Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-03-17 08:06

Historisk börskrasch i USA - blandat i Asien - Volvo Group vinstvarnar

Gårdagskvällen bjöd på en historisk börskrasch i USA, med exempelvis den största nedgången på en dag i Dow Jones Industrial Average någonsin. Däremot är rörelserna blandade i Asien och mycket talar för en positiv europeisk öppning. Den tunga fordonstillverkaren Volvo Group vinstvarnade och har bland annat stängt fyra fabriker i Frankrike.
Dagschart S&P-500.
Nedgångarna i USA var ett historiskt rekord för Dow Jones som gick -12.93%. Nasdaq Composite gick -12.32%, Nasdaq 100 -12.19%, Russel 3000 -12.32% och S&P 500 gick -11.98%.

I Asien fortsatte dock inte raset. Vägledande australiska ASX 200 gick +5.83%, vilket talar för en positiv europeisk öppning. Hang Seng gick -0.09%, Nikkei +0.06%, Straits Times -0.74% och SSE Composite -0.80%.

Det vore intressant om vi får en frikoppling av börserna från utvecklingen på de amerikanska börserna. Exakt vad det innebär kan man diskutera. För övrigt rapporterade USA in exakt noll nya fall av coronavriuset enligt WHO:s senaste lägesrapport. Det amerikanska smittskyddet fungerar så dåligt att man inte ens testat det senaste dygnet, för sjukdomen har knappast slutat att spridas i världens största ekonomi.

Volvo Group vinstvarnade igår enligt ett pressmeddelande. Orsaken är bland annat myndighetsåtgärderna.
"Följderna av Covid19-utbrottet påverkar Volvokoncernen, och det finns en betydande risk att dessa kan leda till en väsentlig finansiell påverkan på koncernen, med början från mitten av mars. [...] Den fiansiella påverkan är relaterad till den allmäna situationen, och beslut av olika lokala myndigheter som leder till bland annat underbemanning i fabriker, och störningar i leverantörskedjan. Det finns också en potentiell påverkan på efterfrågan framgent.
Givet den osäkra situationen är det inte i nuläget möjligt att uppskatta hela den potentiella påverkan för Volvokoncernen."
Varslen duggar också tätt. Bland annat varslade Stena Line 950 personer eller 50% av de anställda och även Elite Hotels-kedjan varslar. Enligt SVT har Arbetsförmedlingen än så länge fått in 4 700 varsel, vilket Hotell- och restaurangfacket menar är fel, då enbart den branschen har fått in 6 000 varsel. Och detta har antagligen bara börjat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Alla moders bubbla spricker nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ropa inte hej än. Riksbanken köper bl.a. bostadsobligationer för 300 miljarder.

   Bubblan. Ska. INTE. Spricka.

   https://www.dn.se/ekonomi/riksbankens-krispaket-koper-for-300-miljarder/

   Radera
  2. Dröjer inte länge förrän Ingves sitter och budar på bostadsrätter för att hålla marknaden igång :)

   Radera
  3. @Sven-Erik: Ja. Väntat som sagt. Från Riksbankens och finanspolitikens håll kommer man göra allt för att stävja en boprisfall till vilket pris som helst.

   Radera
 2. Det här blir ett historiskt blodigt år och kommer påverka generationer framåt ekonomiskt, kulturellt, politiskt, individuellt mindset ja allt. Våra barn och barnbarn kommer läsa om det i skolan och oräkneligt antal studier, rapporter mm kommer beröra, stöta och blöta det här skeendet många år framåt.

  Jag tror vi såklart kommer ta oss ur det här men till vilket pris och när är väl frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med "det här"?

   "Vi päron flyter" igen...

   Radera
  2. Det är bara första vågen av effekter vi ser nu, sen kommer det via sekundäreffekter att leta sig in i resten av ekonomin. När USA på allvar går i den branta delen av smittkurvan kommer total panik att utbryta på börserna. Det vi sett hittills är bara en mild bris i början på stormen.

   Radera
  3. Titanic har precis stött ihop med isberget...

   Radera
  4. Eller så blir det bara ett hack i kurvan. Att sociala medier gjorde att många människor blev som tokiga med obefogad rädsla, hamstring och tokigheter som följd. att rädslan och osunt beteende var värre än själva viruset. Man struntade vad experter och vad vetenskapen sa utan handlade på sin egna rädsla och osanningar som spreds på internet.
   Det är nog det som kommer att stå i historieböckerna

   Radera
  5. Det beror nog på vem som skriver historien ...

   Dessutom: inte kan man väl lite på mainstreamhistorieböcker? ½ :-)

   Radera
 3. Öppning uppåt väntas..

  SvaraRadera
 4. Vad har egentligen hänt det senaste dygnet som skulle vara positivt?

  Jag undra mest hur länge och hur hög rekylen kan bli när allt fler fabriker och gränser stängs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. The sky is the limit som Dennis sa...

   Radera
  2. Det var roligt så länge det varade som bakterien sa.

   Radera
 5. Noll nya cases för att man inte kan testa/rapportera på rätt sätt påminner ju onekligen om citatet "3.6 röntgen, not great, not terrible" från tv-serien Chernobyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. En hård markör är om antalet döda börjar skjuta i höjden. Än verkar det inte ha skett vilket förhoppningsvis talar för att vi inte står inför ett "Italienscenario".

   Radera
  2. Antalet döda dubblades väl på ett dygn igår så det känns som ett väldigt skört halmstrå att dra i.

   Radera
  3. Det är ett exponentiellt förlopp. 1 1 1 2 3 7 eller hur det ser ut i Sverige. Alla epidemier / exponentiella förlopp ser milda ut i början. Vänta två veckor.

   Radera
  4. Om alla vi människor hjälps åt med bra hygien, minskade kontakter, är hemma om man känner minsta sjuksymptom, jobbar så smart man kan. Helt enkelt tänker till och gör allt för att inte sprida smitta. Då kan smittan vara på utdöende om 14 dagar.

   Radera
  5. @Joakim Jo förvisso men Italien hade väl betydligt fler döda vid lika många bekräftat smittade?

   Radera
 6. Även bilderna på sjukvårdspersonal som klipper till sina egna ansiktsvisir från overheadfilm påminner om tv-serien Chernobyl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det Overheadfilmer att få tag i, är det någoon som använder en sådan apparat fortfarande?

   Radera
  2. Byråkraters katastrof lager, ska ju vara förbered att lösa saker utan it :-)

   Radera