Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-03-23 07:25

Hårt börsras i Asien

Det ser inte ut att bli något stopp på börseländet och börserna i Asien faller hårt under morgonen, undantaget Tokyobörsen.
Melbourne, Australien.
Börsrasen fortsätter alltså.

Shanghai SSE Composite går -2.51, Hang Seng -4.25%, Straits Times hela -7.48% och Australiens ASX 200 -5.62%. Nikkei 225 går dock mot strömmen med +2.19%. De europeiska börserna brukar dock mer gå som Australien. Den amerikanska S&P 500-terminen pekar också nedåt, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältena och förlora pengar, besparingar, pension och välstånd även idag.
Dagschart ASX 200.
Släng på lite arbetslöshet uppåt helgens prognoser om 30+% i arbetslöshet, så är det nog en situation som få går oskadda ur. Ja just, det, dröm vidare om att bostadspriserna inte kommer påverkas.

Om två dagar ska löner betalas ut. Sedan är det två veckor till skatten ska vara betald. Visserligen kan man ansöka om anstånd på skattebetalningarna numera, mot statlig ockerränta på sex procent, men man kan diskutera i måttligt små grupper vad dessa datum kommer innebära.

Ett jobb som kommer gynnas av krisen är förstås konkursförvaltare, men det kan vara lite sent att omskola sig. Kommer dock definitivt bli ett bristyrke om det här fortsätter.

Ha annars en riktigt trevlig måndagsmorgon.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Nyligen uppsagd. Suck, denna krisen kommer bli långvarig. Om du har kontakter i Södra Skåne som söker koordinator/administratör/ledare så säg gärna till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar. Om dysterkvistarnas prognoser stämmer så skulle jag om jag vore du hoppa på första bästa jobberbjudande du får, oavsett lön.

   Radera
 2. Politiskt käbbleri också i USA. Nä, blir inte vackert detta. Nu senaste dagarna många artiklar om ekonomiska konsekvenser, och de är obeskrivligt dåliga så långt.

  SvaraRadera
 3. Var inne på AMF och Alecta och kollade tjänstepensionen, men de ligger ca en månad efter i rapportering, så det ser fortfarande bra ut där. Man undrar hur mycket de tappat. Annan påverkan är ju pensionsbromsen för den allmänna pensionen som lär slå till i efterdyningarna. Frågan är hur mycket. Fast det blir väl en huvudvärk för staten lite senare att rädda horder av nya fattigpensionärer, soppkök kanske. Klarar pensionssystemet av det här frågar man sig, eller kommer det att krascha hårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sån superhård krasch borde det inte bli, men AP-fonderna (som har några års buffertar vad gäller pensionsutbetalningar) har gått ned kraftigt och vi får väl se hur framtida utveckling blir. Bromsen bör slå till, ja. Plus då att den som har stor aktievikt i tjänstepensionen blir drabbad.

   Radera
  2. Ser på min AMF Alternativa ITP Traditionell
   Aktier: 31%
   Fastigheter: 23%
   Räntebärande tillgångar: 37%
   Alternativa tillgångar: 9%

   Ingen av dessa är osårbara. Visst aktier går ner först, fastigheter kommer att tappa i värde om ingen hyr lokalerna, räntebärande tillgångar går ner om utfärdarna gå i kk (men det kanske är statspapper), alternativa tillgångar gissar jag är mer komplicerade "instrument"?

   Radera
 4. Kan tipsa om denna, ett lysande tidsdokument.
  Ulf Olsson ”Helene-mördaren” är tyvärr med.

  https://www.svtplay.se/video/24639801/kronofogden-kommer-vems-ar-skulden

  SvaraRadera
 5. "Om två dagar ska löner betalas ut. Sedan är det två veckor till skatten ska vara betald."

  Helt klart tufft som små/egenföretagare. Skickade in en ny preliminärdeklaration till skattemyndigheten förra veckan så F-skatten kommer att minska i alla fall.
  Gäller bara att ta sig flytande genom det här. Kan nog sänka månadslönen med 50% om det kniper.

  SvaraRadera
 6. Följ de stora trenderna, automatisering / AI samt miljö / klimat och ställ er frågan vart allt leder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker i samma banor. Krisen är redan så stor att det i "bästa fall" blir en rejäl shake-down som sollar bort svaga företag och institutioner. Eventuellt blir det ett mer dramatiskt reset-event där större delen av samhället och näringslivet i någon bemärkelse går omkull.
   Oavsett vilket så kommer resultatet bli möjligheter för nya aktörer att etablera sig. Jag tror aktörer som bygger sin verksamhet kring moderna koncept som AI,automatisering, miljö osv kommer kunna ha en fördel och till slut dominera.
   Bring it on!

   Radera
 7. Vilket ansvar har företag att själva bygga upp buffert för dåliga tider och även ta ett samhällsansvar? Eller skall alla gapa efter att staten skall lösa allt? Har vi många osunda företag utan marginaler och varför? Finansministern tycks tro att alla 3:12 företagare är feta katter, sant eller inte sant? (3:12 företag anställer 800000+ personer i Sverige).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Buffert i all ära, men buffert för någonting så här osannolikt kan man inte gärna begära att företag ska ha. Det är ju en extremt extraordinär händelse.

   Har man drivit ett företag under en hel konjunkturcykel så "vet" man hur mycket intäkterna kan svänga och vad man behöver för buffert för att hantera det.

   Gym, hotel, lunchrestauranger etc kanske vet att antalet kunder halveras under lågkonjunktur, men så försvinner helt plötsligt istället 90% av kunderna, och inte successivt minskande månad för månad utan nästan över en natt.

   En så stor summa pengar skulle varje rationell företagare hellre använda till att expandera och förbättra sin verksamhet istället för att ha på ett konto väntande på den svarta svanhändelsen.

   Radera
  2. @Epikurist

   Värt att nämna är att Sverige har många "ofrivilliga" småföretagare med främst utländsk härkomst. Sådana som tjänar under eller knappt existensminimum men är deras enda väg för försörjning. Talar om branscher som bilhandel, kiosker, restaurang/gatukök, taxi etc.

   Radera
 8. Nu är det illa, så långt inget inlägg om köpläge, inte ens från bloggens ständiga optimister. Jag väntar i vilket fall ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan du glädjas åt att den här kontraindikatorn har ställt om månadsinbetalningarna för tjänstepensionen till 100% aktier (även om befintligt innehav inte placerats om). Börjar således gå in på aktiemarknaden försiktigt och över tiden igen.

   Radera
  2. Hoppas det går bra. Även om jag missar botten (som de flesta) så blir min start vid positiva nyheter i någon form som kan indikera vänding. Känner att denna kris som inte liknar något annat lika gärna kan innebära ett L shape på marknaden.

   Radera
  3. @Bengt: När tror du själv att det är köpläge? Hur många punkter ska OMXS30 ligga på?

   Radera
  4. Vill man vara optimistiskt kan man hoppas att Italien-trenden vänder och då ger vägledning för hur total shutdown påverkar nya intensivfall etc (och också optimistiskt, hoppas att någon faktor X gör smittan mildare i Sverige).

   Håller med om att givet att det inte blir ett nytt 1929 är det en god idé att fortsätta månadsspara. Särskilt om man är ung _kan_ detta vara ett gott läge. Är man äldre har man (förhoppningsvis) redan sänkt sin risk något.

   Radera
  5. Samma här. Har viktat om tjänstepensionen till 90 ränta/10% aktier sen en tid. Däremot 100% köp aktier varje månad. Dessutom övrigt månadssparande in i ffa fonder som jag tror på. Kvalitet/index.

   Radera
  6. @Goofy, jag sätter inget ingen undre gräns på OMX utan nyhetsflödet får helt avgöra. Främst vad som händer i USA. Det är alldeles för osäkert där just nu. Har du själv satt satt något nedre limit för att gå in ?.

   Radera
  7. Allså, det är 23:e mars nu.
   Det bästa är att se saker von oben nu, det är mkt stor chans/rik att det vänder kort nu. På lite sikt är det dock inte troligt att vi sett en botten men valutatrixandet kan mkt väl ge att vi gjort det, frågan är ju då dock om inte metaller är bättre?

   Radera
  8. @Bengt: Runt 1000 punkter på OMXS30 tror jag är rimligt att gå in med det mesta. Då har det gått ner ca. 50% från ATH. Visst kan det gå ner ännu mer men då får man väl använda sig utav belåning när det går upp igen.

   Radera
  9. @Fet och fluffig: Kanske. Fördelen med en koncentrerad spekulation är att om man får rätt blir man ordentligt belönad. Får man fel så har man låst kapital eller så måste man realisera sin förlust för att hoppa på ett annat tillgångsslag som är på väg upp.

   Radera
 9. Om man vore konspiratoriskt lagd skulle man ju kunna misstänka att något stort asiatiskt land som har uttalat sig om att vara världens ledande ekomoni 2050 bara 'råkade missa' de första 1000 smittade.
  Neutronbomber i all ära men har man lite tålamod och struntar i tilvägagångssättet vore detta ju det perfekta vapnet menar jag.
  Och kan man snabbt och effektivt isolera sina egna så blir priset inte speciellt högt heller.

  Tur man inte har foliehatt eller har lätt för konspirationshittepå då.

  SvaraRadera
 10. Kina tog till "alien virus red alert" då det tedde sig läskigt dödande. Vad de troligtvis missade var att mörkertalet var enormt mycket större. Dvs många med lite/ingen symptom och några få med riktigt allvarlig symptom.

  Jag och familjen har gått igenom detta och några fler vi känner likaså. Det är en influensa men hade uppmärksamheten inte varit riktad emot detta så hade vi sett det som typ "det var en del influensa i år".

  Naturligtvis är det så att denna varianten är tuffare mot äldre och riskgrupper samt att vi inte har vaccin som äldre brukar få ta en gång om året. Med tanke på mina egna och familjens i förhållande relativt milda symptom så har detta kanske blåsts upp. Om det är så att vi får brist på IV platser så annars så är det ju befogat förstås.

  Vi bör åtminstone lära oss att ha gott om IV utrustning i fältlager typ. Då kan vi hantera toppar något bättre. Även ett system med någon form av beredskapssjukvårdare, för fler pandemier lär dyka upp.

  SvaraRadera
 11. Jag säger det igen. Bostadspriserna ska nnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Björn

   För det krävs det nog att krisen och efterföljande arbetslöshet blir långvarig. I övriga fall kommer vi nog se att priserna kommer vara relativt oförändrade men antalet försäljningar sjunker kraftigt.

   Radera
  2. Inte enligt mäklarna och Handelsbanken:

   https://www.efn.se/privatekonomi/kvadrat-50-20-mar-2020-video/

   Radera
  3. @Goofy Jo jag har lyssnat på det där. Har du några citat som säger typ att
   "Bostadspriserna ska nnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrr"

   Här är en intressant artikel också som behandlar pandemi och inte en finanskris:
   https://www.hemnet.se/artiklar/bostadsmarknaden/2020/03/17/sa-paverkades-bostadsmarknaden-av-tidigare-pandemier

   Radera
 12. Nu alla Oscar Properties älskare har ni värdens chans att investera. Från börskurs på 90 kr kan ni fiska dom för 43 öre. All in!

  SvaraRadera
 13. Om man tittar på Scandic så är insiderköpen ganska massiva, är det något man vet som vi andra missar?

  SvaraRadera