vill accelerera sitt lärande: så fort någon verkar åtminstone en gnutta förnuftig påstår något ni tycker låter befängt, prova att använda det som sanning en stund och titta på vad det skulle ha för konsekvenser. Jag fattar att många i direkt ilska avfärdar mina återkommande kommentarer om att Sveriges styrande apparat idag är "naturligt uppbygd via nepotism och korruption". För vissa låter det helt främmande, och då verkar det väl som om det är något otrevligt jag slänger ur mig lättvindigt. Tvärt om är det något jag stött och blött från alla möjliga perspektiv, inte minst från perspektivet att titta på hur systemet reglerats och vad det *borde* ge för resultat. Givet (aggregerat) rationella aktörer inom svensk politisk makt de senaste 20 åren så kommer resultatet idag genomsyras av (laglig, i synnerhet precis på gränsen till olaglig) korruption.

  Så prova. Det tenderar att förklara saker som kan vara väldigt svåra att förstå (tex bostadsmarknaden, som ofta i brist på förklaringar skylls på inkompetens osv... men att svenskar skulle vara allmänt dumma i huvudet är ingen rimlig hypotes). I värsta fall märker ni att slutsatserna inte klickar med vad vi ser i verkligheten.

  Så jag inte lurar iväg någon i onödan är det där med "nepotism" något jag utforskat mycket mindre, jag har inte alls samma tydliga underlag där (gällande att Sverige skulle vara värre än andra ordnade demokratier, alltså). Jag försöker mest greppa hur saker som Dan Eliasson händer och om det verkligen är lika vanligt i andra jämförbara länder.

  SvaraRadera
 21. Men hur är det nu? Har Sverige stängt sina gränser egentligen?

  Jag tycker att åtminstone de som skriker på hårdare åtgärder bör göra en konsekvensanalys av sina förslag. Det bör även regeringen göra.

  Jag är orolig att man kör lite väl mycket på känn och låter åtgärderna kosta lite vad det vill. Hur lyckat är det att plöja ner miljarder så att några pensionärer får överleva och uppleva hur det är att svälta ihjäl (lite hårddraget kanske)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kostnaden är EXTREM för att inte göra något. Givet vår (över)optimering av ekonomin skulle vi åka rätt in i en fullständig global depression om vi låter en pandemi av den här typen härja fritt utan statlig intervering. Vidare skulle det innebära att i samma stund vi blir tagna på sängen av ett virus som har mer bestående eller återkommande skada än vi först trodde, så är mänskligheten i det närmaste utrotad. Vi kanske inte ger den risken många procent per virus-pandemi, men den ekonomiska kostnaden för utfallet kan väl kallas oändlig. Som exempel här kan tas att du beskriver det som om detta virus endast angriper äldre. Detta var tidig misinformation, och stämmer inte.

   Vidare: vi skulle behöva sätta in extremt drastiska åtgärder för att låta alla äldre dö utan att det tar upp precis alla våra resurser under processen. Mycket, mycket mer omvälvande åtgärder än att stänga gränser. Jag vet inte vad som vore effektivast av att skjuta dem eller tvingas monitorera att de ligger själva hemma och dör om de blir smittade. Båda alternativen är oavsett helt främmande.

   Det finns liksom inget motsatsförhållande mellan "åtgärder" och att "rädda ekonomin". Landets (och världens) alla vuxna, övergödda skitungar har satt grillor i huvudet på er med återkommande artiklar där de bara försöker rädda sitt eget skinn.

   Däremot är ju avvägningar precis lika komplexa och svåra ändå.

   Radera
  2. Som jag skrev "lite hårddraget".

   Men om du sansar dig lite så har jag svårt att hålla med om att kostnaden är så EXTREM för att ens låta en pandemi som denna härja fritt.

   Men jag menar också att man ofta glömmer bort att åtgärderna som man sätter in kostar och det är inte småkostnader vi pratar om. Jag tror inte folk kommer vara lika entusiastiska när de ser att notan för detta landar. Visst politikerna kommer säkert göra allt för att vi inte skall se hela notan, men någon kommer få ta alla delar av den.

   Det jag menar är att när vi summerar detta så kan vi mycket väl inse att vi har spenderat mer pengar än vi räddat. Vi förstört fler liv än vi räddat. Det var det jag menade när jag lite hårddraget sa att vi bäddar för att de som räddas skall få svälta ihjäl istället för att bli avdagatagna av ett virus.

   Radera
  3. "Men om du sansar dig lite så har jag svårt att hålla med om att kostnaden är så EXTREM för att ens låta en pandemi som denna härja fritt."

   Varenda ickedigital halvskött restaurang går snabbt i konkurs, SAS går i konkurs, turistnäring går åt helvette, sjukvården kollapsar helt, osv. Känns situationen igen? Detta är alltså *givna* konsekvenser, vid mycket trevligt utfall där inget oväntat dyker upp. Saker som att vi eventuellt utrotar över halva mänskligheten när viruset överraskar med ett ess i rockärmen ligger långt, långt utanför de givna konsekvenserna.

   "Det jag menar är att när vi summerar detta så kan vi mycket väl inse att vi har spenderat mer pengar än vi räddat."

   Ja! Detta har ett samlingsnamn: ekonomi. Covid påverkar ekonomin. Vi kan dock försöka förhålla oss till detta via styrning. Det är en mycket komplex situation och extremt svårt att göra rätt ändå, men poängen är att det finns ingen som helst dragkamp mellan "rädda ekonomin" och "stoppa viruset". Det är ett rent hjärnspöke, påhejat av media samt folk i näringslivet som söker pengar.

   Radera
 22. Lite fakta om lantbrukets ekonomi.
  Läs för ni lär inte hitta detta i LRF kontollerad media.
  http://www.lantbruketsaffarer.se/fortsatt-dalig-lonsamhet/

  SvaraRadera