Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-24 14:15

Gästinlägg: Skogsrätt

Nedanstående är ett matblogggästinlägg från min fru Lena Wilderäng adrenalena.se, tillika medförfattare till Är du förberedd? som just kom ut även som ljudbok och nu senast Arbeta hemifrån under karantän.

Nu när fler jobbar hemifrån och håller sig borta från sociala sammanhang så finns det kanske lite mer tid att lägga på maten hemma.

Det här satsade jag på i helgen. Det blev så gott att jag bestämde mig att dela med mig av konceptet.
Vad är då detta?


Rätten döptes till "Promenad i skogen" och är byggd kring skogsdofterna och skogssmakerna. Den bestod av stekt svamp, älgskav, hemmakärnat smör med rök- och enbärssmak, och pesto på granskott, pinjenötter och Västerbottenost. Går absolut att lägga till eller ersätta utifrån preferenser, förmåga och vad som finns i skafferiet.

Del 1: Stekt svamp. Jag hade färska champinjoner och torkade trattkantareller. Men jag hade nog tagit ostronskivling om jag fick välja. Förstekte gul lök i smör, sedan fick den sällskap av svampen, och slutligen creme fraiche. Smakförstärktes med salt, svart peppar, vitlök och timjan.

Del 2: Älgskav. Här använde jag samma smakförstärkningar som på svampen.

Del 3: Smör med smak av rök och enbär. Grädden kommer från grannarna (reds anm: via mejeri och mataffär), som har egen produktion. Att kärna smör hemma känns lyxigt men är extremt enkelt och faktiskt ganska kul. Kärnmjölken kan sparas och användas till tex pannkakor. Enbären ska krossas ordentligt, glöm inte att salta det färdiga smöret. Har man ingen rökpistol så funkar det
att tillsätta liquid smoke eller motsvarande.
Picklade granskott från gården. 
Del 4: Granpesto. Jag blandade färska frysta granskott från förra våren och picklade granskott. Självklart görs peston med pinjenötter, men istället för färska parmesanen passar det fint med Västerbottenost (saknas det så går det faktiskt med vanlig riven ost som är någorlunda
smakrik). På med en bra olivolja, samt vitlök och salt.
Krossning av pinjenötter i mortel.
Rätten ska avnjutas genom att "promenera" mellan de olika delarna, smaka dem individuellt och blanda dem med varandra. Blandningen av smöret och peston var t ex sagolik, och älgen trivdes väldigt bra med smöret - vilt brukar ju gå ihop med rökighet.
En promenad i skogen.
Rätten passar väldigt bra med vinet Preparatus Supervivet, det är inte så konstigt eftersom smakerna i rätten är matchade utifrån vinet. Har man inte lyckats få tag på en flaska (eller om de redan är slut hemma hos dig, vilket händer även den bäste preppern) så går det förstås att vinmatcha med tex en trevlig förmåga från Piemonte.
Mer detaljer. Serverat på italienska marmorskivor, som går att köpa billigt hos t ex Flisby eller andra markstenförsäljare. Fungerar också bra som pizzastenar. Underläggen av torkad björk är egengjorda från gården.
PS: Ni som också vill ha egna syltade granskott, frysta färska granskott och granskottsirap kan passa på och börja samla nu snart. Tänk bara på att man får endast ta skott på egna träd, eller med
markägarens tillstånd. Utöver granskott är det snart dags att plocka tallskott som du kan använda i tillverkning av eget mjöd. Lycka till!

Lena Wilderäng, adrenalena.se

Att sätta lite guldkant på tillvaron är ett av tipsen om man arbetar hemifrån tillsammans med sin partner i e-boken Arbeta hemifrån under karantän. Vi har sålt e-boken i bulk till arbetsgivare, om du som arbetsgivare eller chef vill köpa ett större antal exemplar till dina anställda, kontakta oss direkt på [email protected]

6 kommentarer:

 1. Ser härligt ut.
  Gott att ni inte använder hemskheter som margarin.

  SvaraRadera
 2. Ser gott ut! Jag råkar veta att den del (kanske alla) lokala förmågor i Burträsk är ohyggligt noga med att det heter Västerbotten_S_ost och inget annat. Du vill väl inte vara taskig emot minoriteter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Uppskattar upplysningen. Ska hylla det fantastiska hantverket genom att för all framtid kalla det VästerbottenSost eller egentligen helst Burträskost. Tog mig tid att läsa på. Entreprenören Ulrika Eleonora Lindström bör hedras. Och jag vill ha runmärkt ost framöver...

   Radera
 3. Gissade senap från bilden. Just smaken av granskott har jag svårt för. Men att lägga in/syra saker är något fler borde göra. Väldigt nyttigt och gott till det mesta.

  Senaste dillen vi har här hemma är egen kimchi, lite efter vår resa till Sydkorea där min fru fick upp ögonen för hur god riktig kimchi kan vara. Syrade rödbetor egen favorit, har en väldigt komplex och trevlig smak, perfekt att blanda med ett kraftigt rött och en övermogen kittost.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All respekt för fermenterad mat. Coolt att ha egen kimchi eller syrad rödbeta, testat morot? Jag är förstås svårt bortskämd med krispig lingonkryddad vinterkål, alltså vit. Tänk en pizzasallad fast svingod, krispig och väldigt mycket rakt på sak. Sibiriskt, liksom.

   Granskott är utbytbara. Testa med den grönvaran du har mest av. Ärtskott. Ruccola! Eller kanske krasse? Det ska jag testa i övermorgon.

   Radera
 4. Kul. kan användas som inspiration till helgen när jag ändå funderat på lågkolhydrat diet, och så man får extra anledning att korka ur en flaska.
  Jag känner närmasta markägare och får ta julgranar, så jag kanske ska utöka det till granskott.
  Enbär tja kanske tjuvplockar jag några i alla fall nu när man inte längre kan gå till lanmäteriet och enkelt ta reda på vem som äger marken...

  Vad gäller ost så tycker jag att Arlas Dackeost påminner om västerbotten men inte lika stark. Så det kanske blir en budgetvariant av dackeost mandel...

  SvaraRadera