Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-08 12:34

Hotellvarsel i Göteborg på grund av coronaviruset

Hotellbokningarna faller kraftigt i spåren av hysterin över coronaviruset. Petter Stordalens Clarion Hotel Post i Göteborg varslar nu mer än 10% av hotellets anställda på grund av beläggningen. Hotellbokningar rasar i Sverige, och storstäderna ska vara värst drabbade.
Clarion Hotel Post

25 anställda eller runt 10% av personalstyrkan varslas från Clarion Hotel Post vid Centralstationen och Drottningtorget i Göteborg. Den så kallade påbokningstakten ska ha minskat med 50%.

Bara för några veckor sedan var det fullbokat på Hotel Post. Hotellets finaste restaurang Norda var också fullbokad flera dagar i förväg, men det finns nu gott om tider för bord (egentligen bara 1900-1930 idag söndag som är fullbokat och alla tider är tillgänliga resten av veckan för två personer). Frågan är hur mycket även restauranger drabbas i spåren av fallande hotellbokningar?
Petter Stordalen greppar läget.
SvD uppger att branschstatistik - utan källhänvisning - anger att antalet hotellövernattningar gått ner första veckan i mars. Siffran ska vara en nedgång på 20% i Stockholm, medan Malmö och Göteborg inte ska drabbats lika hårt. Annars ska storstäderna vara värst drabbade. Officiell statistik för hotellnätter hos SCB finns bara för januari än så länge, och då märktes ingen skillnad, utan en uppgång från januari 2019.

Detta är antagligen bara början för den svenska turist- och besöksnäringen. Samtidigt kan läget förändras åt bägge håll beroende på den fortsatta utvecklingen framöver. Nedgången ska inte beror på uteblivna turister från Asien, då de främst kommer hit under sommarhalvåret, utan det handlar om affärsresor och turism inom Sverige och Europa.

Nästa vecka väntas vinstvarningarna börja komma in från de svenska storbolagen inom industrin. Hotellkedjan Scandic är börsnoterade och bör rimligtvis kommunicera om man får ett kraftigt ras i beläggning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Gissar att de flesta svenska storföretagen har infört någon form av reserestriktioner. Där jag arbetar så kom dessa i två vågor förra veckan och ett antal kundmöten är avbokade. Eftersom detta är relativt nytt så bör det värsta ligga framför oss.

  SvaraRadera
 2. Dock har intensivvården i Italien nått nya framgångar sin beläggningsgrad mitt i hysterin. Lombardien behöver just nu 200 nya platser om dagen så det finns helt klart en marknad för de hugade entreprenörer som snabbt kan få fram 1000-tals intensivvårdsplatser. Något för Stordalen eller Attendo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10% av alla corona smittade behöver vårdas på intensivvårds avdelning enligt erfarenheter från Italien:

   https://www.esicm.org/covid-19-update-from-our-colleagues-in-northern-italy/

   Radera
  2. Lite oklart om de menar 10% av totala antalet smittade eller av de som vårdas för smitta.

   Radera
  3. Statistik från Kina. 80,9 procent av de infekterade är mild, influensaliknande symtom. 13,8 % är svåra infektioner, 4,7 % är mycket svåra infektioner, dvs kritiskt tillstånd.

   Radera
 3. https://www.nordicchoicehotels.se/blog/nytt/tavling-quality-hotel-kallas-i-molndal/

  SvaraRadera
 4. Hysteri?
  Lars: Du avslöjar en häpnadsväckande brist på slutledningsförmåga. Eller empati.

  SvaraRadera
 5. Så det verkar bli coronavirus och inte coronautkastning som är den svarta svanen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är nog tveksam är detta verkligen en svart svan.. en pandemi med något högre dödlighet än influensa kanske *3 . För mig känns det inte som oväntat men ovanligt, räcker det jag har nog tänkt att man med svart svan menar något mer oförutsägbart än så

   Radera
  2. Det är nog snarare minst x10 den här gången med vad vi vet nu. Största risken är att 20% kräver någon fall av sjukhusvård, och vi har inte speciellt många tillgängliga platser.

   Det lutar nog mer och mer åt att detta blir decenniets svarta svan.

   Radera
 6. Hörde på P1 en som sa att videokonferenser var produktionshöjande då dom var så tråkiga o torftiga så att det som tog 1 hotelldygn , tog en halvtimma över video , finns ju ingen möjlighet att avbryta-avsluta för - med entrecote och Courvoisier och 'skitprata' , vid videokonferenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "....finns ju ingen möjlighet att avbryta-avsluta för - med entrecote och Courvoisier och 'skitprata' , vid videokonferenser." Det är väl därför så många fortfarande föredrar fysiska möten. En fin och trevlig middag som andra betalar.

   Skulle också vilja se att vår regering med MP tar en aktiv och ledande roll i världen för att videokonferenser inte fysiska möten blir standard inom politiken och internationella organisationer.

   Radera
  2. Men det går ju att avbryta ett video möte för mat och eller sprit om man vill. En produktivitetsökning blir ju att man kan göra annat om det inte är så intressant och slipper resor då så klart. Men finns ju en nytta med att träffa folk lite utanför själva mötet är väl oftast för det kommer in mat och annat

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ett välkänt konferenshotell i Stockholmsområdet ringde upp mig i veckan och undrade om vi inte var intresserade av att boka in en konferens under våren. Har aldrig hänt mig förut trots att min avdelning varit där då och då för strategimöten under flera år. Så nog känns det i hotellbranschen, vad det verkar. (Anekdotiskt, men ändå)

  SvaraRadera
 9. Hm, kanske läge för en romantisk weekend på lyxhotell med Älskade Make. Det var ett tag sedan.

  SvaraRadera