Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-03-13 07:08

Historisk börskrasch under torsdagen - men vändning i Asien på morgonen

Gårdagen bjöd på en historisk börskrasch sett till negativ rörelse på en enda dag, både i Europa och i USA. Kraschen fortsatte inledningsvis i Asien, men vände sedan. I Australien är rent av börsen på plus. Bli inte förvånade om det blir en liten lockande tjurfälla i Europa inledningsvis idag, men osäkerheten på marknaden är inte borta.
Iskall björn.
Börskraschen på Stockholmsbörsen sägs på en enda dag varit "den värsta i modern tid", och fortsatte sedan i USA. 

OMXS30 kraschade historiska -10.57%, OMXSPI -11.13%. Storbolagsindexet OMXS30 är nu tillbaka på nivåer från februari 2014 och rörde vid nivåer från 2013. Sex års börsuppgång har utraderats på några veckor, men de som varit inne på börsen har förstås fått utdelningar som återinvesterats och dragits med ner i kraschen.
Månadschart OMXS30.
I USA kraschade Dow Jones -9.99% och S&P-500 -9.51%.

Kraschen fortsatte inledningsvis i Asien, men efter att Tokyobörsen börsstoppats med Nikkei 225 på -10%, så har det skett en vändning. I Australien är rent av ASX 200 nu +4.42% och har de senaste dagarna visat på riktningen i Europa. Nikkei 225 har återhämtat sig till -3.59%, Hang Seng är på -1.73% och Straits Times bara -0.80%.

Således kan vi vänta oss en rusning på börserna i Europa och ännu en tjurfälla där de sista med kapital och hopp ska luras in. Det finns ju fortfarande kapital.

Det väsentliga är dock att osäkerheten inte är över än. Varslen och konkurser har bara börjat, och denna svarta svans finansiella och ekonomiska konsekvenser är fortfarande helt okända. Därmed kommer inte marknaden att vända trenden förrän osäkerheten är borta, och dit är det långt kvar.

Så kasta dig för all del in "för det har blivit billigt". Men kom inte och säg att du inte blivit varnad. Billigt är det kanske utifrån befintliga ej uppdaterade prognoser, som inte tagit hänsyn till vinstvarningar och kommande nedjusteringar av fundamenta. 

Och oavsett så är vi kvar vid allting rasar. Även guld och obligationer, rent av penningmarknadspapper rasar. Det betyder att vi inte har en vändning än. Vändningen inleds med en differentiering, där tilliten till de så kallade säkra tillgångarna (guld, obligationer i bra utgivare, sedan bra företag) återfås först. De senaste veckorna har allt rasat. Vändningen är inte här än.

Kom också ihåg att nedgångar historiskt hållit på i 6-24 månader, rent av längre. Vid en kort kris har vi en börsbotten tidigast framåt hösten om detta gäller.

Det enda du kan vara säker på vid börskrasch är att du förr eller senare kommer agera felaktigt och hamna i en felaktig position du inte avvecklar på grund av förlustaversion. Ju oftare du agerar, desto sannolikare är det att du förr eller senare kommer göra bort dig. Och när dina pengar är borta är det svårt att få tillbaka dem via börsen...

Agera således inte på känslor, utan följ den strategi och money management för dina investeringar som du redan etablerat innan kraschen. Den ska ju hålla oavsett riktning på börsen. Börja med känslor, och du kan lika gärna ge bort ditt kapital.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Tar gärna emot tips på vad man ska göra med den förbannade tjänstepensionen som man inte ens får ligga likvid med. Allt som erbjuds är keffa fonder som backar när allt backar. Hade görna bara legat likvid men det går ju tyvärr inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt månadsspara. Hoppas att inte skiten står på botten när du ska plocka ut den...

   Radera
  2. Harn inget råd men en reflektion. Fonder förvaltas och det kanske är det man får luta sig mot och ha i bakhuvudet om det är 5 år eller 30 år tills pension.

   Radera
  3. Sitt still i båten, eller?

   Insåg rätt tidigt att jag var usel på att hantera min tjänstepension, därför låter jag proffsen sköta den, AMF och Alecta. Oklart hur mycket den gått ner då det inte rapporteras in så ofta. Således lyckligt ovetande. Förhoppningsvis går det upp igen när detta är över.

   Enda ljusglimten är ISK där jag bytte till räntefonder i tid. Där har det faktiskt gått upp en hel procent sen kalabaliken startade.

   Radera
  4. Korta räntefonder är väl ett alternativ. Om skiten slår i fläkten helt så beslagtas allt oavsett.

   Radera
  5. @Dandyn ja sålänge som jag inte blir arbetslös så kommer ju tjänstepensionen fortsätta betalas in varje månad.

   @Sinto nej jag kommer aldrig sitta still i båten när jag har positioner jag är obekväm i att ha. Är jag nöjd med mina positioner kan jag sitta hur still som helst. Jag lade hela min PPM och tjänstepension i långa räntefonder man jag är inte bekväm med att ligga i dessa då jag känner en stor osäkerhet inför vad som komma skall på räntemarknaden.

   Radera
  6. Jag har en del av min tjänstepension på Avanza och där ligger jag likvid sen en vecka typ. Vet inte om jag måste återinvestera den potten innan månadsskiftet, misstänker att det kanske kommer skrapas upp och autoinvesteras då. Ska kolla med avanza under dagen..

   Radera
  7. Jag flyttade mina till "Räntefond Stabil" typ. Ingen aning om det är rätt eller inte.

   Radera
  8. Jag har med spänning och nyfikenhet väntat på att kommentarerna skall börja dyka upp om pensionerna ... och här kommer de som väntat.
   Eftersom jag tillhör den generation som har huvuddelen av tjänstepensionen, cirka 75%, i det tidigare ITP2 som är förmånsbaserat och tjänstepensionerna i sig omfattar cirka 40% av min toala pension så påverkas jag i nuläget i begränsad omfattning. Till detta då att lägga att jag på ett tidigt stadium, vis av erfarenheterna alltsedan smällarna från och med tidigt 90-tal, lagt alla delar med fri placeringsrätt hos SPP i Generationsfond som har den egenheten att den inte rusar märkbart i gyllene tider men ej heller faller som en sten i nattsvarta tider.
   Samt då att alla dessa delar med fri placeringsrätt löper på femårigt uttag och jag allaredan hunnit med att ta ut fyra av dem.
   Och slutligen då i ljuset av aktuella händelser ... man kan ingenting ta med sig dit man går och där finns inga fickor på en svepning.

   Radera
 2. Tog en tillfällig bull-position i förrgår eftermiddag och skulle stänga den innan handeln avslutades 1725.

  Tyvärr fastnade jag i en bilkö på vägen hem och blev 30 minuter försenad mot normalt och hann därför inte stänga positionen. Nästa dag var det visst lite rött på börsen?

  -22% på en dag. Så länge det "bara" är pengar man har råd att förlora må det vara hänt, men svider ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar. Tycks sällan hända på andra hållet!

   Radera
  2. Men hey. Jämfört med Bitcoins gick det ju bra. Tappade ca 40% igår.
   Efter regn kommer solsken!

   Radera
  3. Hur fan kan du sitta och handla cert utan limits i denna volla?

   Radera
  4. Att parkera och logga in med telefonen var tydligen inget alternativ. Kanske girigheten har större skuld än bilkön.

   Radera
  5. Tycker ändå att det ät lite fint att många blev triggade av att någon skriver om en misslyckad bull-position :)

   Radera
  6. Misslyckade bullpositioner är np, men att låta det gå ner 22% pga slarv är något annat.

   Radera
  7. Jag reagerar mest på ursäkten. Att man ibland lyckas och ibland misslyckas är helt normalt.

   Men jag ser framför mig hur Trogly sitter i bilkön, och funderar på sin position och någonstans inom honom finns det ett hopp om att trenden ska fortsätta i rätt riktning så istället för att parkera bilen och avsluta affären så sitter han kvar vid ratten.

   Har vi inte alla varit där och gjort det misstaget? Det är pga att vi saknar den iskyligheten till våra pengar som de flesta av oss misslyckas som daytraders och passar bättre som långsiktiga småsparare.

   Radera
  8. Det är full mänskligt, och är ett exempel på det jag skriver - att man förr eller senare gör ett misstag i fallande marknader av den här typen. Fallande marknader är oförlåtliga, när det stiger är det inte hela världen om man gör lite missar.

   Radera
 3. Tjänstepensionen suger... men tack och lov sålde jag av alla fondandelar precis i början av nedgången. Men nu står pengarna oplacerade, och om - och vilket den ju redan gör - kronan går ner faller ju tillgångarna i värde. Så hur ska man placera dem mer riskfritt, så att man åtminstone motverkar valutanedgången?
  Vilka alternativ rekommenderas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ligger dels likvid och dels i räntor på min tjänstepension, totalt sett ligger han just nu mest i räntor. Mina räntefonder har gått ned typ 1% samtidigt som det ser nattsvart ut på aktiesidan så jag är hittills ganska nöjd med placeringarna. Tänker inte "spela" med mina pensionsplaceringar utan mitt syfte var bara att snabbt rafsa ihop tillgångarna och bära ut dem ur det brinnande huset som aktiemarknaden helt plötsligt blev.

   Har långt kvar till pension så kommer återgå till en riktigt hög andel aktiefonder så fort marknaden ser ut att ha stabiliserat sig.

   Jag förväntar mig inga större katastrofer framgent pga corona viruset utan det vi har har framför oss antar jag är marknadsreaktioner på tidigare marknadsreaktioner på corona-panik. Alltså marknadsrelaterade dominoeffekter som jag absolut inte besitter kompetens, erfarenhet eller kunskap för att varken förstå eller än mindre förutspå. Men jag antar att det kommer komma en del konkurser och sämre tider med påföljande marknadsnedgångar, dock ingen allmän civilisationskollaps.

   Radera
  2. Eh så för att svara lite kortare så tänker jag ligga "oplacerad" under en period. Tycker det känns som en helt ok lösning för mig.

   Radera
 4. Så vilket nålsöga är det alla vill in i nu, vad är det som går upp? Eller försöker folk shorta? Pengar på kontot. Själv länsade jag nästan allt mitt sparande och börsmaterial runt jul samt lånade upp en mille för några investeringar i renoveringar och utökning i min hyresfastigheter samt ett större nybygge av en ekonomibyggnad på gården

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där. Betydligt roligare än lite siffror på en skärm.

   Radera
  2. Ja det är riktigt kul att bygga och förverkliga tankar med sina egna händer, har en duktig snickare som jag har på timme och jag hjälper till och lär mig istället för att jobba med annat. Följer börsutvecklingen men kan inte gå in med något större kapital förens nytt kapital kommer in, kommer nog dröja ett år eller två. Så nu är det bara högriskspel med småsummor som är intressant, tips :)

   Radera
  3. Ingen aning. Min strategi är att månadsspara viket jag gör jämt. Hade sålt av det mesta innan så nu från mindre insatt kapital. Vissa månader kanske kör dubbla/tre dubbla insättningar. Man får se. Sen fiska upp kvalitetsaktier på lägre nivåer men där är vi inte än.
   Allt går ner och visst förlorar man/jag pengar. Men i förhållande mycket mindre än att sitta tungt på börsen. Strax under 0% hittills i år. Lysa viktat om. Från 75/25 till 90/10 ränta/ aktier för 2 v sen. Likadant tjänstepension. Företagskonto 80/20 och privat konto avanza 95/5.
   Oljeaktier eller flygbolag för den med spelsinne.

   Radera
 5. Kom att tänka på Kenny Rogers The gambler.

  You've got to know when to hold 'em
  Know when to fold 'em
  Know when to walk away
  And know when to run
  You never count your money
  When you're sittin' at the table

  SvaraRadera
 6. Ligger helt cash sedan 2-3 veckor. Gick ur aktierelaterat runt nyår och ränterelaterat i slutet på feb. Plus ca 33 procent 2009 och någon procent 2020. Har bara PPM kvar med possar. Svårt att undvika liksom, men den e plus några procent ytd. Så jag klagar inte. Nu är det läge att ha rejält med is i kistan och inte handla på sig och hamna på sniskan. Antagligen bäst att låta det värsta blåsa över och gå och göra något annat under tiden. allt gott

  SvaraRadera