Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2020-03-22 09:13

Goldman Sachs: USA:s BNP faller 24% under andra kvartalet

Banken Goldman Sachs (GS) har kommit med en prognos för USA:s ekonomi och gissar på ett ras i BNP på otroliga 24% för världens största ekonomi under andra kvartalet. Således rejält mycket värre än Deutsche Banks (DB) -13% för USA och bloggens -18% för Sverige skulle behöva revideras till -24%.
Manhattan, New York.
Världens största ekonomi väntas alltså krympa med en fjärdedel under andra kvartalet jämfört med andra kvartalet 2019 enligt Goldman Sachs analys. Det största tidigare raset på ett kvartal jämfört med föregående år för USA har varit 10% och det var 1958 eller 62 år sedan. Värst kommer det vara i april.

På helåret tror man på -3.8% i BNP för USA och ekonomin har inte återhämtat sig förrän till december 2021.

Siffran är i linje med DB:s prognos om -24% för euro-länderna, men DB trodde bara på -13% för USA, medan man tror på -28% för Tyskland. Bloggens gissning om -18% för Sverige baserade sig på ett medel mellan USA och euro-länderna, men med GS prognos skulle Sverige med samma metodik också landa på -24%. Att ett litet export- och importberoende land på Alaskas breddgrader i Europas bakvatten skulle klara sig bättre än sina största handelspartners ter sig tämligen osannolikt, eller för att använda politikerspråk: naivt.

Spridningen mellan DB:s och GS prognoser för USA visar dock på en oerhörda osäkerheten i det ekonomiska läget.

Det positiva är förstås att såväl DB som GS tror att det blir bättre efter andra kvartalet. Eller åtminstone mindre illa. Gäller bara för företag att överleva tills dess med allt annat lika 24% lägre intäkter (vilket förstås inte slår lika över hela linjen).

Inga svenska prognosmakare (utom bloggen som inte räknas) har ännu vågat säga en tydlig siffra för svensk BNP andra kvartalet 2020. Kanske bäst att man inte pratar om det, så kanske problemet försvinner trots att hundratusentals jobb inklusive inom offentlig sektor som inte får låna till driften hotas.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Det är på årsbasis. Skulle verkligen vara katastrof om bnp krympte med en fjärdedel.

  SvaraRadera
 2. Såg ett förslag, på att frysa biståndet. Förutsatt att man sparkade huvuddelen av de på SIDA, skulle det ge ytterligare 50 miljarder, att trycka in i den svenska ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparka? Det borde väl vara erfaret och världsvant folk som behövs för att hantera kriseffekter här hemma men det kan iofs vara klokt att byta arbetsgivare till socialen, polisen och försvaret.

   Radera
  2. Min uppfattning om SIDA är inte särskilt positiv. De må vara världsvana men det gäller även sådant som är negativt. T ex korruption. Det är min uppfattning att SIDA är den mest korrupta av alla svenska institutioner. Dessutom en av de mest inkompetenta. Utfallet av alla de hundratals miljarder som runnit genom denna organisation är skrämmande lågt. Nej, dessa personer vill vi definitivt inte ha hem. Bättre strypa deras pengar.

   Radera
 3. 1958 mer intressant, vad hände, varför, vad är nytt numer, är det "sant" etc?
  När jag talar med mäniskor säger de "o nyheterna idag".
  Jag säger "ok, nu ska vi kolla detta psykocyniskt", vi vet ju hur människan tickar men vi ska ofta förneka det. Disruptioner och externaliteter får förklara allt.

  SvaraRadera
 4. Samtidigt som flera stora insiderköp görs.
  Vad är det ni ser som inte dom ser?

  https://www.di.se/nyheter/98-procent-valde-kopknappen-har-slog-topparna-till-under-raset/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också ställt den frågan, utan svar.

   Radera
  2. Historiskt sett så är en kris ett gyllene tillfälle att förvärva aktier även om man inte träffar den absoluta botten.

   Radera
  3. Gissar att 2020 el tidigt 2021 kommer erbjuda vår generations bästa köptillfälle. Det gäller "bara" att hitta rätt tillgångsslag och ha hyfsad timing. USD är nog det säkraste kortet i närtid.

   Radera
  4. Ang USD, har inte det tåget gått redan ?

   Radera
  5. Kan vara så att det nu är Yuan som blir världsvaluta om Kina lyckas stävja viruset, och USA drabbas hårt.

   Radera
  6. Jag undrar ju om insiders är så värst bra på att bedöma hur länge det dröjer innan pandemin blåst över.

   Radera
  7. Man undrar när USA få nån skuldkris. Men har USA inte stulit från halva världen när dollarn slutade kopplas mot guld...
   Egentligen behöver vi nån typ av vårldsvaluta, usa missbrukar valuta och china skulle göra samma sak...

   Radera
  8. Jag är just nu 60/40 at pandemin är inte värre än ett större influensautbrott.
   Google på 2017/2018 influensa det har varit det värrsta influensautbrott i 30 år men det fanns nästan ingen större rapportering om.

   Och fan varför finns inte: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/doda-i-sverige/

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arets-vanliga-influensa-mildare-an-tidigare
   https://influenza.rki.de/Wochenberichte/2019_2020/2020-11.pdf
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/mars/toppen-nadd-for-mild-influensasasong/

   Jag håller mig efter rekommendationer från folkhälsomyndigheten eftersom jag vet ingenting.

   Radera
  9. @Yaku: Än så länge ligger svininflluensan 2009 lite före Covid-19 när det gäller antal döda i Sverige, men jag tror inte att det kommer att vara på det viset så värst länge till.

   Däremot leder Alvestaepidemin 1953 stort fortfarande: 90 döda i hela landet.

   Radera
  10. Nej, svininfluenza har inte varit så farligt, vid influensa 2017-18 dog mycket mer och 5% av labtestade fall dog!
   https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-influensa/2017-2018/influensarapport_2017-2018_sasongssammanfattning_final_v3.pdf

   Vanligtvis interpoleras det från de testade via excess methoder

   Radera
  11. Det är inte 5% som dö! Man bara brukar inte testa människor som inte är allvarligt sjuk, som de börja nu. Ingenting är jämförbart just nu.

   Radera
 5. Turbo

  Jag gissar att det inte har det. Många vill nog först se en minskad tillväxt av infekterade och döda i de stora ekonomierna som USA och Tyskland.

  SvaraRadera
 6. Dock, USA har en väldigt stor andel inre tjänstemarknad som troligen drabbas hårdast av ner stängning och sämre skydd för arbetslösa som får gå direkt och därmed också troligen drabbas hårdare än t.ex. Sverige.

  SvaraRadera