Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-22 16:33

Jante och coronaviruset

"Om två veckor är vi som Italien, vi måste göra som de gjort i Italien!"
Det är fascinerande att se alla så kallade fritänkare som nu helt plötsligt blivit de största jantarna av alla, och som vill att Sverige ska göra exakt som alla andra. Det viktiga är ju inte om man gör rätt eller fel, utan att man inte gör annorlunda. Sverige ska inte tro att de är något!
Fårk.

Det är förstås ingen nyhet att så kallade fritänkare som gått livets hårda skola och kan tänka själva i själva verket är dumma i huvudet och hispiga hysteriska jantar, avundsjuka på allt och alla och med ett uppblåst ego och självbild1..

Just nu så får man det bekräftat av hur dessa skriker på att "vi måste göra som [något annat land]". Kort sagt att man inte ska tänka själv, utan rätta sig i ledet och göra som alla andra. Så mycket för det fritänkandet.

Och ständigt får man höra "om två veckor är vi som Italien".

Tja, för två veckor sedan hade 234 italienare dött i coronaviruset (WHO lägesrapport). Med en befolkning på 60 miljoner så är det fyra personer per en miljon invånare. Så här två veckor senare har Sverige sexton tragiska dödsfall (WHO lägesrapport). Det är ungefär 1.6 per en miljon invånare. Mindre än hälften mot Italien.

Vi kanske inte ska göra som Italien, helt enkelt för att vi är inte som Italien.

Ska vi göra som Danmark kanske? Danmark har enligt senaste lägesrapporten 1.8 döda per en miljon invånare. Norge? 1.7 döda per en miljon invånare. Frankrike? 6.7 döda per en miljon invånare.

Vi kommer säkert dit ändå. Italien är nu på 67 döda per en miljon, kanske är Sverige på 30 per miljon om två veckor? Men man kanske inte ska rätta sig i ledet och göra som alla andra. Mod, ledarskap och styrka är att ta beslut utifrån de egna förutsättningarna, och inte utifrån vad andra gjort av rädsla för att inte göra avsteg från normen. Misstag kommer garanterat begås, och har begåtts, men det är våra egna misstag och inte bara för att vi bräker som får och springer åt samma håll som alla andra. Ibland kommer vi göra samma som andra, ibland inte, ibland med fördröjning. Men vi gör det utifrån våra förutsättningar och evidens, inte utifrån populism och vilka fiskmåsar som skriker högst.

Och nej, Kina har inte stoppat pandemin. Kina är en diktatur, och nu när de inte längre kan pekas ut som enda smittkällan så ljuger de helt vilt för att återupprätta förtroendet och för att kunna motivera att aktivera sin ekonomi igen och köra om resten av världen. Så vi ska inte göra som Kina heller. Kinesisk propaganda - tidningen Global Times - försöker nu hävda att Italien hade coronaviruset redan i november och att det egentligen kommer därifrån och inte alls från Kina.

Men fortsätt för all del att rätta er i ledet som snälla flockdjur. Det spelar ingen roll hur fel man gör, så länge man gör samma fel som alla andra... Fast det är klart, hade Sverige gjort som alla andra hade väl det varit fel också enligt fritänkarna. Det viktiga är ju inte att tänka korrekt, det viktiga är att tänka fritt. Och ställa sig i ledet och gapa med resten av kören med fiskmåsar.

1. Nej, det finns andra bloggar och sociala mediakanaler ni kan läsa om ni vill att skribenten ska fjäska för er.

141 kommentarer:

 1. Är du en "fritänkare"? Undrar vad som är definitionen och om det är negativt eller positivt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att isolera sig själv och sedan häckla andra tyder väl på ganska fria tyglar för tankarna.

   Radera
 2. Jag hämtar den aktuella hotbilden från Italien som huvudexempel i närtid. Att folk hämtar lösningarna där det har gått illa är ganska fånigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, man kanske tittar på hur de agerat efter utbrottet (även om det var för sent för deras del) och anser att det är bra åtgärder för Sverige i nuläget för att undvika en liknande vård-katastrof här.

   Radera
  2. "Jag hämtar den aktuella hotbilden från Italien som huvudexempel i närtid."

   Vilket är fånigt det också. Det är VÄLDIGT stor skillnad på kultur, tobaksvanor och populationsdensitet i Sverige jämfört med Italien, det går helt enkelt inte att bara överföra siffrorna rakt av.

   Radera
 3. Mycket bra inlägg! Tyvärr flödar nätet av diverse typer som gör egna prognoser, helt övertygad att de har ett botemedel baserat på utspädd arsenik och C-vitamin samt att staten har en konspiration mot medborgarna där man försöker mörka antalet döda och ålder på de som intensivvårdas. De sansade försvinner i bruset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis beklagligt att vissa personer gör egna prognoser. Vilka tror dom att dom är? Folk borde veta hut och lita på de statliga experterna som visat sig mycket duktiga på att förutspå utvecklingen.

   Radera
  2. Jag valde för 1.5 veckor sedan att inte dra med mig "Stockholms skit" till mina föräldrars hus/stad/område/by. Titta på Sveriges siffror över sjukdomsfall (och hur den spridit sig) och fundera på om jag hade rätt. Det var absolut inte svenska myndigheter som lärde mig detta, tvärt om, min korrekta prognos låg helt i strid med deras.

   Det finns alltså individuell nytta med att göra prognoser.

   Nu i helgen drällde Stockholmare fortfarande runt på både afterskies och hamburgerhak, utan att så mycket som tvätta händerna. Officiellt var det lugnt, bara de inte gick ut om de kände sig hängiga. Detta är förstås helt fel, viruset kommer utan problem sprida sig med det upplägget. Jag är en av dem som skrivit väldigt mycket om detta, vilket garanterat gjorde att folk ( >0 ) förstod situationen och avstod afterski.

   Det finns alltså gemensam nytta med att göra prognoser.

   Men om vi bortser från individuell nytta och gemensam nytta kan du ha rätt i att det är onödigt att göra egna prognoser.

   Radera
 4. Ärligt talat, har du inga bättre inlägg att skriva än att håna uppenbart oroade personer med förklenande omdömen?

  Säger en hel del om en persons karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inget bra att redan oroade personer med förklenande omdömen blir vilseledda av andra oroade personer med förklenande omdömen. och spär på ångesten och fake news.

   Radera
  2. Delar inte Temaseks kommentar. Läser inte in något hån. Detta är ett av de bättre blogginläggen.

   Radera
 5. Många läkare har förlorat stora summor pengar på börsen och är ofokuserade på jobbet vilket är en fara för patientsäkerheten. Har en bror som är njursjuk och haft problem med stafettläkare som ger olika besked hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det måste naturligtvis bero på att den läkaren har förlorat stora summor på börsen.......

   Radera
  2. Ja det låter lite roligt, eller inte. Men svensk skjukvård är braindrain med myckel illoyal pengardriven arbetskraft idag. Om vi inte kan betala vår skjukvården i bra förhållande till ett annan land dö snart fler människor av precis nånting eftersom vi kanske inte har pengar för sentinelstudier heller...

   Radera
  3. Känner ett flertal läkare, blir nu förvånad att dessa "fritänkare" har fått så många nya epitet.

   Radera
  4. "Många läkare har förlorat stora summor pengar på börsen och är ofokuserade på jobbet vilket är en fara för patientsäkerheten."

   Om detta var satir över den svenska nepotism-eliten som just nu skiter på sig över att förlora sitt låtsasjobb så... wow. Bravo.

   Radera
 6. Det blir full lockdown ikväll när svetsministern håller tal. Kan ni vara säkra på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förväntar mig snarare ett pep talk.

   Radera
  2. Hoppas verkligen inte på full lockdown. I detta läget känns det rimligt grundskolor och förskolor hålls öppna. Det kan förstås ändras. Att sprida bitterhet och panik är nu tyvärr en realitet. Undrar ifall fenomenet är vanligare hos den s k svansen.

   Radera
  3. Det finns två alternativ där.
   1/ Full nedstängning av det mesta och nya löften om stödmiljarder/helikopterpengar.
   2/ Regeringen står i ring och sjunger "Kum ba yah" och påtalar vikten av att hålla samman i prövningens tid och samtidigt påtalar vikten av att rösta socialdemokratiskt 2022.

   Radera
  4. Jag tror du menar "Jag ser två alernativ"

   Radera
  5. Ja, det blir mer pep talk ikväll. Ser ju ut att ha varit en helt OK utveckling i helgen, åtminstone det vi ser utifrån (inifrån vården är det tungt enl uppgift). Så tror mer det blir en allvarlig uppmaning att följa rekommendationerna från FHM (mycket bra).

   Så får vi se nästa vecka om vi böjt av tillräckligt redan. Man kan hoppas.

   Radera
  6. Jag tror också på nationellt utegångsförbud.

   Radera
  7. Sverige är landet lagom. Det blir lagom nedstängningar och lockdowns. Systembolaget ska man väl få gå till - det äe ju en sorts livsmedelsaffär.

   Radera
  8. Utfallet blev... Väntat men bra.

   Radera
  9. Där fick du tji, Balkongståarn.

   Radera
 7. Eftersom jag är en dysterkvistare och inte litade på Anders "smittan lämnar inte Kina" Tegnell, hade jag synpunkter redan för ett antal veckor sedan, vilka åtgärder som skulle göras.
  Men det spelade ingen roll, för ingen lyssnar ju ändå på en "fritänkare".
  Men man börjar bli jävligt trött på att ständigt behöva säga, vad var det jag sa.
  Nu spelar detta ingen roll längre, då vi redan har försuttit chansen, så att stänga ner landet nu, lär nog knappast hjälpa, så länge folk ändå åker på after ski i Åre.
  Det som gäller nu, är att hålla sig smittfri, tills vården återigen får kapacitet att ta hand om en. Tills dess gäller det att hålla sig isolerad så långt som möjligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det finns "experter" här ute.
   Vad är väl Folkhälsomyndigheten och de 500 personer som är anställda där varav en av dom är Andes Tegnell när det finns sylvass expertis ute i ladorna.

   Radera
  2. 500 experter och deras främsta insats under denna pandemi, är att de lärt svenskarna tvätta händerna.
   Hmm. Varför hoppar jag inte jämfota av glädje?
   Ja just det, jag är en dysterkvistare.
   Men NN verkar ju tillhöra kategorin "riktig expert". Skönt att se :-/

   Radera
  3. Meh. Amatör. Om alla bara hade gjort som jag sa 2004 hade inget dåligt någonsin hänt och Elvis hade återuppstått.

   Radera
  4. Det är för sent för karantän och isolering. Nu är det lika bra att alla får jobba på så gott de kan.

   Vi kommer nästan alla att ha blivit smittade innan sommaren så det är bara hoppas man har tillräckligt bra immunförsvar.

   Radera
  5. Har du källa på det där uttalandet från Tegnell?

   Radera
  6. @Anonym
   SvD den 25/1 bakom betalvägg https://www.svd.se/smittan-i-europa--risken-fortfarande-liten
   Omni den 7/3 när han insåg att han hade fel https://omni.se/tegnell-medger-miss-i-virus-bedomning-trodde-att-kina-skulle-fa-stopp-pa-det/a/pLkM9E

   Radera
  7. Kenneth du får öva på lösförståelsen.

   Radera
  8. Strutsen får nog dra skallen ur backen och förklara på vilket sätt

   Radera
  9. Kenneth, det är dags att snäppa upp sig en aning och inte vara så jäkla negativ. Du ska se att vi kommer ur det här på ett bra sätt. Det är som med börsen, det går varken att träffa bottnar eller toppar, men jobbar man på fokuserat med en enkel strategi så blir resultatet i slutänden positivt. Lägg undan undergångssnacket och luta dig tillbaka mot FHM's rekommendationer oavsett vad du tycker. Jag lovar dig att vi seglar stärkta ur det här framåt sommaren.

   Radera
  10. @Kent No1 - "Det är för sent för karantän och isolering.". Jag anser att du har rätt nu, däremot bör förstås riskgrupper hållas isolerade precis såsom rekommendationerna är. Många ego köttberg verkar inte bry sig om andra. Jag vet att jag hade en annan åsikt om hur FHM hanterade situationen innan, vilken visade sig vara rätt. Nu tycker jag det ger sunda råd. Adaption i tanken är viktigt.

   Radera
  11. ärJa, där vi överens Niklas. Äldre borde isoleras.

   Radera
  12. Kenneth: anledningen till att jag frågade efter källa är att de som kritiserar Tegnell verkar vara notoriskt dåliga på läsförståelse eller förståelse av svenska generellt. Ofta ser man att man plockar ett uttalande från honom och sen tolkar man det som fan läser bibeln.

   Det är tydligt att uttalandet gällde aktuella situationen vid den tidpunkten, den 25/1. Sverige fick sitt första bekräftade fall den 31/1, en kvinna som kom tillbaks från Wuhan. Det andra bekräftade fallet kom först i slutet av februari, då från Italien. Har du mot bakgrund mot detta något som visar att han gjorde en felaktig beskrivning av situationen vid den tidpunkten?

   Radera
 8. Tycker att man kan vara försiktigt optimistisk då den förväntade anstormningen under helgen uteblev. Man hinner iordningställa fältsjukhus, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns bara ett som nu skall sättas upp i Stockholm.
   Jag förstår dock inte varför? Södersjukhuset har ju utrymmen som inte används vore det inte smartare att sätta upp det där med militär personal. Själva kommer de inte att öppna de utrymmena då de ändå inte har personal själva för detta.

   Men vad vet jag.

   Radera
  2. Mikael. DEMC under södersjukhuset är nog redan medräknade i regionens möjlighet att skala upp. Det är ett katastrofmedecinskt center som hanteras av regionen och inte försvaret. Fältsjukhuset tillför ytterligare kapacitet och räknar med att regionen kan tillföra enklare vårdenheter till Älvsjö att komplettera fältsjukhusets enheter.

   Radera
  3. Mm, hade räknat på 20-60 döda och >100 intensiv efter helgen. Om siffrorna stämmer är det nu 21 och 68. Så ja, det är positivt. Grejen är ju att om detta biter hårt på svenskar hjälper inte fältsjukhuset många timmar. Men vi vet ju inte vad som gör att viruset biter så olika (utöver rökning). Om vi får milda sjukhussiffror här är det ett jävligt optimistiskt tecken.

   Den negativa siffran är att utvecklingen med yngre följer det jag skrivit (skrikit) om. 32% som intensivvårdas i Sverige var inte så kallad "riskgrupp". Det vill säga de är 20-65 år och har inte någon underliggande sjukdom (åtminstone ingen som listar dem som riskgrupp).

   Tegnell kommenterade väl detta med att vi framförallt exponerade yngre tidigt. Det är ju såklart en poäng, och siffran 32% helt omöjligt hög. Däremot visar det ändå att även yngre bortom "riskgrupp" hamnar på intensiven, också i Sverige. Det var liksom inte en miljon unga svenskar i norra Italien.

   Radera
 9. Helt klart är iaf att det finns lite olika läger. Ser försiktigt positivt ut just nu, men som sagt, börjar bli tungt på intensiven och det kan gå snabbt sen. Men samtidigt lyckades man stoppa smittspridning i större skala i Japan och Sydkorea, så hopp finns, absolut.

  Vad tycker du om din läkarkompis analys av läget, förresten? Många inom läkarkåren verkar lite nedstämda nu på grund av deras kollegors rapporter från just Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.

  Kan tycka att t ex after ski-festandet kanske eventuellt kunde klankats ned lite hårdare på, med tanke på att vi nu har nya fall där. Ganska precis det folk tyckte borde tas itu med när det blev mer tydligt med allmän smittspridning.

  "Flera fall av smitta i Åre

  Senaste dygnet har 8 fall av covid-19 i Åre konstaterats , där kopplingar bland annat finns till After Ski-besök.

  - Via Åre Hälsocentrals arbete med provtagning av misstänkta fall lokalt får vi bättre överblick av den lokala smittspridningen. Ingen av de konstaterade fallen är behov av sjukhusvård utan isoleras i hemmet, säger Micael Widerström, Smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen.

  - Efter rapporten igår om ett fall med koppling till After-Ski besök i Åre har vi fått många rapporter från privatpersoner som nyligen varit i Åre och strax efteråt insjuknat med influensaliknande symtom vilket ytterligare kan styrka att det föreligger en samhällsspridning lokalt, fortsätter Micael Widerström."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om man killar på fhm's sida som naturligtvis har en viss fördröjning så verkar ju nya fall först hått ned och sedan ökar de igen, men inte exponentiellt, nästa vecka så ser vi väl vad som händer.

   Radera
  2. Gått ned pga ändrad teststrategi, men jämför man lika med lika ser det någorlunda OK ut. Svårt som utomstående dock att veta om vi har brist på testkit mm. Nästa vecka blir spännande.

   Radera
  3. @Joakim, Island körde en matematisk approach, många smittade per capita (värst i Världen men relativt få dödsfall etc). Mörkertalet är nog stort överallt.

   Radera
  4. Jag hann ju göra en återkommande morbid meme av hela den där afterski-grejen innan de slutligen fattade och stängde. Det verkar ju varit i samband med att de hittade smittade.

   Det är det som blir så fel här gång efter gång dessa veckor. Långa inkubationstider gör att man måste arbeta med modeller (och även agera på dem), inte sitta och stirra sig blind på dagens sjukdomsfall. Nu hann jag ledsna och göra memes av afterski under inkubationstiden, medan arrangörerna verkar fattat problemet först när någon (eller 8+) blev sjuk.

   Radera
 10. Cornu. Intressant det här med att "Kina" menar att viruset har sitt ursprung i Italien. Har du möjligtvis en länk eller liknande som leder till artikeln där detta påstås?

  Rent historiskt så har liknande förfarande förekommit tidigare, spanska sjukan var som du säkert känner till inte spansk. Utan mer sannolikt från Storbritannien eller USA. Men pga av Ww1 så var det först när smittan nådde ett land som inte deltog i kriget den blev officiell

  SvaraRadera
 11. Kommer att tänka på ordet halmgubbe när jag läser inlägget ...

  SvaraRadera
 12. Kan man inte få en killgissning kring vad det är Stefan Löfven ska prata om efter läggning ikväll.

  Inte var dag det slås på stora trumman och vår stadsmister håller tal till folket sent en söndagskväll

  SvaraRadera
 13. "som vill att Sverige ska göra exakt som alla andra." Det finns inget "alla andra" . Andra länder har gjort extremt olika. Västeuropa har gjort tvärt emot asien, Ryssland, Israel, USA har gått sin egen väg osv.
  "Vi kanske inte ska göra som Italien" Det finns väl ingen som vill göra som i Italien, eftersom Italien har klarat denna kris klart sämst av alla (än så länge)

  Det är klart att man kan välja sin egen väg (sverige och Storbrittanien var på väg ett tag med sin strategi att medvetet smitta en så stor del av befolkningen att gruppimmunitet utstår, innan någon vettig person började räkna på dödsfallen...) , men innan man väljer så kan man titta på hur detta fungerat i andra länder.
  Strategier i länder som Taiwan, Singapore, Israel , Hongkong verkar fungera mycket bra. Varför inte använda sig av framgångsrika modeller och anpassa dem för svenska förhållanden?

  Sen pratar du mycket om fiskmåsar för att beskriva de som kritiserar svenska myndigheters bedömningar och rekommendationer.
  Men det är inte konstigt att folk är kritiska , då svenska myndigheters bedömningar och rekommendationer har genomgående varit helt värdelösa och ibland direkt dumdristiga.
  Allt från att risken för coronaspridning i sverige är "obefintlig", att det är "förnuftigt" att åka till norra Italien när spridning pågår, det finns ingen risk att ta hem viruset, att chartra flyg för att flyga hem svenskar och sedan uppmana dem att gå till jobbet utan att testa sig för att"ingen risk att svenskarna sprider viruset", att myndigheter gick ut den 5 mars och sade att det värsta är över nu, barn smittar inte och barn till smittade skall gå i skolan, smittan kommer inte lämna Kina, det är OK att arrangera afterski-party i fjällen, det finns inget mörkertal i sverige bara utomlands, osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ge dig medhåll i stort sett allt. Men Sverige är ett land där kritik mot makthavare och myndighetsutövare, inte är önskvärd.

   Radera
  2. Nu påstår du att myndigheterna kommit med en rad direktiv som jag inte känner igen. Jag faktakollade det där om att risken skulle vara obefintlig för spridning i Sverige. Och det närmaste jag hittade var att FHM 3mars skrev att risken för allmän spridning var "måttlig". Det känns som du slirar lite med sanningshalten. Kan du backa upp dina påståenden?

   Radera
  3. @Stor Ek, det är helt korrekt. Mycket är i princip rena citat.

   Men nej jag kommer inte leta upp dem. Vid 5-0 är det överspelat, onödigt att gräva om huruvida ett av målen var offside.

   Det var en rätt kul genomgång (skrattgråt), men den slutar ju liksom inte där. När FHM som bäst skröt om att deras smittspårning var effektiv (påhejad av bloggen) visste jag redan att de valt att släppa igenom folk som varit i norra Italien och fått mildare hosta/feber. Utan att testa. Utan att ens *rekommendera* karantän. Vidare, när de smittspårade sökte de endast folk som umgåtts hela 15 minuter inom 2 meter. Det var sannerligen ett snällt virus.

   Nu är pannkakan gjord så att säga, men det är ju fortfarande ingen imponerande kommunikation. I synnerhet just nu verkar det ärligt talat som de själva blandat ihop statistiken. Övriga länder rapporterar om att framförallt äldre och sjuka *dör*. FHM har översatt det till att typ bara äldre och sjuka behöver vård. Tvärt emot rapporterna, där ofta stor andel är unga.

   I Sveriges intensivvård av Corona är just nu 32% 20-65 år utan underliggande sjukdom (dvs inte kategoriserad riskgrupp).

   FHM hävdar att detta är en tidig anomali och att den inte indikerar att inte nästan bara gamla och sjuka behöver vård. Om de förstår/menar vad de säger förstår de inte statistik.

   Så det roligaste/sorgligaste/hemskaste av agerandet är väl över, men det är inte som att de ska ha applåder nu heller.

   Radera
  4. Hur många ligger på intensivvården (pga Covid-19) i Sverige?
   Eller kanske snarare: hur många låg där i natt när du skrev inlägget (om det skiljer mycket)?

   Radera
  5. @PD, tror det var 60-70 igår. >100 tidigare idag (och 29% icke riskgrupp). Detta är mig veterligen ackumulerat (dock bör inte många hunnit lämna intensiven).

   Så vi kan inte säga jättemycket om fördelningarna ännu. Det man kan konstatera är att tex som i det här fallet ca 30 pers är "icke riskgrupp" så vi vet att "icke riskgrupp" även i hyfsad utsträckning blir svårt sjuka. Vad "hyfsad utsträckning" innebär i praktiken är svårare att veta.

   Radera
  6. Det är nog lite för tvärsäkert att hävda att det är en tidig anomali, men vi kan nog inte heller säga säkert att personer som inte tillhör en riskgrupp är överrepresenterade.

   Radera
 14. Det handlar om sambandet vad man ska göra och när. Om man stänger ner saker för tidigt och många tröttnar på att sitta i "Karantän" hemma. Efter några veckor vill människor tillbaks till jobb och skola och det kanske det är då som det är som viktigast att vara hemma. Människor har trötthets effekt som måste tas hänsyn till.
  Tror man allvarligt att Svenska myndigheter och experter vill befolkningen ont?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är en bra poäng. Och därav att jag landar i att man "drar ut" på införandet av åtgärder för att därmed få bättre effekt när folk vänjer sig vid att mer och mer dra tillbaka på sociala kontakter. Blir intressant att se om det fungerar.

   Även hoppfullt att det _kanske_ finns första tecken idag på utplaning i Italien. Kanske. Och det är också rimligt med tanke på lagget från deras lockdown.

   Radera
  2. +1 De flest självutnämnda experter missar just den detaljen att människor fattar sin egna beslut och agerar utifrån dessa. Men i experternas smått febriga hjärnor så agerar alla precis på det sättet som experten vill att man ska göra i hens mer eller mindre fantasifulla scenario.

   Radera
  3. Att man inte vill något ont är inget argument, som historien visat.

   Radera
  4. "Om man stänger ner saker för tidigt och många tröttnar på att sitta i "Karantän" hemma."

   Det där må vara sant, men är det skäl som våra beslutsfattare hänvisar till? Om inte så har det ju bara tur. Om det är ett skäl så kan man ju berätta att det är anledningen till att man agerar som man gör.


   "Tror man allvarligt att Svenska myndigheter och experter vill befolkningen ont?"

   Öh nej, varför tror du det? Jag har hört det där tröttsamma argumentet flera gånger nu i Corona-tider, har även människor i min omgivning som resonerar sådär när man kommer med saklig (behöver inte vara korrekt) kritik av någon. Om personen inte menar illa så har man ingen anledning att kritisera något denne gör ungefär... väldigt osakligt.

   Det går ju faktiskt att kritisera tex Anders Tegnell för beslut han fattar även om man inte tror att han har ett ont uppsåt, är faktiskt lite fascinerande att många människor har så svårt att acceptera detta faktum.

   Radera
  5. "Man" tror förmodligen inte att svenska myndigheter vill något ont. (Inte "mörkar" heller)
   Du tror inte heller att människor tror det - eller hur?

   Däremot tror man att de generellt är tillsatta på medgörlighet och inte på kompetens, något som belastar tilltron till systemet i stort.

   Ni som driver företag och träffar myndigheter? - De är lika lätta att lura som de är hopplöst bokstavstroende i att följa föreskrifter mellan versal och punkt, för att vara oantastliga i sitt värv - eller hur?
   Ni med barn - talar rektorn för egen maskin eller berättar hen att de följer.. vad det vara månde? (Och hakat upp sig som en gammal grammofonskiva på "värdegrund" istället för att påtala vad fostran är)

   Varför skulle hälsoministeriet utmärka sig med kompetens?

   (Jag tror iofs att de gör rätt, men vad vet jag om vård å smitta? - inget!)

   Radera
  6. Ja håller med om att det är för tidigt att huka hemma i bostaden nu. Jag får inte intrycket att viruset är på g ännu. Om en månad kan det nog vara läge.

   Radera
  7. @Nils Nilsson: Jag har nämnt den här videon förut, men jag vill uppmana alla som inte begriper det här med att göra saker vid rätt tidpunkt att titta noga på den. Mycket illustrativ och pedagogiskt av en brittisk läkare.
   https://www.youtube.com/watch?v=nl6tTwxzCi8

   Radera
  8. Stoikheion: Helt rätt. Nu kommer snart Ingves att få diskutera sin målbild med inflationen, lustigt han har ju varnat för bobubblan hela tiden men hans jobb var ju...
   Nu ändras nog hans jobb men vilket land det är

   Radera
  9. Joakim Persson: På vilket vis ser man tecken på att det planar ut i Italien?

   https://c19.se/global/c/ITA

   Radera
  10. @stefanhsinger: Lägre procentuell tillväxt av nya fall per dag. Och det vore ju sjukt konstigt om åtgärderna (som, återigen, alltid har ett lagg på 2-3 veckor pga inkubationstid och insjuknande) inte förr eller senare biter.

   Radera
 15. Märker att analysen hoppar över Sydkorea, Taiwan och Singapore. De länder som hade sämst utgångsläge (förutom Kina) men som har klarat sig ganska bra. Vi måste lära oss av de bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värt att läsa:

   https://www.gatesnotes.com/Health/A-coronavirus-AMA

   Radera
 16. Kanske håller sig på hyfsad nivå i Sverige tack vare svenskens inbyggda rädsla och skepsis mot andra människor. Räcker med att googla ”waiting for the bus like a Swede” titta på bilder och konstatera att det är så verkligheten ser ut i vårt kära samhälle. Jag kan nog räkna på min ena hand när något tagit spontan kontakt med mig. Kan bero på mig också men inte enbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 17. Det är absolutely fabulous att få sitta på första parkett och se ett sånt här drama utspelas i realtid. Masspsykos i sin renaste form. Det kommer att begås så många felaktiga och kontraproduktiva handlingar att historikerna kommer ha nya lärdomar att hämta i minst 500 år.

  En hypotes: Det vi ser hända i ekonomin verkar vara en invers av "tulip mania". Självförstärkande förlopp men med olika slutresultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom att det enda som hänt med ekonomin hittills är att en bråkdel av den artificiellt stimulerade ekonomin (dvs en variant av tulip mania) spruckit.

   Radera
  2. SAS, Volvo, Scania, i stort sett hela restaurangbranschen, turistindustrin, en del bilverkstäder.
   Tillhör de en bråkdel av den artificiellt stimulerade ekonomin?

   Radera
  3. @PD SAS är ett trasigt dåligt företag. Volvo, Scania och framförallt turismen har ingen verksamhet på samma sätt förens vi kommer igång igen. De har däremot inte försvunnit. Att dessa verksamheter "pausas" händer i stort oavsett om en pandemi härjar fritt eller om en pandemi tyglas via reglering. Bortfallet blir enormt även utöver sjuka och döda. Det är inte så många som vill gå på gröna lund om ett dödligt virus härjar där.

   Restaurangbranchen är i stora drag den branch som mest får skylla sig själv. Vi har inga indikationer på att folk inte vill äta restaurangmat längre, bara på att de just nu inte vill göra det i en trång lokal utan ordentlig hygien. Den som inte har beredskap för det 2020 måste skylla sig själv.

   Radera
  4. SAS är väl inte trasigare än de flesta stora bolag som verkar i Sverige? Visst, SAS lider av starka fackföreningar och svensk arbetsmarknadslagstifning men det gör ju alla stora bolag i Sverige. (SAS har ju desssutom lyckats komma förbi det lite grann genom att flytta en del produktion till Scandinavian Airlines Ireland).

   Menar du att det är restaurangbranchens ansvar att vara förberedd på att många människor har beordrats att arbeta hemma och därför inte äter lunch på restaurang?

   Vilka sorts bolag består den artificiellt stimulerade ekonomin av?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. "Menar du att det är restaurangbranchens ansvar att vara förberedd på att många människor har beordrats att arbeta hemma och därför inte äter lunch på restaurang?"

   Herregud vad detta är naivt. Tror du på riktigt att folk skulle sitta och skåla på restaurang om fyra veckor då polarna droppar som flugor och det inte finns någon sjukvård överhuvudtaget? Detta är inte något du kan gömma bakom staten - pandemin är tyvärr verkligheten. Och det är inte på något vis en black swan, det är tvärt om en förväntad del av verkligheten som ibland uppstår. Nu pratar du om företag som konkar efter några veckor av minskade intäkter. Att du tror att det är stater som gör att dessa förr eller senare avlider är helt skevt - det är ju nämligen precis tvärt om. Det är tack vara statlig samordning av ekonomin den typen av företag överlever trots en överoptimering där de inte ens klarar vare sig några månader med halverade intäkter eller att anpassa sig till förändrade konsumtionsmönster (i synnerhet det vi ser för den branchen just nu).

   Alla sorts bolag ingår i den "artificiellt stimulerade ekonomin", men alla bolag är inte beroende av den, utan en hel del bolag lever robust även på ren fundamenta. Min kommentar var kring att vi bara kapat en bråkdel av de värden som injicerats just för att hålla liv i ohälsosamma företag. Notera att detta inte är en kommentar kring huruvida det är lämpligt (det gör helt klart livet på 2000-talet mindre hårt för gemene man), bara ett konstaterande att det är så.

   Tex: du ledsnar på att köpa halvdan pizza på den lokala pizzerian. Du tycker att halvdan pizza är en ganska dålig produkt, och framförallt orkar du inte gå dit, stå i kö för att beställa osv. Det är inte värt pengarna. Fler tycker likadant, och konsumtionen går ned i det här stora segmentet. Boom - statliga stimulanser. Produkten tillåts överleva utan att företaget blir bättre på att anpassa sig. Utan staten skulle bara företag överleva som:
   * Klarar av variation i intäkter (i synnerhet så korta perioder som några veckor!)
   * Klarar av att anpassa sig till förändrade konsumtionsmönster

   Ett sätt att förstå detta kan vara att tänka sig att det hela tiden, varje år, uppstår "mini-viruspandemier" i ekonomin. Den här typen av volatilitet och utveckling sker hela tiden. I en oreglerad värld rensar den kontinuerligt aktörer från marknaden. Vi löser detta genom att toppstyra via staten, så vi slipper ha en så stor andel lidande individer i samhället.

   Nu kom en STOR viruspandemi i ekonomin. Denna kan staten inte flytta på. Staten har inte resurserna. Det går inte att ta corona 2020 på kredit och betala senare. Så oavsett vad vi gör rensas nu svaga aktörer.

   Som jag på pekat tidigare: de flesta av dessa aktörer har inte ens en digital kanal 2020, vare sig för marknadsföring eller distribution. Det är helt sjukt oskickligt. Oavsett vad man personligen tycker om digital vs icke digital så handlar detta om företag och företagande. Om vi då föreslår att tex "känsla" ska gå före företagsekonomi, så ska man väl inte komma och gråta nu när företagsekonomin går dåligt. Det är ju precis det man då valde bort.

   SAS är kassa för att de inte driver ett hållbart företag, pandemier eller inte. De skulle förr eller senare behövt bailout ändå. I detalj känner jag bara till dem på den operativa tjänstemannasidan. Där är de ett fruktansvärt pengaslukande svart hål.

   Radera
  7. Hur mycket statliga subventioner får krisande pizzerior om året?

   Att ett bolag som tappar merparten av sina intäkter i flera veckor inte klarar sig utan att stänga ner stora delar av verksamheten (eller gå i konkurs) tycker jag inte är speciellt märkligt.

   Jo, en mycket stor anledning till att stora delar av ekonomin har gått i idé är att staten har påbjudit en hel del restriktioner som påverkar ekonomin negativt. Av mer eller mindre goda skäl. Hur goda de är kan vi diskutera separat, nu är det kausaliteten det handlar om.

   Radera
  8. idé -> ide (förstås; måste nog äta lite snart)

   Radera
  9. "Hur mycket statliga subventioner får krisande pizzerior om året?
   Att ett bolag som tappar merparten av sina intäkter i flera veckor inte klarar sig utan att stänga ner stora delar av verksamheten (eller gå i konkurs) tycker jag inte är speciellt märkligt."

   Du har missförstått varför vi sänker styrräntan och dylika finanspolitiska åtgärder. Det är just för att hålla liv i företagande som inte står av fundamental kraft, i synnerhet för att ta bort smällen av de "mini-virusepidemier" jag tog som exempel. *Utöver* detta kommer andra riktade bidrag och åtgärder, där Sverige går ganska långt med att hålla liv i dåliga företag för att så många individer som möjligt ska få ett bra liv. Så du får nog börja där, och tänka på att även pizzerian hör till det här systemet.

   "Jo, en mycket stor anledning till att stora delar av ekonomin har gått i idé är att staten har påbjudit en hel del restriktioner som påverkar ekonomin negativt. "

   Menar du att du inte förstår att en okontrollerad pandemi slår ut den där svaga pizzerian som inte klarar "flera veckor" av kraschade intäkter? För det gör den alltså. Det är inte nära att vara på något annat sätt. Det är inte regleringar som dödar dem - alla dessa svaga aktörer är helt rökta utan statlig intervention vid en pandemi. De har inte en chans. Tvärt om har de en liten, liten chans att klara sig just för att staten går in och petar i marknaden. En del av dem kommer bli räddade. Men som sagt, detta är en STOR pandemi. De flesta aktörer kan vi inte rädda ifrån deras eget misslyckande, för vi har inte den typen av kredit.


   Radera
  10. Keynesianismen är väl en mer generell finanspolitik än riktad mot bolag på obestånd?

   Men det är lite utanför sammanhanget. När ett bolag tappar merparten (eller alla) sina intäkter inom en eller ett par veckor så beror det inte nödvändigtvis på att det saknar "fundamental kraft", som i dagens situation. Visst kan det finnas bolag som inte har sunda finanser eller sunda affärsplaner, men det spelar ingen roll när en katastrof av dagens mått drabbar *alla* bolag.

   Eller menar du att allt företagande i Sverige saknar fundamental kraft?

   Radera
  11. "Eller menar du att allt företagande i Sverige saknar fundamental kraft?"

   Nej, det går dels bra för de företag som inte lider av att en pandemi sveper över samhället, även om de är få. Detta gäller tex företag som redan har som ide att folk inte ska lämna hemmet. Dels kommer alla bolag som är välskötta och fundamentalt starka komma tillbaka ganska enkelt (givet att detta tar månader och inte år). Poängen med det var just att de kommer tillbaka, inte att de inte lider av volatilitet - en pandemi av den här typen är ju en av de värre perioderna ett väskött företag ska väntas klara av.

   Den majoritet företag som lider av en pandemi njuter precis som alla andra av brinnande högkonjuktur, under förhållanden där vi inte har pandemi. Detta är verkligheten, ibland är det lätt och ibland är det svårt, oavsett branch. Staten gör det inte svårare för företag att förhålla sig till denna volatilitet, tvärt om. Som sagt är det precis därför vi har keynesiansk penningpolitik, för att inte sämre skötta företag som dö som flugor hela tiden. Detta kan vara önskvärt ur utvecklingssynpunkt på mycket lång sikt, men är desto mindre önskvärt om snittinvånaren ska ha ett drägligt liv. Inte minst de invånare som råkar leva under tex en lång deppression.

   Huvudpoängen är att detta är en pandemi och den kan vi inte ta bort. Det är inte staten som gör att svaga aktörer nu ryker, det är ett virus. Det är omvänt så att staten försöker rädda oförberredda aktörer mot den här verklighetens volatilitet (men kommer inte lyckas i det här fallet). Vanligen och antagligen även den här gången kommer staten rikta in sig på att rädda svaga aktörer som är too big to fail.

   Radera
  12. För att återgå till min ursprungliga fråga som jag ställde till ditt inlägg 2020-03-23 03:09 så undrar jag alltså om det verkligen stämmer att det enda som hänt med ekonomin hittills är att en bråkdel av den artificiellt stimulerade ekonomin spruckit.

   Hur stor är en bråkdel?

   Radera

 18. "Just nu så får man det bekräftat av hur dessa skriker på att "vi måste göra som [något annat land]". Kort sagt att man inte ska tänka själv, utan rätta sig i ledet och göra som alla andra. Så mycket för det fritänkandet."

  Bara för att man vill göra som i Italien så betyder det ju inte att man inte har tänkt själv? Man kanske tittar på en åtgärd som Italien (eller något annat land) vidtar och tänker själv en stund och sedan säger "Vi borde göra som i Italien och..." för att man tror att det är bra.

  Svårare än så behöver det inte vara, försök att lyssna bättre. Det är verkligen sällan någon frågar "varför då?" eller "hur menar du, jag förstår inte" i en diskussion nuförtiden.

  SvaraRadera
 19. Ganska enkelt. Ni som anser att Italien gör rätt lever efter italienska regler. Vi andra lever efter något annat. Man måste tänka själv också. Vill ni vara riktigt coola så svetsar ni igen ytterdörren tills allt är över.
  Tvätta händerna och hälsa inte på era gamlingar så klarar vi oss nog.

  Så får vi se.

  Att jag kommer bli sjuk anser jag vara helt utom allt tvivel, det är bara en tidsfråga nu. Men jag kommer överleva och jag kommer inte ligga sjukvården till last.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italien har väntat mer än övriga europeiska länder med att införa begränsningar. Att man satte regioner i karantän var för att begränsa smittan dit och undvika att sprida den till övriga Europa och Italien. Dock försent då spridning redan skett utanför de röda zonerna. Inom karantänzonerna var det ingen karantän och man försökte låta livet gå och bara sjuka och riskgrupper skulle vara hemma osv. Lite som vi kör i Sverige fast utan att begränsa spridning mellan regioner. I takt med att sjukvårdssystemet inte mäktade med så ökade man på begränsningarna för att inte överbelasta vårdssystemet och få en kollaps. Om man tror att kanske 40 miljoner kommer smittas så kan ni säkert själva räkna ut hur det skulle påverka dödligheten utanför riskgrupperna om för många insjuknar samtidigt. Även allvarliga symptom kan leda till döden utan rätt vård och medicin och det är möjligt att få allvarliga symptom utan att vara i riskgrupp. Tro inte att unga och friska är osårbara enbart för att man än så länge lyckas ge dessa vård så de överlever.

   Radera
  2. Du har inte den blekaste aning om huruvida du kommer ligga sjukvården till last, såvida du inte har riggat en självmordsapparat. Det är ju det som är hela poängen.

   Om man kunde riva det egna "samhällskontraktet" skulle vi slippa diskussionen (och många andra diskussioner om välfärd).

   Radera
 20. "vi måste göra som [något annat land]".

  Om ett land har lyckats väl, så är det väl rimilgt att man lär sig av erfarenheten där.

  Vissa saker i Wuhan kan inte appliceras här, så som att statliga taxibilar används som utryckningsfordon, men att ha färdiga matkassar som man kan köpa skulle kunna kopieras.

  (Därmed inte sagt att jag ser Kina som någon större förebild, tycker Sydkorea, Taiwan och Singapore verkar mer intressanta).

  SvaraRadera
 21. Här på rapport i kväll om desinformation som sprids. Mycket allvarligt! 2:50 in i inslaget
  https://www.svtplay.se/video/25731500/rapport/rapport-22-mars-19-30?start=auto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nåt allvarligt fel på min filterbubbla! Jag ser ALDRIG sån här information i något av mina flöden. SVT ingår inte i mitt normala flöde så jag har ingen koll alls på vad de pratar om.

   Desinformation? Gaaahh! Läs bara kommentarsfälten på den här bloggen! Hundratals babianer som vrålar disharmoniskt i kör. ALLT är desinformation idag. Inte utstuderad och avsiktlig desinformation utan mer den glada amatörismens diversifierade desinformation.

   Radera
  2. Man ser inte skogen för att alla träd är i vägen?

   Radera
  3. Yes NN - det är inte lätt att vara desinformatör idag. Amatörerna konkurrerar ut dig. Gratis - för att det är kul!

   Radera
  4. Jag måste nog som icke expert bli upplyst här, "Ryskspråkig sajt i Azerbadjan", nä men oj...
   Jag kollade därför SR, och se på tusan...
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7429942

   Radera
 22. Varit hemma en vecka och är trött på det... Frivillig karantän så jag har varit inne på att åka till kontoret imorgon... Nu läste jag inte så noga, men om Tyskland förbjuder samlingar på fler än 2 personer så kanske jag borde stanna hemma...

  I övrigt känner jag mig lite som umgängeskretsens Linus Joensson... börjar bli duktigt trött på alla gnällisar som tycker att staten ska betala alla löner, hyror, bädda deras sängar och dela ut en påse pengar åt alla medborgare så vi kan få fart på konsumtionen igen och rädda företagarna.
  Den enda (med en röst) som sagt något vettigt på temat är väl Maggan som angående kritiken sa ungefär ”de vill att vi ska stå för allt, och det kan vi såklart inte göra”.

  Som med allt annat gnäll, bara rättigheter, inga skyldigheter... VDn för evigt krisande Indiska hade nåt fånigt inlägg som diverse linkedinkontakter blev imponerade av..
  Tacksam om någon orkar läsa det och bekräfta att jag inte är ensam om att ifrågasätta hennes resonemang om momsen som ska betalas osv...

  Nån annan säger ”stötta dina lokala” och delar ett erbjudande från ett café som nu erbjuder take away frukost för 99kr.. då kunde man få ett kokt ägg, en kaffe å en macka (säkert surdeg)... Utbud och efterfrågan gäller tydligen inte längre... Efterfrågan ska anpassa sig efter överutbudet tycker man...

  En stackars uppsagd kock erbjuder matlådor för 90kr.. 80kr st om man beställer 4 eller fler..

  Folk har inte fattat ett skit. Det handlar inte om att hitta fiffiga sätt att behålla hela din omsättning, det handlar om att få någon omsättning alls, för att täcka de fasta kostnader du kommer ha ändå...

  Krisen har knappt börjat å företagen hade slut på pengar i tisdags vad det låter... let it burn... typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, företag som inte klarar att leva utan omsättning i en vecka kanske inte ska överleva?

   Radera
  2. @Butter förstår man inte att vissa företag i JIT branscher kursar typ direkt / inom enstaka veckor så förstår man lite om verkligheten /svensk lagstiftning.

   Radera
  3. Linus verkar för övrigt tyst idag. Kanske han fastnat under ett berg av fundamenta.

   Radera
  4. @Niklas, jag har ett jobb, och det behövs ännu mer nu.

   Radera
  5. @Linus, jag förstår. Nattens logistik hjältar. The show must go on

   Radera
  6. Den digitala showen haltade aldrig, och har nu fått väldigt mycket invandrare som flyr kaoset utanför. Dessa måste vi integrera.

   Radera
  7. Förövrigt vuxet inlägg, som Löfven skulle sagt.

   Tex tjänsterna och priserna du nämner visar inte på sunt företagande, utan antingen på en helt orimlig bortskämdhet ("ameh jag är ju rik ju!"), eller på att man byggt en resurssluckande apparat som plockar in 99:- och spottar ut 49:- värde.

   Detta är enligt mig mycket bra konsekvenser av en hemsk situation. Vad gäller bortskämdheten är det fantastiskt att den får möta verkligheten. Vad gäller dåligt företagande kan man ha en massa sympati för individer, men det är ändå jättebra att företagen försvinner (alternativt tvingas förstå att värdet ska förädlas, inte slukas).

   Radera
 23. Statistik...

  Jorden har 7 000 000 000 innevånare idag
  Av jordens befolkning är nu 328 000 smittade (0,004%)
  Befolkningen ökar med 250 000 OM DAGEN....


  Av dessa har c:a 100-200 i snitt dött (som redan var döende... över 80 år och skulle ha dött av en vanlig influensa i alla fall...)
  Det utgör 0,0000003% av befolkningen som med all största sannolikhet skulle ha dött kommande 5 år.
  Detta orsakar stängning av gränser, och samhällen totalt till vilket pris som helst, Börskrash, och att alla överlevande pensionärer får sin pension KRAFTIGT reducerad....

  Nästa våg är inte Corona....
  Det är en pandemi av konkurser och massarbetslöshet som garanterat kommer att ta betydligt fler liv av de som har hela livet kvar att leva än de som redan är döende....

  Isolera riskgrupper och de som jobbar med riskgrupperna tillsammans, ge den personalen en sinnessjukt hög bonus för det arbete de utför...
  Det kommer garanterat bli billigare än den samahällsekonomiska kollaps vi är på väg mot....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många många gånger fler smittade, men det är en influensa inte pesten som jag och familjen har kommit igenom. Den sitter djupare i luftvägarna och jag förstår att det kan bli jobbigt för riskgrupper. Men för den generella befolkningen så är detta en obemärkt/mild/mellan flunsa. Det hjälper dock inte de som drabbas hårt.

   Radera
  2. En enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik
   /Stalin

   Radera
  3. "Av jordens befolkning är nu 328 000 smittade (0,004%)"

   Och för 3-4 månader sen var det bara en smittad. Det vore dock dumt att dra slutsatser från det.

   Radera
  4. Med samma ökningstakt så kommer 107 miljarder att vara smittade om 3-4 månader.

   Radera
 24. Om man förstår hur stor COVID-19s riskgrupp är, så kanske man också har en viss förståelse för krigsstämningen i Europa just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man förstår hur många som inte är en riskgrupp, kanske man kan ha en viss förståelse för att de inte tycker det är kul att få sin ekonomi slagen i spillror, och därefter ta ett deccenium, under vilket merparten av riskgruppen dör av, innan man är tillbaka på pre-Corona.

   Kan iofs gå fortare, det lär inte finnas så mycket geriatrisk vård kvar när dammet lagt sig. Man får triagera på ett annat sätt så...

   Radera
  2. Håller med, men nu är vi inne på okunskap och har inget med förståelse för varför ett stort antal länder agerar som man gör.

   Det finns vetenskaplig evidens som pekar ut COVID-19 riskgrupper och dessa borde även kunna mätas genom blodprov. Svaret är nej, 85+ är inte enda riskgruppen utan en rad mycket vanliga åtkommer kan göra viruset dödligt. Problemet är ett vanligt enzym som ger viruset nya egenskaper.

   Men som svar på din fundering så borde alla riskgrupper kunna identifieras och isoleras och övriga samhället rulla på, uppnår flockimmunitet utan att belasta sjukvården.

   Radera
  3. Finns det tillräckligt med vakter för att hålla dessa personer isolerade? Ska de isolerade personerna bekämpas med vapenmakt om de försöker fly från isoleringen?

   Radera
  4. PD: har själv vänner och släkt i riskgrupp som just nu frivilligt isolerar sig (även läkare). Man skall inte underskatta viljan att få fortsätta att leva. Strunta man i karantän så är det är det nog skyll-dig-skälv regeln som gäller. Vapenmakt låter lite barnsligt.

   Radera
  5. @Epikurist, har du en länk så man kan studera denna evidens. Annars är väl plus 70 en tydlig riskgrupp utifrån klarlagd evidens av WHO, både statistiskt och medicinsk utifrån hur lungorna fungerar med åldern. Att sen unga människor som varit på skidsemestrar drabbats är förstås något annat. Många blandar här päron och äpplen för sin tes.

   Radera
  6. Skyll-dig-själv-regeln är en bra regel, även om den sällan tillämpas här i landet lagom. (Det är antingen någon annans fel eller så är det väldigt synd om den som har drabbats av sin egen dumhet).

   Den går dock inte att tillämpa i det här fallet. En rymling skulle ökar ju risken för ytterligare smittspridning.

   Radera
  7. @PD, ja fast här är det ju lite skyll någon annan för att jag som tillhörde en riskgrupp var naiv ocg egoistiskt. Ifall vi lyckas isolera de äldre, så kan de yngre som är relativt snabba att tillfriskna inom intensivvården fås passera. Det blir ett bra flöde och mindre mättnad. Annars blir det till prioritering inom livsuppehållande vård.

   Radera
  8. PD: Vitsen är att alla i riskgrupp isoleras, förstår inte hur en rymling från denna grupp ökar risken? Man vill dessutom öka flockimmuniteten i den större "icke riskgrupp", denna grupp belastar inte sjukvården. Skolar skall vara öppna. Barn till riskgrupp behöver hanteras genom ett par olika alternativ.   Radera
  9. Jag tror bara inte att det går att isolera folk sådär i allmänhet i ett par, tre månader. De kommer inte att stanna kvar i isolering. En skyll-dig-själv-attityd från sjukvården skulle inte heller accepteras av stora delar av befolkningen.

   Radera
  10. Niklas: jag får förklara imorgon, men fundera på varför det ligger en hel del yngre i svensk intensivvård med COVID-19 just nu och hur vårdbegränsningar kan slår mot äldre när IVA platser skall prioriteras.

   Radera
  11. Kan även vara intressant att titta på statistik från USA. Flertalet som behöver sjukvård är under 50 år. En 12åring utan andra sjukdomar i intensivvård.
   Tror många tagit detta med att unga och medelålders bara får milda symptom lite för lätt. Många får lunginflammation som kräver behandling. Vad händer om sådan behandling inte finns?

   Radera
  12. Flertalet som är alvarligt sjuka i covid-19 är boende på ålderdomshem och dessa skickas inte til intensiven om de får lunginflamation vare sig den är orsakad av covid-19 eller ngt annat (förutom i Italien där man tydligen har en tradition för att rädda alla patienter oansett förväntad kvarvarande livslängd).

   Men i media läser vi om en relativt stor andel av intensivvårdspatienter i USA, Norge och Sverige som är <60 år men detta blir altså missvisande då den stora majoriteten av patienter inte skickas till intensiven.

   Radera
 25. Hahaha! Dunning-Kruger-effekten känns stark i den här kommentarstråden. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid. I alla kommentarstrådar. Speciellt de som jag deltar i. Deprimerande.

   Radera
  2. Det kan ju bero på att man måste ha egen hemsida som man kan referera till med länkar, texter och videos.

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Mkt bra inlegg, borde lesas upp po nyhetskanaler!

  SvaraRadera
 28. Det är ju intressant att Sverige just nu är Europas mest liberala och fria land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert att hitta ett matematiskt samband mellan antal döda och och grad av liberalism.

   Radera
 29. Ett af de allmännaste uttryck, den starka naturkänslan
  tagit hos vårt folk, är böjelsen för mekaniska undersökningar
  och hågen att göra tekniska uppfinningar.

  Här, såsom så ofta annars, råder en bestämd motsats mellan
  svenskt lynne och danskt.

  Dansken studerar hellre människor än naturen. Svensken
  är alltid ointresserad för människostudium.’

  Tänk oss, till exempel, en svensk pojke som sättes att
  sköta en maskin. Efter fjorton dagar skall han ha hela
  konstruktionen på sina fem fingrar och vara färdig att
  själf uppfinna förbättringar. Råkar maskinen i olag på
  något sätt, skall felet vara bra svårt, om inte pojken
  till sist skall lyckas afhjälpa detsamma själf.

  Sätt en dansk pojke till samma befattning. Han skall
  snarast känna en viss motvilja mot sin maskin, och
  näppeligen skall det falla honom in att ägna den något
  mera ingående studium. Går maskinen sönder, står pojken
  där handfallen och liknöjd och väntar blott på att den
  skall ställas i ordning igen af någon yrkesman.

  Men tänkom oss en svensk beväringspojke, som blir kalfaktor
  hos sin löjtnant. När mötet är slut, skall han intet
  annat intryck ha fått än att »löjtnanten är en dj-a hygglig
  karl», eller också att »löjtnanten är en dj-a fähund». Om
  hans lynne och egenskaper i öfrigt skall han ha en mycket
  oredig föreställning.

  Tag åter en dansk beväringspojke, som kommit i samma ställning.
  Efter fjorton dagar skall han känna sin löjtnant utan och innan
  – hans goda sidor och i all synnerhet hans dåliga; och han skall
  vara i full färd med att söka draga fördel så väl af de ena som
  af de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Tävlar mycket i Danmark. Var kom detta ifrån? Läsebok i folkskolan från början av förra seklet?

   Radera
  2. Gustav Sundbärg
   http://runeberg.org/folklynn/ (Borde kunna vara länk och OK?)

   Tanke från wikipediaförfattare:

   Sundbärg beskriver svensken som intelligent, hederlig och ridderlig men utan uthållighet och slughet, utan sinne för den egna nationens storhet och med obefintlig instinkt när det gäller att främja sitt lands väl. Till exempel, påpekar han, har endast ett fåtal Nobelpris gått till svenskar, trots att dessa delas ut i Sverige av svenska institutioner, och författare och vetenskapsmän är beklagligt obenägna att lyfta fram Sveriges storhet och slå ner på missuppfattningar eller smädelser. Svenskar är i allmänhet inte heller skickliga affärsmän eftersom de saknar den gnetighet, bakslughet och förmåga att bygga nätverk inom den egna nationella kretsen som kännetecknar till exempel danskar och engelsmän. Därför blir svensken lurad

   Är det inte lite sant?
   Vi har varit naiva. Vi såg det inte komma. Jobba mera!

   Radera
 30. "Det är fascinerande att se alla så kallade fritänkare som nu helt plötsligt blivit de största jantarna av alla, och som vill att Sverige ska göra exakt som alla andra."

  Jag tror att det är vanligare att folk är frustrerade över att Sverige vägrar lyssna på expertis och erfarenhet. För nej, den största samlade expertisen sitter inte i Sverige. Detta var given information även innan den svenska expertisen tappade bollen 4-5 gånger i rad.

  Sedan måste allt appliceras på landet Sverige, varvid den svenska expertisen kommer in. Men för några veckor sedan gnällde du på att folk inte ville lyssna på experter via FHM (de gjorde de ju också rätt i). Nu gnäller du på att folk vill att vi lyssnar mer på experter. Det blir ju rätt larvigt detta.

  SvaraRadera
 31. Intressant läsning idag på ledarsidorna.se, artikel: Post Corona... Om innehållet stämmer kan det finnas goda skäl till att göra som omvärlden, detta eftersom de svenska politikerna verkar ha inriktat FHM på andra mål än vad som är normalt i övriga Europa. Ledarsidorna har bla dissekerat regleringsbrevet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant artikel, men lite mycket tjat om att regeringen säger sig vara feministisk. Det är väl inte speciellt relevant?

   Jag tror att Westerholms analys är ganska rätt. Identitetspolitik tycks ha smugit sig in överallt, på verklighetens bekostnad.

   Radera
 32. Hoppas att sjukvård och materiel räcker till när vi närmar oss toppen.

  ”Fritänker” Det kan finnas reservkapacitet inom den privata sjukvården man bör kunna begära hjälp av.

  SvaraRadera
 33. Sverige är ju inte självförsörjande på livsmedel precis. Kommer det bli en global brist på italienska soltorkade tomater? Frågan är väl snarare om vi kan komma att få brist på insatsvaror till vår egen livsmedelssituation? Kommer vi att påverkas mer än att de flesta restauranger kommer att göra konkurs? Kommer allt vi behöva att finnas på ICA?

  SvaraRadera
 34. Angående att lita på en diktatur. Kina mörkade 40 000 "silent carriers" I februari när man hade 80 000 bekräftade fall. https://amp.scmp.com/news/china/society/article/3076323/third-coronavirus-cases-may-be-silent-carriers-classified

  SvaraRadera