Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-27 18:53

Fredagsmys: Jag självisolerar med Corona

Dags för lite fredagsmys. Man ska ju självisolera om man har Corona, så sagt och gjort.
Här sitter jag i isolering med Corona.
Finns väl få saker som jag hatar mer än att jobba med tak underifrån, men det är vad vi har gjort nu på kvällen i alla fall. Självisolerat. Självisolerat det nya taket på maskinhallen. Inte klart, så det blir inga bilder än. 

Nu orkar jag inte så mycket mer, jag har trots allt Corona. Uppenbarligen räckte inte militärpressandet på gymmet hela vägen.

Bjuder således alla på ett riktigt trevligt fredagsmys!

78 kommentarer:

 1. För hög dos av Corona kan ge huvudvärk.Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de är så pass svaga att man en normal person inte kan få isig tillräckligt mycket.

   Radera
 2. Tycker nog att självisolering är lite överdrivet, det borde räcka med lite självdistans.

  SvaraRadera
 3. Bloggaren saknar självdistans det är sen gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är en fyndig bild. Men det är min humor.

   Radera
  2. @Aktiekapten
   Slappna av. Man måste kunna ha humor, komik även i bistra tider. Har alltid varit så och kommer så förbli.
   Jag tycker det är självdistans.

   Radera
  3. Tycker nog att bloggaren visar tecken på både självdistans och självironi. Förstås bara finsmakare som uppskattar det till fullo.

   Radera
 4. Apropå Corona.

  För några veckor sedan skreks i kommentarsfält att sjukvården bara hade x intensivvårdsplatser och att det skulle bli katastrof när behovet överstegs. Ett statiskt synsätt. Visst det kanske blir katastrof, men hittills har sjukvården anpassat sig likt en amöba.

  Jag skulle vilja föra fram något som är extremt svenskt, och det är en kulturell unik förmåga att samarbeta när det väl gäller. Alla som kan drar sitt strå till stacken, och det är därför vi inte behöver lockdown.

  Sjukvården har likt en amöba transformerat sig för att passa precis till det som behövs, och lite till. Ett formidabelt enormt arbete pågår just nu och när du sover i natt att ställa om sjukvården till kommande Coronabehov. Det pågår i varje liten del av alla organisationen för att tillgodose det prognostiserade behovet av ICU. Man kan säga att sjukvården är JIT-anpassad när det gäller pandemiutbrott. Det finns inte en enda liten sten man inte vänder på för att hitta bästa lösningen.

  De sjukhus som lyckas bra delar med sig så att andra kan ta efter. Vissa blandar till sin egen handsprit av donationer från företag i bunkar donerade från IKEA. 5000 personer har anmält sig till frivillig tjänstgöring.

  Det är så man lyckas med skrala resurser, samarbete på det mest effektiva sättet, där alla hjälper till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Region Stockholm har aktiverat katastrofparagrafen för att kunna tvinga in privata vårdgivare, men...

   " Vi och våra medarbetare har stått beredda att trycka på knappen och mobilisera sedan allvaret i situationen blev uppenbart. Och nu händer det. Vi är enormt stolta över alla våra medarbetare som nu går in och gör en stor insats, vi vet att detta kommer att bli tufft. Men nu handlar det om att rädda liv" - Aleris

   Ytterligare ett exempel på styrkan i vårt samhälle. Alla som kan vill ställa upp.

   Radera
  2. Ja, människor inom vården är fantastiska. Och det är posetiv.
   Dock finns det stora brister i tex skydds utrustning. Vilket får ses som viktigt för de anstälda inom vården.
   Svinto jobbar du inom vården ?
   Eller är du sån som frivilligt hjälper till inom vården ?   Radera
  3. "För några veckor sedan skreks i kommentarsfält att sjukvården bara hade x intensivvårdsplatser och att det skulle bli katastrof när behovet överstegs. Ett statiskt synsätt. Visst det kanske blir katastrof, men hittills har sjukvården anpassat sig likt en amöba.
   "
   Ja, om inget hade gjorts så hade det sett ut som i Italien, bara en dåre kan tro något annat. Nu får vi vara tacksamma för att Italienarna visade oss allvaret och hela världen började inse hur det låg till, för ingen trodde ju på kineserna (jag litar iofs inte fullt ut på dom heller).


   På tal om att ställa upp. Tänk om alla ställde upp och gav fan i att vara sociala i några månader, då hade folk inte ens behövt ställa upp för vården. Istället åker folk till Åre på skidresa för att alperna stängt. Av någon anledning är just Stockholmarna mer nonchalanta än övriga landet.

   Nu kommer antikroppstest, samt nya billigare test. Vi kommer behöva en kombination av masstest samt social distansering för att besegra viruset istället för att försöka "bränna igenom" det under flera års tid då ca 150-250 tusen personer kommer behöva intensivvård under 2-8 veckors tid om runt halva befolkningen smittas. Det blir billigare med masstest istället.

   Radera
  4. @Turbo, Personligen har jag ett mer långsiktigt jobb att sköta så jag kan bara ställa upp med självdistans för samhället. däremot har jag kanaler direkt in i det innersta i vården, vilket gör att jag kan göra vissa uttalanden, som jag just gjorde.

   Radera
  5. @Troll, Det finns alltid outliers, men de har liten betydelse i det stora hela. Toppen är obönhörlig och kommer att infinna sig. När den infinner sig, eller hur hög den blir är oklart. Senast i dag uttalade sig en teoretisk professor om att 5% i Sverige kan vara smittade, vilket visar på att ingen egentligen vet. När vi vet (i det stora hela) kommer det att lugna ner sig på börserna, och länder kan börja fundera på att ta en rejäl återställare. Att lata sig i flera månader lär ge en rejäl statsfinansiell baksmälla som inte upplevts alls tidigare.

   Radera
  6. Finns mkt bra siffror för den som faktiskt orkar läsa dom, Sydkorea är det bästa facit vi har. 1,5% döda 0,5% fortfarande på IV. Kurvan är minskande i Sydkorea, 8000 av dom lite över 9300 fallen dom har, har varit sjuka i 2 veckor nu, mörkertalet är minimalt.
   Hade 5% varit smittade nu så har vi 7500 döda inom 2 veckor. Hoppas teoretikern har fel ang antalet smittade.
   Nästan alla länder har insett att vi måste bekämpa viruset istället för att sikta på flockimmunitet. Det går. R0 beror inte bara på virusets egenskaper utan väldigt mkt på vårt beteende.

   Radera
  7. Nja, det är precis som Tegnell säger, vi kommer att uppnå flockimmunitet helt oavsett vad vi gör. Antingen via sjukdom eller via kombination med vaccin. Med tanke på smittgraden så lär det här vara över för de flesta på 2-3 månader eller så. Alldeles för kort tid för att massvaccinera. Men nästa virussäsong kanske det är dags att ta coronavaccin.

   Radera
  8. Samtidigt sålde precis Region Stockholm Bromma sjukhus med 100 vårdplatser (specialist på äldre) till Wall-enberg sfären för 570 miljoner.

   "Nothing to see here. Move along"

   Radera
  9. Och? Det kanske var en bra deal.

   Radera
  10. Stefan, om du har mer på fötterna än att du ogillar det så kanske du kan presentera några fakta åt ena eller andra hållet, annars är du bara en insubstantiell tyckare som driver en tes på magkänsla.

   Radera
  11. Förmodligen inte eftersom man gått nån miljard back på "experimentet" med Danderyds sjukhus och att staten precis pytsat in ett antal miljoner "coronakrispengar" i Wallenbergbolag....så i princip skänker man bort Sjukhuset.

   Men samtidigt så kommer man Bromma förmodligen ha bättre effektivitet och lönsamhet (i privat regi) när "krisen" är över och den offentliga vården ligger slaget i spillror...vilket kommer höja folkets röst för att privatisera hela välfärden. Vilket ju som "alla" vet är den enda utvägen.

   Radera
  12. Håller med om att vår vård (och militär) växer i kris, även om det såklart inte är unikt för Sverige. Men det är dock inte vad som hänt här, utan vi har hittills haft en anmärkningsvärt långsam ökning av allvarligt sjuka. Nuvarande nivå klarar svensk sjukvård.

   Även denna långsamma ökningstakt kommer ge oss stora problem framöver, men inte i närheten av de problem som uppstår om vi skulle få samma initiala chock som övriga Europa.

   Radera
  13. "insubstantiell"?

   https://mitti.se/nyheter/klart-bromma-sjukhus/

   Faktaresistent much?

   Radera
  14. Tack Stefan för länken, men jag ser inget som talar varken för eller emot. Du kanske kan upplysa mig om vad som är problemet? Du vet, jag är ju inte lika intelligent som du, så jag behöver lite extra argument som andra inte behöver. Ungefär som enkla nyheter på statstelevisionen, du vet där de talar extra långsamt.

   Radera
  15. Apropå dödsfall så dör det i genomsnitt cirka 250 personer om dagen i Sverige (utan inblandning av Covid-19), så sen det första Covid-19-fallet kontaterades i Sverige den 31: a januari har det dött ungefär 14000 personer. Förmodligen finns det väl ett överlapp, dvs en del av de som räknas med bland Covid-19-dödsfallen skulle kanske ha dött ändå.

   Hursomhelst är innebär Covid-19 ingen direkt dramatisk ökning av antalet dödsfall, så vi kanske kan sluta haussa upp det.

   Problemet med Covid-19 är förstås inte att det dör folk i allmänhet utan att det kanske dör folk i onödan om intensivvårdsplatserna tar slut.

   Radera
  16. Problemet är väl att de sjuka kommer till akuten och behöver vård. Svårt att neka någon vård. Då blir det en spik som nu.

   Det betyder att om man vill ha det som innan måste neka alla med corona vård och då får en massa dödsfall.

   Alternativet är att försöka ta hand om dem, men då får alla andra som behöver vård inte det, och dör.

   Så, därför försöker vi platta ut kurvan, för att minska antalet döda. Det handlar om en faktor 10 mellan fungerande vård och havererad vår vad gäller död.

   Exempelvis Trump har ju argumenterat för att man inte kan stänga ner USA, men det verkar som att delstater och städer inte bryr sig, utan implementerar lockdown helt själva.

   Det här är extraordinära tider, oavsett vad man gör så blir det jättefel.

   Säg att vi släpper viruset löst i Sverige, och vi har lågt räknat en dödlighet på 1%. Det är 100 000 människor.

   I USA handlar det om några miljoner döda.

   Att offra några månader i självkarantän känns inte som ett oöverstigligt hinder för mig i det perspektivet.


   Radera
  17. Vad skönt att just du slipper exponera dig , men du är nöjd med sutuationen för dem som exponerar sig.vad fint.
   https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/03/forbundet-kraver-svar-om-kortarmad-skyddsutrustning/


   Radera
  18. @PD
   Siffrorna du ser är pga åtgärder, vilka är rätt extrema. Tror du att det inte hade varit 1000 döda om dagen ifall inga åtgärder vidtagits? Ifall det inte fått så stor medial uppmärksamhet osv. Hade 1000 döda om dagen fått dig att reagera? Lägg sen till en hel del "onödiga" dödsfall pga att vanlig vård vi är vana vid att få helt uteblir.

   Radera
  19. @Turbo, jag är redan maximalt exponerad via min sambo. Sannolikheten är rätt stor att vi båda kommer att få Corona rätt snart. Dock tror jag att vi trots ålder men med väldigt gott allmäntillstånd inte kommer att påverkas speciellt. Kanske vi redan haft det utan att veta om det. Jag skulle gärna ta en test för att veta, men nu är det osäkra tider, och det är därför börsen får spel. Precis som vanligt.

   Radera
  20. Bara för att ingen ska fortsätta att missförstå: jag förespråkar varken att "släppa viruset fritt" eller att låsa in alla i sina hem.

   Jag tycker att det ser ut som att Folkhälsomyndighetens strategi fungerar bra, åtmistone så bra det nu kan bli med tanke på omständigheterna.

   Radera
  21. @PD om vi för enkelhetens skull säger att ett virus som corona skulle döda 40 000 svenskar och lämna kroniska (såklart svårt att säga idag huruvida det läker) spår hos 150 000, varav 85% över 50 år gamla eller allvarligt sjuka, och så relativiserar vi det och säger att fine - det dog lite fler människor i år.

   Mer då? Enligt tidigare dialog fick du för dig att det är staten som gör att vi får påverkan på ekonomin, men jag hoppas du tänkt om där. Ett sånt här utbrott skapar social distansering oavsett. SAS skulle ändå krascha, Volvo och Scania skulle tvärnita såvida inte resten av världen körde samma "fuck it" som Sverige. Dussinrestauranger som inte hängt med i utvecklingen skulle gå i konkurs. I det scenariot skulle vi även ha rivit det visserligen diffusa "samhällskontraktet", eftersom regering och myndigheter skitit i att skydda skattebetalarna från en pandemi. Hur ser Sverige ut på andra sidan ett sådant beslut?

   Precis som jag konstaterat tidigare har inte folk slutat konsumera, de har bara blixtsnabbt gått in i en pivot som gick mycket, mycket långsamt innan. Mathem släpper bokningsbara tider klockan 12:00. 12:10 är de slut. Det finns inte ett skit att beställa från uber eats. Ser det ut som om folk slutade konsumera? Företagen som ligger rätt här är total överbelastade.

   Väldigt många skribenter i både media och social media försöker idag låta proffsiga genom att prata om att "ekonomin" dödar fler än viruset. Det kan vara så att de är hjärndöda och inte förstår att det inte går att göra den distinktionen, men i de flesta fall handlar det nog snarare om att de själva tjänar på att läsaren går på flummet de levererar.

   Radera
  22. @Svinto: Utplattandet av kurvan görs i första hand för att sjukvården ska ha en chans att vårda åtminstone de flesta som behöver intensivvård. Att antalet döda blir färre är en bieffekt eller en bonus.
   Om intensivvårdspplatserna tar slut så kommer förstås folk att dö i onödan (som jag skrev i sista stycket 22:54).

   Radera
  23. Och inte helt oviktigt: den dagen det virus som går lös råkar vara mycket mer dödligt via tex andravåg och/eller kronisk påverkan har vi spelat rysk roulett för sista gången.

   Radera
  24. @Linus: du slår en död häst. Se mina inlägg före och efter ditt senaste ovan.

   Och nej, jag fick inte för mig något om ekonomin tidigare. Jag ställde en fråga till dig som jag aldrig fick svar på.

   Radera
  25. Delar av ekonomin kommer att dö. Det är de icke essentiella delarna, egentligen underhållning som kräver fysisk närvaro ( restaurang, bio, teater, flyg, etc). Eventuellt kan delar återuppstå, men om man ser det objektivt kan en viss del av befolkningen som producerar essentiella varor bara underhålla underhållningsindustrin om de har överskott. När det går utför så går det extremt fort. Det vänder på en dag.

   Radera
  26. @Linus, enligt dig skulle vi ju haft krigszon idag, så varför ska vi ta dig på allvar nu? Du förstod ju inte ens att olika länder har olika förutsättningar utifrån tidigare virus som drabbar lungorna, tänk longitud. Sen att vissa länder samtligt kämpar mot multiresistenta bakterier ingår kanske inte i grundskolan? Vet inte riktigt vilken substans du intar, tycker mest synd om din släkt som nu suttit i karantän i flera veckor p g a felaktig information ifrån någon som verkar lida av OCD

   Radera
  27. Ska förstås var latitud och inte longitud.

   Radera
  28. Jag ser inte sambandet mellan statistik och rysk roulette. Men jag är idel öra, inte bara inför mirakel utan slumpen.

   Radera
  29. Linus kl 23.39

   Om du försöker insinuera att folk inte har dragit ner på sin konsumtion kan jag berätta att du har fel, otroligt jävla fel.
   "Säkra" kort som Coca-Cola och Master Card har vinstvarnat. Exakt alla drabbas av detta och det leder till minskad konsumtion. Sen att den lokala pizzerian har glory days väger inte upp eländet.

   Radera
  30. Temasek

   De som förespråkar en uppstart av samhället fattar helt enkelt inte.
   Åtskilliga bloggar och poddar kör ett helt förvirrat resonemang om uppstart utan att inse att det är teoretiskt omöjligt pga att sjukvården inte skulle klara av den belastningen.

   Radera
  31. @Stefan vad jag menar är att de restauranger som inte utvecklats går i konkurs, men det är för att alla trängs hos mer moderna aktörer. Att vapiano går i backen är ju deras egna dåliga skämt.

   Jag menar inte att vi inte får enorm påverkan på ekonomin. En pandemi är ingen black swan, men det bör ju kategoriseras som något av det värsta ett mindre företag överhuvudtaget ska förväntas planera för. Och att större aktörer måste pausa produktion innebär ju enorma kostnader, och ganska snabbt påverkan på hela kedjan. Men detta sker ju pga ett virus, inte pga att svensk stat pratar om social distansering.

   Kommentaren i stort är att partsinlagorna i media om att "rädda ekonomin" istället för att bromsa viruset handlar inte om att rädda ekonomin, utan om att rädda just deras jobb och plånböcker. Det räddar ju liksom inte ekonomin att hantera corona som en liten förkylning.

   Radera
  32. Den enes död är den andres bröd.

   De företagsamma lär kunna skapa nya möjligheter ur askan av konkursade företag och minskad konkurrens.

   Radera
 5. Finns det några bra förslag på att fira någon. Inom kort var det tänkt att fira en person med en utlandsresa. Nu blev det ju inte så. Eventuellt på något top class hotel i Sverige. Stockholm eller Göteborg. Kanske annat. 2 nätter är tänkt.
  Letar lite spontant. Dorsia, Upper House, Grand hotell? Tacksam för bra förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla förslag som är bra och god mat välkomnas.

   Radera
  2. Grand hotell blir bra. Nära där det händer.
   Är personen äldre och sjuklig och du har arvsrätt så är det ju ännu bätre.

   Tänk efter lite nu.

   Radera
  3. Det handlar om två personer som ska bo på något hotel i två nätter. Troligtvis äta på samma hotell eller vad det nu är. Åker nog bil både dit och hem. Vi är inte i riskgrupp men lever efter alla de förhållningsregler som ges.

   "Tänk efter lite nu." Jo har gjort det. Man måste väl ändå kunna bo på hotell och äta mat på restaurang i Coronatider? Det är väl inte förbjudet, vad jag vet?

   Radera
  4. Nils. Uppenbarligen har du inte tänkt efter öht.
   De hotell du föreslår ligger i Sthlm, GBG, de städer man absolut inte ska besöka.

   Radera
  5. Ok. Jag viste inte om att de städerna var satta i karantän. Tack för tipset!

   Radera
  6. En sak är iaf helt klar. Du arbetar inte inom sjukvården.

   Radera
  7. Där har du fel. Rätt intressant det här. Vem har fel? Det kanske är jag som har uppåt väggarna fel och är egoistisk och felunderrättad.
   Jag har ett jobb där jag lyssnar på myndigheternas råd och har vidtagit en massa åtgärder. Men att vi ska stoppa upp vårt leverne helt och hållet?
   Det kanske är du Stefan som ska krypa ur din börsskärm och faktiskt se att livet här utanför rummets fyra hörn är sig rätt likt.
   Massvis med förhållningsregler som du vet och de vi flesta följer. Men affärer, hotell, butiker, cafeer, restauranger har faktiskt öppet fortfarande. Många som vidtagit en massa åtgärder och gör allt för att överleva. Även i Stockholm och Göteborg.
   Nu behöver jag nödvändigtvis besöka åka dit. Men du menar alltså att det är förbud att ta en fika, en öl eller en bit mat på respektive ställe. Trotts att dom gjort de åtgärder som myndigheterna kräver.

   Så här skriver ex Upper House.
   "Information om coronaviruset (Covid-19)
   Våra gästers och medarbetares hälsa och välbefinnande är vår högsta prioritet och vi följer naturligtvis våra myndigheters rekommendationer. Båda våra hotell, Upper House och Gothia Towers, är öppna som vanligt. Även våra restauranger Heaven 23 och Twentyfourseven samt baren på Upper House Dining. Upper House Spa (och gym och yoga) har öppet. Varmt välkomna!

   Har dom fel eller. Jag kanske missat något.

   Radera
  8. Vi får väl se om x antal veckor hur populärt det är med spa-bad.
   Sen det där med börsskärm är bara löjligt. Men visst. Uppfriskande med en riktig optimist med skygglapparna nedfällda. Lycka till med bokningen!

   Radera
  9. Om de kommer med andra rekommendationer så är det ju så. Det här ligger några veckor fram så det är kanske t.o.m troligt att det är stängt. Men just nu är det ju som det är. Ha en trevlig lördag!
   Världen kommer att överleva detta med!

   Radera
 6. Lite extra mys. Trump har från en annan verklighet, den från andra världskriget, beordrat GM att börja tillverka respiratorer. En tillverkningslina i en högt specialiserad bilfabrik kan inte tillverka annat än bilar, det inser vem som helst, utom Trump. Man blir lite bestört när ren efterblivenhet manifesterar sig hos det ledande skiktet. Boris "Corona" Johnson har tidigare visat på detta tillstånd. Man blir mörkrädd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte måste använda alla maskiner i linan?

   Radera
  2. Nu har ju GM lovat leverans av 10.000 respiratorer per månad från och med april, så Trump kan väl inte vara helt fel ute i detta?

   Radera
  3. Trump är alltid fel ute. Är det inte i sak så är det hur han framför sitt budskap.
   Men Trumps tölpaktighet tycks gå hem hos hans väljare.

   Radera
 7. Haha!!! Bästa bilden någonsin på bloggen!
  Jag dör av skratt!
  Kredit för att du bjuder på dig själv.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker verkligen synd om dig. Hoppas du blir fri från din corona snart...

  SvaraRadera
 9. Nu börjar man tala om ekonomi. bra att ställa den i relation till dödsfall.

  SvaraRadera
 10. Rolig bild, skönt du har dricka i dessa isoleringstider. Det sägs att enligt vissa kommentarsexperter så bryter krigzonen ut idag, alla annat är visst belagt med den vetenskapliga termen "mirakel".

  SvaraRadera
 11. Fint! Vad jag förstått så har denna ädla dryck fått svårt att hävda sig på senare tid. Bra att ge lite support alltså.

  Hoppas du inte glömde limeskivan.

  SvaraRadera
 12. Hahaha - underbar bild. Baserat på rubriken tänkte jag att man får se bloggaren i sin kontorsstol med en Corona i handen, lite likt förra fredagsmyset, men det blev så mycket bättre! Stor humor, vilket behövs även i dessa tider.

  För egen del bjöd fredagsmyset på gin och tonic. Bra mot malaria tydligen. Vem vet kanske även mot Corona...

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 13. Apropå Corona, igen:
  Vad är nästa steg i planen. Säg att vi lyckas få ner smittspridningen nära R0=1-2. Nu då?
  Det kommer vara konstant tryck på sjukhusen tills vi får flockimmunitet sägs det, vilket kommer ta åratal utan vaccin.
  Från höften: ca 5% (?) som kräver IV på 2000 platser ger 250 "omgångar" på ca 2-8 veckor. Ska vi fortsätta på det här sättet i 20 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Tom Brittons uppskattning att fem procent av befolkningen nu är smittad stämmer, så tar det ungefär två år (från första fallet) tills 60% av befolkningen är smittad. 60% immuna för att upnå flockimmuninitet är en upskattning jag såg från någon i Storbritannien häromvacken (tyvärr hag jar inte sparat referensen). Jag tycker att det inte låter helt orimligt. För det närbesläktade coronaviruset SARS-CoV är HIT (Herd Immunity Threshold) estimerad till 50-80%.
   Se https://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity#Mechanics

   Samma websida visar en HIT för Covid-19 på 29-74%. Det är ett rätt stort intervall och det finns ju inte heller så jättemycket data för att göra en bättre estimering.

   Inom två år är det väl å andra sidan rimligt att tro att någon har hunnit utveckla ett vaccin.

   Radera
  2. häromvacken -> häromveckan
   hag -> har

   Radera
  3. Ovanstående resonemang förutsätter förstås att smittspridningen går linjärt. Förmodligen är det ett förenklat antagande, så det kan gå fortare.

   Radera
  4. megga: Det lär vara mycket färre än så som kräver IV.

   PD: Jag får nog ta och ifrågasätta din siffra på 2 år, rätt rejält. Om det skall ta 2år för att gå från 5% tills 60% (eller whatever) så krävs det ju rätt begränsad smittspridningstakt, typ bra bit under 1% ökning om dagen.

   Radera
  5. Vad har vi haft för spridningstakt hittills?

   Radera
  6. @Anonym: bästa informationen jag har sett pekar ju på dödlighet på drygt 1%. IV på 5ggr det är väl inte orimligt?

   Gissar att det är optimistiskt att har 5% smittade idag, men det är ju svårt att veta.

   Radera
  7. Det tar i snitt ca 5 dagar att hamna på IV från symptom. Och 5 dagar att få symptom.
   Kollar man på sydkorea så borde minst 2% ha hamna på IV då 1,5% dött och 0,5% fortfarande ligger på IVA, antagligen var dom som behandlats på IVA många fler men det finns inte siffror på det. Vi har samt har haft 160 på IV samt 92 döda. Dela 252 med 0,02 (mkt lågt räknat) så har vi runt 12600, detta borde vi haft ca 10 dagar sedan. Absolut inte felfritt men rätt bra estimerat vill jag påstå, det är i högsta laget med, kan mkt väl vara 0,05 som man behöver dela med.
   https://www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

   Radera
  8. Ja. Det är ju bästa gissningen man kan göra. Isf är ca 3 promille smittade hittills.
   Flockimmunitet kommer kräva mycket våldsammare förlopp om det inte ska ta 10 år eller längre.

   Radera
  9. Eller ett vaccin.

   Radera
 14. Och, som någon med insyn sa: Det snabbaste vaccin vi tagit fram tidigare var mot ebola, och det tog ca 5 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillförlitliga självtester är en möjlighet. Om alla tester sig samtidigt, så kan de som är positiva sitta karantän några veckor.

   Man provade det framgångsrikt i en by i Italien.
   https://euobserver.com/coronavirus/147848

   All som kommer in i landet testas och sen smittspårare man de enstaka fall som dyker upp.

   Radera
  2. Då kan vi kanske återgå till fåtal smittade. Sen sätter väl processen igång igen? Det skulle förmodligen behöva brandsläckas om och om igen.

   Radera
  3. Om man smittspårare så kan det hållas i schack. Se på Sydkorea. Om någon är smittad så får alla personer den har träffat mer än säg 10 minuter göra testet.

   Radera
  4. Ja. Det är nog enda framkomliga vägen. Kräver att vi verkligen är på tå med tanke på att det är så lång inkubationstid.
   Dessutom får vi nog vänja oss vid den här isolationsnivån närmsta åren.

   Radera